SEO за Dummies: Како да ја оптимизирате вашата страница за подобри рангирања за пребарување

Ажурирано: 02 / Напис од: ryери Лоу

Како пребарувачите работат во мало

Пребарувач е само друг вид компјутерски софтвер (повеќе или помалку) кој работи за индексирање на веб-страници во база на податоци врз основа на брзо скенирање на содржината на секоја страница.

Помислете на тоа како брзо читање за одредена тема - брзо скенирате материјал по материјал, барајќи специфични зборови за да ве искористиме. Ова е како пребарувач - само пребарувачот прави дигитално брзо читање… и, се разбира, постојано се развива во своите способности.

Сепак, пребарувачите не само што го прават тоа сами; тие ги внесуваат своите пријатели за да им помогнат, праќајќи ги пајаците да ја индексираат мрежата. Овие пајаци потоа ги консолидираат своите наоди и го презентираат на пребарувачот за рангирање и сумирање на вашиот сајт, страници и информации - заедно со сите други важечки или релевантни сајтови.

Како работи пребарувачот накратко

Пребарувачите работат на комплексни алгоритми кои постојано се менуваат - Ова е причината зошто правилата на оптимизација, исто така, постојано се менува; да продолжам. Не мора да е прирачник за "како-да" кој секогаш одговара на сметката за оптимизација, но постојат некои правила што останаа меѓусебно во согласност со промените, како и нови правила и совети кои се појавија заедно со новиот алгоритам.

Што е оптимизација на пребарувачот (СЕО)?

што е SEO
Дефиницијата за оптимизација (видете го твитот овде)

Оптимизација на пребарувачи (СЕО) е процес на фино подесување на веб-страница за да се обидат и да постигнат повисоки рангирања во резултатите од пребарувањето. SEO е направено делумно засновано на:

 1. Нечие разбирање за тоа како машините ја толкуваат намерата на пребарувачите и ги совпаѓаат со веб-содржината (алгоритмот за пребарување) и,
 2. Проценки за тоа како луѓето комуницираат со содржината што ја гледаат на Интернет.

SEO стана исклучително комплексен. До денес, има повеќе од 200 фактори за рангирање (параметри кои влијаат на рангирањето на една веб-страница) договорени и признати од интернет-продавачите.

Land Engineer го направи ова Периодична табела за оптимизација да ги објасни основните елементи во стратегијата за оптимизација.

Овие фактори вклучуваат корисниците живеат време, текст за прицврстување на врската, клучни зборови во URL, должина на содржина, TF-IDF, наслов таг, текст за мета-опис, брзина на вчитување на веб-страница, клучни зборови во текстот на сликата, број на врски што излегуваат, број на влезни врски, LSI клучни зборови, Кликнете на страницата со резултат за пребарување-преку-стапка (SERP CTR), и така натаму.

Овие фактори беа препознаени од мнозинството затоа што или беа потврдени од портпарол на Гугл или докажано се (барем донекаде) ефикасни во експериментите и студиите на случаи објавени од познати експерти за оптимизација. 

Многумина, вклучително и јас, веруваат дека бројот на критични фактори за рангирање е далеку поголем од 200. Секој од овие фактори носи различна тежина на различни страници со резултати од пребарување - што го прави SEO неверојатно (повторно) сложен и тешко да се објасни. Некои го нарекоа СЕО повеќе уметност отколку наука.

Јас нема да истражувам во деталите за овие 200 + фактори за рангирање. Мојата цел со овој напис е да ви дадам брз преглед за тоа како функционираат пребарувачите денес и да споделам список со најкритичните предмети за оптимизација за разгледување.

Како што смета Гугл повеќе од 90% од обемот на денешниот пазар на пребарување, Јас во мојот напис лабаво ќе го заменам поимот „пребарувач“ и Google.

Како работеше оптимизација во 2005 година?

Клучни зборови долга опашка наспроти кратка опашка.
Традиционално, процесот на оптимизација започнува со истражување на клучни зборови. Идеално, сакате да најдете клучни зборови со најголем обем на пребарување и најмала конкуренција. Сепак, обајцата се скоро ексклузивни едни на други - клучните зборови со најголем обем на пребарување имаат најголема конкуренција, додека најмалата конкуренција има малку или воопшто нема волумен на пребарување.

Вака направив СЕО пред 15 години:

 1. Прегази збир на клучни зборови во Увертира (сега ги нема) или Алатка за клучни зборови на Google Adwords за да се одреди обемот на пребарување за секој клучен збор.
 2. Изберете збир од 30 - 50 клучни зборови засновани на обемот на пребарување и пазарната конкуренција. Целете поими за пребарување со поголем обем на пребарување, но помала конкуренција на пазарот.
 3. Сегментирајте ги овие клучни зборови во 10 - 15 теми. Секоја тема треба да се состои од еден примарен клучен збор и неколку други споредни клучни зборови.
 4. Произведете содржина на темите - проверете дали примарните клучни зборови се наоѓаат во ознаката за наслов на страницата и остануваат споредни клучни зборови во насловите на страниците (H1, H2, H3, итн.).
 5. Вклучете прекрасни слики и текстови за алт-богати со клучни зборови за секоја од нив.
 6. Поврзете важни страници за пари ширум страницата од заглавието и подножјето
 7. Испратете што повеќе е-пораки до други веб-администратори и замолете ги да се вратат на вашата веб-страница користејќи ги примарните клучни зборови како сигнал за текст.
 8. Купете линкови од други веб-страници ако имате дополнителен буџет.
 9. Повторете го чекор 1 - 6 бесконечно.

Наслов на страница, избор на клучни зборови, врски, прицврстувачки текстови, свежина на содржина… Ова во голема мера беше како што изградив повеќе придружни веб-страници и блогови со висок сообраќај во 2000-тите.

И покрај тоа што овој метод сè уште може да работи во ограничена смисла и денес, тој повеќе не е ефективен пристап. Пејзажот во пребарувањето и веб-технологијата се промени толку многу - едноставно е невозможно да се постигнат истите добри резултати со користење на овој метод.

Зошто? Бидејќи пребарувачите и Интернетот денес работат поинаку.

Денешниот пребарувач е

Силно таинствено

Број на пребарувања скриени зад енкрипцијата на Google.
Број на пребарувања скриени зад енкрипцијата на Google.

Пребарувањата денес се претежно шифрирани - ова значи дека веќе не можеме целосно да видиме што пишуваат корисниците во нивната лента за пребарување за да стигнат до нашата веб-страница. Најточните податоци за пребарување што можеме да ги добиеме денес доаѓаат од неколку даватели на алатки за оптимизација кои купуваат податоци за клик-проследување од трети брокери.

И да не спомнувам - употребата на блокатори на реклами и VPN блокираат и како се споделуваат податоците меѓу помалите сопственици на страници. Повеќе не можеме точно да видиме колку пребарувачи доаѓаат на нашата страница и од каде бараат.

Персонализирано

Дак Дак Го пронашол 62 различни групи на резултати во 76 пребарувања на истиот термин „контрола на оружјето“ (извор).

Google сега служи високо персонализирани резултати од пребарувањето на поединци засновани на индивидуални преференции и историја на прелистување на веб. Уредот што го користевте, како што се брендови на мобилни телефони, таблети, работна површина, паметни телевизори и така натаму, исто така, влијаат на тоа.

Дури и вашето однесување исто така се анализира и придонесува до одреден степен. На пример, вашата историја на употреба, како што се страниците што сте ги посетиле, видеата ви се допаднале или споделиле, апликациите што сте ги инсталирале на вашите паметни телефони и други интеракции.

Потоа, тука е и начинот на интеракција со резултатите од пребарувањето (веб-страници на кои кликнавте, работи што претходно сте ги пребарувале, реклами на кои сте наишле, итн.). Овие комбинираат за да ги диктираат следните резултати што ги добивате од пребарувањето на Google. Моите топ 10 резултати од пребарувањето многу веројатно ќе бидат тотално различни од вашите.

Крос-платформа

различни уреди за да извршат пребарување

Пребарувањата се вршат на разни видови уреди - кои честопати претставуваат различна намера за пребарувачите. На пример - трагачите кои бараат „аглио олио“ на работната површина, најверојатно бараат рецепт; но трагачите кои ја бараат истата работа на мобилен може да бараат италијански ресторан. Дури и ако имате точни бројки во обемот на пребарување клучни зборови, ќе биде тешко да се процени обемот на сообраќај што ќе го добиете.

Како да SEO во 2020 година?

Најголемиот предизвик за денешниот практичар на оптимизација е во извршувањето, а не знаењето како да знаете.

Не можев да се согласам повеќе со оној на Кевин Индиг сегментација на модерната оптимизација во две категории -

 1. Макро ниво, што вклучува технички аспекти како што се дизајн на архитектура на веб-страница, оптимизација на UX, интернационализација на веб-страница и така натаму;
 2. Микро ниво, што вклучува фокусирана содржина и оптимизација на страницата, како што се усогласување намери и измена на содржини.

Работата е во тоа што веќе не можете да излезете со збир на фиксни процедури во оптимизација и да ги применувате подеднакво на сите веб-страници и страници.

Секоја индустрија е единствена.

Секоја веб-страница е уникатна.

Секоја намера зад пребарувањето е единствена.

SEO веќе не е самостојна маркетинг „тактика“; но нешто што треба да се вклучи во вашиот веб развој и процесот на производство на содржина. За да се рангирате високо на Google и да ја развивате вашата веб-страница, потребен ви е акционен план за континуирано подобрување, кој гледа и на макро и на микро-ниво слики.

Во тој план за акција, еве ги петте области на вашата веб-страница што мора постојано да ги подобрувате и оптимизирате.

1. Создадете релевантна и корисна содржина (Duh)

Направи - Произведете веб-страници (и вашата веб-страница) што им служат на јасна цел на вашите корисници. Постојано ажурирајте и додавајте вредност на овие веб-страници. На крајот, вашата веб-страница треба да обезбеди корисна содржина што корисниците не можат да ја најдат на друго место на Интернет.

Ако сте нови, голем дел од вашите напори за оптимизација ќе бидат потрошени во ревизија на содржина. Поставете ги следниве прашања.

 • Дали вашата содржина е ажурирана и презентирана јасно?
 • Дали вашата содржина носи доволно длабочина (и вредност) на корисниците?
 • Дали вашата содржина прикажува експертиза, авторитет и доверливост (јадете)?

Една страница за вести е корисна само за корисниците кога ги пријавува најновите или најважните настани. Страницата за купување треба да ги обезбеди сите потребни информации за производот и да направи силен случај за продажба. Упатство за правење насоки треба да обезбеди целосни информации од A-to-Z - во форма на текст, слики или видеа - за извршување на задачата.

2. Врзете се и разумно поврзете се

Направи - Внатрешно честопати поврзување со вашите клучни веб-страници (без загрозување на корисничкото искуство на вашата веб-страница). Поврзете се со други релевантни и корисни веб-страници на Интернет. Набавете други релевантни веб-страници и блогови за да водат до вас.

Врските на Интернет се како гласови во реалниот свет - освен што различните врски имаат различна тежина во рангирањето на пребарувањето. Врската од високо доверлива страница, на пример, Nasa.com, има поголема моќ отколку врската од веб-директориумот што поврзува со 500 различни веб-страници од една страница.

Вашата главна цел во градењето врски е да добиете што е можно повеќе „добри“ врски.

Различни методи за оптимизација на пристапот поинаку пристапуваат кон градење врски.

Некои методи препорачуваат производство на добра содржина што природно привлекува врски (луѓето имаат тенденција да водат до содржина што ја сметаат за корисна или интересна); додека други добиваат врски преку трговија - пари (спонзорство и реклами), добра содржина (гостински објави), деловни односи (вмрежување).

Секој од овие пристапи може или не работи за вас. Клучот во ова е да откриете кој е вашиот силен костум и да изберете неколку соодветни тактики за градење врски.

3. Напишете привлечни наслови

Направи - Напишете наслови богати со клучни зборови кои привлекуваат корисници да кликнат на вашата страница од страниците со резултати од пребарување.

Насловот на вашата страница прави две работи во оптимизација:

 1. Помогнете им на машините за пребарување во разбирањето на содржината на вашата веб-страница
 2. Да ви помогне да ја промовирате вашата веб-страница на страниците со резултати од пребарување

Ознаката за наслов е ограничена на 65 - 70 карактери. Важни клучни зборови и клучни предлози за вредности треба да дојдат на почетокот на вашата реченица.

4. Намера на пребарувачи на натпревари

Направи - Проверете го SERP за вашите целни клучни зборови за да разберете што Google смета дека е намерата на пребарувањето. Изменете ја вашата страница со нови формати и дополнителни елементи за да одговараат на намерата за пребарување.

„Намена за пребарување“ е целта што корисникот се обидува да ја постигне при вршење пребарување на Интернет.

Пребарувачот ги сегментира пребарувањата во три различни класи на намери (цитирајќи го трудот на Андреј Бродер):

 1. Навигациски Непосредна цел е да се дојде до одредена страница.
 2. Информативни Целта е да се добијат некои информации за кои се претпоставува дека се присутни на една или повеќе веб-страници.
 3. Трансакциска Намерата е да се изврши некоја активност со посредство на веб.

Традиционално, пребарувачите обично се многу буквални (во повеќето случаи) и имаат тенденција да бараат точно што сакаат. Оттука, основната идеја за оптимизација е да одговара на содржината на вашата страница што е можно поблиску до што повеќе релевантни клучни зборови во секое пребарување.

Современото оптимизација бара малку повеќе од тоа. Не само што содржината треба да одговара на барањата на пребарувачот, туку и начинот на презентирање на вашата содржина, исто така, прави разлика во совпаѓањето на намерите.

За да разберете што Гугл смета дека е намера за пребарување, погледнете ги страниците со највисок ранг за целните клучни зборови. Споредете како вашата веб-страница е различна од нивната. Изменете ја вашата страница со нови формати и дополнителни елементи за подобро да се совпадне со намерата за пребарување. Можете да ја процените ефективноста или преку тоа колку корисници кликнуваат на вашата страница или имате корисници што остануваат подолго.

5. Подобрување на корисничкото искуство (UX)

Направи - Нагласете го UX при дизајнирање на вашата веб-страница. Редовно извршувајте тест за А / Б за да го подобрите корисничкото искуство на вашата веб-страница.

За да ги задржите корисниците кои доаѓаат на вашата страница поангажирани, не е потребно само ждрепка. Вашите читатели се ваши клиенти и оставајќи им позитивен впечаток е непроценливо. Ова значи дека треба да им понудите безбедност, непречено искуство во прелистување и пријатен престој.

Неколку основни примери

Користење на SSL сертификат не само што ќе им помогне на вашите корисници да ги обезбедат своите податоци додека се поврзуваат со вашата страница, туку исто така ќе им овозможи на пребарувачите да знаат дека вашата страница е безбедна за да можат да го насочуваат сообраќајот кон.

Корисниците кои треба да чекаат да се вчита веб-страница, честопати се нетрпеливи и заминуваат, затоа бидете сигурни вашата страница е исто така оптимизирана за брзината.

И на крај, и покрај тоа што рекламите и скокачките прозорци можат да бидат ефективен начин за приходи на приходите, тие можат да станат нападни во искуство на прелистување на корисниците.

Заклучок: SEO е патување, а не дестинација

Денес има многу компании и поединци кои нудат услуги за оптимизација. Пред да ги ангажирате, запомнете дека SEO е патување и не само дестинација. Како што се развиваат веб-страниците и содржината, така и барањата за оптимизација ќе се променат.

Пребарувачите постојано го менуваат начинот на работа на нивните алгоритми, што значи дека никогаш нема да имате „совршено решение за оптимизација“. Тие се клучни лаги во разбирањето, експериментирањето и посветеноста - така да се каже, животно патување.

Најчесто поставувани прашања за оптимизација

За што се залага SEO?

SEO се залага за оптимизација на пребарувачи.

Што е оптимизација со едноставни зборови?

Како што споменавме, SEO е процес на оптимизирање на веб-страница за да се постигнат повисоки рангирања во резултатите од пребарувањето. SEO е направено, делумно засновано врз нечие разбирање за тоа како работи алроритмот за пребарување, а делумно засновано врз проценка на тоа како луѓето комуницираат со резултатите од пребарувањето.

Дали најчесто поставуваните прашања се добри за оптимизација?

Страницата „Често поставувани прашања“ е секогаш корисна од перспектива на корисникот. Внимателно испланираната и изградена страница со најчесто поставувани прашања работи добро како алатка за продажба и го зголемува бројот на содржини на вашата веб-страница (број на зборови, итн.), А со тоа, ја зголемува вашата шанса да се појавите во соодветните пребарувања.

Најчесто поставуваните прашања, кога се обележани со структурирани податоци (овој на пример), ја зголемуваат вашата шанса да бидете прикажани во „Богати резултати“ од пребарувањето и (теоретски) помагаат да привлечете повеќе кликови на вашата веб-страница. Се однесува на На Google и Водич за Бинг за повеќе детали во обележувањето на веб-страницата.

Што е backlink во оптимизација?

Backlink е хиперврска што се поврзува од веб-страница до вашата веб-страница. Задна врска, исто така позната како влезна врска, се од важните фактори за рангирање во Google.

Дали треба сами да направите SEO?

Да и не На Интернет има многу корисен водич за оптимизација - затоа не е тешко да се започне и направете го тоа сами за да заштедите пари. Имајте на ум, сепак, дека SEO е многу време и одзема многу труд.

Дали SEO чини пари?

Апсолутно. Врз основа на моето студија за врвни 400 профили на хонорарни преведувачи на Upwork, Оптимизација наплатува, во просек, 23.68 УСД на час. Надоместокот оди дури 175 долари на час. Лично, сметам дека е разумно да плаќам 1,000 - 2,500 американски долари месечно за добра долгорочна услуга за оптимизација.

Како почетниците прават оптимизација?

Започнете со читање на овој водич и набудување што прават другите сопственици на веб-страници со нивните веб-страници. Користете алатки за оптимизација како AHREFS, SEM Rush или MOZ за да дознаете што прават другите за да го подобрат рангирањето на нивното пребарување.

За Џери Лоу

Основач на WebHostingSecretRevealed.net (WHSR) - преглед на хостинг доверлив и користен од корисниците на 100,000. Повеќе од 15 години искуство во веб хостинг, Филијалата маркетинг и SEO. Соработник на ProBlogger.net, Business.com, SocialMediaToday.com и многу повеќе.