5 алтернативи на PayPal (за мали бизниси и продавници преку Интернет)

Updated: Oct 08, 2020 / Article by: Timothy Shim

PayPal е услуга за обработка на дигитални плаќања што е достапна ширум светот. За трговците на мало, тоа им помага да прифаќаат плаќања од клиенти за продажба преку Интернет. За други, тоа е пригоден начин да плаќаат за набавки преку Интернет или едноставно за брзо пренесување пари насекаде низ светот.

види список на компании за хостирање што можете да ги платите со PayPal.

Она што најмногу ми се допаѓа кај PayPal е фактот дека е лесен и едноставен за употреба. Сепак, тоа не е услуга без недостатоци. Што е најважно, има и други опции доколку не сакате да користите PayPal.

Индустријата за обработка на плаќања е таа што се развива прилично брзо. Со традиционалните банки и финансиски институции под строга регулатива, процесорите за плаќање им нудат на потрошувачите поголема флексибилност.

Зошто да барате опции за PayPal

Почетна страница на PayPal (посетата)

Почнувајќи од првиот квартал на 2020 година PayPal 325 милиони активни сметки ширум светот. Платформата помага во обработката на плаќањата за повеќе од 17 милиони бизниси и нуди разумно транспарентна структура на надоместокот. 

Сепак, и покрај оваа очигледна популарност, тоа не е нужно најдобрата опција за секого. На пример, што ако ви треба или сакате нешто што тие можеби нема да го понудат, како што се безбедноста на продавачот за дигитални производи, пониски такси за поврат на наплата или побрз пресврт?

За среќа, имаме некои од најдобрите алтернативи на PayPal наведени подолу, со нивните соодветни добрите и лошите страни. Се надеваме дека ќе најдете опција што одговара на вас, на вашиот бизнис и на вашите клиенти.


5 алтернативи на PayPal кои работат

1 TransferWise

Paypal алтернативи - TransferWise

TransferWise е процесор за дигитални плаќања што е релативно добро познат. Тоа е одлична алтернатива на PayPal доколку правите трансфери на меѓународно ниво. Од лансирањето на компанијата, тие работеа со над осум милиони клиенти кои префрлаат повеќе од пет милијарди долари секој месец. 

Една од првите работи што ќе ги видите на нивната веб-страница е изјава што гласи: „Испратете пари со реалниот курс“. Оваа изјава нагласува дека на клиентите им е дадена исплатлива опција за пренос на пари без нивно надувување со невидливи такси. Работи повеќе или помалку како PayPal и сè е чисто дигитално.

TransferWise исто така го комбинира и стапки на валута објавени на страници како XE.com, Google и Yahoo - што се гледа на нивната веб-страница за ваша препорака. Ова им олеснува на клиентите директно да ги проверуваат и споредуваат стапките на валути. 

Кога парите ќе бидат разменети, TransferWise потоа прави локален трансфер до лицето на кое сте ги поврзале средствата од другата страна.

Па, како ви заштедува пари? 

Па, тие земаат мал процент од трансакцијата, наместо да плаќате провизија за трансакција со кредитна картичка или провизија за банкарски трансфер. Надоместоците за банкарски трансфери се додаваат на прилично високи износи. TransferWise тврди дека е за 4 пати поевтин од банките.

Добрите

 • Компаративно пониски такси во споредба со многу процесори за дигитални плаќања.
 • Само дополнителни такси се за дебитни и кредитни картички.
 • Брза брзина на трансфери.
 • Застанува од Прописи на FCA

Конс

 • Повисоки хонорари од некои поголеми даватели на услуги.
 • Употребата на мастеркард сè уште не е достапна за компаниите од Северна Америка.
 • Нема опција ниту за подигање готовина или за чек.

2. Google Pay

Алтернативи на Paypal - Google Pay

Google Pay е наменет да им овозможи на своите корисници да плаќаат користејќи ги нивните уреди со Android. Тоа е успешна комбинација на Google Wallet и Android Pay. Потребно е само потрошувачите да постават начин на плаќање и подготвени се да купуваат преку Интернет.

За трговците, тие треба да користат АПИ-кодови на Google на нивните страници или апликации. Ова им овозможува да ги поддржуваат дигиталните плаќања непречено од секој што го користи екосистемот. Google Pay додава дополнителен слој на безбедност на традиционалното користење на кредитни картички за дигитални плаќања.

Бизнисот се спроведува со број на виртуелна сметка што ги зачувува деталите за сметката за да не можат да бидат киднапирани и копирани. Користениот број е создаден по случаен избор во рамките на серверите на Google, што го прави тешко да се пробие. 

Сите плаќања, исто така, автоматски генерираат информации за потврда кои содржат каде се случило плаќањето, името на бизнисот и телефонскиот број за да можете да пронајдете што било сомнително.

Добрите

 • Брз и лесен систем на плаќање заснован на NFC.
 • Ги заменува вистинските броеви на картичките со виртуелни заради безбедност.
 • Контрола на подарочна картичка и програма за лојалност.
 • Способност за плаќање преку Интернет и во апликација.

Конс

 • Функции поделени помеѓу одделни апликации.
 • Нееднаква функционалност во продавницата при тестирање.
 • Случаи со ограничена употреба и партнери за плаќање преку Интернет.

3. Плаќач

Paypal алтернативи - Payoneer

Лансирана во 2005 година, Payoneer е компанија за финансиски услуги што нуди платформа за трансфер на пари преку Интернет, дигитални плаќања и обезбедување на клиенти со работни средства. Бизнисите што користат Payoneer вклучуваат Airbnb, Google и Fiverr. Payoneer е исто така популарен меѓу Филијалата на пазарот како што се користи од најголемите придружни мрежи, вклучувајќи ги Комисијата и Shareит-Шале.

Клучните разлики помеѓу Payoneer и PayPal се брзината на пренесување, надоместоците и мрежните врски. Трансферите на Payoneer тврдат дека се побрзи и помалку скапи отколку плаќања на PayPal. 

Без разлика дали растите мал бизнис или започнувате далечен тим, плаќањето на меѓународно ниво може да биде мачен процес. Начинот на плаќање на поединците може да биде под влијание на времето, таксите и леснотијата на користење.

Добрите

 • Лесен за употреба.
 • Глобални услуги за плаќање.
 • Поддржано од популарни компании.
 • Директно повлекување банка.
 • Меѓународна припејд картичка.

Конс

 • Големи такси за обновување на картичката.
 • Нема поддршка за клиенти 24/7.

4. Плаќања во продавница

Алтернативи на Paypal - Плаќање во продавница

Ако некогаш сте користеле Shopify, тогаш треба да бидете запознаени со Shopify Payments - што е систем за обработка на плаќања што потекнува од Shopify. Нема потреба од трети лица процесори за плаќања, што го прави многу погоден за клиентите на Shopify.

Откако ја поминавте вообичаената процедура за пријавување, додавате информации за плаќање, итн., Лесно можете да управувате со системот за обработка на трансакциите директно од главната табла на Shopify. Резултатот е непречен систем за обработка на трансакции.

Ако користите PayPal на Shopify, ќе ви се каснат 0.5-2% од провизиите за трансакција, како додаток на трошоците за обработка на картичката, Плаќања во продавница ве квалификува за нула стапки на трансакција. Во реалноста, вие плаќате само такси за обработка на картичката, чии трошоци се засноваат на вашиот конкретен план на Shopify.

Добрите

 • Интегриран со Shopify онлајн продавница беспрекорно.
 • Може да се користи со други платформи за плаќање и решенија.
 • Добро работи со бројни сметководствени апликации.
 • Поддржува хардверски систем ПОС на Shopify.
 • Ги елиминира таксите за трансакции на Shopify.

Конс

 • Достапно само во неколку земји.
 • Вашата сметка може да биде замрзната и да се испита без предупредување. 
 • Одземе 15 долари за секое враќање назад.

5. Payline

PayPal алтернатива - Payline

Иако всушност го поддржува типичниот систем за исплата на е-трговија, Payline е особено погодна за плаќања во продавници. Поевтино и флексибилно е кога станува збор за помагање на бизниси со малопродажба.

Payline не го користи вообичаениот распоред на статички цени. Алтернативно, тој нуди решенија преку метод за цени на размена плус. Надоместоците се поконзистентни и се засноваат на видовите картички што ги обработувате.

Методот на размена е, несомнено, најтранспарентен во просторот за обработка на плаќањето. Единствениот предизвик со кој може да се соочите е утврдување на вашите идни трошоци.

Иако PayPal во суштина наплатува разумна фиксна стапка од 2.7% за офлајн трансакции, вие сигурно ќе добиете пониска стапка со Payline.

Добрите

 • Флексибилна, но јасна структура на цените.
 • Достапни се пакети за обработка на кредитни картички во продавницата.
 • Такси за офлајн трансакција поевтини од PayPal.
 • Целосно опремен API.
 • Поддржува мобилни плаќања.

Конс

 • Достапно само во САД
 • Тешко е да се предвидат надоместоци за кои се соочувате.
 • Функциите за е-трговија не можат да се совпаѓаат со PayPal.


Работи што треба да се земат предвид при избор на процесор за плаќање

Нашата составена листа на процесори за плаќање споменува само пет. Сепак, има многу повеќе опции на располагање на пазарот. Со оглед на разновидноста на преференциите за плаќање, многу од нив се дизајнирани за специфични ниши. 

Сепак, премногу може да биде главоболка за бизниси.

Еве неколку работи што можете да ги разгледате ако го барате вашиот следен процесор за плаќања:

1. Заштита на плаќање

Од витално значење е да изберете давател на плаќање што дава безбедна обработка на податоци. Треба да изберете процесор што може да ги заштити плаќањата на вашите клиенти користејќи ги најнапредните и најновите во безбедноста на податоците. 

Ова значи употреба на технологии како токенизација, криптирање точка-за-точка и други алатки за управување со измами.

2. Надоместоци за обработка на плаќање

Сакате да ги одржувате сите трошоци за обработка што е можно пониско. Колку повеќе треба да платите, толку се намалуваат вашите профити. Добро е да барате провајдери кои нудат најатрактивни цени - но бидете внимателни, многу провајдери се обидуваат да замамат и да сокријат некои давачки.

3. Нормални количини на трансакција и фреквенција

Повеќето даватели на плаќања нудат нивоа на цени засновани на фреквенциите и износите на трансакциите. Треба да изберете пакет што одговара на вашите тековни потреби овде и сега. Ако ги пропуштите или надминете овие граници на трансакција, на крајот ќе платите повеќе од потребното.

4. Лесно поставување и одржување

Поставувањето и започнувањето треба да бидат прилично едноставни. Ова вклучува апликации за запишување, надградба на хардвер и софтвер и обука. Овие чекори, ако се тешки, стануваат „непознати“ трошоци и тоа треба да влијае на вашето донесување одлуки.

Истото важи и за одржување. Ако треба редовно да го решавате проблемот со системот за обработка на плаќања, можеби е подобро едноставно да изберете друг провајдер. 

5. Поддршка на корисниците

Дури и со најдобрите процесори во светот, неизбежно ќе се појават тешкотии. Секако, сакате провајдер што е лесно достапен 24/7. Е-поштата е во ред за повеќето проблеми, но можноста за контакт со живо лице преку телефон или разговор е уште подобро и побрзо.

Последни мисли

Логично е дека некои од оние кои се навикнати на PayPal може да се двоумат дали да се отселат. Сепак, со оглед на огромниот број на етаблирани провајдери денес, изборот не е навистина изговор повеќе.

Не велиме дека треба целосно да го отпишете PayPal, но не е лоша идеја да добиете вкус за тоа кои се најдобрите алтернативи за PayPal. Кој знае, може да заштедите значителна сума пари и да бидете посреќни со компанијата што ја избравте. 

На крајот на краиштата, изборот е ваш и треба да експериментирате за да ги пронајдете најдобрите алтернативи за PayPal што најдобро ви одговара!

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.