Дали се легални VPN? 10 земји што забрануваат употреба на VPN

Член напишан од:
  • безбедност
  • Ажурирано: мај 06, 2020

Можеби тоа е изненадување за некои, но Виртуелни приватни мрежи (VPN) всушност се забранети во некои земји. Иако списокот на земји што целосно ја забрануваат употребата на VPN е краток, има и други кои цврсто ја регулираат индустријата.

Според мое мислење, да се има алатка како што е регулирана VPN е исто толку добра како и забраната бидејќи регулативите честопати ќе ја поразат целата цел за која се создадени VPN - анонимност и безбедност. Поради ова, освен што знаете каде се забранети или регулираат ВПН, исто така е интересно да се знае зошто.

Каде се забранети ВПН?

Бидејќи секоја земја има свои закони и регулативи за сè, даватели на VPN честопати треба да работат на земја до земја. Ова е причината зошто некои услуги се достапни во некои земји, а не во други.

1 Кина

Правен статус: Тесно регулиран

Кина можеби ја отвори својата економија кон светот, но срцето и општата пракса останува многу социјалистички. Оваа суштинска интеграција во еднопартискиот систем резултираше во некои строги регулативи поставени врз граѓаните.

За да го доведе во перспектива проблемот со VPN, Кина веќе долго време забранува пристап до голем број странски веб-страници и апликации во рамките на нејзините граници. Примери за нив вклучуваат популарната страница за социјално вмрежување Фејсбук, како и пребарувањето џин Гугл.

Бидејќи употребата на VPN во суштина може да ги заобиколи овие забрани, земјата ја направи употребата на сите VPN-и нелегални, освен за давателите на услуги одобрени од владата. Непотребно е да се каже, овие се генерално локални даватели на услуги одговорни пред владата.

За жал, бидејќи Голем ѕид на Кина се развива со толку брзо темпо, не е можно да се препорача услуга VPN која работи сигурно.

Најблиску што можеме да го замислиме (тоа не е државно или поврзано) би било ExpressVPN. Тоа едноставно се заснова на екстремната еластичност на овој доставувач досега. Најголем проблем е што кинескиот ид е исклучително прилагодлив и давателот на VPN треба да работи паметно во земјата.

2. Русија

Правен статус: Комплетна забрана

Русија можеби е нова федерација (иако комплексна) од распадот на Советската држава, но таа останува во срцето многу социјалистички на многу начини. Ова особено се однесуваше на премиерот Владимир Путин, кој во суштина има затегнување на земјата од неговото искачување во 1999 година.

Во ноември 2017 година, Русија донесе закон забрана за ВПН во земјата, предизвикувајќи критики за еродирање на дигиталните слободи во земјата. Овој потег е само еден меѓу бројките дизајнирани да ја зголемат владината контрола врз Интернет.

На крајот на краиштата, странските провајдери на VPN имало наложено да се извршат црни списоци што ги диктира владата. Ова доведе до некои даватели на услуги како што се TorGuard престана со услугите во Русија.

3. Белорусија

Правен статус: Комплетна забрана

Белорусија е малку чудно бидејќи има устав што не дозволува цензура, но неколку закони што го спроведуваат. Како и со многу земји кои се обидуваат да ја намалат дигиталната слобода, земјата има поткрепено на трендот на плачејќи лажни вести ' како средство за крај.

Во 2016 година земјата конечно го направи овој потег да ги забрани сите интернет анонимизатори, кои вклучуваат не само VPN и прокси, туку и Tor, што го пробива Интернет-сообраќајот на корисниците преку својата глобална мрежа на волонтерски јазли.

Со текот на годините, дигитална слобода во Белорусија само се влоши. Покрај наметнувањето пречки за пристап и блокирање на правото на слободен говор, тамошната влада строго ги спроведува овие регулативи на своите граѓани.

4. Северна Кореја

Правен статус: Комплетна забрана

Да бидам искрен, забраната за употреба на VPN во Северна Кореја не треба да претставува некого изненадување за никого. Земјата има една од најпознатите авторитарни влади во постоење и има закони со кои се забранува ништо на своите луѓе, освен правото на работа и почитување на нивниот лидер.

Во 2017 година земјата го зазеде последното место на годишниот Индекс за слобода на печатот објавен од „Репортери без граници“. Според извештаите, привилегираните во земјата се можност за користење на VPN и Tor - главно за стекнување вештини.

Не сум сигурен дали забраната за ВПН во земјата навистина значи нешто за населението, бидејќи пристапот до Интернет, па дури и услугата за мобилни телефони не е нешто што е вообичаено достапно во земјата.

5. Туркменистан

Правен статус: Комплетна забрана

Во согласност со обидот на владата за строго контролирање на сите медиуми во земјата, не се дозволени надворешни медиуми. Секако, домашните продавници се високо регулирани и употреба на VPN е целосно забранета во Туркменистан.

Земјата е многу изоларна и има записник за човекови права што е импресивно застрашувачки. И покрај тоа што се движи кон модерната ера како претседателска република, повторно, ова е место кое останува високо социјалистичко срце и цврсто контролирано од владеачката хунта.

6. Уганда

Правен статус: Делумно блокиран

Додека повеќето земји на оваа листа досега се забележани дека забрануваат употреба на VPN главно од авторитарни причини, Уганда е малку чудна патка. Во 2018 година владата одлучи дека би било добра идеја да се даночните корисници во земјата кои сакаат да користат веб-страници за социјални медиуми.

Иако данокот беше солиден 200 Уганда шилинзи (околу 0.05 $), корисниците почнаа да се прибегнуваат кон VPN за да го избегнат данокот. Ова доведе до тоа владата да заврши со изборите војна против давателите на услуги на VPN и инструкции на давателите на услуги на Интернет (интернет провајдери) да ги блокираат корисниците на VPN.

За жал (или можеби, за среќа), на Уганда му недостасува решението за целосно спроведување на блок VPN и многу корисници продолжуваат да користат VPN во земјата.

7. Ирак

Правен статус: Комплетна забрана

За време на војната со ИСИС во регионот, Ирак прибегна кон забрани и ограничувања на Интернет, како дел од својата стратегија за одбрана. Овие ограничувања вклучуваат а забрана за употреба на VPN. Сепак, тоа беше пред извесно време и денес, ИСИС не е толку голема закана како порано.

За жал, ова е состојба која често има спротивставени закони и верувања. Како таква, скоро е невозможно да се каже дали е дозволена употреба на VPN во земјата денес, бидејќи дури и цензурата е незгодна тема.

Од 2005 година има уставни гаранции во врска со цензурата, но како и со Белорусија, постојат закони насочени против оние што не го сторат тоа самоцензура. Ова го прави користењето на VPN во земјата опасен предлог.

8. Турција

Правен статус: Комплетна забрана

Друга земја со рекорд на тесна цензура, Турција од 2018 година блокираше и направи незаконска употреба на ВПН во земјата. Овој потег е дел од законите за целосен цензура насочени кон строго ограничување на пристапот до избрани информации и платформи.

Во текот на изминатите 12 години, владејачката хунта се повеќе се зголемува го прошири својот опсег на контрола преку медиумските канали, дозволувајќи да останат само пропагандно-емитуваните операции. Денес, Турција блокира илјадници страници и платформи кои се движат од каналите за социјални медиуми до платформите за складирање на облаци, па дури и некои мрежи за достава на содржини.

9. ОАЕ

Правен статус: Тесно регулиран

Онаму каде првично употребата на VPN беше обесхрабрена со формулации во нивните закони, Обединетите Арапски Емирати оттогаш ги изменија овие закони за да го направат конкретно начинот на кој работат нелегално VPN. Ова значи дека во суштина, станало кривично дело да се користат ВПН во Обединетите Арапски Емирати.

Ако бидат фатени со користење на услуга VPN во Обединетите Арапски Емирати, корисниците може да бидат казнети со минимална сума од 500,000 дирами (приближно 136,129 $). Владата го оправдува ова тврдејќи дека ВПН им помагаат на корисниците да добијат пристап до нелегална содржина (барем, нелегално во Обединетите Арапски Емирати).

За жал, она што ОАЕ го смета за нелегално може да биде нешто чудно. На пример, земјата забранува пристап до Skype и Whatsapp. Овде влегува „цврсто регулираната“ тастатура, бидејќи ако ја имате легитимна употреба за тоа, можеш.

10. Оман

Правен статус: Комплетна забрана

Додека видов многу корисници тврдат дека употребата на VPN останува сива област во Оман, се молам да се разликувам. Гледајќи ја темата со поширок опсег, Оман експлицитно изјави дека користењето каква било форма на криптирање во комуникациите е нелегална.

Се рече, овој закон е практично неспроведлив, бидејќи ќе бара земјата да блокира или да направи нелегален пристап до веб-страници што користат SSL. Тоа би значело дека технички, поголемиот дел од светската мрежа би била нелегална за пристап во Оман.

Ситуацијата овде е чудна и за жал, не се јавуваат многу други извори за ситуацијата.


Најчесто поставувани прашања: Дали се легитимни VPN во…

ВПН се технички алатки и вообичаено не треба да бидат забранети бидејќи нема директна корелација со нелегални активности. На пример, секачите на завртки може да се користат во провалници, но не се направени нелегални.

За жал, како резултат на околностите, ВПН се појавија во центарот на вниманието во неколку земји. Ајде да погледнеме брз за да видиме дали:

Дали VPN се легални во Кина?

Како што споменавме, одговорот на ова е малку сложен. Технички не се, но во исто време кинеската влада не дозволува неовластено давателите на услуги VPN да работат во земјата. Како такви, повеќето правно достапни VPN-и обично се поврзани со владата или се одобруваат во некоја форма, со што се поразува целта на повеќето ВПН.

Дали VPN се легални во САД?

Да. Земјата на слободните и храбрите сè уште не ја забрани забраната на VPN услугите. Сепак, успеа да принуди или присили некои даватели на услуги во минатото да ги предаваат податоците за корисниците. Затоа е најдобро да се биде свесен за која надлежност има давателот на услугата VPN пред да се најавите со нив.

Дали VPN се легални во Јапонија?

Како близок сојузник на САД, Јапонија вообичаено го следи тужбата во многу работи и истото важи и со нив, обележувајќи ги VPN како законски. Сепак, Јапонија веќе има многу малку ограничувања на Интернет, така што употребата на кој било VPN овде претежно би била за други цели.

Дали ВПН се легални во Велика Британија?

Да, жителите во Велика Британија се слободни да користат VPN, иако како и со САД, би им препорачал на корисниците да внимаваат на надлежноста. Обединетото Кралство и САД и двете се дел од сојузот 5 очи што значи дека тие спроведуваат и споделуваат дигитални надзорни информации.

Дали се легални VPN во Германија?

ВПН се легални во Германија, но корисниците треба да внимаваат на надлежноста бидејќи Германија е член на алијансата „14 очи“.

Дали VPN се легални во Австралија?

Aussies со задоволство ќе забележат дека VPN-то се целосно легални во Австралија и дека земјата е клучна локација на серверот за многу даватели на услуги.

Дали VPN се легални во Русија?

ВПН и всушност секоја форма на апликации / услуги за анонимност се нелегални во Русија. Родина (татковината) ја сака контролата и овие услуги им помагаат на корисниците да работат околу премногу работи за желби на владата.


Заклучок: VPN-ите и секогаш ќе останат алатки

Како што можеби ќе можете да кажете до сега, списокот на земји што забрануваат употреба на VPN не е многу долг и се состои главно од земји кои наметнуваат високи нивоа на цензура. Во повеќето случаи, очигледно е дека забраната произлегува од владината желба да го контролира нарацијата или да го спречи пристапот кон надворешниот свет.

Во тие случаи, статусот на забраната (целосно или строго регулирано) не е баш важен, но мотивацијата е зад тоа. Ова е затоа што, во реалноста, не постои вистинска правна причина што може да се користи за забрана на ВПН - тие се само алатки.

Да се ​​донесе забрана за VPN е како обид да се забрани нешто како кујнски ножеви (или дури и повеќе смешно, гума за џвакање) Сепак, како што очекувате, повеќето земји на оваа листа навистина не се грижат.

Дознај повеќе

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.