Како GoDaddy направи пари

Член напишан од:
  • Онлајн Бизнис
  • Ажурирано: Јуни 22, 2020

Еден вистински знак за една компанија која се плаши во големите куќи на успех е кога ќе го видите спонзорирање на професионален спорт. Тоа е токму она што GoDaddy го прави од почетокот на 2000s со вклучување во повеќе од една област, од американскиот фудбал до НАСКАР.

Значи, што точно е тоа што го прави GoDaddy (NASDAQ: GDDY) финансиска моќ што им овозможува да се занесе заедно со големите момчиња?

Првично основана во 1997 како Jomax Technologies од страна на претприемачот Боб Парсонс, компанијата подоцна беше прекрстена како "Go Daddy" во 1999, пред да биде финализирана како GoDaddy во 2006. На патот, тоа се зголеми и органски, како и преку превземања.

GoDaddy најави партнерство со 2018 NASCAR со Даница Патрик

Што прави GoDaddy?

GoDaddy се фокусира во четири деловни сегменти:

  • Услуги на име на домен: Примарна регистрација на домен, приватност на име на домен, трансакција на име на домен.
  • Веб хостинг: Муабет, VPS и посветен сервер хостинг.
  • Веб присуство: Изведувач на веб-страници, дигитален маркетинг, градител на онлајн продавници и производи за веб-безбедност.
  • Бизнис апликации: Е-пошта хостинг, е-мејл маркетинг и други релевантни бизнис алатки.

Раст преку превземања

Иако повеќето од нас го знаат GoDaddy како веб-хостинг провајдер, како Jomax првично беше во деловна активност на компјутерски технологии. Како и да е, откако ќе се отвори акредитацијата на ИКАНН, таа брзо стана стана најголем регистратор акредитиран со ИКАНН на Интернет.

Претходно, исто така го споменав GoDaddy како расте преку аквизициите и тука се појавија другите технологии. Наместо да се здобијат со компании за удел на пазарот, GoDaddy отиде на патот на стекнување на технологија.

Како пример за ова, ајде да погледнеме во некои од областите што ги купи;

Денес, GoDaddy порасна за да стане веројатно најголем светски облак платформа провајдер со фокус на мал бизнис хостинг и доменски сегмент. Таа има повеќе од 19.3 милиони корисници ширум светот и управува со повеќе од 77 милиони имиња на домени.

Од каде доаѓаат приходите на GoDaddy?

GoDaddy скорешна цена на акциите.

За оние од вас кои ја прочитав мојата статија Како Фејсбук ги заработува своите пари, GoDaddy е сосема поинаква раса на коњ. И покрај тоа што се потпира на технологијата, Фејсбук е многу маркетинг компанија која заработува скоро целиот негов приход од рекламирање.

GoDaddy, од друга страна, прави пари од производите што ги има, што е фокусирано во три главни сегменти; веб хостинг, имиња на домени, и бизнис апликации. Сепак, тие имаат доцна повторно воведен фокус на својот обновен пакет за дигитален маркетинг како добро.

Во 2019 година, компанијата забележа приходи во износ од 2.99 милијарди американски долари што претставуваше скромно зголемување од година во година за 12% во однос на 19% претходната година.

Ова беше делумно предизвикано од пониското зголемување на бројот на клиенти под управување. Таа бројка бележи пораст од 800,000 во текот на 2019 година во однос на 1.3 милиони претходната година.

Извештај за приходи на GoDaddy во 2019 година
GoDaddy, како целина, заработува околу 2.99 милијарди американски долари во 2019 година (GoDaddy финансии).

Како резултат, приходите од домен зедоа 1.35 милијарди американски долари, хостинг и присуство 1.13 милијарди американски долари и 510 милиони евра за деловни апликации. Како што можеме да видиме, лавовскиот дел сè уште се презема со нејзините потрадиционални активности.

Со тоа, ајде да копаме малку подлабоко во заработувачите на GoDaddy.

1. Регистрација и управување со домените

Како финансиска 'рбетот на компанијата, регистрација на име на домен, обновување и управување со значителни приходи за GoDaddy. Освен овие основни услуги, постојат и бројни поврзани услуги кои, исто така, придонесуваат за своите приходи според овој наслов.

Тука спаѓаат услуги како што се приватноста на доменот, backorders, надоместоци за надоместоци на ICANN, приходи од реклами од паркирани домени и други производи поврзани со доменот.

Една од поинтересните услуги на GoDaddy е да се биде брокер на домен. Ова е вид на посредник позиција, во која, ако сакате да купите име на домен што е веќе направено, GoDaddy ќе ви помогне да преговарате за купување со актуелниот сопственик на домен.

GoDaddy домен брокерски услуги.
GoDaddy домен брокерски услуги.

Иако ова може да звучи одлично, јас лично не сум ofубител на овој вид на работи бидејќи чувствувам дека го охрабрува сајбер-изјаснувањето. Cybersquatting е кога имињата на домени се купени со експресна намера да ги држат како заложници подоцна. Не е нелегално, но секако невкусно.

2. Веб хостинг на GoDaddy

GoDaddy веб хостинг услуги.

Со оглед на нејзината големина, не треба да биде изненадување што GoDaddy има прст во сите области на веб хостинг простор. Од дели хостинг решенија и специјализирани WordPress решенија до начин на посветени сервери и облак хостинг, компанијата го прави сето тоа.

Сепак, во интерес на погодност ги категоризира во три области; дели, виртуелен приватен сервер и посветен.

Заеднички хостинг планови се потпора на многу веб хостинг компании и потенцијални клиенти се бројни. Секој кој дури мисли на веб присуство треба да хостира, а овие планови нудат најекономична влезна точка во светот на веб-сајтовите на интернет.

Следниот чекор напред е нешто што е малку поново и им нуди на луѓето поголема моќ и флексибилност без значителен трошок за плаќање на посветени сервери. Виртуелни приватни сервери се погодни за веб-сајтови кои се наменети да растат до поголеми количини. Цените за овие се разликуваат во зависност од сообраќајот што ги добиваат сајтовите.

Исто така прочитајте го нашиот гостувачки преглед на GoDaddy.

На крај се плановите за големите компании кои не само што можат да користат веб-сервери за справување со надворешен сообраќај, но кои можеби сакаат времето на процесорот и широкопојасниот опсег на серверите да се справат со други работи, како корпоративна е-пошта хостинг или дури и извршете деловни апликации од.

3. Веб присуство и дигитален маркетинг

Веб-страница на GoDaddy и маркетинг услуги.

Една од деловните области на кои GoDaddy бара да се прошири е веб-присуството, кое вклучува стабилна алатка плус нивното искуство стекнато во дигиталниот маркетинг. Додека второто е веќе некое време, тие го преиспитаа во светло на тековните настани.

После крајот на светот, деловниот свет има значителна промена во голем дел, како резултат на пандемијата COVID-19. Многу бизниси се принудени да се дигитализираат, а многумина немаат доволно искуство за да го сторат тоа.

GoDaddy е брза за профитирање на ова и ги турка своите оптимизација на моторот (СЕО), маркетингот на социјалните медиуми, списоците на деловни активности и услугите за маркетинг на е-пошта.

Ова нè води до последното значајно средство за пари на GoDaddy - деловни апликации.

4. Бизнис апликации

Услуги за хостирање на е-пошта на GoDaddy.

Од е-мејл сметки до онлајн маркетинг и складирање на податоци, овие работи се фантастични услуги со додадена вредност кои нудат многу компании погодност, особено кога се нудат под еден покрив.

Ова е особено точно со поплавите на облак апликации. На пример, Мајкросовиот канцелариски пакет за канцелариски пакет на Office сега е достапен како Облачна услуга, што значи дека за малите компании што се пријавуваат за ова преку GoDaddy не мора да се грижи за масивни почетни капитални инвестиции или дури и лиценцирање.

Дури и подобро е е-мејл маркетинг услуги, кои драстично се намалат трошоците за бизниси и помогне да се прошири нивниот домет експоненцијално.

Кои се конкурентите на GoDaddy?

Како што може да претпоставите од нивните финансии, GoDaddy е најголемото дело на веб хостинг денес. Нивниот удел на пазарот во веб-хостинг го надминува дури и оној на Google Cloud Web сервисирање.

Сепак, на попрактично ниво, тие би биле споредливи со други потрадиционални даватели на услуги како што се HostGator и Bluehost како и други кои се натпреваруваат по различни уникатни продажни места.

На пример, SiteGround не може да ја има должината и опсегот на производната линија на GoDaddy, но покажа моќ во специфични области како што се услуги на клиентите и перформанси. Други конкуренти како HostGator се обидуваат да одат од глава до глава и да се натпреваруваат по ширина на линиите на производи.

Гледајќи го GoDaddy како инвеститор

Како компанија со јавна продажба, GoDaddy покажа тренд на пораст речиси за целото време на пазарот. Вредноста на акциите се зголеми за повеќе од трипати од нејзината првична јавна понуда. Значи, како инвеститор, дали оваа стока треба да биде на вашиот радар?

Не е задолжително.

И покрај нејзината зголемена споделена вредност, перформансите на GoDaddy веќе извесно време alarmвонаа алармни sвона. И покрај зголемената пазарна конкуренција и ниската профитабилност, многу експерти веруваат дека цената на акциите е премногу оптимист.

Истражувачкиот аналитичар Дејвид Трејнер има ја доведоа во прашање вистинската профитабилност на компанијата и тврди дека постои исклучување во Goaddy's GAAP нето приход и вистински повторливи профит на бизнисот.

Ова е истовремено со GoDaddy јуни 2014 поднесување на $ 100 милиони почетна јавна понуда со Комисијата за безбедност и размена на САД. Тоа поднесување откри дека компанијата не направила профит, бидејќи 2009 оттогаш доживеал целосна загуба од $ 531 милиони.

Во комбинација со вродениот ризик дека полето како испарливи како што се соочува технологијата, GoDaddy е етикетирано од многумина како ризично купување.

Како клиент, треба да се грижите?

За среќа, одговорот е повторно; најверојатно не.

Многу веб-компании покажаа дека дури и ако не се во состојба да ги одржат перформансите, тие често се преземаат и ребрендираат или ревитализираат. Како клиент, не е веројатно дека ќе бидат засегнати од какви било финансиски проблеми со кои може да се соочат.

Сепак, и покрај нејзината големина и технологија, GoDaddy хостинг не е без негови лоши страни. Ако сте сеуште на оградата, погледнете во нашиот Преглед на GoDaddy и тоа може да ви помогне да го размислувате.

заклучок

И покрај нејзината големина и опсег на услуги, заедно со технологијата за да ја поддржат, сфаќам дека GoDaddy страда од еден многу сличен недостаток како што прават многу веб-компании. Всушност, оној што е основа на нивниот успешен успех; дека тие се компании за веб-технологија.

Бизнисите честопати се водат многу поинаку од фасадата што ја претставуваат на јавноста, бидејќи реалноста е често не се исти како и рекламирањето на маркетинг. Сепак, веб-технолошките компании честопати немаат доволно бизнис за да ги консолидираат двата и како резултат на тоа, билансот не е таму.

Без вистинска сила и акумен во бизнисот и маркетингот, технологијата губи, а од друга страна спротивното е предност. Да го земеме за пример случајот на Dell, кој продава големи количини на компјутерски хардвер, но всушност е маркетинг компанија која произведува нула технологија, но едноставно ја интегрира.

Може GoDaddy времето на бурните мориња со кои се соочува? Само времето ќе покаже.

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.