8 методи за забрзување на пишување и производство на квалитетни блог постови

Член напишан од:
 • Копирај пишување
 • Ажурирано: октомври 25, 2018

Пишувањето на блог-пост не е лесно, но пишувањето на блог-пост што се конвертира е уште потешко.

Имате податоци за публиката за копање преку, експерти за пронаоѓање и цитирање, податоци од студии на случаи и извештаи за пронаоѓање и вклучување за поддршка на вашата тема. Навистина не е брз, процес на неколку чекори што ќе го следите за да напишете мислење за лично мислење.

Студија на 2015 од HubSpot покажува дека, во просек, повеќето продавачи во светот земаат 1-2 часови за да добијат добро истражуван, квалитетен блог пост со 500-збор. Блогирање на податоци за време од HubSpot

Да, податоците се за блог постови на 500-збор.

Двојно, тројно, четирипати тоа време за долги објавувања (како оној што го читате).

Понекогаш може да се разредува пишувањето напор во текот на неколку дена, но што се случува кога пишувате на краток, неразвоен рок? Можеби имате гостин пост за да напишете, статија што треба да се направи за клиент или спонзорирана публикација за објавување до одреден датум.

Сите овие случаи бараат силни вештини за управување со времето и строго придржување кон распоред. Но, не мора да биде стресно! Не мора да ги мелете забите. Решението е да се работи попаметно, а не потешко. И работиш попаметно кога пишуваш побрзо и поефикасно. Во овој пост, ќе најдете 8 методи за структурирање на објавата и забрзување на пишувањето што јас лично го користам кога работам на моите блогови. Без разлика дали ги користите сите нив или само некои, според вашиот личен процес на пишување, ќе напишете побрзо и поефикасно, без стрес.

Исто така, ако, како мене, страдате од анксиозност и депресија, можеби ќе сакате да ги комбинирате техниките во овој пост со стратегиите за справување со 7 за да напишете извонреден блог пост кога ќе се скршите внатре (без пената, тоа се реални стратегии на 7 Јас го користам за да работам со пишувањето кога мојот ум не е во добра форма).

1. Земете аналитички на тој наслов

Дојдов со одличен наслов дека знаете дека ќе ги цица читателите веднаш во копијата. Но, тука е нешто - како можете брзо да одите од вашиот наслов во целосна копија?

Како можеш да ја структурираш својата содржина на начин што ќе го испорача она што го ветува вашиот наслов?

Методот за анализа го зема вашиот наслов и го разложува за да се даде првиот преглед на објавувањето на вашиот блог. Еве како работи методот:

 • Погледнете го вашиот наслов. Што ви кажува? Како може да се справи со сето она што ветува во копија?
 • Земете парче хартија и напишете го насловот надолу во центрирана позиција, за да можете да пишувате околу него
 • Вашиот ум нека оди во текот на оваа фаза и размислува колку што е можно повеќе идеи

Еве пример за живеење применет на една од моите претстојни објави за n0tSEO.com:

Насловот метод на анализа (од Луана Спинетти)
Насловот метод на анализа (од Луана Спинетти)

Ова е скоро точна дигитална верзија на неуредните белешки на мојата тетратка за хартија. Еве што направив:

 1. Јас го раскинав насловот и одделени зборови и фрази по концепт
 2. Јас го анализирав секој збор и фраза за да одам длабоко во она за што сакам да зборувам (белешките на стрелките укажуваат на)
 3. Јас ја искористив анализата за да излезе со прва нацрт-порака каде што се допирам по секоја точка споменато во насловот

Јас го правам ова со секој пост за кој пишувам WHSR, за моите блогови и кога објавувам гостински натписи. Го прави пишувањето неверојатно полесно, затоа што тогаш знам точно за што да зборувам и не мора да претпоставам или второ да претпоставам што зборувам.

За повеќе идеи, исто така, видете како Тери Скот го разурнува својот мисловен процес за тоа како да креирате прекрасни мислења од насловот до финалниот нацрт во нејзиниот пост на BidSketch. Ги споделува и прашањата што го водат нејзиниот процес на пишување.

2. Глас ги снима клучните точки на вашата порака

Не пишувај - зборувај.

Користете го телефонот, микрофонот или другите уреди за снимање за да си регистрирате додека ја објаснувате вашата тема на вашата публика, како да сте имале конференција.

Почнав да го користам овој метод кога бев во кревет по несреќата во февруари и го прочитав објавувањето на Брајан Харис во Видеофрут како зборуваше за како може да напише пост на 10,000-збор за неколку дена со снимање на вокални ноти. Бев зачуден од тоа колку е едноставен и ефикасен овој метод и се прашував зошто порано не размислував за тоа. Додека објавата на Брајан детално го опишува целиот процес, еве навестување како работи:

 1. Напише преглед на вашиот пост (користете го методот што го опишав во #1 за да го направам процесот побрз)
 2. Снимете го гласот додека ги објаснувате точките во вашата преглед и да ги проширите врз нив
 3. Транскрибирајте ги вашите вокални белешки и прилагодете ги, намалете ги или проширите таму каде што е потребно
 4. Направете уште еден круг или два реда, додадете слики, видеа и сè што ви е потребно за да го повикате вашиот пост

Со овој метод, ќе добиете многу повеќе (и повеќе идеи) за кратко време.

Совет: ако можете, бидете пред огледало додека ги запишувате клучните точки. Beе бидете гласноговорник и публика на себе, и ќе ви помогне да зборувате со поголема јасност и да снимите подобри белешки (плус, можете да користите гестови на рака за да му помогнете на вашиот говор).

За повеќе идеи, исто така, прочитајте го постот на innини Соски на HubSpot натаму hтаа напишала пост на 1,000-збор во 10 минути.

3. Организирајте ги клучните точки во секциите и подсекциите

Не започнувајте да го пишувате вашето парче веднаш.

Го структурира прво.

Што би рекле на некој што прашува за што се работи? Се разбира, ќе сакате само да ги дадете клучните точки, месото, оставајќи сè друго. Ова е токму она што го правите кога ја структурирате својата објава со поднасловите: тоа е јадрото на вашиот пост, неговиот „лифт“, основните информации што сакате да ги пренесете. Ако веќе користевте метод #1 во овој пост, ќе имате првиот преглед што можете понатаму да го развивате во делови и подсекции.

За мојот пример погоре, тоа ќе биде:

[Intro: Како забележав одредена употреба на пристрасни зборови од Google со веб-администратори и како тие влијаат на "културата на Google" на Интернет]

<h2> X Пристрасни зборови и фрази Google користи со веб-администратори [листа на зборови + анализа] </ h2>

<h2> Проблемот со спроведувањето на насоките (дали тие треба да бидат присилени?) </ h2>

<h3> „како треба да биде веб-страницата“ на Google е не-универзална пристрасност </h3>

<h2> Ставање на зборови назад каде што тие имаат: Совети за препраќање на упатствата на Google </ h2>

<h3> Перспектива на независен вебмастерот </ h3>

<h2> Последен збор за опасноста од "Културата на Google" </ h2>

Ако пишувате парче што не мора да се подели на делови и под-дел, и не се чувствувате како да ја работите оваа работа само заради структурата, можете да направите што Дејвид Леонард, претседател на THGM Writers:

Давид Леонард

[Јас структура] Главно во мојата глава, пред да почнам да пишувам.

Написот што го пишувам сега беше организиран на два дела. Првиот дел, имав идеја како ќе се одвива вовед, и список на три типа на ситуации. Вториот дел беше список на совети. Кога станува збор за пишување, јас бев прилично многу можност да го разгледам првиот дел, потоа го запишав списокот на совети, правејќи малку истражувања за да се проширам на тоа.

Откако ја имав структурата за тој дел, почнав да пишувам.

4. Додај истражување и статистика пред Пишување

Статистичките и експертите цитати не само што ве водат во вистинската насока и ви помагаат да избегнете пристрасни претпоставки, туку тие исто така му даваат овластување на вашиот пост и остатокот од пишувањето го олеснуваат, затоа што имате броеви, факти и експерти за поддршка на вашата тема и вие не чувствувај како да градиш пената.

Со други зборови, истражувањата и статистиката ги поставуваат темелите на вашиот блог и го прават остатокот од вашето пишување полесно како да се изгради со солидни поени.

Еве некои предлози од Панкај Наранг, основач на Socialert, кој може да ви помогне да ја истражите вашата тема на широк начин.

 1. Користете алатки од трети страни како Buzzsumo, ContentStudio или SocialAnimal за да ги знаете трендовите теми поврзани со вашиот домен.
 2. Reddit, Quora и други популарни портали за Q&A можат да ви помогнат да знаете повеќе за вашата публика (нивните грижи, повратни информации и општи прашања).
 3. Користете алатка за слушање на социјални медиуми за да знаете како вашата публика комуницира. A Твитер алатка за следење може да ви помогне да добиете вредни увид во ниеден момент.
 4. Кога барате нешто во Google, сортирајте го со времето на објавување. Обидете се да не цитирате статистики или примери од застарени статии.
 5. Исто така постојат и посветени веб-сајтови (како статистика или статистички модел) од каде можете да добиете најнови статистики и добро истражувани достапни извештаи.

Истражувањата навистина можат да го поттикнат вашето пишување. Еве што Ана Фокс од Блогерите за изнајмување пред да пишува:

Пред дури и да се обидувам да напише статија, го користам Google за да барам:

 • Клучен збор статистика
 • Клучен збор трендови

За многу теми (храна, DIY, мајчинство) има смисла да се пребаруваат и Pinterest, бидејќи јас секогаш наоѓам некои инфографики кои ќе го променат аголот на мојата целосна статија. Со MyBlogU во место сега, исто така, креирам проект за КОЛЕКТИВНО напад, бидејќи тие совети за кориснички придонес можат да го променат и аголот на идниот артикл. Конечно, го користам Одговори на јавноста да видам кои прашања има на таа тема: што може да го насочи моето пишување. Почнувам да пишувам кога ќе го сторам сето тоа и се чувствувам возбуден поради тесниот агол на кој решив да се фокусирам.

Дејвид Леонард, исто така, ги подготвува своите информации пред да напише:

Понекогаш собирам линкови и белешки во WordPress пред време. Потоа, кога сум подготвен да напишам, ги имам сите информации таму. Ова обично се случува кога прочитав нешто интересно и си реков: "Ооо, сакам да пишувам за тоа!"

Еве како се справи со истражување и пишување за мојот блог постови:

 1. После објавувањето на насловот и прегледот, започнувам да истражувам други написи на тела за мојата тема и да доделам некои од овие на деловите и подсегите на мојата објава (понекогаш може да создадам нова потсекција врз основа на напис што само што го прочитав што ми даде нова идеја да зборувам)
 2. Им порачувам на другите блогери и експерти дека пишувам нов блог-пост околу одредена тема и ги повикувам да дадат понуда
 3. Јас го пишувам мојот прв предлог и се држат настрана од понатамошни истражувања. Во оваа фаза, јас се потпирам само на она што го научив, на изворите што ги имам и на што веќе знам да пишувам. Јас ќе додадам задни страни како [најдете информации за ABC тука ...] секогаш кога мислам дека некои точки требаат понатамошно истражување
 4. Вклучувам понуди на експерти и истражувам за да ги пополнам местата што ги оставив во мојата копија или да ги проширам на моите точки малку кога чувствувам дека читателот можеби ќе треба дополнителни информации
 5. Извршувам една или две сесии за уредување и ги разгледувам сите извори и линкови што ги вклучив

Понекогаш ќе направам број 4 пред бројот 3 во оваа листа, но, генерално, ова е мојот тек на работа.

5. Развијте ја секоја секција како да е самостојна пошта

Оваа техника работи како шарм, особено ако се чувствувате уморни и преоптоварени, имате вознемиреност или сте кои се занимаваат со писателскиот блок, бидејќи ја стеснува вашата цел и ги прави напорите помали. Како што на Универзитетот велеше професорот по програмирање, "може да се справи со голем проблем подобро ако го поделите на помали проблеми и да се фокусирате на еден мал проблем во исто време".

Постојат два начини на кои можете да одите за ова:

 1. Се фокусира на подсекцијата на избор во вашиот пост нацрт
 2. Копирајте ја потсекцијата во сосема нова датотека и напишете ја таму

Јас ги користам двата метода, но имам повеќе да ја претпочитам втората, затоа што ми помага да се фокусирам брзо и не дозволувам другите под-дел да ме оддалечуваат или да работат против мојот обид да ја задржам вознемиреноста. Развивањето под-подрачја како самостојни постови, исто така ве става во вистински начин на размислување да развивате поголеми водичи, упатства и е-книги, што точно го прави Кејси Милер од TheBestofFitness.com (ажурирање: страницата повеќе не постои):

Ги креирав моите мислења околу секој потсек, а потоа ги ставив сите мои потсекции заедно како да е книга.

Сфатив дека со тоа можам полесно да креирам повеќе содржини околу целиот предмет и да му дадам на читателот повеќе вредност отколку едноставен пост на 200-збор.

На пример, мојот пост "Што е Crossfit: Дознај сега со овој најнов водич", имам 18 поглавја и вкупно 5000 зборови. Јас создадов линкови до секој дел за да може некој да скокне право на него ако сака. Кога креирам мислења како ова, јас обично креирам само 1 месечно, бидејќи е потребно време да се пронајде содржина / да се создаде за секој дел и да се стави изгледот заедно.

Иако убав дел за тоа е, јас само треба да се создаде еден пост за еден месец и пост од оваа големина лесно може да донесе во 25,000 плус посетители поради содржината и клучни зборови кои се користат.

6. Напиши ги вашите потсекции почнувајќи од последниот

Можеби звучи контраинтуитивно, но развивањето на вашите точки во обратен редослед ќе ви помогне да пишувате поефикасно затоа што тоа ќе го подобри вашиот фокус, ќе го намали стресот и вознемиреноста и ќе го натера вашиот ум повнимателен кон деталите што инаку би ги занемариле додека одите со протокот, вклучително и граматика и тајпони. Тоа е како да се префрлате позиции во кревет за да го направите вашето тело да се чувствува порелаксирано - менувањето на нарачката ќе ви го даде вашиот ум нова енергија и ќе ве опуштат во исто време, како да имате добар одмор пред да започнете нов проект.

Причината е тоа што со менување на редот го прекинувате протокот и ги ресетирате вашите очекувања, принудувајќи се себеси да ги видите работите од нов агол. Се разбира, ова функционира подобро кога потсекциите се самостојни (видете #5) и не се секвенцијални. Ако тие се секвенцијални, јас Ви препорачуваме да ги претставите сите пред да ја користите оваа техника.

7. Користете само-диктанција за да ги намалите грешките и грешките во граматиката и да го подобрите фокусот

Почнав да го правам ова неодамна и сакам да го правам тоа, особено кога пишувам големи, тешки блогови.

Ми дава доверба во тоа како ја расправам мојата тема. Со поттик за самодоверба, јас исто така го изострувам окото за да фатам грешки во типовите и граматиката. Зборувајте додека пишувате, како да сте го диктирале вашиот пост на некој друг. Овој метод ви помага да го задржите вашиот фокус, да ви го олеснат стресот и да не ви остави ум да скита, затоа што всушност го ослободувате вашиот ум од дополнителното оптоварување што треба да останете во чекор со „внатрешниот глас“.

Ако скокате од став во пасус додека пишувавте како што може да се случи ако следите #5 и #6 во овој пост, вашата доверба како писател исто така ќе има корист од гласно читање затоа што вашата објава ќе заземе готов облик во вашиот пост ум, како да читаш туѓа работа.

8. Остави линкови или помали цитати како последен чекор пред уредувањето

Ова е важно да не го прекинувате фокусот додека пишувате. Вие не може да го сфатите, но кога ќе отворите нов таб за да пребарувате за ресурс или експертски цитат за да го вклучите во текстот, вашиот фокус е префрлување на новата задача и враќањето на протокот на пишување ќе биде уште потешко. Одење напред и назад ќе ве успори и, ако сте вознемирен писател или имате тешко време да го вратите вашиот фокус, направете ја вашата состојба полоша.

Ако го следите #4 во овој пост, знаете дека е подобро да го направите најголемиот дел од вашето истражување пред ќе започнете да пишувате мислење. Секогаш можете да додадете повеќе подоцна, но по сте го напишале нацртот, а не како што пишувате. Додавањето нови врски и цитати е дел од фазата на уредување. Како Дејвид Леонард вели:

Линковите што ми требаат за истражување, за да ги добијам податоците, најдов пред да пишувам. Потоа, како дел од моето прво уредување, забележувам нешто што можеби ќе треба дополнително објаснување, појаснување или примери, и барам врска за тоа.

БОНУС Совет: Започнете ја вашата порака со "Почитуван (вметнете ја публиката тука) ..."

Кога почнав да го пишувам овој пост, моите први зборови беа:

"Почитуван блогер ..."

Без разлика дали поседувате бизнис, пишете како дел од вашите маркетинг активности или сте блог во ниша, вие сеуште сте блогер. Ти си моја публика.

Пишувам за тебе.

Овој смирен почеток има голема моќ над процесот на размислување како што пишувате: тој го менува вашиот начин на размислување, така што повеќе не сте лице што седи на маса пишување на тастатура за да пополни празен екран со зборови, но ќе станете говорник кој разговорите со публиката, а публиката е пред вас, а вие длабоко се грижите за нив и за нивната иднина. Прекинувачот во менталитетот ја вклучува вашата емпатична антена и помалку сте веројатно да напишете пената, бидејќи знаете дека луѓето што ве слушаат чекаат зборови кои ќе направат разлика.

Можете да го уредувате тој "Почитуван блогер ..." пред да го објавите вашето парче, но ве поттикнувам да го задржите таму на врвот на вашиот пост до самиот крај, бидејќи го поставува тонот и квалитетот на вашиот пост и тоа многу ќе ви помогне во процесот на уредување, кога ќе го прочитате вашето мислење одново.

Да, тоа ќе звучи како лично писмо; тоа е она што тоа ќе го направи тоа да функционира.

Земе

Пишување побрзо и поефикасно е прашање на хакирање на вашите навики за пишување за да откриете што најдобро функционира за вас, кога сте повеќе фокусирани во текот на денот и како да управувате со вашите енергии и мисловен процес за да го задржите вашиот ум активен и продуктивен од почеток до крај.

Начини 8 опишани во овој пост се сите хакери што функционираат, но не ограничувајте се на слепа примена - проучете ги вашите навики, вашите дневни ритами и начинот на кој работи вашиот ум за да изградите дискурс околу некоја тема. Потоа, пронајдете ја вистинската комбинација што работи за вас. Ти си единствен! Она што е важно е дека:

 • Можете да управувате со вашите психолошки блокови за да ги минимизирате нивните ефекти врз вашето пишување
 • Можете да го прекинете процесот на размислување, така што пишувањето ефикасно станува едноставно прашање за следење на планот

Можеби не сте најбрз или најефикасен блогер во светот, но не е важно - сè додека можете да ја завршите работата и таа работа носи резултати, вие се добар блогер. Да ја цитирам HubSpot студијата што ја споменав на почетокот на овој член:

Некои брзи мислења може да потраат до еден час да пишуваат; други може да потрае неколку часа, ако тие бараат од вас да одат навистина во длабочина.

Можеби исто така сакате да го прочитате гостинскиот пост на Jerryери Лоу на Волшебникот за блогирање, Блог ефикасно и продуктивно: Како да Блог повеќе за помалку време за навики за пишување, алатки и совети за управување со блог.

За Луана Спинетти

Луана Спинетти е слободен писател и уметник со седиште во Италија, и страсен студент по компјутерски науки. Има средношколска диплома по психологија и образование и присуствуваше на 3-годишен курс по уметност на стрипови, од каде дипломира на 2008. Како мулти-фацетирана личност како што е, таа разви голем интерес за SEO / SEM и Web Marketing, со посебен наклон кон социјалните медиуми, а работи на три романи на нејзиниот мајчин јазик (италијански), за која се надева дека инди објави наскоро.