Стоп за исцрпувачки читатели (направи го пишувањето едноставно)

Член напишан од:
  • Совети за блогирање
  • Ажурирано: Март 01, 2019

"Нека биде едноставно глупаво"

Тоа е она што мојот учител ми кажа да го направам кога станува збор за пишување.

До ден-денес, сè уште се трудам да го задржам моето пишување едноставно, но тоа е секогаш полесно да се каже отколку да се направи.

Работата е, читателите секогаш ќе преферираат едноставно пишување, бидејќи е полесно да се разберат. Ако сакате да престанете да ги одбивате вашите читатели, треба да знаете што значи "да пишувате едноставно" и да научите како да го направите тоа.

Разбирање на она што е едноставно значење

Едноставно пишување е полесно да се разбере

Ако вашето пишување е сложено и збунувачко, тогаш вашата публика не може да разбере каква е вашата порака. Кога тоа ќе се случи, ќе завршиш да го изгубите вниманието.

Треба да бидете концизни и јасни во она што го пишувате, за да можете да ја добиете вашата точка. Не го одвлекува вниманието од нив со непотребни жаргони или премногу сложени реченици.

Едноставно пишување може да пренесе комплексни теми

Алберт Ајнштајн еднаш рекол:

Ако не можете едноставно да го објасните, не го разбирате доволно добро.

Секако, Ајнштајн беше гениј кој разбра некои прилично сложени теми, но тој, исто така, знаеше како да ги објасни поедноставно.

Ако темите што ги пишувате се често специјализирани или комплексни, може да биде моќно средство за ракување и да се објасни на јасен и концизен начин.

Едноставно пишување значи пишување паметно

Одржувањето на вашето пишување едноставно не значи "да го намалувате" за читателите. Вашата содржина сè уште може да биде паметна дури и со едноставни зборови.

Последното нешто што би сакале да направите е да разговарате до вашите читатели. Тоа е едноставно грубо, па дури и веројатно офанзива.

Едноставно пишување понекогаш може да биде релативно

Различни луѓе имаат различни идеи за тоа што значи "едноставно". Што е едноставно за ракетен научник можеби не е толку едноставно за лекарот, или обратно.

На пример, статии во веб хостинг тајната Откриени може да биде на техничка страна кога станува збор за веб-алатки. Подолу е извадок од една статија што зборува за кодирачката платформа CodeLobster и ако не сте програмер или развивач на софтвер, некои жаргони може да одат над вашата глава.

Изреките како што е нагласено подолу може да бидат прилично технички, но забележете дека сè уште се пишува на начин што е едноставно за читање и разбирање.

До сега, треба да имате општа претстава за тоа што значи да го поедноставите вашето пишување. Значи, ајде да зборуваме за тоа како всушност да го направите вашето пишување поедноставно со овие неколку корисни совети.

Како да го поедноставите вашето пишување

1. Напиши како да разговарате со вашите читатели

Една статија треба да биде како разговор, а разговорите се двонасочна улица. Кога луѓето се допаѓаат начинот на кој зборувате, тие почесто ќе разговараат со вас.

Најдобрите писатели се оние кои можат да ви натера да се чувствувате како да се наоѓаат во собата, зборува за вас.

Како го прават тоа? Тие користат обични зборови, фрлаат некои лични анегдоти, користат познати изрази. Во основа, тие го прават своето пишување звучно човечко. Затоа, не плашете се да ги чувате вашите написи обични за да се поврзете со вашите читатели.

2. Користете илустрации за ваша корист

Луѓето се визуелни суштества. Понекогаш треба да ги разгледуваме работите за да го разбереме, и затоа илустрациите или графиката може да бидат одличен начин да им ја поедноставиме вашата точка на читателот.

Еден поглед на графиконот подолу од овој напис за различни веб-градители и веднаш може да разберете што се обидува да ви каже.

градител на веб-страници
Сликите и графика можат да бидат моќна алатка за пренесување на вашата порака, користете ја мудро. Плус, луѓето сакаат да гледаат слики.

3, намалување на маснотиите од вашето пишување

Една голема грешка која писателите често го прават е да пишува со суперлативи или претеран начин.

Прочитајте го следниов опис:

"Временските ограничувања и скратените размери на вниманието предизвикаа просечниот читач да биде експоненцијално побрз во конзумирањето на содржини, па затоа императивно е да се избегнуваат сложени и долги реченици, бидејќи тие го попречуваат времето на читателот".

Тоа е само измамен начин да се каже "луѓето имаат помалку време да читаат, па не пишувајте во долги и комплексни реченици".

Вие не се обидувате да напишете Шекспирова игра или книгата Толкин, па да ги намалите непотребните зборови и да ги избришете вашите реченици.

Ако не го користите во разговор, тогаш извадете ја.

4. Некој ќе го прочита твоето пишување

Добро лагмус тест за да го проверите вашето писмо: Побарајте некој друг да го прочита.

Свеж пар на очите е одличен кога ви требаат повратни информации за вашето пишување. Прашајте ги (убаво) да читате преку вашето пишување и да ги уредувате. Кажете им да бидат немилосрдни во уредувањето, за да знаете каде се мешате.

Ако тие можат да ја разберат вашата тема, дури и ако тие не се запознаени со тоа, тогаш го правиш совршено.

5. Чувајте ги ставовите и речениците кратки

Направи ми услуга. Скенирајте над овој напис и проверете дали во него има долги параграфи.

Ќе те спасам, немаш.

Повеќето од моите ставови не одат преку три реда и јас не би препорачал да поминам повеќе од шест реда по параграф. Причината поради тоа што пократките ставови можат да им помогнат на читателите полесно да го обработуваат вашето пишување.

Истото важи и за реченици. Чувајте ги вашите реченици кратки со максимум 25 зборови по реченица. (Иако постојат моменти кога варијабилноста на должината може да биде добра работа.)

Кога вашите ставови и реченици се кратки, едноставни и концизни, им дава време на читателот да ги апсорбира и разбере она што го пишувате. Во основа е слично да се даде на мозокот ментален здив пред да скокаат на следниот начин на размислување.

Ајде да го задржиме едноставно

На овој ден и возраст, постојано сме бомбардирани со текст од целата населба. Дали читателите на вашиот блог имаат корист, да го задржат вашето пишување едноставно и лесно читање, за да не ги исплашиш.

Запомнете, ако можете да пишувате поедноставно, тогаш ќе напишете подобро.

Па што мислите? Дали сакате долго и сложено пишување или ви се допаѓа кога сè е изложено едноставно и лесно?

За Azreen Azmi

Azreen Azmi е писател со наклон за пишување за содржината маркетинг и технологија. Од YouTube до Twitch, тој се обидува да остане во контакт со најновите креирање содржини и да го пронајде најдобриот начин да го продаде својот бренд.

Поврзете се: