7 алатки за стрес ја тестираат вашата веб-страница за тежок сообраќај

Напис напишан од: ryери Лоу
 • Веб алатки
 • Ажурирано: ноември 17, 2020

Дури и повеќето почетници кај сопствениците на веб-страници во одреден момент или други ги тестираат нивните перформанси на веб-страницата. Сепак, повеќето од овие тестови обично се фокусираат брзина на вчитување or индекси на корисничко искуство.

Но, што е со тестирањето на оптоварување?

Иако повеќето веб-страници се склони кон нивоата на сообраќај кои обично се доста редовни, може да има прилики кога некои страници ќе мора да се справат со тешки товари. На пример, овие вклучуваат продавници преку Интернет, или дури и некои веб-страници на владата.

Ако вашата веб-страница добие неочекуван скок на бројот на посетители за краток период, колку сте опремени да се справите со тоа?

Разбирање на тестирање на оптоварување

Што е тестирање на оптоварување?

Тестирањето на оптоварување е веб-страница за означување на клупата за да видите како се извршува под различни товари.

На пример, тестот може да симулира поголем број на истовремени посетители што слегуваат на вашата страница. Исто така, ќе снима како вашата страница се справува со нив и ги запишува за вашата препорака.

Пример за тестови на оптоварување
Пример - тестови за оптоварување во LoadStorm: Измерените метрики вклучуваат просечно време на одговор, време на врв на одговор и стапка на грешка (сликата извор).

Кои видови на "оптоварување" се тестираат?

Во зависност од алатката што ќе ја изберете да ја вчитате тестот на вашата страница, секоја може да има различни карактеристики. Најосновните едноставно вклучуваат симулирање на сè поголемо оптеретување и запирање кога вашата веб-страница се урна.

Другите алатки може да бидат способни да создадат симулирано оптоварување што имитира различно однесување на корисникот, како што се изведување на прашања, менување страници или вчитување на други функции. Некои дури можат да бидат во можност да ги откријат логичките текови за секое сценарио.

Оптоварувања за тестирање алатки што треба да се земат предвид

Во зависност од нивната сложеност, некои алатки за тестирање на оптоварување можат да бидат доста скапи. Сепак, постојат поевтини опции на пазарот и некои се дури и бесплатни за употреба. Вклучив мешавина од овие подолу за вашата референца, вклучувајќи неколку опции со отворен извор.

1. Вчитај преглед од страна на Dotcom Monitor

Веб-страница: https://www.loadview-testing.com/

Цена: Од 199 долари / месечно, достапно е бесплатно проба

Loadview е едно од поцелосните решенија достапни на пазарот и денес се заснова на модел на услуга во облак. Ова значи дека каков и да е вид на симулација што ви треба од нив, вие плаќате само за услугата - има нула инвестиции во хардвер или што било друго.

Карактеристично, мудро, Loadview нуди многу комплексно решение што може да вклучува нешто од исправен Тестови за оптоварување со HTTP до софистицирана мешавина по ваш избор. Тој е во состојба да симулира динамични променливи, па дури и гео-локациска разновидност на своите тестови.

Карактеристики

 • Тестови за пожар
 • Ракува динамични променливи
 • Детални табели за водопади
 • Крива на тест на товар

2. К6 облак (порано влијание врз оптоварувањето)

Веб-страница: https://k6.io/

Цена: од 49 $ / месечно

K6 е алатка за тестирање на оптоварување базирана на облак, отворен извор, која се обезбедува како услуга. Една од работите што ја прави оваа алатка интересна е што таа се цени со модел со варијабилна употреба, што значи дека цената на влез може да биде релативно ниска во зависност од вашите потреби. Меѓутоа, тоа е главно развојно-центрично.

Покрај тестирањето на оптоварување, К6 исто така нуди и мониторинг на перформансите. Неговата страна за тестирање на оптоварување е фокусирана на високи оптоварувања и може да управува со различни начини како што се шила, тестирање на стрес и трчање на издржливост.

* K6 не работи во прелистувачи, ниту работи во NodeJS

Карактеристики

 • АПИ-пријателски за развивачи.
 • Скриптирање во JavaScript
 • Мониторинг на перформансите

3. Вчитајте нинџа

Веб-страница: https://loadninja.com/

Цена: од 270.73 $ / месечно

Load Ninja ви дозволува тест на оптоварување со вистински прелистувачи засновани врз снимени скрипти и потоа помага во анализирање на резултатите од перформансите. Неговата употреба на вистински прелистувачи по скала значи дека оваа алатка помага да се рекреираат пореална околина и крајниот резултат за тестирање.

Резултатите можат да се анализираат во реално време и благодарение на практичните алатки што ги обезбедува системот, вашето време на скриптирање може да се намали за дури 60%. Внатрешните апликации можат да бидат тестирани, како со фиксирани IP-адреси на прокси, така и со ваш опсег на динамични IP-адреси (со помош на белиот список).

Карактеристики

 • Тестирајте со илјадници вистински прелистувачи
 • Дијагностицирајте тестови во реално време
 • Увид за внатрешните перформанси на апликацијата

4. LoadRunner од Микро Фокус

Веб-страница: https://www.microfocus.com/

Цена: од 0 $

Со бесплатна сметка на заедницата за влез на ниво што поддржува тестови од 50 виртуелни корисници, LoadRunner е достапен дури и за најновите сопственици на веб-страница. Меѓутоа, ако го скалите до високи нивоа, цената се зголемува експоненцијално.

Оваа услуга базирана на Облак исто така нуди употреба на Интегрирано опкружување за развој за единечни тестови. Поддржува широк спектар на околини за апликации, вклучувајќи Веб, Мобилен, WebSockets, Citrix, Java, .NET и многу повеќе. Бидете свесни дека LoadRUnner може да биде прилично комплексен и има стрмна крива за учење.

Карактеристики

 • Патентиран мотор за авто-корелација
 • Поддржува 50+ технологии и околини за апликација
 • Репродуцира вистински деловни процеси со скрипти

5. Полнач

Loader

Веб-страница: https://loader.io/

Цена: од 0 $

Во споредба со она што го покажавме досега, Loader е многу поедноставна и поосновна алатка. Неговиот бесплатен план поддржува тестирање на оптоварување со до 10,000 виртуелни корисници што е доволно за повеќето умерени сообраќајни веб-страници. 

За жал, ќе треба да имате платен план за пристап до понапредни одлики, како што се напредни анализи, истовремени тестови и приоритетна поддршка. Лесен е за употреба, бидејќи во основа само ја додавате вашата страница, наведете ги параметрите и оставете го тестот да работи.

Карактеристики

 • Разделни графикони и статистика
 • Може да се користи во формат GUI или API
 • Поддржува верификација на DNS и приоритетни натоварувачи

6. Собирање

Собирање на почетната страница

Веб-страница: https://gatling.io/

Цена: од 0 $

Гетлинг доаѓа во два арома, отворен извор или претпријатие. Поранешниот ви дозволува тест на оптоварување како интеграција со вашиот сопствен развојен гасовод. Вклучува и веб-рекордер и генератор на извештаи со планот. Верзијата на Enterprise има распоредувања на просторијата или преку алтернатива, можете да се одлучите за верзија Cloud заснована на Амазон Веб Услуги (AWS)

Иако и двете овие верзии се опремени со опции, верзијата Enterprise поддржува неколку додатоци кои не доаѓаат со софтвер со отворен код. На пример, има покорисен интерфејс за управување и поддржува поширок спектар на интеграции.

Карактеристики

 • Скриптирање со повеќе протокол
 • Неограничено тестирање и моќност
 • Gatling скриптирање DSL

7. Мелница

Алатка за тестирање на товар на мелница

Веб-страница: http://grindr.sourceforge.net/

Цена: од 0 $

Мелница е отворена со извонреден пат и е веројатно единствената навистина бесплатна опција на оваа листа. Како и да е, треба да се работи локално во вашата сопствена околина за развој и потребни се неколку дополнителни, како што е Java, за да работи. 

Како и да е, со отворен извор се прифаќаше широко, а програмерите наидоа на обилен број на додатоци кои многу ги прошируваат и во смисла на употреба и способност и функционалност. Сепак, освен ако не сте развивач или толку ориентиран, мелница може да ви биде малку за да ја користите.

Карактеристики

 • Флексибилно скриптирање засновано на Yитон и Clojure
 • Високо модуларен со тони додатоци
 • Дистрибуирана рамка и зрела поддршка за HTTP

Кога да се вчита тест вашата веб-страница?

Ако погледнавте во повеќето од достапните алатки, веројатно ќе забележите дека многу од нив нудат пробни сметки или некаква форма на ограничена бесплатна верзија. Ова ги прави лесно достапни за употреба за широката публика.

Повеќето сопственици на веб-страници треба да бидат загрижени хостинг перформанси бидејќи влијае на многу повеќе од едноставно корисничко искуство. За многу сопственици на деловни активности, достапноста на вашата веб-страница е исто така прашање на репутација на брендот.

Веб-страниците кои растат треба да бидат особено претпазливи за достапноста и приспособливоста на користените ресурси хостирање на вашата веб-страница. Во повеќето случаи, висок процент на време за одговор на корисниците се троши на површината на вашата страница. Сепак, како што растат страниците во обемот на сообраќајот, ова може да се промени.

Повеќе сообраќај обично значи непропорционален раст во обработката на заднина и вашиот систем ќе се бори како шила. Многу ќе зависи од променливите уникатни за развојот на вашата веб-страница, така што не е можно да ви дадете солиден број посетители во кој момент тоа ќе се случи.

Реално да видите како треба да се изврши тестирање на оптоварувањето на вашата веб-страница. Точно кога да се направи тоа е дискутабилно, но мојот совет би бил да се испланираме напред и да се тестираме рано. 

Што да проверите кога се тестира товарот?

Како што подразбира и самото име, вашата основна функција треба да биде основна за тоа како вашата страница работи под носивост. Ова ќе ви овозможи да набудувате голем број работи како што се:

 1. Во кој момент ефикасноста на вашата страница започнува да се деградира
 2. Што всушност се случува кога услугата се деградира

Кога споменав како различни страници можат да реагираат различно врз основа на нивната архитектура, тоа беше сигнал наменет за вас да разберете дека не сите страници не успеваат на ист начин. Некои страници интензивни за базата на податоци може да не успее во тој момент, додека други може да страдаат Неуспеси на ИО засновано врз оптоварувањето на серверот

Поради ова, треба да бидете подготвени да поставите различни тестови за да разберете како вашата страница и сервер ќе се справат под различни сценарија. Врз основа на нив, внимавајте неколку клучни метрика како што е времето за одговор на вашиот сервер, бројот на грешки што се појавуваат и во кои области може да се наоѓаат овие грешки.

Создавање комплексни скрипти и снимања заедно со придружната логика може да биде тешко. Предлагам да се пристапи кон тестирање на оптоварување постепено. Започнете со брутален тест на сила што едноставно ќе ја тестира вашата страница под постојан пораст на сообраќај.

Како што стекнувате искуство, додајте други елементи како што се променливо однесување, развивајќи ги вашите скрипти и логика со текот на времето.

Заклучок: Некои се подобри од ниеден

Кога станува збор за тестирање на оптоварување, започнувањето со основните работи е подобро отколку воопшто да не започнете. Ако сте почетник на сето ова, обидете се да го направите вашето тестирање на алтернативно огледало или офлајн каде што е можно - избегнете тестирање на оптоварување на веб-страница во живо, ако можете!

Ако штотуку започнувате, проверете дали сте креирани записи од вашите тестови. Тестирање на перформанси е патување што треба да го придружува развојот на вашата страница како расте. Процесот може да биде заморен, но запомнете, немањето записник може да ги направи идните проценки многу потешки за вас.

За Џери Лоу

Основач на WebHostingSecretRevealed.net (WHSR) - преглед на хостинг доверлив и користен од корисниците на 100,000. Повеќе од 15 години искуство во веб хостинг, Филијалата маркетинг и SEO. Соработник на ProBlogger.net, Business.com, SocialMediaToday.com и многу повеќе.