fjalor

Përditësimi i fundit në 21 Janar 2020

 

Navigo: Web Hosting / Emri i Domain / Karakteristikat e faqes në internet / Email / Aplikime Web / Kodet e Statusit HTTPTë tjerët

(Ose, shtypni "ctrl + F" për të gjetur termin që dëshironi të kontrolloni.)

Web Hosting

Ka një numër i lloje të ndryshme të web hosting dhe serverëve. Kuptimi i asaj që secili ka për të ofruar mund të bëjë më të lehtë për të dalë me një vendim për llojin që ju nevojitet në pika të ndryshme në jetëgjatësinë e biznesit tuaj.

Pros kundër të këqijat: VPS në krahasim me të përbashkët, të dedikuar, dhe cloud hosting.
Krahasoni shërbimin e përbashkët, VPS, dedikuar dhe cloud.

Bandwidth (ose, transferimi i të dhënave)

La sasia e të dhënave të transferuara në pjesën tuaj të serverit. Për shembull, nëse dikush viziton faqen tënde, ju do të paguani bandwidth për çdo imazh që ata shohin, tekstin, dhe nëse shkarkojnë ose ngarkojnë ndonjë gjë.

Cloud hosting

Një lloj hosting që ruan të dhënat virtualisht në re ku është i arritshëm për pronarin kudo, në vend se në qendrat e të dhënave fizike.

CPU

Njësia qendrore e përpunimit, ose truri i kompjuterit ku ndodhin të gjitha llogaritjet.

Baza e të dhënave

Një dokument ose sistem që arkivon dhe regjistron grupe të dhënash dhe informacioni

IP dedikuar

Një adresë IP që lidhet me faqen tuaj te internetit. Nëse dëshironi të merrni një çertifikatë SSL për një karrocë për blerje dhe të pranoni pagesa online, do t'ju nevojitet një IP dedikuar.

Dedikuar hosting

Hosting ku të gjitha burimet e serverit janë alokuar në një llogari dhe një host i vetëm web kontrollon serverin. Një nga zgjidhjet hosting më të shtrenjta.

Hapësirë ​​në disk

Shuma e ruajtjes që keni në planin tuaj të pritjes. Ju do të duhet të mjaftueshme për të ruajtur faqet tuaja html, bazat e të dhënave, imazhe, fotografi, email, dhe kështu me radhë.

Email hosting

Një mënyrë për të siguruar email për organizatën tuaj. Email hosting është lehtësuar nga një shërbim hosting që operon serverat e-mail. Tarifat shtesë kërkohen që adresat e emailit të organizatës tuaj të lidhen me domenin tuaj të duhur (dmth. [email mbrojtur])

Green hosting

Eko-miqësore hosting që përfshin përdorimin e teknologjive të gjelbra për të lehtësuar shërbimet e pritjes. Për shembull, teknologjitë shpesh bëhen nga materialet eko-miqësore dhe / ose punojnë për të reduktuar përdorimin e emetimeve dhe përdorimit të burimeve (si energjia) gjatë drejtimit.

adresa IP

adresa ip

Një varg unik i numrave dhe pikave që identifikojnë çdo kompjuter të lidhur në internet

Server Linux

Një platformë serveresh bazuar në sistemin operativ Linux të hapur. Përdoret nga një shumicë e kompanive të përbashkëta të web hosting.

Hostimi i shitësit

Një paketë hosting që ofron një bllok të hapësirës së serverit në mënyrë që personi të mund të presë më shumë se një domen në të njëjtën paketë ose të rishit hapësirën.

server

Në thelb një kompjuteri ku jeton faqja juaj e internetit dhe në pronësi tipike nga një kompani web hosting. Kompjuteri dorëzon përmbajtjen e faqes suaj të internetit në World Wide Web.

Shpërndarja e përbashkët

Një nga zgjidhjet hosting më pak të shtrenjta. Një server shpërndan aq shumë hapësirë ​​për secilën llogari dhe ata të gjithë ndajnë burimet.

SSL

SSL qëndron për Secure Socket Layer dhe është një lloj encryption që lejon njerëzit të dërgojnë transaksione të sigurta në internet. Nëse keni një uebfaqe ecommerce, ju nevojitet SSL për të pranuar pagesat online të sigurta. Kur shfletohet një faqe e sigurt, adresa do të shfaqet si https://mydomain.com në vend të http://mydomain.com.

Pa limit hosting

Një term që ka për qëllim të nënkuptojë që tarifat e pritjes mbulohen të dhëna të pakufizuara, përdorimi i diskut, etj. Megjithatë, ky term është një emërtim i gabuar, pasi ka gjithmonë kufij për pritjen; nëse nuk do të kishte, kompanitë hosting do të humbnin para, për të mos përmendur të dalin jashtë hapësirës.

Uptime

Shuma e kohës që një server është duke u aktivizuar dhe pa ndërprerje. Ju dëshironi një web hosting me një vlerësim të lartë të përdorimit të 99% ose më lart. Kjo do të thotë se kur vizitorët përpiqen të vizitojnë faqen tuaj, ata do të jenë në gjendje të kenë qasje në të.

aso feb 2106 uptime - 1 orë 14 ndërprerje minimale për shkak të gabimit 500 më feN 10

VPS hosting

A VPS (Virtual Private Server) është pak më pak i shtrenjtë se një zgjidhje dedikuar hosting, por ofron pak më shumë hapësirë ​​dhe funksione sesa një plan të përbashkët hosting. Serveri ka ndarje në mënyrë që secili klient të ketë një hapësirë ​​të ndarë që nuk ndahet.

Windows Server

Një tjetër sistem operativ për serverët e web bazuar në sistemin operativ Windows. Mund të kushtojë pak më shumë, por lejon që pronari i faqes të përdorë veçori të veçanta që serverët e tjerë nuk lejojnë.

 


Të tjerët

. Htaccess

Caktoni parametra të caktuar në një skedar, siç janë lejet, duke bllokuar faqet e internetit të caktuara, duke vendosur nëse njerëzit mund të kenë lidhje të nxehtë me imazhet tuaja dhe të përmirësojnë funksionalitetin e sitit tuaj.

Fqinji i keq duke pritur

Ky term mund të nënkuptojë disa gjëra - mund të referohet në një faqe interneti më pak të nderuar në të cilën ju lidhni nga faqja juaj ose mund t'i referoheni një pale tjetër në mjedisin tuaj të përbashkët të pritjes që ndikojnë në performancën e sitit tuaj duke përdorur CPU ose RAM të tepërt për faqen e tyre.

Sulmi DDOS

Ky akronim nënkupton sulmin denial-of-service ose sulmin e shpërndarë denial-of-service. Është një lloj sulmi kibernetik që përpiqet të bëjë një burim të kompjuterit ose rrjetit të padisponueshëm kundër dëshirave të pronarit të saj.

Leja e dokumentit

Dosjet mund të vendosen për të dhënë qasje vetëm për përdoruesit ose grupet e caktuara. Lejet mund të përfshijnë qasje të plotë në skedar, qasje në redaktim, vetëm lexim, etj.

malware

Software i dëmshëm që synon të dëmtojë ose çaktivizojë kompjuterin, websitin ose rrjetin tuaj.

Nuk ka mikpritës

Kompanitë hosting që mos mbivendosni burimet e tyre të serverit.

overselling

Shitja më shumë e një të mirë ose shërbimi sesa organizata në të vërtetë mund të japë. Në web hosting, kjo shpesh nënkupton shitjen e hapësirës pritëse për më shumë konsumatorë sesa ofruesi mund të presë nëse çdo klient do të përdorte të gjithë hapësirën e tyre të ndarë. Për shembull, nëse një kompani hosting i shet konsumatorëve të 12 duke supozuar se ata do të përdorin vetëm 80 për qind të hapësirës dhe bandwidthit të tyre - edhe pse nuk mund të dorëzonte nëse ata përdorues të njëjtë 12 përdorën 100 për qind, ky ofrues do të ishte overselling. Në të vërtetë, gjasat e të gjithë klientëve që përdorin të gjitha asetet e disponueshme ose të blera janë të pakta, kështu që mbivendosja e web hosting zakonisht ka shumë pak pasoja (prandaj, duke e mbajtur web hosting kosto të lirë).

 

 


Emri i Domain

Kodi i kodit të nivelit të lartë

Këto janë dy kodet e letrave që nënkuptojnë përmbajtjen dhe faqet e internetit në vende të tjera, të tilla si fusha që përfundojnë në .us ose .uk.

Emri i Domainit

Emri i domain është se si njerëzit do të gjejnë faqen tuaj - kjo është URL. Bëni emrin e domain të thjeshtë dhe intuitive - për shembull, nëse biznesi juaj është "Pets e Bobit", emri më i mirë i domain-it do të ishte www.bobspets.com. Mos devijoni nga emri juaj i biznesit sa herë që të jetë e mundur - duke bërë kështu, vetëm do të dëmtojë shanset tuaj për sigurimin e biznesit.

Parking i Domainit

Nëse emri juaj kryesor i domain është www.mydomain.com, gjithashtu mund të blini të njëjtin emër me zgjerime të ndryshme, si p.sh. www.mydomain.net dhe www.mydomain.name. Me parkingun e domenit, mund të keni faqen tuaj kryesore të www.mydomain.com dhe pastaj të parkoni zgjerimet e tjera (ose një emër tjetër) në krye të asaj faqeje kryesore.

Domain privacy

Ky shërbim ofrohet nga regjistrues të shumtë të emrave të domain-it. Si pronari i faqes, do ta kishit blerjen e privatësisë nga regjistri i domain-it i cili nga ana e tij do të zëvendësojë informacionin tuaj në WHOIS me informacion për një shërbim përcjellës për të mbajtur privatësinë dhe anonimitetin tuaj.

Regjistruesi i domain-it

Kjo i referohet entitetit regjistrimi i domenit tuaj. Kur regjistroni domenin tuaj, do të kaloni nëpër procesin e regjistrimit të emrit të domain-it / URL-it për ta lidhur atë me adresën tuaj IP. Të bësh kështu siguron që ti të zotërosh faqen tënde dhe të jesh i vetmi që mund të hysh në domenin tënd. Regjistruesi aktual i domain-it është një entitet që ka akses dhe akreditim për të regjistruar emrat e domain-it, duke përfshirë edhe shtesën, si: .com, .net, .us, etj.

DNS

Sistemi i emrit të domain - përkthen emrat e domain të Internetit dhe emrat e strehuesit në adresat IP.

ICANN

ICANN qëndron për Internet Corporation për Caktimin e Emrave dhe Numrave. Kjo organizatë koordinon identifikuesit unikë të caktuar për secilin kompjuter në të gjithë globin, në mënyrë që secili të mund të komunikojë me të tjerët; ky koordinim mundëson funksionimin e internetit. Ai gjithashtu administron ndarjen e burimeve të emërtimit të internetit dhe përgjegjësive të caktuara lidhur me menaxhimin e DNS.

Domaini i nivelit të lartë (TLD)

Interneti ka një sistem hierarkal të emrit të domain-it, i cili vendos disa fusha me prioritet më të lartë se të tjerët.

 


Funksionet e internetit

Blog

A blog është një formë e menaxhimit të përmbajtjes. Një ose më shumë autorë mund të postojnë shënime, fotografi dhe përmbajtje të tjera.

CMS

CMS qëndron për Sistemin e Menaxhimit të Përmbajtjes. Kjo lejon një organizim të backend të përmbajtjes në mënyrë që pamja e mbaruar që vizitori sheh është profesional. Gjithashtu lejon që pronari i faqes të krijojë një pamje të përgjithshme dhe thjesht të shtojë përmbajtje të re në atë dizajn të përgjithshëm.

Paneli i kontrollit

urë kompanitë web hosting të sigurojë një panel kontrolli për paketën tuaj të internetit hosting. Ky është vendi ku mund të kontrolloni backendin e paketës suaj hosting. Ju mund të parkoni domenet, shtoni adresën e emailit, ngarkoni skedarë dhe instaloni funksione, të tilla si WordPress nga ky panel.

Adresa IP dedikuar

Në përgjithësi, shumica e organizatave janë në rregull me një adresë IP standarde, megjithatë, nëse faqja e juaj merret me informacione veçanërisht të ndjeshme / të sigurta - ose nëse keni nevojë për qasje në skedarë dhe në faqen tuaj nëpërmjet FTP, mund t'ju duhet një adresë e dedikuar IP.

Faqet e gabimeve

Një faqe paralajmëruese për të lejuar përdoruesin të dijë se ka një gabim në marrjen e një faqe brenda faqes së internetit. Këto paralajmërime mund të përfshijnë gjëra të tilla si gabimi i serverit të brendshëm 500 (zakonisht një problem me një bazë të dhënash ose serveri poshtë) ose një gabim 404 nuk gjendet (adresa e faqes së internetit nuk ekziston).

Fantastik

Një platformë që i lejon klientit të hyjë në një sërë skripash dhe të instalojë automatikisht aplikacione të tilla si WordPress.

Forum

Nëse dëshironi të shtoni një veçori të bashkësisë në faqen tuaj, ndoshta dëshironi të shtoni një bord buletini në internet ose një forum. Shumica e kompanive të web hosting ju lejojnë të krijoni një forum nga paneli juaj i kontrollit. Ju pastaj mund të rregulloje atë për t'iu përshtatur nevojave tuaja.

FTP

FTP qëndron për File Transfer Protocol dhe u mundëson pronarëve të faqes të ngarkojnë dhe shkarkojnë skedarë nëpërmjet një standardi të veçantë të protokollit. Lejon që pronarët e faqes të krijojnë një llogari të përkohshme në mënyrë që klientët të mund të ngarkojnë ose shkarkojnë skedarët në një dosje të caktuar pa lejuar qasje në të gjithë sitin.

Guestbook

Nëse dëshironi që klientët tuaj të kenë një mënyrë për të lënë komente dhe të dhëna në faqen tuaj, ju do të dëshironi të shtoni një faqe interneti që shërben si portal për të mbledhur emrin, informacionin e kontaktit dhe mendimet e tyre.

Mbështetje live chat

Një tipar i shërbimit të klientit që ju lejon të arrini shërbimin e klientëve të kompanisë në Internet sipas kërkesës. Më shpesh, ky shërbim është nëpërmjet bisedës së shtypur.

Paratë mbrapa garanci

Një garanci nga kompania pritëse që nëse nuk jeni të kënaqur me shërbimin e tyre, ata do të kthejnë fondet tuaja (dhe do të ndalojnë shërbimin).

MySQL

Një bazë të dhënash me burim të hapur që punon me aplikacione të ndryshme që do të instaloni në faqen tuaj për të ruajtur informacione, shpesh të koduara dhe tërhequr sipas nevojës.

Marrëveshja e nivelit të shërbimit (SLA)

Një marrëveshje me shkrim me një ofrues hosting ose organizatë tjetër që përcakton kushtet e marrëveshjes, të tilla si kohëzgjatja e shërbimit, orari i shpërndarjes, fusha specifike etj.

Ruajtja e sitit

Procesi i mbështetjes në faqen tuaj për të siguruar që të dhënat tuaja janë të sigurta dhe të mirëmbajtura në rast të dështimit të sistemit ose sulmeve kibernetike. Disa, por jo të gjitha, kompanitë hosting përfshijnë shërbime rezervë si pjesë e dispozitave të tyre të pritjes.

SFTP

SFTP qëndron për SSH File Transfer Protocol ose Secure File Transfer Protocol. Shtë një protokoll rrjeti që lejon transferimin e të dhënave përmes një lidhjeje të vetme duke përdorur një protokoll të sigurt shell.

SSH

SSH, i quajtur edhe Secure Shell, është një mënyrë tjetër për të transferuar skedarët në dhe jashtë një faqe interneti. Disa plane hostingimi nuk ju lejojnë të përdorni protokollin SSH pasi ai mund të paraqesë disa rreziqe të sigurisë.

Periudhë prove

Disa kompani hosting ofrojnë një gjykim të lirë që ju lejon të kuptoni më mirë shërbimet e tyre. Sidoqoftë, pritja në mënyrë tipike kërkon konfigurimin dhe konfigurimin, kështu që lëvizja e faqes tuaj në qoftë se vendosni të mos qëndroni me shërbimin pas gjykimit mund të shkaktojë joproduktive në vend ose dhimbje të tjera në rritje.

 


Email

Nëse planifikoni të hartoni faqet tuaja dhe të krijoni një email privat në serverin tuaj, atëherë ju do të dëshironi të pastroni këto kushte:

Përgjigje automatike

Përgjigjet e automatizuara në email bazuar në një adresë të posaçme email. Lajmëroni njerëzit për pushime ose dërgoni potencialin që drejton një libër ose mesazh falas për t'i inkurajuar ata që të blejnë produktin tuaj.

Kapni të gjithë

Një adresë e-mail kryesore për emrin e domain-it që do të mbledhë të gjithë email-in e dërguar në llogaritë tuaja.

MX rekord

Regjistri MX (regjistri i shkëmbimit të postës) ​​specifikon serverin e postës që është përgjegjës dhe i alokuar për marrjen e mesazheve të postës elektronike për një domen të caktuar. Ky regjistër i burimeve banon brenda sistemit DNS

IMAP

IMAP qëndron për Protokollin e Mesazhit në Internet. IMAP ju lejon të marrni email përmes programeve të tilla si Outlook, por tani lënë një kopje në server për momentin.

Listë pajtimtareve

Një listë e postës elektronike kështu që ju mund të dërgoni lajme dhe informacione në të gjithë listën në një kohë.

Pop

Ky protokoll e-mail-i është një mënyrë për të mbledhur email nga serveri juaj nëpërmjet një burimi të jashtëm, siç është Gmail.

SMTP

Një tjetër protokoll email që ju lejon të dërgoni postë jashtë ju jeni host tuaj të internetit.

Spam

Dërgimi i emaileve të mëdha u dërgua pa u kërkuar. Zakonisht këto janë që të përpiqen t'i shesin diçka marrësit. Shumica e ushtrive me reputacion nga spam-i dhe ju mund të humbni planin tuaj të pritjes nëse merrni pjesë në spamming të tjerëve.

Webmail

Nëse dëshironi të përdorni emailin tuaj direkt, ju mund të hyni në panelin e kontrollit tuaj për ta parë atë pa pasur nevojë të përdorni softuer të një pale të tretë.

 


Aplikime Web

b2Evolution

Një sistem i menaxhimit të përmbajtjes dhe komunitetit që integron komponentë dhe karakteristika të ndryshme popullore të CMS (sistemeve të menaxhimit të përmbajtjes), blogs, galeritë, email dhe mjetet e marketingut, dhe forumet në një program të vetëm me burim të hapur.

Drupal

Një sistem falas kornizë për menaxhimin e përmbajtjes me burim të hapur falas që bazohet në PHP. Zakonisht kërkon që një programues ta personalizojë, por e bën përmbajtjen të redaktueshme për tregtarët dhe të tjerët që mund të azhurnojnë përmbajtjen e faqes në internet, por nuk dinë HTML ose gjuhë programimi. Uebfaqja zyrtare - Drupal.org.

joomla

Një sistem falas kornizë për menaxhimin e përmbajtjes me burim të hapur për ndërtimin dhe botimin e përmbajtjes në internet. Uebfaqja zyrtare - Joomla.org.

osCommerce

Një program kompjuterik i menaxhimit të e-commerce dhe dyqaneve që mund të instalohet në çdo server web që shkon në MySQL ose PHP. Ky program është në dispozicion falas nën Leje e Përgjithshme Publike GNU.

Ndërtues i faqes së internetit

Apps Web që i lejojnë përdoruesit të përdorin të ndërtuar dhe menaxhuar faqet e internetit pa redaktimin e kodit manual. Këtu janë ndërtuesit më të mirë të internetit ne rekomandojme.

WordPress

Një mjet falas për bloge që përdor një sistem të menaxhimit të përmbajtjes (CMS) dhe bazohet në PHP dhe MySQL. Ka plug-in të panumërt të disponueshëm në mënyrë që përdoruesit të rregullojnë faqet e tyre dhe të ekzekutojnë programe dhe shërbime të ndryshme shtesë. Uebfaqja zyrtare - WordPress.org.

Shporta Zen

Një sistem i menaxhimit të dyqaneve me bazë PHP që përdor një bazë të dhënash MySQL dhe komponentë HTML. Bashkuar më parë me OSCommerce, Zen Cart ndahet në 2003 dhe është, si OSCommerce, i disponueshëm falas nën licencën e përgjithshme publike GNU.

 


Kodi i Statusit HTTP

Kodet e statusit HTTP janë përgjigje, të krijuara nga serveri apo aplikacioni i internetit, tek kërkesat HTTP. Këto kodime janë në formë të tre shifrave dhe kategorizohen në pesë klasa të ndryshme: 1XX (informative), 2XX (sukses), 3xx (redirection), 4xx (gabimi i klientit) dhe 5xx (gabimi i serverit). Më poshtë janë disa kodeve HTTP të zakonshme të zakonshme; vizitoni ietf.org për listën e plotë të kodit të statusit HTTP.

100 Vazhdo

Përgjigje e përkohshme. Të informohet klienti se pjesa fillestare e kërkesës është pranuar.

200 OK

Kërkesa arriti. Informacioni i kthyer me përgjigjen varet nga metoda e kërkesës (GET, HEAD, POST dhe TRACE).

201 u krijua

Kërkesa arriti me krijimin e burimeve të reja.

204 Nuk ka përmbajtje

Kërkesa arriti por serveri nuk po kthen asnjë përmbajtje.

301 Moved Permanently

Kërkesa po ridrejtohet në vendndodhjen e re, të përhershme (URI).

302 u zhvendos përkohësisht

Kërkesa po ridrejtohet në një vend të ri të përkohshëm (URI).

304 nuk është ndryshuar

Burimi nuk është ndryshuar që nga kërkesa e fundit.

Kërkesa e gabuar 400

Kërkesa nuk kuptohet për shkak të sintaksës së keqformuar.

401 I paautorizuar

Kërkesa kërkon vërtetimin e përdoruesit.

403 ndaluar

Kërkesa kuptohet por refuzohet nga serveri.

Skeda 404 nuk u gjet

Asnjë burim i ngjashëm nuk gjendet për kërkesën.

Metoda 405 nuk lejohet

Metoda e kërkesës nuk mbështetet.

Konflikti 409 

Kërkesa nuk mund të përpunohej për shkak të konfliktit.

418 Unë jam Një Teapot

Një nga shakatë e IETF Prillit Budalla. Kodi i përcaktuar në 1998; mbetet i pa zbatuar deri më sot.

Gabim i brendshëm Server 500

Mesazh gabimi gjenik. Serveri hasi një gabim të papritur.

Gateway Bad 502

Përgjigje e pavlefshme nga serveri në rrjedhën e sipërme.

503 Shërbimi i padisponueshëm

Serveri i paaftë për të trajtuar kërkesën për shkak të lëshimit të përkohshëm.