Градење на племе околу вашата уметност; Еден убав човек во исто време

Член напишан од:
  • Избрани статии
  • Ажурирано: Дек 05, 2019

Загледајќи во огромниот океан на можни интеракции со социјалните медиуми, може уметникот да остави изгубен, збунет и парализиран. Опциите се бесконечни и флуктуациите на алатките за социјални медиуми брзо се менуваат со нови IPO, аквизиции и ремонт на страници.

Милиони и милиони разговори се случуваат секој момент на безброј платформи - па како дури и ја гребете површината на поставување на вашиот глас во оваа бесконечна ехо-комора?

Сет Годин го направи концептот за градење на движење преку поврзување на умови и водечки луѓе преку поврзување, култура и посветеност во својата книга, племиња.

Земете еден миг за да се види неговиот ТЕД разговор во врска со племиња и ќе видите како овој концепт може да ве поврзе со движење околу вашата уметност.

Пред да се справиме со тоа како да го градиме племето на лојалните љубители на уметноста, треба да се осврнеме на ЗОШТО.

Твојата приказна и зошто е тоа важно

Градење на твоето племе
Уметниците треба да ја пренесат својата публика на поголеми височини преку лично интеракција и допирање на нив на длабоко ниво. Градење заедница околу уметничкото дело кое е лично и значајно ќе помогне да се создаде силно и интересно племе.

Да претпоставиме дека е очигледен што ве води кон овој напис. Имате присуство на Интернет за деловно-уметничка кариера базирана на уметност, но не ја чувствувате врската помеѓу вашата веб-страница, блогот и разните мрежни места. Знаете уметници и loversубители на уметноста да постојат во овој голем, огромен океан на онлајн интеракција - но не сте сигурни како да ги внесете во вашиот онлајн свет.

Дали имате приказна? Се разбира имаш приказна - секој има еден!

Подобро прашање е дали јасно ја дефиниравте вашата приказна за вашата публика на начин што покажува колку сте уметник, што ја води вашата работа и зошто е релевантна за нив? Вашата приказна е она што ја поврзува личноста со вашата работа и ги приближува да станат шампион на вашата уметност, вашата страст и вашето движење.

Земете момент и размислете за вашата омилена марка или онлајн личност. Можете ли да ја видите нивната приказна во вашиот ум во моментов? Дали се наоѓате себеси да бидете во право за бренд или производ и да ја раскажувате нивната приказна во разговорот додека ги препорачувате на пријател или колега? Мислам на Епл, сите ние ја знаат нивната приказна.

Гери Вајнерчук ја зеде винската индустрија и ја претвори на глава - и создаде лојално племе во процесот.

Инстантното препознавање на брендот и поврзаноста на приказната на тој бренд ви направи дел од нивното движење. Во моментот кога возбудено ја споделивте приказната на друга марка како поддршка на вашите пријатели или колеги, станавте член на нивното племе.

Неверојатен извор за уметниците што градат кариери во мрежниот простор е „Крис Гилеабе“ Е-книга Арт + Пари. Во оваа книга тој го опишува вашето племе со следниве термини,

Овие се луѓе кои сакаат да бидат поврзани со вас, едни со други, со вашата работа и со она за што се занимава вашата работа. Овие се вашите обожаватели.

Одете подалеку од страницата „За мене“

Градење на твоето племе
Крис Гилебо, креатор на масовно племе околу неговата работа на неговата страница, Уметноста на несообразноста, презеде храбар чекор кога ја започна својата прва книга за печатење врз основа на неговата веб-страница. Тој ја посети секоја држава и секоја канадска покраина за да може лично да се сретне со племето. Тој зборуваше за неговата книга, потпишани примероци, споени, а потоа се собраа на локален кофешоп или бар по секој настан, така што тој и оние што се поврзуваат со неговата работа би можеле да се сретнат и да растат како заедница

Одвојте момент за да ја изградите вашата приказна надвор од очекуваната страница за био или на страната за мене на вашата страница. Погледнете ги следниве уметници на Интернет и забележете како ги создадоа своите приказни и ги испреплетени во текот на нивните присуства на Интернет.

Kesha Bruce е уметнички и маркетинг консултант со силно присуство на Твитер. Ги чува нејзините страсти усогласени со нејзината уметност преку нејзиното онлајн присуство и нејзината приказна помага да ги водат другите во уметничкиот свет.

Џон Т. Унгер е метален скулптор кој ги создава овие големи инсталации и е целосно неконвенционален како уметник. Неговото присуство лично одговара на неговата онлајн приказна совршено и неговите интеракции на Твитер помагаат во зајакнувањето на неговата приказна и поврзување на неговото племе.

Кен Каминески е патувачки фотограф со силно следење и на неговиот блог и на неговиот Twitter feed. Забележете ја неговата употреба на графика и дизајн за да им помогне подобро да ја раскаже својата приказна и да ги поврзе луѓето визуелно со својата уметност.

Едноставна вистина за градење на релевантна публика е тоа што кога вашата приказна ќе резонира со вистинските луѓе, вашето племе почна да се формира. Ако вашата приказна е автентична и е директна рефлексија на она што ве води и вашата уметност, луѓето ќе ви бидат привлечени од вашата приказна. Овие луѓе ќе станат вашата публика и тие ќе се вратат да научат повеќе за вас и вашето патување низ овој свет. Вашата приказна ќе ги инспирира и ќе создаде врска што ќе ги негува сите вклучени.

И тогаш го водите ова движење на луѓе - ова племе - кон нешто длабоко со користење на вашата уметност и вашата страст.

Претставување на вашата приказна и градење на племето

Градење на твоето племе
Племињата на уметникот доаѓаат во сите различни големини и ги наоѓаат на мноштво начини. Изведувачи во живо ги градат своите племиња користејќи ги нивните уметнички дела и сложената мрежа на комуникациски канали - преку Интернет и мрежи за лице.

Ние претходно се осврнавме на темата на Зградата на племето за уметници и зедов повеќе теориски пристап кон создавање на движење околу вашата уметничка работа. Движење на лојални и ангажирани фанови кои се поврзуваат со вас и вашата приказна на длабоко и значајно ниво. Градење на племе е повеќе од само да ги пронајдете следбениците на Твитер и навивачите на Фејсбук - тоа е да се биде лидер на група на луѓе кои бараат вашата врска, врска и култура.

Откако сте работеле на рафинирање на вашата приказна, време е да ја ткаете во текот на вашето присуство на Интернет. Бидете сигурни дека вашата приказна е поставена на истакнати локации на вашата веб-страница, блог и страници за социјални медиуми. Ако имате време и ресурси, работете со дизајнер или специјалист за брендови за да помогнете во рафинирање на вашата приказна и испреплетете ја со графика, логоа и други визуелни претстави за вашата веб-страница. Овој чекор не е неопходност, но помага да се направи кохезивна приказна за вас и за вашата работа што тече низ вашето присуство на Интернет.

Ако вашиот уметнички бизнис е околу некое време или сте на средина на средината во вашата кариера, ангажирањето на некој со експертиза за бренд или силен copywriter може да додадете надворешна перспектива која е неопходна за цврст бренд раскажување приказни. Отскокнувајќи се назад и гледајќи ја својата работа објективно, без емоции, со цел да ја фокусирате вашата приказна и да ја кажете правилно е тешко да се направи кога сте создавале уметност сами по себе многу години.

Друга голема важност во ширењето на вашата приказна е да бидете сигурни дека интеракциите на социјалните медиуми, он-лајн списите и подкасти или видеоснимки, исто така, ја поддржуваат приказната зад вашата работа. Придржувајќи се кон вашата целокупна стратегија за привлекување слични луѓе кон вашето племе, бидете сигурни дека гласот што го користите за да се претставите онлајн ја рефлектира вашата приказна.

На пример, ако вашата приказна зборува за многуте години на бармен и вашата уметност ги рефлектира грубите рабови што сте ги стекнале во вашиот претходен живот како господар на мартини-говорот во ист тон како што можеби стои зад тој бар. Ентони Бурдејн има изградено масовно племе - и огромно тело на работа силно врз основа на груба и сурови глас дека тој стекнати работат во кујни многу децении. За него да шеќер-палто оваа форма на неговиот идентитет да се обиде да ја прошири својата публика да биде убав човек ќе се среќаваше како неприродна и, всушност, ќе го сврти својот вистински фанови далеку.

Направете ја вашата приказна визуелна и достапна на различни платформи. На пример, кажете му ја својата приказна преку видео продукција или создавање визуелна биографија или инфо-графички резиме и ставање на нив на вашата веб-страница и блог. Или можете да користите За Ме страница да даде краток преглед на вашата приказна и потоа да го поврзете вашиот блог, веб-страница, визуелна биографија, Pinterest страница или Твитер профил.

Можностите се неограничени кога станува збор за презентирање на вашата приказна онлајн, само бидете сигурни дека содржината што ја продуцирате за да ја раскажете вашата приказна е јасна, професионална и привлечна и дека платформата која ја избирате ги поддржува вашите предности.

Избор на вистинскиот за твоето племе

Значи, со сите општествени платформи во постоење, како да го изберете вистинскиот за ширење на вашата приказна и наоѓање на вашето племе? Искрено, овој одговор може да пополни цела библиотека.

Значи, ајде да погледнеме во некои основни теории за пронаоѓање на вашето племе.

Водич по чекор-по-чекор за тоа како да ги пронајдете вашите целни групи

1 Идентификувајте ја вашата идеална публика

Прво, мора да ја идентификувате вашата идеална публика.

Бидете специфични тука - кој најмногу ќе се поврзе со вашите уметнички дела?

Дали сте романсиер специјализиран за teenубовни приказни за вампирски тинејџери? Само одете на најновиот приказ на филмот Самрак или блог посветен на овој феномен на тинејџери и ќе видите како и каде се дружи вашата публика. Дали сте мајка од ден и плетете вртоглави ноќе? Хит на мајките блогови и пронајдете жени со слични секојдневни активности на жонглирање како и вие. Вие не само што ќе имате повеќе жени да ги споделат вашите приказни, туку и ќе имате директно уво во она што го сака вашиот целен пазар од плетени производи.

Направете листа на главните демографски податоци за кои сметате дека ќе се поврзат со вашата приказна. Наведете ги нивните возрасти, просечниот приход, родот (ако е релевантно), видовите на места каде што ќе се дружат лично и онлајн, уникатни атрибути специфични за уметноста што ја продуцирате итн.

2 Создадете список со клучни зборови

Направете листа со клучни зборови, кои одразуваат некои од особините наведени во вашата демографска листа.

Оди до Пребарување на Google и почнете да пишувате во клучните зборови што сте ги креирале. Следете ги линковите до овие блогови и пронајдете неколку кои најдобро ја одразуваат вашата целна публика. Додајте ги овие блогови на вашите читачи на RSS, се претплатите на нивните билтени или обележете ги страниците. Проучете ги најдобрите блогови за типовите на разговори кои се релевантни за вашата работа и скенирајте го делот за коментари за да видите како луѓето комуницираат околу оваа тема. Започнете да барате проблеми кои можеби ќе ви помогнат да ги решите со вашето специфично знаење или на друг начин што ќе можете да им помогнете на оваа заедница.

3 Создадете список со клучни зборови користејќи Твитер

Одете во функцијата за пребарување на Твитер и повторете го истиот процес за внесување клучни зборови во пребарувањето на блогот. Додадете #hashtag пред клучниот збор за да помогнете да го направите пребарувањето поконкретно. Ако некое лице додаде #hashtag на клучен збор, тие сакаат другите луѓе надвор од нивните следбеници да ја забележат темата и да се вклучат. Кога најдете некој што може да одговара на вашата посакувана демографска опција, кликнете на нивната страница со профили и скенирајте ги нивните информации. Посетете ја нивната веб-страница ако постои. Ако ова лице е натпревар, започнете да ги следите и додадете ги на посебен список што ви помага да ја категоризирате оваа врска. Можеби сакате да ја чувате оваа листа приватна бидејќи ја користите за деловни цели, но тоа е личен избор.

4 Создадете список со клучни зборови со користење на други платформи за социјални медиуми

Можете да ги повторите овие чекори и со други платформи на социјалните медиуми. Едноставно побарајте луѓе кои спаѓаат во вашата посакувана демографска и изгледаат како да се занимаваат со вашето уметничко дело и вашата приказна. Барајте луѓе кои имаат нешто интересно да кажат и кои се активни во разговорите во рамките на нивната избрана платформа за социјални медиуми.

5 Слушајте ги вашите разговори со другите

Започнете да ги ангажирате луѓето во релевантни разговори користејќи ги овие платформи. Побарајте луѓе да поставуваат вистински прашања и да обезбедат корисни одговори или не на вашите дела. Бидете вистинска личност тука и се нурнете во разговор. Дајте одговори, совети или едноставно да направите убав коментар и почнете да градите силни врски со луѓето со текот на времето.

Зборувајте ги разговорите внимателно и започнете со обезбедување на ресурси или статии кои им помагаат на вашата целна публика да одговорат на проблемот или да обезбедат забава. Направете бесплатни е-книги или манифести кои на некој начин даваат вредни информации поврзани со вашата приказна. Нашата мамка за плетење може да креира е-книга за плетење совети за newbie плетачите. Романсиер-опседнат вампир може да обезбеди куси раскази за бесплатно како книга поттикне и да ги става неделни закачки за заговорот на нејзиниот блог.

Можностите се бесконечни за поврзување на вашата публика со вашите уметнички дела. Бидете креативни и обезбедете нешто од вредност со која луѓето можат да се вклучат на длабоко ниво. Креирање на заедница и врска ќе изгради солиден племе кој верува во вашата уметничка работа и ќе создаде значаен онлајн свет за да можете да работите внатре.

Автентичноста и вистинската грижа за другите навистина е најдобриот пристап кон градење на вашето племе и поддршка на вашата приказна во светот на интернет. Потребно е само една личност вистински да се поврзе со твоите уметнички дела и си создал обожавател. Продолжете да ги градите овие односи и ќе имате ангажирачка и значајна онлајн заедница - и племе на посветени обожаватели.

Кредит: Напис и слики од Кристал Стрит.

За WHSR гостин

Оваа статија е напишана од гостин учесник. Погледите на авторот подолу се целосно негови и не може да ги одразуваат ставовите на КОСР.