Најдобри регистратори за пребарување и купување на име на домен

Ажурирано: 05 / Напис од: ryери Лоу

Комплексноста вклучена во изборот на име на домен е двојна.

Прво, мора да помислите на соодветно име. Повеќето луѓе започнуваат веб-страници со одредена цел или тема. Ако се надевате на име на домен што е приближно поврзано со таа цел или тема, бројот на можности паѓа уште повеќе.

Откако ќе се решите за име, тоа исто така мора да биде сè уште достапно. Веќе има еден тон имиња кои се регистрирани - заклучно со Q3 2019, има вкупно 359.8 милиони имиња на домени кои се веќе регистрирани. Да се ​​стави ова во контекст, второто издание на Оксфордскиот англиски речник има целосни записи за 171,476 зборови.

Значи, ако сакате домен, мора да се надевате дека тој сè уште не е купен или дека сопственикот е подготвен да ви го продаде. За да започнете, извршете пребарување на домен на една од следниве страници.

Најдобро место за пребарување и купување на име на домен

1. Hostinger

Проверувач на домен на хостингер
Користете Проверка на домен на Hostinger за да пронајдете уникатни домени.

Хостинџер не е добро познат како регистратор на домени. Сепак, тие имаат пакети со многу пристојна цена, од кои некои вклучуваат бесплатно име на домен.

Хостингер Премиум и Бизнис споделија планови за веб хостинг (кои чинат само 2.15 и 3.45 УСД месечно) и обете се со бесплатна регистрација на име на домен. Ако купувате само домен - продавниците .online, .xyz, .tech и .store се продаваат по 0.99 УСД годишно.

2. Намечеп

Регистратор на домени Namecheap - сега опслужува скоро 2 милиони клиенти и управува со повеќе од 9 милиони домени.
Регистратор на домен Namecheap - сега опслужува скоро 2 милиони клиенти и управува со повеќе од 9 милиони домени.

Основана пред две децении, NameCheap е едно од поголемите имиња во индустријата и е регистратор на име на домен акредитиран од ICANN. Има потентна комбинација на прифатлива цена на име на домен, одлична поддршка на клиентите и огромен избор на домени од највисоко ниво (.com, .net, .uk, итн.).

Еден од најдобрите делови за формулар за купување NameCheap е тоа што тој често има имиња на домени на продажба, а цените се намалуваат на 0.50 УСД од време на време. Запомнете сепак, дека попустите за името на доменот честопати се само во првата година од регистрацијата, затоа обрнете внимание на стапките на обновување!

NameCheap исто така продава услуги со додадена вредност за имиња на домени, како што е заштитата на приватноста WHOIS (со WhoisGuard), гарантирано време на работа со нивниот PremiumDNS систем од 5 долари годишно и опцијата за SSL сертификати што започнува од 9 долари годишно.

3. Оди Тато

Регистрар на домени на Годади - има повеќе од 17 милиони корисници ширум светот.
Регистрар на домени на Годади - има повеќе од 17 милиони корисници ширум светот.

GoDaddy е веројатно еден од единствените најпрепознатливи регистратори на имиња на домени во светот. Тоа е она што јас го сметам за веб-компанија со целосна услуга, бидејќи тие се едношалтерски систем за сè што ви треба за да започнете своја сопствена веб-страница, од име на домен до хостинг.

Цените на GoDaddy се повеќе или помалку стандардни, но тие имаат услуга што ви овозможува да купите некои специјални имиња на домени преку аукција. Овде можете да најдете одлични имиња на домени кои се веќе регистрирани, но чии сопственици се подготвени да се ослободат - за цена. Други карактеристики што ги даваат се WHOIS приватност, SSL сертификати и секако, веб хостинг.

4. Лебдиш

Лебди - регистратор на име на домен на веб-страница

Ховер се фокусира чисто на тоа да биде регистратор на домени и може да добиете домен тука за околу 5 американски долари годишно. Нивниот систем на цени е исклучително транспарентен и трошоците за обновување и други објекти како трансфери се наведени на истата страница. Постојат достапни попусти ако купувате на големо (повеќе од 10 имиња на домени) одеднаш. Можете да ги добиете вашите стандардни TLDs, како што се .com или дури и некои од nTLD како .io.

Како што споменавме, Hover не нуди веб хостинг, така што ќе треба да знаете како да ги насочите вашите DNS кон вистинските сервери ако купите од нив. Една предност е што тие вклучуваат бесплатна заштита на приватноста на WHOIS со сите нивни имиња на домени.

Да се ​​биде специјалист за имиња на домени има и свои предности бидејќи тие имаат одлични дополнителни услуги, како препраќање по е-пошта до вашето име на домен или дури дозволуваат создавање сандаче за домен за 20 долари годишно.

5. Ганди

Матичар на домени Ганди - веќе работи речиси 20 години.

Да не се лажам со слично именуваниот индиски активист, Ганди е еден од најдолгите постоечки регистратори на имиња на домени во индустријата. Нивната сила е искуство со регистрација на име на домен без врева и имаат тенденција да не ги одвлекуваат вниманието премногу од клиентите, оптеретувајќи ги со опции и понуди.

Ганди, исто така, располага со една од најголемите избори на проширувања на имиња на домени со повеќе од 700 за избор. Што и да е од .abogado до .zine тука е зафатено. Тие исто така имаат список со опции за врвни домени од највисоко ниво, кои редовно се ажурираат, заедно со написи што разговараат за новите TLD што ќе претстојат.

Цените можат да бидат достапни во зависност од проширувањето на името на доменот, а некои одат за 0.50 УСД годишно. Со имињата на домените добивате бесплатна заштита на приватноста WHOIS и две полиња за е-пошта со вклучени до 1,000 псевдоними.


Што е Име на домен?

Пример - amazon.com е име на домен.

Име на домен е во основа адресата на вашата веб-страница. Тоа е начинот на кој луѓето кои се на Интернет се движат до местото каде што е хостирана вашата страница. Помислете на тоа како физичка улична адреса што им овозможува на луѓето да го пронајдат патот до некоја локација.

Некои луѓе ги грешат имињата на домените за веб-хостинг, но важно е да се напомене дека тие не се. Името на доменот и веб хостинг се два различни елементи кои се комбинираат за да помогнат во функционирањето на страницата. Примери за имиња на домени се -

Apple.com USA.gov Amazon.com BBC.co.uk

Секое име на домен во светот мора да биде единствено.

Нема да ви биде дозволено да регистрирате име на домен што е веќе во сопственост на некој друг. Постојат неколку предупредувања за ова, и за да разберете како можат да постојат две имиња на домени што изгледаат слично, треба да разберете Екстензии на име на домен.

Екстензии на име на домен

Кога наведов неколку примери со имиња на домени погоре, можеби сте забележале дека секое од имињата е проследено со „.“ - нешто Тоа е познато како наставка за името на доменот. Имињата на домените секогаш мора да бидат придружени со наставка за да можат да работат.

Кога мрежата само што започнуваше, беа воведени само неколку екстензии за името на доменот. Овие беа наречени Домени од највисоко ниво (TLD) и примери за нив вклучуваат:

.com .net .org

Поради брзината со која мрежата растеше, се појави потреба за повеќе проширувања на доменот и оттаму се појавија TLD со код на земја (ccTLD). Овие беа искористени за идентификување на веб-страници со потекло од специфични земји, како што се

.uk .cn .sg

за Велика Британија, Кина и Сингапур.

Наскоро, други TLDs исто така беа додадени за разни намени, како на пр

.dev .travel .biz .store .guru .inc

Овие беа наречени нови генерички TLD (gTLD или nTLD).

Сега, се сеќавате каде реков дека може да постојат две слични имиња на домени? Ова е заради природата на наставката за името на доменот. Повторно, сите имиња на домени мора да бидат единствени и затоа, ако сакате да го купите yourname.com, сосема е можно некој друг да го купи вашиотname.biz.

Злоупотреба на имиња на домени

Две слични имиња на домени на прв поглед може да бидат погрешни едни за други, освен ако не обрнувате внимание на проширувањето на името на доменот. Овој систем често се искористува од сквотови на име на домен кои киднапираат имиња на домени или регистрираат слични имиња на домени во хмел што легитимните бизниси ќе ги купат тие имиња на домени од нив.

Ситибанк.тк

Еден пример за ова е ако некој измамник регистрира име на домен како што е Ситибанк.тк и се обиде да го пренесе како вистинска веб-страница на Ситибанк. Некои посетители може да бидат измамени од страницата и по грешка да внесат лични податоци таму. Дури и ако не постават страници за измама, сквотовците со имиња на домени честопати прекршуваат трговски марки, честопати со намера да ги продадат по надуени цени на сопствениците на тие трговски марки.

SteveJob.com

Случајот со домен SteveJob.com е уште еден пример. Доменот порано бил во сопственост на Јужнокореец кој го носи името Стив sобс Ким и тој го користел доменот за да објавува новини и написи поврзани со технологијата. Случајот беше решен во декември 2019 година - каде што Архивата на Стив sобс, ДОО, доверба водена од вдовицата на Стив sобс, Лорен Пауел sобс, го освои правото на сопственост на името на доменот.

Во некои случаи, сличностите би можеле да бидат потполно невини, како на пример во случајот со канадскиот тинејџер Мајк Роу, кој го регистрираше доменот MikeRoweSoft за неговиот бизнис за веб-дизајн. Мајкрософт (компанијата) не беше забавен и тужен, издавање на известувања за прекин и откажување.

Идеи за именување: Како да изберете совршено име на домен

Сега кога сте свесни за тоа што го сочинува името на доменот и некои можни стапици на системот, како ќе изберете добро име на домен?

Иако технички можете да регистрирате кое било име на домен се додека имате квалификација за тоа, постојат општи упатства за избор на подобри имиња на домени.

1. Чувајте го вашиот домен краток и едноставен

Кратките имиња на домени се многу барани и освен ако не се одлучите за nTLD, не е веројатно дека многу лесно ќе најдете соодветен. Веќе се регистрирани многу кратки имиња на домени, на пример one.com или g.cn.

Пократките имиња на домени полесно можат да ги внесат и запомнат посетителите. Ова е особено корисно ако не сте глобален бренд како што се Најк или Кока Кола.

Примери:

voice.com 360.com осигурување.com ris.com pingdom.com гол.com

2. Избегнувајте сленг

Бидејќи толку многу имиња на домени се веќе купени, процесот на наоѓање на еден што го сакате може да биде фрустрирачки и досаден процес. Сепак, обидете се и избегнувајте употреба на сленг, како што е замена на „ти“ со „u“ или „право“ со „обред“, бидејќи тоа ги прави поверојатно вашите посетители да прават печатни грешки.

3. Избегнувајте специјални карактери

Ова се враќа на горната точка за избегнување на сленг. Користењето цифри (1, 2, 3, итн.) Или симболи како цртички (-) помеѓу зборовите може да ви помогнат полесно да најдете име на домен, но тие се тешки за пишување, а посетителите се повеќе склони да прават грешки. Овие фактори лесно предизвикуваат збунетост и можат да доведат до фрустрација кај потенцијалните посетители.

4. Користете стратешки зборови во вашиот домен

Повторно, ова може да биде многу тешко, но користењето клучен збор што е поврзано со природата на вашиот бизнис може да биде корисно. Дејствува асоцијативно за луѓето што го слушаат и може да ви даде чекор напред и во однос на оптимизација.

На пример, име на домен како BostonLocksmith може да биде корисно за бравар што служи во областа на Бостон.

5. Бидете претпазливи во насочувањето на областа

Иако го дадов примерот од Бостон погоре, би било паметно да се грижиме за тоа како се користи. Онлајн деловните субјекти, на пример, продавниците за е-трговија, честопати се без граници и користењето клучен збор насочено кон областа во вашето име на домен не би било толку ефикасно. Всушност, тоа често може да биде погрешно и може да резултира со губење на потенцијален бизнис.

6. Изберете го вистинското проширување на доменот

Надградбите за името на доменот значително се разликуваат и доаѓаат по различни цени, дури и ако се купат нови. Всушност, постојат некои екстензии на име на домен, како што е .tk, кои се целосно бесплатни. Користете ги со претпазливост како бесплатно име на домен екстензии често биле злоупотребувани и многумина добиле многу лоша репутација.

Лично, препорачувам да користите реномирани TLDs или барем ccTLD, особено ако сте деловни.

7. Обидете се со генератор на име на домен

Ако навистина не можете да одлучите за добро име на домен и ви снема идеи или пријатели да прашате, постои друга опција. Обидете се да користите еден од многуте бесплатни генератори на имиња на домени кои лебдат низ Интернет (види подолу). Дури и ако не можете да го најдете идеалното име на домен, некои од предлозите може да ви дадат нова перспектива и малку инспирација.

Оваа статија содржи неколку бесплатен генератор на име на домен да се направи употреба.


Прошетка: Како да регистрирате име на домен

Вистинскиот процес на регистрација на име на домен е нешто што треба лесно да се заврши во неколку едноставни чекори. Основниот формат е: пребарување, избор, па купување. Иако некои од поимите што ги користат страниците што продаваат имиња на домени може да варираат, процесот треба да биде сличен.

1. Пребарајте го името што го сакате

Регистрирајте домен со Хостингер
Оди до Проверувач на домен на хостингер. 1) Внесете го името на доменот што го сакате во лентата за пребарување; 2) Кликнете на „Провери го“.

Повеќето регистратори ќе имаат дел специјално за имиња на домени. Таму треба да пронајдете поле за пребарување каде што можете да го напишете саканото име на домен. Ви препорачувам да напишете целосно име на домен, вклучително и TLD.

За да извршите пребарување домен, едноставно одете на Проверувач на домен на хостингер.

2. Изберете од Достапната листа

Регистрирајте домен со Хостингер
3) Проверете дали е достапно името на вашиот домен; 4) Кликнете на „Додади во кошничка“ за да купите.

Откако ќе го напишете саканото име на домен, системот ќе изврши пребарување и ќе види дали е достапен. Без оглед дали е достапен или не, честопати ќе ви биде прикажан список со исто име на домен со разни други додатоци што можеби ги сакате.

Ако ниту една од овие опции не ве привлекува, тогаш вратете се на чекор 1 и повторете го процесот додека не пронајдете некоја со која сте задоволни и е достапна. Некои страници ви дозволуваат да пребарувате повеќе од едно име на домен истовремено.

3. Завршете ја вашата набавка

Регистрирајте домен со Хостингер
5) Изберете термин за регистрација (Период - 1/2/3 година) што го сакате, изберете план за хостирање доколку е потребно (со почеток од 0.80 УСД / месечно); 6) Кликнете на „Плаќање сега“ за да продолжите со нарачката.

Откако ќе го изберете името на доменот што сакате да го купите, страницата честопати ќе прашува дали има додатоци што би сакале и вие. Забележете што нудат бидејќи некои од нив ви нудат поголема приватност.

Исто така, треба да го изберете терминот на набавката, што значи колку долго сакате да трае оваа регистрација. Минималното времетраење кога можете да се регистрирате за име на домен е една година. Откако тоа ќе заврши, сè што треба да направите е да платите за вашето купување и деталите за управувањето со вашиот домен ќе ви бидат испратени преку е-пошта.

Колку треба да платам за име на домен?

Имињата на домените се како и секој друг производ што можете да го купите во продавниците. Цената ќе варира во зависност од тоа кога ќе го купите и од каде ќе го купите. На пример, веб-страниците може да имаат продажба на име на домен од време на време.

Друг фактор што придонесува за цената на името на доменот е проширувањето. Различни екстензии на име на домен имаат различни цени за купување и обновување. За регистрација .win TLD може да чини само 1.74 УСД за регистрација и 2.23 УСД да се обновува годишно.

Некогаш страниците исто така ќе ги намалат цените на имињата на домените врз основа на колку долго ја правите првичната регистрација. Едногодишната регистрација е стандардна, но тие може да ја намалат цената ако се регистрирате за две или повеќе години истовремено.

Поради ова, навистина нема „стандард“ за тоа колку ќе ве чини име на домен. За среќа, слично како авио билетите има места како TLD-список, каде што можете брзо да ги соберете овие информации за да го купите саканото име на домен со најниски цени.

Како општо упатство, повеќето ТЛД ќе чинат околу 10 до 15 УСД годишно. Ако купите старо име на домен, тоа ќе ве чини многу повеќе во зависност од возраста и клучните зборови. Бесплатното име на домен е, се разбира, бесплатно, но често има многу фино печатење за кое треба да бидете свесни.


Што го прави одличен регистраторот на име на домен?

Денес, можете да купите име на домен практично каде било на Интернет. Од посветени регистратори на име на домен на компаниите за веб-хостинг, тие се достапни насекаде.

Сепак, не сите места се исти и има некои точки што може да ги забележите пред да го регистрирате името на доменот од некаде.

Добрите регистратори на имиња на домени (страници овластени да продаваат имиња на домени) често споделуваат слични квалитети што им даваат предност во однос на конкуренцијата. Идеално, сакате да најдете регистратор кој е акредитиран ICANN, има транспарентни такси за цени и обновување, нуди добра поддршка за клиенти и што е најважно, има систем што ви овозможува лесно да управувате со името на вашиот домен.

Акредитација на ИКАНН

Интернет-корпорацијата за доделени имиња и броеви, или ICANN, е клучното непрофитно тело што ја следи и регулира целата индустрија за име на домен. Секогаш осигурајте се дека од каде и да планирате да купите име на домен Акредитиран ICANN.

Овие регистратори мора да ги следат прописите на ICANN и ги има издадени упатства кои обезбедуваат зачувување на оние кои се запишуваат преку акредитирани регистратори. Не сите компании кои продаваат имиња на домени се акредитирани од ICANN.

Цени и обновување

Јас ги сметам имињата на домените како услуги наместо како стоки, затоа што мора да платите надоместоци за обновување за да го задржите името на доменот. Поради ова, важно е да се осигурате дека регистраторот од кој купувате име на домен има транспарентна структура за цени и обновување.

Како и редовната стока за широка потрошувачка, имињата на домените често се продаваат, а некои регистратори можат да понудат евтини зделки за имиња на домени. Имајте на ум дека овие продажби честопати се применуваат само за регистрирање на нови име на домен и само за времетраењето по кое ги купувате. Обновата ќе биде со редовни стапки.

Пример за добра деловна практика на доменот - Кога NameCheap спроведува промоција на TLD, компанијата јасно ќе ја наведе цената за обновување на нивната страница за нарачки.

Секогаш внимавајте на набавната цена и цената на обновување на секое име на домен што го купувате. Различни регистратори исто така имаат различна цена, затоа купувајте пред да донесете одлука да купите.

поддршка на корисниците на

Добрата поддршка на клиентите е задолжителна за секоја компанија, а тоа се однесува и на регистратори на имиња на домени. Пред да нарачате какви било производи од матичарот, обидете се да стапите во контакт со нивниот помошен персонал за да видите колку се одговорни и корисни. Компаниите кои брзо реагираат имаат поголема веројатност да имаат подобар систем за поддршка за решавање на какви било проблеми што можат да се појават.

Управување со името на доменот

Освен што ви дозволуваат, регистраторите треба да купуваат и обновуваат имиња на домени, да ви обезбедат систем што ви овозможува да управувате со името на доменот. Ова вклучува поставување на DNS за името на доменот или други функции, како што се пренесување на друг регистратор.

Некои регистратори имаат ужасни системи и може да биде тешко да се користат за ракување со вашата сметка. Препорачувам да се најавите за сметка со регистратор за кој сте заинтересирани да го истражите неговиот систем малку пред да купите. Еднаш се пријавив со матичар кој имаше толку страшен систем што беше практично неупотреблив.


Заклучок: Добар домен вреден повеќе отколку што мислите

Иако овој водич има за цел да ви даде подобра идеја за тоа каде и како да го добиете вашето име на домен, ќе забележите дека вклучив делови за процесот на избор на име на домен, како и други детали за информации.

Без оглед на тоа дали сте индивидуа која сака да основа мал блог или мал бизнис што сака дигитално да се прошири, името на доменот е многу повеќе од само ефтина ознака за името. Во суштина, тоа ве претставува во дигиталниот свет и ги има сите импликации што следат.

Треба да се гради и негува, исто како што би ја направиле вашата сопствена репутација во реалниот свет. Внимателно изберете, купете и заштитете го името на вашиот домен.

За Џери Лоу

Основач на WebHostingSecretRevealed.net (WHSR) - преглед на хостинг доверлив и користен од корисниците на 100,000. Повеќе од 15 години искуство во веб хостинг, Филијалата маркетинг и SEO. Соработник на ProBlogger.net, Business.com, SocialMediaToday.com и многу повеќе.