Интернет-шопинг, е-трговија и статистика за Интернет (2020) што треба да ги знаете

Updated: Dec 02, 2020 / Article by: Jason Chow

WHSR е посветена на обезбедување на читателите со најточни можни информации. Во текот на нашето истражување, собираме многу порано користени податоци заштите ги нашите статии. Ова е да се обезбедат највисоки нивоа на интегритет, како и да се ограничи изобличувањето во нашите наоди.

Ние се потпираме на квалитативни податоци (нумеричка статистика како што се броеви, проценти и слично) за да им понудиме на читателите сигурен доказ за фактот. Ова е оптимално за анализа што бара од вас основа деловна одлука врз и може да послужи за минимизирање на можноста за грешки.

Сите запишани податоци, колку што е можно, се од реномирани извори како што се Alexa, Geek Wire, Statista, и Паметни увид.

Употреба на Интернет и пенетрација

Стапки на пенетрација во светот на Интернет по географски региони (март 2019 година).
Стапки на пенетрација во светот на Интернет по географски региони (март 2019 година).
 • Глобалната пенетрација на претплата на интернет достигна 104 проценти во Q4 2018 година.
 • Глобалните корисници на Интернет пораснаа за 8.6 проценти во текот на изминатите 12 месеци, со 350 милиони нови корисници кои придонеле за вкупно 4.437 милијарди до почетокот на април 2019 година.
 • Индија има најголем удел во растот на корисниците на Интернет во првиот квартал на 2019 година.
 • Заклучно со Q1 2019 година, во Индија има 560 милиони активни корисници на Интернет.
 • Луѓето во Индија поминувале во просек 7 часа 47 минути користејќи интернет преку кој било уред.
 • Топ 5 најпосетувани веб-страници на глобално ниво: 1) Google.com, 2) Youtube.com, 3) Facebook.com, 4) Baidu.com, 5) Wikipedia.org.
 • Бројот на оние кои пристапуваат на Интернет исклучиво на мобилен уред ќе порасне за 10.6% во 2019 година, достигнувајќи 55.1 милиони корисници.
 • Корисници на Интернет во светот според региони: Азија 50.1%, Европа 16.4%, Африка 11.2%, LAt Am / Кариб. 10.1%, Северна Америка 7.5%, Среден исток 4.0%, Океана / Австралија 0.7%.
 • Постојат 829,000,000 корисници на Интернет за март / 2019 година, 58.4% пенетрација, по CNNIC.
 • Има 560,000,000 2019 40.9 XNUMX корисници на Интернет во март / XNUMX година, XNUMX% пенетрација, на IAMAI.
 • Во Велика Британија има 63.43 милиони корисници на Интернет заклучно со 2019 година, со стапка на пенетрација од 95%. Луѓето поминувале во просек 5 часа 46 минути користејќи Интернет преку кој било уред.
 • Најновите пријавени бројки сугерираат дека во просек скоро 1 милион луѓе доаѓале на Интернет за прв пат секој ден во текот на изминатата година.
 • WordPress сочинува 27% од сите веб-страници ширум светот, но само околу 40% од страниците на WordPress се ажурирани.
Глобалните корисници на Интернет достигнаа 4.437 милијарди долари до април 2019 година, пораснаа за 8.6% во последните 12 месеци. Кликни да чуруликам

Интернет купување и е-трговија

Удел во е-трговија во вкупната глобална продажба на мало од 2015 до 2021 година.
Удел во е-трговија во вкупната глобална продажба на мало од 2015 до 2021 година.
 • Е-трговијата сега сочинува повеќе од 13% од сите приходи на мало во 2019 година.
 • Топ 5 најпосетувани веб-страници за шопинг во 2019 година, според Алекса: 1) Amazon.com, 2) Netflix.com, 3) Ebay.com, 4) Amazon.co.uk и 5) Etsy.com.
 • Амазон е водечки мрежен продавач со нето приходи од 232.88 милијарди американски долари во 2018 година. Компанијата постави рекорд за профит во првиот квартал на 2019 година, пријавувајќи нето приход од 3.6 милијарди долари за квартал, или 7.09 УСД по акција, уништувајќи ги очекувањата на аналитичарот за заработка од 4.72 УСД по акција. Амазон продолжува да поставува нова висока граница за профит секој квартал, со претходниот рекорд од 3 милијарди долари поставен во последниот квартал.
 • Се проценува дека ќе има 1.92 милијарди глобални дигитални купувачи во 2019.
 • Продажбата на мало во е-трговија се очекува да претставува 13.7% од глобалната продажба на мало во 2019 година.
 • Вкупната вредност на глобалната продажба на е-трговија во малопродажба ќе достигне 3.45 Т $ во 2019 година.
 • Во рамките на малопродажната електронска трговија, општата стока ќе сочинува околу 67% од продажбата, или 401.63 милијарди долари.
 • Најбрз раст на малопродажната електронска трговија помеѓу 2018 и 2022 година се очекува во Индија и Индонезија.
 • Продажбата на е-трговија на мало се очекува да изнесува 33.6% од вкупната продажба на мало во Кина во 2019 година.
 • PayPal имаше 267 милиони активни регистрирани сметки до четвртиот квартал на 2018 година.
 • Економијата на Интернет во Југоисточна Азија за прв пат заработи 100 милијарди долари во 2019 година.
 • Економијата на СЕП Интернет се очекува да порасне на 300 милијарди долари до 2025 година со CAGR од 33%.
 • Економиите на Интернет во Индонезија и Виетнам растат над 40% годишно, земјите со најбрз раст во Југоисточна Азија.
 • Дигиталните плаќања се очекува да надминат 1 трилион американски долари до 2025 година, што претставува 1 долар за секој потрошен 2 УСД во Југоисточна Азија.
 • Повеќе од 37 милијарди долари капитал се влеа во СЕП-економијата на Интернет во последните четири години, со мнозинство во електронската трговија и возењето поздравувачки еднорози.
Економијата на Интернет во Југоисточна Азија за прв пат заработи 100 милијарди долари во 2019 година, според истражувањето на Гугл. Кликни да чуруликам

Како поминуваат различни генерации на Интернет?

 • Само 9.6% од генералот Z пријавил купување предмети во физичка продавница - значително помалку од нивните постари генерации (Millennials со 31.04%, Gen X со 27.5% и Baby Boomers со 31.9%, соодветно).
 • Испитаниците од генералот Z секој месец трошат 8% повеќе од нивните дискрециони приходи на Интернет од глобалниот просек - и имаат тенденција да претпочитаат купувања преку Интернет отколку оние што се извршени офлајн.
 • Само 56% од потрошувачите на Gen Z направиле купување во физичка продавница во последните шест месеци во споредба со 65% од сите испитаници.
 • 30% од купувачите на Gen Z виделе оглас за производот на социјалните мрежи, а 22% посетиле барем еден од социјалните канали на брендот пред да направат купување во продавница.
 • Само една четвртина (27%) од Baby Boomers или Seniors сметаат дека достапноста на финансирањето е влијателна.
 • Бидејќи искуствата на Интернет стануваат се повеќе и повеќе беспрекорни, брендовите ќе бараат да градат ровови околу себе со офлајн искуства со висок квалитет и висока интерактивност. За да ги земеме предвид сите потреби за офлајн искуство, очекувајте зголемување на вработувањето од постарите генерации кои некогаш ги граделе искуствата за трговија на мало во нивните најславни времиња.

Однесување на потрошувачите преку купување преку Интернет

Продавница за статистика за стапка на конверзија на е-трговија
Купувајте стапка на конверзија на BFCM по канали
 • Стапки на реализација на разни извори на сообраќај за време на Blackify и Cyber ​​Monday на Shopify 2018: е-пошта: 4.38%; Директно: 4.35%; Пребарување: 3.60% и социјално: 2%.
 • Во последните 6 месеци, 78% од глобалните испитаници во истражувањето на БигКомерс извршија купување на Амазон, 65% во физичка продавница, 45% на брендирана онлајн продавница, 34% на еБај и уште 11% на Фејсбук.
 • За 36% од испитаниците, финансирањето им овозможи да купат поскапа опција отколку што претходно размислуваа, а други 31% од потрошувачите немаше да направат купување на друг начин.
 • На прашањето за нивното однесување во купувањето пред да купат во физичка продавница за малопродажба, 39% од дигиталните потрошувачи ја посетиле веб-страницата на брендот, 36% прочитале прегледи на клиенти, 33% се обиделе да ценат соодветно на производот преку Интернет, а 32% ја наоѓаат марката на Амазон
 • eBay останува вредна дестинација за купување во Велика Британија, со повеќе од половина (57%) од анкетираните испитаници кои купувале на својот пазар во текот на изминатите шест месеци.
 • Насочувањето помеѓу уредите дава 16% повеќе конверзии за рекламни мрежи во САД.
 • Повеќе дигитални купувачи купуваат облека преку Интернет во 2019 година, со продажба на Интернет ќе се зголеми за 14.8% од година во година, во споредба со растот на тули и малтер од 1.9%.
 • Во Велика Британија, 30% од трговците на мало инвестираат во технологија за да можат клиентите да ја користат мрежата за да го вратат купеното во продавницата.
 • 84% од луѓето ќе се откажат од набавка ако се занимаваат со необезбедена веб-страница.
 • 63% од клиентите имаат поголема веројатност да купат од страница што има прегледи на корисници.
 • Скоро 70% од анкетираните купувачи велат дека нивното најново искуство за враќање било „лесно“ или „многу лесно“, а 96% повторно би купувале со малопродавач врз основа на тоа искуство.
 • Повеќе од две третини од купувачите велат дека се спречуваат да платат за повратна испорака (69%) или такси за повторно полнење (67%), а 17% рекле дека нема да направат купување без можност да се вратат во продавница.
 • Поштата е најчестиот начин (74%) за враќање на нарачката преку Интернет.
 • Просечната стапка на напуштање на количката во К-3 од 2018 година беше 76.9%.
 • Просечната отворена стапка за напуштена е-пошта за количка е 15.21%, а просечната стапка на кликнување е 21.12% за корисниците на SmartrMail.
 • Просечниот приход по е-пошта за напуштена е-пошта за количка е 27.12 УСД (за корисниците на SmartrMail).
 • Е-поштата за напуштени колички е најпрофитабилен вид е-пошта што можете да ја испратите како малопродажба преку Интернет.

Како поминуваат Американците преку Интернет?

Само во САД 97 милиони луѓе имаат членство во Амазон премиер
Само во САД 97 милиони луѓе имаат членство во Амазон премиер (извор на инфографик: Претплатено)
 • Е-трговијата на мало ќе учествува со 10.9% во вкупната потрошувачка на мало во САД кај сите трговци во 2019 година - околу една осмина од големината на малопродажбата со тули и малтер.
 • 80% од корисниците на Интернет во САД имаат направено барем едно купување преку Интернет.
 • Во САД има над 95 милиони членови на Амазон Премиер.
 • Во просек, двајца од пет потрошувачи во САД (41%) добиваат еден до два пакети од Амазон неделно. Тој број скокнува на половина (50%) за потрошувачи на возраст од 18-25 години, и 57% за потрошувачи на возраст од 26-35 години.
 • 83% од американските онлајн купувачи очекуваат редовна комуникација за своите набавки.
 • 61% од потрошувачите во САД велат дека испратиле деловна активност во последните 3 месеци.
 • 70% од потрошувачите во САД кои испраќаат пораки до бизнисот очекуваат побрз одговор отколку што би добиле доколку користеле повеќе традиционален начин на комуникација.
 • 69% од потрошувачите во САД кои испраќаат пораки до бизнисот велат дека можноста да испраќаат деловна активност им помага да се чувствуваат посигурни во врска со брендот.
 • 79% од потрошувачите во САД рекле дека бесплатната испорака ќе ги направи поверојатно да купуваат преку Интернет.
 • 54% од потрошувачите во САД на возраст под 25 години рекле дека истовремената испорака е нивниот број еден двигател за купување.
 • Само 15% од потрошувачите во САД рекле дека трговците на мало преку Интернет секогаш нудат опции за испорака што ги исполнуваат нивните очекувања за брзина на испорака, во споредба со 30% кои го пријавуваат истото за Амазон.
 • 53% од американските онлајн купувачи нема да купат производ ако не знаат кога ќе пристигне.
 • 54% од американските купувачи преку Интернет ќе му дадат повторна деловна активност на малопродавач што може да предвиди кога ќе пристигне пакетот.
 • 42% од американските онлајн купувачи вратиле предмет што го купиле преку Интернет во последните шест месеци.
 • 63% од американските онлајн купувачи рекле дека нема да направат купување доколку не можат да ја пронајдат политиката за враќање.
 • Скоро 70% од американските купувачи на Интернет рекоа дека нивното најново искуство за враќање било „лесно“ или „многу лесно“, а 96% повторно би купиле од тој продавач на мало врз основа на тоа искуство.
 • 59% од американските онлајн купувачи изјавиле дека сакаат да добиваат известувања за статусот на нивното враќање.
 • 41% од американските онлајн купувачи рекле дека „заградуваат“ барем некои набавки преку Интернет („заградата“ се однесува на купување повеќе верзии на истата ставка, а потоа враќање на оние што не работеле).
 • 58.6% од американските купувачи на Интернет ја напуштија количката во последните 3 месеци затоа што „само прегледував / не бев подготвен да купам“.
 • 29% од американските онлајн купувачи користат или планираат да користат чат-ботови за да купуваат преку Интернет.
 • Најголемите три причини што ги наведуваат американските онлајн купувачи за напуштање количка за време на наплатата се високи дополнителни трошоци, потреба за создавање сметка и комплициран процес на исплата (ова се резултатите од истражувањето по отстранувањето на „Само што прелистував / не бев подготвен да купам ”Сегмент).
Во САД има над 95 милиони членови на Амазон премиер Во просек, двајца од пет потрошувачи на САД (41%) добиваат барем еден пакет од Амазон неделно. Кликни да чуруликам

Дигитален маркетинг и трошење реклами

 • Над 90% од искуството на Интернет започнува со пребарувач.
 • Истражувањето спроведено во ноември 2018 година од Стратегијата за КЗК покажа дека приближно еден од пет корисници на Интернет често купувале облека преку дигитални канали.
 • Високата цена на платените медиуми (Гугл, Фејсбук, Амазон, итн.) И тешкотијата во обезбедувањето поврат на трошоците за рекламирање, ќе ги направат тимовите со платени медиуми сè поважни за трговските марки - и сè повеќе алузивни и поскапи за подигнување.
 • Како резултат на високата цена на платените медиуми и платените медиумски тимови, како и на проголтувањето на потрошувачите од поголема содржина на инка, содржината и трговијата ќе продолжат да создаваат пари за брендовите кои инвестираат соодветно.
 • Во Q3 2018 година, 77% од сообраќајот е вклучен Купувајте продавници доаѓаше преку мобилни уреди.
 • Потенцијален дострел на рекламирање на Фејсбук: 1,887 милиони.
 • Просечното време помеѓу пребарувањето производи на Google и набавката е 20 дена; додека на Амазон, бројот е 26 дена.
 • 35% од пребарувањата на производи на Google се претвораат во трансакции во рок од 5 дена.
 • Трошоците за реклами на „Гугл шопинг“ се зголемија за 43% на годишно ниво во К-4 од 2018 година, што ја прави четвртина најбрза стапка на раст во последните две години.
 • Рекламите за купување на Google имаат повисок CTR од рекламите за спонзориран производ на Amazon и спонзорирана марка.
 • 91% од малопродажните марки користат 2 или повеќе канали на социјалните медиуми.
 • Сепак, само 43% од онлајн продавниците гледаат значителен сообраќај од нивните страници на социјалните мрежи.

Користење и трендови на мобилен интернет

 • На глобално ниво, видовме 30 милијарди глобални комбинирани преземања на апликации - исто така најголемиот квартал досега, со раст од 10% од година во година.
 • Најдобрите три апликации за пораки имаат кориснички бази од 1 милијарда или повеќе.
 • Во Q1 2019 година, потрошувачите на глобална потрошувачка на iOS и Google Play надминаа 22 милијарди долари - најпрофитабилниот квартал досега, што е за 20% повеќе од година во година.
 • Денес има 5.11 милијарди уникатни корисници на мобилна телефонија во светот, што е за 100 милиони повеќе (2 проценти) во изминатата година.
 • Сега има повеќе од 5.1 милијарди луѓе ширум светот кои користат мобилен телефон - зголемување на годишно ниво за 2.7 проценти - со паметни телефони што опфаќаат повеќе од две третини од сите уреди што се користат денес.
 • Во Q4 2018 година, вкупниот број на претплати за мобилни телефони беше околу 7.9 милијарди, со нето додаток од 43 милиони претплати во текот на кварталот.
 • Бројот на корисници на паметни телефони во САД ќе достигне 232.8 милиони во 2019 година, надминувајќи ги корисниците на Интернет за работна површина / лаптоп (228.9 милиони) за прв пат.
 • Над 230 милиони потрошувачи во САД поседуваат паметни телефони, околу 100 милиони потрошувачи во САД поседуваат таблети.
 • Околу 10 милијарди мобилни поврзани уреди во моментов се користат.
 • 59% од корисниците на паметни телефони претпочитаат деловни активности со мобилни страници или апликации што им овозможуваат лесно и брзо да купуваат.
 • Заклучно со јануари 2019 година, во Велика Британија има 53.60 милиони активни корисници на мобилен интернет.
 • Во Индија има 515.2 милиони активни корисници на мобилен интернет.
 • Во Кина има 765.1 милиони активни корисници на мобилен интернет.
 • 69% од корисниците на паметни телефони велат дека имаат поголема веројатност да купуваат од бизниси со мобилни страници или апликации што одговараат на нивните прашања.
 • Google е одговорен за 96% од целиот сообраќај за пребарување на паметни телефони
 • 90% од 360 милиони корисници на Интернет во Југоисточна Азија се поврзуваат на Интернет првенствено преку нивните мобилни телефони.
Google е одговорен за 96% од целиот сообраќај за пребарување паметни телефони! Кликни да чуруликам

Луѓето купуваат повеќе од својот мобилен телефон

 • Скоро 40% од сите купувања во е-трговија за време на сезоната на празници 2018 година беа направени на паметен телефон.
 • 80% од купувачите користеле мобилен телефон во физичка продавница за да бараат прегледи за производи, да споредат цени или да најдат алтернативни локации на продавници.
 • 80% од Американците се купувачи преку Интернет. Повеќе од половина од нив имаат направено набавки на мобилни уреди
 • Луѓето кои имаат лошо мобилно искуство со вашата деловна активност имаат 62% помалку шанси да станат ваш клиент во иднина.
 • За време на Црниот петок и Сајбер понеделникот 2018 година, 66% од продажбата од трговците на Shopify се случи на мобилен телефон, во споредба со 34% на работната површина.
 • Во споредба со не-корисниците, корисниците на Instagram имаат 70% поголема веројатност да купуваат преку Интернет на своите мобилни уреди.
 • 6% од купувачите на Интернет претпочитаат мобилни паричници отколку другите форми на плаќање.
 • Клиентите се потпираат на мобилниот телефон додека купуваат во физички продавници.
 • Две третини од купувачите ги проверуваат телефоните во продавницата за информации за производот, соработници на Skipping Store.
 • Mobile eCommerce is expected to account for 53.9 percent of eCommerce sales in the retail sector in the US by 2021.
 • Повеќе од една третина од продажбата на Црн петок преку Интернет 2018 година беше завршена на паметни телефони.
 • 79% од корисниците на паметни телефони извршиле купување преку Интернет користејќи ги своите мобилни уреди во последните 6 месеци.
 • 20% пад на конверзиите искусни за секоја секунда доцнење во времето на вчитување на мобилната страница.
 • 53% од посетите на мобилни телефони веројатно ќе бидат напуштени ако времето на вчитување е поголемо од три секунди.
 • Мобилните страници во Кина се најбрзи во регионот со просечно време на вчитување од 5.4 секунди.
 • 76% од луѓето што бараат нешто во близина на својот паметен телефон, посетуваат поврзана деловна активност во рок од еден ден, а 28% од тие пребарувања резултираат во набавка.
 • Мобилните пребарувања за „продавница отворена близу мене“ (како што е „отворена продавница за храна во моја близина“ и „продавница за авто делови отворена близу мене“) пораснаа за над 250% во последните две години.
 • Мобилните пребарувања за „на продажба“ + „близу мене“ (како што се „гуми на продажба близу мене“ и „куќи на продажба близу мене“) пораснаа за над 250% ГРАДИ во последните две години.
 • Страниците за производи и дизајнот на мобилни телефони се двете високо оценети точки на допир во мобилното патување на потрошувачите за мобилните страници на APAC.
 • 79% од потрошувачите во земјите на АПАК сепак ќе бараат информации преку Интернет, дури и на продажното место во продавниците.

Социјални мрежи

eMarketer предвидува дека 51.7% од корисниците на социјални мрежи во САД ќе бидат мобилни само во 2019 година.
eMarketer предвидува дека 51.7% од корисниците на социјални мрежи во САД ќе бидат мобилни само во 2019 година.
 • Вкупен број на активни корисници на социјални медиуми: 3.499 милијарди.
 • Вкупен број на социјални корисници кои пристапуваат преку мобилни уреди: 3.429 милијарди.
 • Бројките на корисниците на социјалните мрежи забележаа солиден раст во 2018 година, што се зголеми за повеќе од 200 милиони од ова време минатата година и достигна скоро 3.5 милијарди до моментот на објавување.
 • Топ 5 страници за социјални медиуми: 1) Facebook.com, 2) Twitter.com, 3) Linkedin.com, 4) Pinterest.com, 5) Livejournal.com.
 • Активни корисници на социјални медиуми како процент од вкупната популација: 45%.
 • Фејсбук објави вкупна активна корисничка база од 2.320 милијарди корисници на основната платформа на Фејсбук - т.е. не вклучува бројки за Инстаграм и WhatsApp.
 • 51.7% од корисниците на социјални мрежи во САД ќе бидат мобилни само во 2019 година.
 • Во Велика Британија, има 39 милиони мобилни корисници на социјални медиуми заклучно со јануари 2019 година.
 • Во Велика Британија има 45 милиони активни корисници на социјални медиуми, со 67% пенетрација.
 • Gen Z троши малку на производи што ги наоѓаат од Фејсбук - 11.8% во споредба со Millennials со 29.39%, Gen X со 34.21% и Baby Boomers со 24.56%.
 • 44% од активните корисници на Инстаграм велат дека ги користат социјалните медиуми за да спроведат истражување на брендот. Тоа е најголем процент меѓу најголемите социјални мрежи.
 • 96% од модните брендови со седиште во САД го користат Instagram за да допрат до потрошувачите.
 • Инстаграм е пред Фејсбук со просечна стапка на ангажман од 1.60% по објава за брендовите.
 • Во јуни 2018 година, имаше 400 милиони активни корисници на Instagram Stories дневно. Тоа се 300 милиони повеќе корисници од неговото лансирање во 2016 година.
 • Во моментов има 326 милиони активни корисници месечно на Твитер.

Индија

 • Просечно дневно време поминато со користење на социјални медиуми во Индија: 2 часа 32 минути.
 • Вкупен број на активни корисници на социјални медиуми во Индија: 310 милиони.
 • Постојат 290 милиони активни корисници на социјални медиуми кои пристапуваат преку мобилни уреди во Индија.

Кина

 • Во Кина има активни 1.007 милијарди корисници на социјални медиуми.
 • Најактивни платформи за социјални медиуми во Кина: WeChat, Baidu Tieba, QQ, Sina Weibo, Youku.

Социјалните медиуми маркетинг

 • Предизвикот број 1 на социјалниот пазар сеуште е рентабилност. Враќањето на инвестицијата е најголема грижа за 55% од социјалните маркетери.
 • На фронтот со клиенти и потенцијални клиенти секој ден, огромно мнозинство (88%) од социјалните пазарџии ја разбираат важноста на услугата за клиенти на социјалните мрежи; повеќе од половина (45%) од испитаниците потрошувачи се обратиле до компанија за социјални активности.
 • Повеќе од половина од социјалните маркетери немаат пристап до целиот софтвер што им е потребен, а 65% од социјалните маркетери укажуваат дека им треба посебен ресурс за развој на содржини.
 • Огромни 97% од социјалните пазарџии го наведуваат Фејсбук како нивна најкористена и најкорисна социјална мрежа, а Инстаграм го исфрла Snapchat од вода со корист на социјален маркетер и посвојување на потрошувачи.
 • 83% од пазарџиите користат Instagram и 13% користат Snapchat; 51% од потрошувачите користат Instagram и 30% користат Snapchat.
 • 83% од луѓето велат дека Инстаграм им помага да откриваат нови производи и услуги. 81% велат дека платформата им помага да истражуваат производи и услуги, а 80% велат дека им помага да одлучат дали да купат.
 • Ангажманот помеѓу корисниците и брендовите на Инстаграм е 10 пати поголем отколку на Фејсбук, 54 пати поголем од Pinterest и 84 пати поголем отколку на Твитер.

Извори:

За Џејсон Чоу

Џејсон е фан на технологијата и претприемништвото. Тој сака да гради веб-сајт. Можете да стапите во контакт со него преку Твитер.