Сè што треба да знаете за Cloudflare (и некои што не)

Напис напишан од: Тимоти Шим
  • безбедност
  • Ажурирано: ноември 17, 2020

Cloudflare е најпознат како мрежа за испорака на содржина (CDN). Денес тоа станало минато и нуди широк спектар на услуги што главно ги покриваат мрежно и безбедносно.

Нивната наведена мисија: Да помогнеме во градењето подобар Интернет.

За да го разберете тоа, разгледајте ги досегашните искуства со Интернет. Сигурен сум дека имало случаи кога сте наишле на бавни или нереагирани веб-страници. Постојат многу причини зошто е тоа така, но крајниот резултат е ист - влијанието на вашето искуство со прелистување.

Уште полошо, можеби не сте биле во можност да пристапите до содржината што ви е потребна. Тоа е една од главните причини зошто Cloudflare и другите компании како него постојат.

Сервер мрежа Cloudflare
Серверот на Cloudflare (извор)

TL; ДР

Cloudflare поседува и управува со огромна мрежа на сервери. Ги користи овие за да ги забрза веб-страниците, како и да ги заштити од малициозни напади како што е DDoS. На крајот на краиштата, веб-страниците што користат услуги како Cloudflare се побезбедни и им нудат на своите корисници подобро искуство во прелистување.

Позадина: Проект Ханјпот и над

Облак Clareflare не започна како што е денес, туку како проект за откривање на потеклото на спам на е-пошта. Концептирани од основачите Ли Холовеј и Метју Принс, Проект Оној беше лансиран во 2004.

До 2009 година, на нив им се придружи сегашниот главен оперативен директор Мишел Затлин. Заедно тие започнаа со мисија да не ги следат само заканите преку Интернет, туку да ги бранат веб-страниците против нив. До крајот на годината, тие собраа нешто повеќе од 2 милиони долари за финансирање.

Лансирајќи приватно во 2010 година, тимот на Cloudflare првично работеше со неколку членови на заедницата Honeypot. Средината на следната година добија неочекувани вести. Освен одбрана за закани, Cloudflare всушност ја зголеми брзината на страницата - во просек за една третина.

Тие одлучија да се отворат за јавноста и оттогаш не погледнаа наназад. Денес, Cloudflare се проценува на околу 4.4 милијарди долари - и расте. 

Белешка на уредникот: И покрај успехот на Cloudflare, приказната за Ли Холовеј е онаа која е навистина тажна. Холовеј страда од фронтотемпорална деменција. Болеста не само што влијаеше врз него, туку длабоко ги погодуваше сите што се блиски до него. Прочитајте ја неговата приказна овде.


Како работи Cloudflare

како работи cloudflare

Срцето на Cloudflare лежи во масивна мрежа на сервери тоа има. Мрежата е распространета низ повеќе од 93 земји (тоа е скоро половина од државите во светот) со повеќе од 200 локации. Овие дејствуваат и како сервери за кеширање податоци и како заштитен wallид во масовно ниво. 

Технички, ако вие имаат веб-страница на домаќини, сè што треба да направите е да се регистрирате со Cloudflare. Потоа, додадете ја вашата страница во нивниот контролен панел. Оттогаш, тоа е прилично многу слободни. Сегменти на податоци од вашата веб-страница се чуваат складирани на повеќе локации низ целиот свет на серверите Cloudflare. 

Кога еден посетител ќе побара барање за вашата веб-страница, Cloudflare ќе им испрати зачувани податоци од најблиската локација, додека ќе комуницира со вашата веб-страница во исто време. Ова често резултира со тоа што посетителите почнуваат да добиваат информации многу побрзо отколку ако барањето е направено директно на вашата веб-страница.

Во исто време, се следат сите податоци што се пренесуваат преку серверите Cloudflare. На овој начин, тие можат да блокираат потенцијални напади, да ги филтрираат лошите актери (како ботови) и сè друго што помага да ја одржите вашата страница побезбедна.

Со текот на годините, Cloudflare значително ги подобри своите услуги. Секој пат кога ќе додаде повеќе елементи, што го прави подобар, побрз и посилен за нивните корисници.

Предности на користењето на Cloudflare

Разбирливо е дека може да има одредена забуна околу Cloudflare поради неговата големина и начинот на кој се развива. Во суштина, тие остануваат посветени на нивната главна мисија за помагање во градењето подобар Интернет.

Ова значи дека нивниот фокус е сè уште на три клучни области: безбедност, перформанси и сигурност.

1. Безбедност - Cloudflare помага да се заштитат веб-страниците

Барањето на име на домен за веб-страница со користење на Cloudflare нема да ги открие неговите вистински сервери за имиња на потекло.
Барањето на име на домен за веб-страница со користење на Cloudflare нема да ги открие неговите вистински сервери за имиња на потекло.

Откако ќе ја додадете вашата страница во Cloudflare, сите податоци што излегуваат или се движат низ нивните сервери. Во тој момент може да биде анализирана преку Cloudflare за проценка на потенцијалните закани. 

Елементи што ги бара Cloudflare се IP адресата на посетителот, за што се бараните, зачестеноста на барањата и многу повеќе. Cloudflare исто така им овозможува на корисниците да го конфигурираат нивниот заштитен ид со сопствени правила.

Штом вашата страница е поврзана со Cloudflare, нејзиниот систем DNS е заштитен, исто така. Ако некој сакаше да го побара вашето име на домен, сè што ќе видите е збир на DNS обезбеден од Cloudflare, а не од вашите вистински сервери за имиња, на пример.

Како целина, користењето Cloudflare помага спречи сообраќај на бот, злонамерен упадn, DDoS напади, и повеќе. Размислете за тоа на ист начин како што би можеле како перница да го омекне ударот што ќе го направил врз телото. Технички, сепак, тоа е повеќе од паметно оклоп за тело отколку перница.

2. Брзина - Подобрена преку дистрибуирано далечинско кеширање

Преглед за тоа како работи за чување на податоци на CDN
Преглед за тоа како работи за чување на податоци на CDN (извор: Researchgate)

Благодарение на начинот на кој Google работи денес, брзината е нешто што е посакувано од сопствениците на веб-страници ширум светот. Побрзите веб-страници значат повисоко рангирање за пребарување, зголемени стапки на конверзија и целокупно подобро искуство на посетителите.

Замислете делови на вашата веб-страница да бидат зачувани на серверите Cloudflare на повеќе локации. Секој пат кога некој посетител ќе се обиде да пристапи до вашата страница, Cloudflare ќе одговори со доставување на вашата веб-страница од локацијата што е најблизу до кешот.

Огромната моќност на серверите Cloudflare заедно со пократката локација за патување со податоци значи дека вашата страница ќе започне да се вчитува на прелистувачот на посетителот побрзо од кога било. Во меѓувреме, на вашиот сопствен веб сервер му се дава време да испорача нешто друго што не е зачувано на серверите Cloudflare.

Теоријата Cloudflare која следи е Edge computing, која се обидува да донесе податоци и компјутерски ресурси што е можно поблиску до посетителите. Ова служи за да се намали времето потребно за податоците за проверка на Интернет.

Несакана корист - заштеда на трошоци во ширина на опсег

Бидејќи делови од вашата страница се сервираат на серверите Cloudflare, исто така заштедувате пари на трошоците за опсег. Веб-страниците се активираат VPS, Cloud или посветени планови за хостирање често плаќаат за ширина на опсег и заштедата на трошоците може да биде значителна.

Колку од вашата страница е зачувана зависи од тоа како е дизајниран. Cloudflare ги чува статичките елементи (работи што веројатно нема да се менуваат) како слики. Колку повеќе статичка содржина имате, толку подобро ќе биде меморирањето.

3. Сигурност - Cloudflare виртуелно ги проширува вашите ресурси

Благодарение на огромниот број на средства што ги има, Cloudflare додава дополнителен елемент на структурата на вашата страница. Бидејќи нивните сервери помагаат во испорака на делови од вашата страница, стекнувате длабочина во технолошки вишок.

Ако јазол Cloudflare не успее од која било причина, вашата страница сè уште може да биде доставена преку следната најблиска локација. 

Настрана од тоа, дистрибуираниот систем делува и како балансирач на оптоварување. Со сервирање на делови од вашата веб-страница од разни сервери, го намалувате напорот на вашиот сопствен веб-сервер. Ова може да го зголеми бројот на истовремено поддржани посетители додека го одржуваат истото ниво на перформанси.

Што Cloudflare им нуди на корисниците

Content Delivery Network

Речиси сите услуги на Cloudflare се интегрирани во неговиот CDN-производ. Ова е она за што е познат Cloudflare и што обезбедува најголем дел од придобивките илустрирани во делот погоре. ДНС опфаќа кеширање, мониторинг на сообраќајот и HTTP / 2 и Поддршка за HTTP / 3, SSL, И многу повеќе.

Регистрација на домен

Ова е нешто што најмногу даватели на услуги за веб-хостинг нормално нудат. Сепак, многумина едноставно се препродаваат во име на регистратори на имиња на домени - еден од нив сега е Cloudflare. Услугата е прилично нова. Додека можете да купувате или пренесувате во домени со кои ќе управуваат нив, првиот е сè уште во режим Бета.

Хостинг за стриминг медиуми

Медиумските датотеки, особено видео, се главната категорија на средства погодни за Cloudflare за испорака. Глобалниот опсег на сервери е идеален за оние кои сакаат да воспостават вакви услуги. Тоа исто така значи дека тие можат да ја испорачуваат услугата по високо конкурентни цени.

Резолуција на DNS преку 1.1.1.1

Секој со Интернет сметка ја користи резолуцијата DNS. Тоа е она што помага да се преведат имињата на домените во нивниот вистински формат што може да се чита од машината. Секојпат кога ќе напишете адреса на страницата во вашиот прелистувач и ќе ја внесете, користите резолуција на DNS.

Домашно, повеќето резолуции на DNS ги прават нашите Даватели на Интернет-услуги (интернет-провајдери). Сепак, тие не секогаш прават добра работа со тоа, што резултира во искуства со прелиминарно пребарување. На друго ниво, некои земји спроведуваат веб-цензура преку нивните интернет провајдери.

Користејќи ја резолуцијата 1.1.1.1 DNS на Cloudflare, не само што ја зголемувате брзината на прелистување, туку исто така ги заобиколувате рудиментарните ISP-блокови на ниво.

Еден значаен развој на 1.1.1.1 е додавање на она што Cloudflare го нарекува WARP. Ова подобрување е обид на компанијата да ги подобри безбедносните карактеристики на 1.1.1.1, во основа, да го прилагоди нешто слично на VPN.

Заштита на локална мрежа со магичен транзит

Покрај понудата на веб-страници за заштита од DDoS, Cloudflare го нуди и ова директно на деловните активности. Преку производ наречен Magic Transit, Cloudflare е во состојба да ја донесе својата глобална скала за заштита на мрежата на потребното ниво.

Не само наменети за мрежни мрежи, можете да го користите Magic Transit за да ги заштитите и вашите локални мрежи. Решението е идеално за компаниите што можат да инвестираат многу во мрежната инфраструктура, како што се традиционалните хардверски кутии.

Безбеден мрежен пристап

Бидејќи тие работат мрежа на безбедни сервери во секој случај, Cloudflare е совршено подготвен да понуди услуги наместо традиционални услуги за виртуелна приватна мрежа (VPN) за деловни активности. 

Оние кои имаат работници кои се поврзуваат од оддалечени локации, нормално треба да инвестираат во VPN да ги заштитат своите локални средства. Честопати, ова би биле незгодни во домашни адаптации на VPN апликациите.

Cloudflare Access им овозможува на деловните субјекти да се претплатат на високо сигурно и лесно користење на решението со софтверот како услуга (Saas) концепт.

Мрежно логирање и аналитика

Со толку многу услуги што се нудат преку нивната мрежа, Cloudflare е во можност на своите корисници да им понуди лесно и друг нуспроизвод - Аналитика. Со птичја перспектива точно како се користат вашите податоци и начинот на течење, можете да направите прилагодувања за оптимизирање на испораката на вашата содржина.

Cloudflare Analytics е многу грануларен, што значи дека ќе можете да ги искористите информациите до точните ресурси што се испорачуваат. Дневниците преку кои се анализираат податоците, исто така им нудат на безбедносните службеници да следат трага за дигитална хартија.

Распоредување код без сервер

За програмерите или компаниите кои управуваат со сопствени софтверски ресурси на макро скала, Cloudflare може да помогне и со распоредувањето. Наместо да инвестирате во вашата инфраструктура, можете да ги користите Cloudflare Workers.

Ова значи дека можете да се потпрете на ресурсите што се достапни по барање, без да се грижите за управување со истите. Исто така е брз, моќен и многу економичен.

Користење на Cloudflare со вашата страница

Управување со ДНС на Намичеп
Наслов: Пример за управување со DNS на Namecheap

Првото нешто што треба да разберете е дека Cloudflare не е давател на услуги за веб-хостинг. Ова значи дека треба да имате постоечка веб-страница со своја име на домен и хостинг пред да користите Cloudflare.

За да започнете со тоа треба пријавете се за сметка со нив. Откако ќе заврши тоа, ќе ви бидат обезбедени збир на сервери за имиња што ќе ги користите. За да започнете со користење на Cloudflare, треба да ја посетите контролната табла на името на доменот.

Таму, заменете ги постојните сервери DNS (обично наречени Nameservers) со оние што ги обезбеди Cloudflare. Ова започнува со рутирање на вашиот сообраќај преку серверите Cloudflare и во исто време, започнува зачувување на вашата веб-страница.

Откако ќе го направите ова, можете само да ги оставите зададените поставки сами и ќе работат. Откако ќе се запознаете со Cloudflare, можете да пробате да направите некои од поставките за да ги прилагодите перформансите и безбедноста на вашата страница.

Згора на се, Cloudflare беспрекорно се интегрира со повеќе апликации од системи за управување со содржини до платформи за е-трговија. Некои примери од овие вклучуваат WordPress, Magento и Google Cloud.

Што Cloudflare не може да ви помогне

И покрај својот прилично широк опсег на услуги, Cloudflare не е сè. За сопственик на веб-страница, треба да разберете дека Cloudflare за вас е едноставно алатка за подобрување на перформансите и безбедноста на вашата страница.

Cloudflare не:

Домаќин на вашата веб-страница - Сè уште ќе ви треба провајдер на услуги за хостирање за чување и сервисирање на датотеките што ја сочинуваат вашата страница. 

Подобрете ги брзините на серверот за веб-хостинг - Иако Cloudflare ги подобрува перформансите помагајќи ви во кеширање и сервисирање на некои елементи, тој не може да го забрза самиот сервер за веб хостинг. Ако избравте под-пар провајдер за хостинг, шансите се дека подобрувањата во брзината што ги нуди Cloudflare нема да бидат доволни за да спречите фрустрирање на вашите посетители.

Еве список на топ 10 најдобри веб-хостирање засновани на вистински податоци и случаи на употреба.

Облак Clareflare не може:

Управувајте со името на доменот - Ако сте го хостирале името на вашиот домен со партнер на Cloudflare, ќе мора да управувате со името на вашиот домен преку контролниот панел на партнерот, а не на Cloudflare.

Цени и планови - Како Cloudflare заработува пари

Облак Clareflare има четири различни нивоа во планови за цените. Најосновно, тој нуди бесплатна услуга на корисниците. Овој план е ограничен на некои начини, но повеќето едноставни страници треба да можат да остварат придобивки дури и на бесплатното ниво. Што е најважно, не наметнува ограничувања на опсегот на опсегот на корисниците на својот бесплатен план.

КарактеристикислободеннаБизнисПретпријатие
Глобално оптоварување балансиран CDN
Зачувување на статички содржини
Инстант целосен чист на кешот
Мин. На кешот на ТТЛ истекот2 часот1 ч30 минути1 сек
Максимална големина на поставување на клиент (МБ)100100200500 +
Мобилна оптимизација
CNAME подесување
Чет Поддршка
Цена0 $ / месечно20 $ / месечно200 $ / месечноПобарај понуда

Платените планови на Cloudflare се Pro, Business и Enterprise. Секоја вклучува поголем број на карактеристики, при што Pro чини 20 $ / месечно и деловно работење од 200 американски долари. Плановите за претпријатија се прилагодливи и корисниците треба да дискутираат за опциите и цените со вработените во продажба на Cloudflare. 

Ако не сте корисник на платен план или ако некоја функција што ја сакате не е достапна на вашиот план, честопати имате избор да го користите како платено дополнително. На пример, Агро, услуга што помага да се оптимизираат сообраќајните патишта за понатамошно подобрување на брзината, не е достапна на бесплатниот план.

Корисниците кои сакаат да ја користат само таа дополнителна опција можат да одлучат да платат 5 долари на веб-страница со дополнителен надомест во зависност од износот на ширина на опсег што се користи (околу 0.10 американски долари за GB).

Финансии и инвестиции

Cloudflare има проценета база на клиенти од околу 2.8 милиони. Бројот е комбинација на бесплатни и платени клиенти. Во текот на 2019 година, нивните приходи изнесуваа 287 милиони американски долари, со Сумпен годишна стапка на раст (CAGR) од околу 50%.

Во текот на изминатите неколку години, таа успеа да одржи многу постојан просечен бруто профит од околу 78%. За компанија со над 1,000 вработени и голема инвестиција во инфраструктура, тоа е сигурно нешто импресивно.

Пресвртници, новости и новости на Cloudflare

Cloudflare излезе во јавноста во 2019 година и оттогаш е во пораст
Cloudflare излезе во јавноста во 2019 година и оттогаш е во пораст

Почетна јавна понуда

По околу една деценија официјално во бизнисот, Cloudflare конечно излезе во јавноста со ИПО кон крајот на 2019 година. Акцијата првично беше со цена од 15 американски долари, но се зголеми на 17.90 $ до крајот на првиот ден на тргување. Оттогаш се искачи на над 36 американски долари (особено на задниот дел на Пандемија на коронавирус) и работите бараат светли за нив.

Инцидент од 8ч

Во август 2019 година, Cloudflare донесе одлука да го фрли озлогласениот форум 8chan како клиент. Метју Принс, извршен директор и ко-основач на „Клаудфлер“ ја нарече страницата „цесупул на омраза".

Распространето прекинување на услугата

И покрај масовната големина, Cloudflare не е целосно имун на проблеми. Еден таков инцидент (предизвикан сам од себе) се случи во средината на 2019 година и резултираше со распространети испади низ таблата кои траеја над 30 минути. Проблемот? А распоредувањето на софтвер не беше во ред.

Спамхаус ДДОС

Март 2013 година, кога мрежата на Cloudflare успешно се спротивстави на концентриран повеќедневен ден напад против Спамхаус. Во тоа време, тоа беше најголемиот досега напад DDoS што се сретнал иако оттогаш имало поголеми, позначајни напади.


Конечни мисли: Дали Cloudflare е вистинскиот за вас?

За мнозинството кај нас, кога мислиме на Cloudflare, тој е едноставно како CDN. Ова значи дека ќе ви помогне да го забрзате вашиот блог, па дури и да ги подобрите перформансите на веб-страницата на вашиот мал бизнис.

Во врска со тоа, се чини дека е малку смешна нивната сопственост на една од најмоќните глобални мрежи на сервери. Дали е навистина потребно? Да одговорам на тоа прашање едноставно - да. Токму размерот на оваа мрежа ја прави одржливо решение за толку многу веб-страници денес.

Исто така, земете го во предвид фактот дека тоа им дава бесплатно на голем број сопственици на веб-страници на нивната мрежа. За да го стори тоа, мора да може да понуди значителни услуги и на клиентите во деловна активност, да ги покрие трошоците, така да се каже.

Поради овој деловен модел, Cloudflare им помага на малите сопственици на веб-страниците и деловните активности нудејќи им услуга што инаку не би можеле лесно да си дозволат или оправдаат. На крајот на краиштата, за многумина е бесплатно.

Гледајќи го по стратешки, се осврнува и на прашањето кое со текот на времето стана многу позастапено. Интернетот стана сè поопасно место. Не само за редовните прелистувачи, туку особено за сопствениците на веб-страници.

Комбинирајќи ја брзината, сигурноста и безбедноста, би рекол дека досега, Cloudflare навистина добро се исполни во ветувањето. Потрагата по подобар Интернет. 

Тоа го прави добро за секого.


Најчесто поставувани прашања

Дали Cloudflare е бесплатен?

Cloudflare нуди бесплатен ниво на својата CDN услуга без ограничувања на ширина на опсег. Исто така, вклучува различни услуги како рудиментарна заштита на бот, HTTP / 2, бесплатна SSL и многу повеќе. Сепак, некои карактеристики имаат ограничувања, додека другите ќе треба да бидат платени.

Што е Cloudflare Edge?

Cloudflare Edge се однесува на концептот што го користат за испорака на содржина. Ова подразбира приближување на податоците што е можно поблиску до точката на испорака („Работ“). Резултатот е помал за време на патување и заштеда на ширина на опсег за веб-страниците.

Што е CDN

Мрежа за испорака на содржина е употреба на повеќе поврзани сервери за чување податоци преку широк спектар на локации. Ова им помага на веб-страниците да ги сервираат своите датотеки побрзо и сигурно, со што ќе се подобри корисничкото искуство на своите посетители.

Кои компании користат Cloudflare?

Овластувачи на Cloudflare околу 13% од сите веб-страници моментално во постоење. Додека списокот на корисници е исцрпен, тој вклучува неколку големи брендови, како што се Roche, ZenDesk, Mozilla, UpWork, 9GAG, US Xpress и други.

Дали има алтернативи на Cloudflare?

Денес постојат неколку провајдери на ЦНД. Забележителни меѓу нив се Акамаи, StackPath и Сучури. Секој често следи свој маркетинг пат и гледа кон одреден сегмент на потрошувачи. На пример, Акамаи е повеќе вклучен во ултра-сообраќајот сегмент.

Дали Cloudflare е единствениот бесплатен давател на CDN?

Не. Постојат и други бесплатни даватели на услуги на CDN, исто така. Еден таков пример е Amazon Cloudfront кој има бесплатен опсег на услуга (за една година). Како и да е, треба да се напомене дека повеќето други даватели на бесплатни услуги обично наметнуваат повеќе ограничувања.

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.