Si të konfiguroni një VPN: Një Udhëzues përreth

Përditësuar: 16 maj 2020 / Artikulli nga: Jerry Low

Termi Rrjeti privat virtual (VPN) mund të tingëllojë frikësuese për disa. Në realitet, ato nuk janë shumë më komplekse për t’u përdorur sesa çdo shërbim tjetër i bazuar në aplikacione. Ky udhëzues për konfigurimin e VPN synon t'ju japë një ide se si të filloni pasi të keni regjistruar një shërbim.

Edhe pse shumica e VPN-ve do të kenë karakteristikat e tyre unike, me zemër të gjithë ata janë ofrues të shërbimeve të ngjashme. Koncepti është që ju të lidheni me një server VPN nga pajisja juaj dhe të regjistroheni duke përdorur letrat kredenciale të dhëna për ju.

Ashtu si shumë shërbime të tjera të bazuara në internet, VPN-të janë dizajnuar të jenë të përdorshme në shumë platforma. Për shkurtësinë, ne do t'ju tregojmë se si të instaloni dhe të vendosni një shërbim të veçantë (ExpressVPN) në disa prej platformave të mundshme.

Këtu janë disa mënyra për të ngritur një VPN:

Shënim i rëndësishëm: Për instalimet manuale, shumë ofrues të shërbimeve VPN kanë kredenciale të ndryshme që ju duhet të përdorni. Emri / emaili dhe fjalëkalimi i hyrjes tuaj të shërbimit mund të mos jenë kredencialet e duhura për t'u përdorur. Kontrolloni me ofruesin tuaj VPN cilat kredenciale janë të nevojshme.

Këtu keni një listë të shërbimeve më të mira VPN me krahasimin e çmimeve dhe rishikimin e planeve.

Vendosja e një VPN në Windows 10

Ka disa mënyra sesi mund të vendosni VPN në makinat e Windows, por më e lehtë është thjesht të përdorni skedarin e instaluesit Windows të siguruar prej tyre. Metodat e tjera funksionojnë mirëpo duhet pak më shumë punë.

Përdorimi i Windows Installer

Shembull - ExpressVPN Windows Application. Për t'u lidhur me një server VPN, në të vërtetë duhet të shtypni vetëm butonin e madh të energjisë në aplikacion dhe ai do t'ju lidhë me serverin më të mirë për vendndodhjen tuaj. Nëse dëshironi të zgjidhni një server specifik, klikoni në tre pikat në anën e djathtë të kutisë Smart Location. Kjo do të hapë një listë të serverave që mund të zgjidhni.
 1. Shkarkoni skedarin e instalimit për VPN-në tuaj. Kjo zakonisht mund të merret nga faqja e internetit e tyre, siç është skedari i instalimit të ExpressVPN Windows këtu.
 2. Në të njëjtën kohë, kini parasysh kodin tuaj të aktivizimit në faqen ku keni shkarkuar skedarin. Vini re se ky hap varet nga VPN që përdorni, disa mund të kërkojnë vetëm emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin me të cilin jeni regjistruar.
 3. Klikoni dy herë në skedarin e instaluesit për të filluar konfigurimin.
 4. Pasi të keni kryer instalimin, nisni aplikacionin dhe ngjitni kodin tuaj të aktivizimit për ta filluar herën e parë.

Metodat e tjera të përdorimit të VPN-ve në pajisjet e Windows janë të mundshme, por ne nuk i rekomandojmë ato meqenëse nuk do të fitoni tiparet e plota të aplikacionit. Për shembull, përdorimi i klientit OpenVPN GUI do t'ju lejojë të lidheni me serverë specifikë, por jo t'ju ofrojnë protokolle të ndryshme të tjera, një Kill Switch ose menaxhimin e trafikut të aplikacioneve.

Nëse vendosni që nuk doni të përdorni aplikacionin e VPN të Windows për ndonjë arsye, mund të zgjidhni funksionin e trajtimit natyror VPN në Windows 10:

Konfigurimi manual në Windows

Përveç humbjes së veçorive shtesë të VPN për të cilën jeni regjistruar, nëse vendosni të shkoni me një konfigurim manual, ju kufizoheni vetëm në protokollin PPTP me Trajtimi amtare Windows VPN. Ky protokoll është pak i datuar dhe përgjithësisht dihet se është më pak i sigurt se asnjëri IKEv2 ose OpenVPN.

 1. Në desktopin tuaj, hapni cilësimet e Rrjetit dhe Internetit, më pas zgjidhni opsionin 'VPN' dhe klikoni 'Shto një lidhje VPN'.
 2. Për Providerin VPN zgjidhni 'Windows (ndërtuar brenda), pastaj shtoni një Emër Lidhjeje që do t'ju lejojë të njohni lidhjen (p.sh. ExpressVPN Singapori).
 3. Adresa e serverit duhet të merret nga shërbimi juaj VPN. Nëse nuk mund ta gjeni, provoni të kërkoni shërbimin e klientit. (Ai duhet të duket si URL, p.sh. nyc1-abcd-l2tp.expressprovider.com).
 4. Për llojin VPN, zgjidhni PPTP.
 5. Pastaj shkruani emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin.

Ju do të duhet të përsërisni këtë proces për çdo vendndodhje të vetme të serverit që dëshironi, kështu që mund të shihni se sa më lehtë do të ishte përdorimi i thjesht i aplikacionit Windows të ofruesve VPN. Kjo është vetëm një mënyrë për të vendosur manualisht një VPN në Windows.

Fatkeqësisht, të gjitha metodat manuale do të kërkojnë më shumë përpjekje sesa përdorimi i aplikacionit Windows.

Vendosja e një VPN në pajisjet Android

Shembull - ExpressVPN në Play Store, thjesht klikoni "instalo" për t'u konfiguruar.

Nëse keni pasur ndonjëherë një telefon Android më parë dhe keni instaluar një aplikacion - marrja e një VPN në pajisjen tuaj do të jetë pothuajse e njëjta mënyrë. E vetmja gjë që duhet të bësh është të lëshosh në treg Dyqanin e Play dhe të kërkosh për ofruesin tënd të VPN dhe të trokasësh te "Instalo"

Si të instaloni një VPN në pajisjet / Mac / iOS

Instaloni VPN në Mac

Vendosja e një VPN në Mac është në të vërtetë e ngjashme me procesin që ndiqni në Windows. 

 1. Shkarkoni instaluesin nga ofruesi juaj i shërbimit VPN.
 2. Drejtoni instaluesin dhe lëreni të bëjë punën e tij.
 3. Nisni aplikacionin, pastaj futuni me letrat kredenciale në faqen e konfigurimit Mac.
 4. Goditni 'Lidhu' dhe jeni vendosur.

Përdorimi i një VPN me iOS

Fatmirësisht, përdorimi i shumicës së VPN-ve me çdo lloj pajisje celulare është me të vërtetë e lehtë dhe për përdoruesit e iOS është po aq e thjeshtë sa me Android. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të shkarkoni aplikacionin celular nga App Store dhe të shkruani emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj në ekranin e hyrjes.

Instalimi i shtesave VPN me bazë shfletuesi

ExpressVPN në veçanti mbështet shtesa të shfletuesit si për Chrome ashtu edhe për Firefox. Fatkeqësisht, në këtë moment të kohës shtrirja e tyre e Safari nuk është ende gati, kështu që përdoruesit e MacOS do të duhet të mbështeten në aplikacionin përkundrazi.

Pothuajse të gjitha VPN-të do të kenë një formë të zgjerimeve të shfletuesit që mund të përdorni. Për të parë nëse e juaja ka një të tillë, thjesht kërkojeni atë në faqen shtesë të shfletuesit tuaj. 

 1. Nisni shfletuesin tuaj dhe zgjidhni Shtojcat ose Zgjatjet në menunë.
 2. Kërkoni për VPN dhe zgjidhni ta shtoni atë në shfletuesin tuaj.
 3. Klikoni në ikonën VPN në shiritin e veglave të shfletuesit tuaj, pastaj futuni tek llogaria juaj.
 4. Zgjidhni atë server që dëshironi dhe ju jeni mirë për të shkuar.

Vendosja e VPN në Routers

Vendosja e një ruteri VPN

Shumica e VPN-ve mund të instalohen edhe në ruterat, por jo të gjithë ruterat i mbështesin ato. Për të parë nëse ruteri juaj mbështet një VPN, futuni në panelin tuaj të administratorit dhe shihni nëse ekziston një skedë atje e quajtur 'VPN'. Nëse e bën këtë, je mirë të shkosh.

Shumica e ofruesve të VPN kufizojnë numrin e pajisjeve të lidhura në të njëjtën kohë. Një konfigurim i VPN në rrjetin tuaj në shtëpi ju lejon të lidheni sa më shumë pajisje që dëshironi në rrjetin VPN përmes ruterit tuaj.

Si një udhëzues i përgjithshëm, ja çfarë duhet të bëni për të vendosur manualisht OpenVPN:

 1. Shkarkoni skedarët e konfigurimit OpenVPN nga ofruesi juaj i shërbimit VPN.
 2. Do t'ju duhet një skedar për secilën vendndodhje (dhe llojin) e lidhjes OpenVPN. Ekzistojnë dy lloje të lidhjes OpenVPN - TCP dhe UDP.
 3. Hyni në panelin tuaj të administrimit të routerit dhe zgjidhni skedën VPN.
 4. Klikoni në 'VPN Client' dhe 'Shtoni Profilin'
 5. Zgjidhni butonin OpenVPN dhe shkruani përshkrimin (atë që dëshironi të emërtoni lidhjen tuaj), pastaj emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj.
 6. Importoni një nga skedarët e konfigurimit që keni shkarkuar më herët.
 7. Hit 'OK', pastaj kliko në 'Aktivizo' pranë lidhjes që sapo krijove.

Ju do të duhet të përsërisni këtë proces për çdo vend lidhjeje që dëshironi tek ne.

Vini re gjithashtu se ka një numër të kufizuar të lidhjeve që mund të krijoni, kështu që zgjidhni me mençuri. Ndryshimi i vendndodhjeve të lidhjes gjithashtu do të duhet të bëhet në këtë panel të administratorit tuaj të routerit. 

Në firmën e routerit Flash

Nëse vendosni të shkoni për ExpressVPN, ata kanë një mënyrë tjetër për ta bërë këtë dhe kjo është duke ndezur firmware për modele të pajtueshme të ruterit. Udhëzuesi për firmware-in e secilit ruter është potencialisht shumë i ndryshëm, prandaj sigurohuni që të vizitoni sitin ExpressVPN për udhëzime të hollësishme për të instaloni përmes një blicë firmware

Vini re se kjo është potencialisht e rrezikshme për të bërë nëse jeni të papërvojë me procesin.

Vendosja e VPN në pajisjet e tjera

VPN-të janë shumë të gjithanshme dhe protokollet që përdorin shpesh janë të pavarur nga platforma. Kjo do të thotë që ata shpesh punojnë në pothuajse çdo pajisje të lidhur. Disa nga platformat e tjera që mund të lidhni një shërbim VPN për të përfshirë Linux, TV Android, FireTV, Apple TV, tableta dhe më shumë.

Për udhëzimet specifike të konfigurimit për këto platforma, duhet të kontrolloni me ofruesin tuaj VPN i cili mbështetet nga pajisja juaj.


Cilësimet e përparuara të VPN

Deri më tani, ky udhëzues ka mbuluar bazat e instalimit dhe marrjes së një VPN për të kandiduar në pajisje të ndryshme. Sidoqoftë, mund të rregulloni lidhjen tuaj VPN gjithashtu. Këtu janë disa nga gjërat që mund të bëni në aplikacionin tuaj ExpressVPN:

Ndryshoni serverin VPN

Serverat VPN ju lejojnë të prishni vendndodhjen tuaj. Kjo mund të ketë disa përfitime, duke përfshirë të qenit në gjendje të anashkaloni blloqe përmbajtjesh rajonalë siç janë në Netflix. Do server VPN me të cilin do të lidheni do të ketë faqe në internet që zbulojnë lidhjen tuaj si të ardhur nga vendi ku ndodhet serveri juaj VPN.

Bllokimi i malware

Shumë VPN kanë një veçori të përfshirë që ndihmon në bllokimin e faqeve të Malware. Sidoqoftë, kjo quhet gjëra të ndryshme në varësi të ofruesit të shërbimit.

Trafiku Whitelist ose Aplikacionet

Disa VPN ju lejojnë të kontrolloni se çfarë aplikacione dhe të dhëna rrjedhin përmes shërbimit në varësi të nevojave tuaja. Ju nuk keni nevojë të drejtoni gjithçka përmes VPN. Si shembull, ju mund ta mbani VPN-në tuaj për shfletimin tuaj në internet ndërsa bëni listën e bardhë Aplikime P2P, ose anasjelltas.

Ndryshimi i protokolleve

Siç e përmenda edhe më parë, protokolle të ndryshme kanë karakteristika të ndryshme. Shumica e VPN-ve do të kenë disa prej jush për të zgjedhur, disa prej të cilave mund të jenë të dallueshme për VPN specifike.

Nëse e shihni lidhjen tuaj VPN që nuk funksionon në kënaqësinë tuaj, një nga mënyrat për të rregulluar performancën është duke ndryshuar protokollin që përdoret.

Rregulloni nivelet e kriptimit

Një tjetër gjë që ndikon në performancën e VPN është encryption. Si rregull, sa më i lartë të jetë niveli i kriptimit, aq më e ngadaltë do të jetë shpejtësia juaj e VPN. Megjithatë, enkriptimi është atje për një arsye - i mban të dhënat tuaja të sigurta. Për shkak të kësaj, jo të gjitha VPN-të do t'ju lejojnë të rregulloni shkallën e kriptimit.

Multihop

Për të përmirësuar sigurinë edhe më tej, shumë shërbime të nivelit të lartë VPN ofrojnë shërbime Multihop, ose dyfish VPN. Kjo do të thotë që lidhja juaj drejtohet përmes dy serverëve të ndryshëm VPN. Për shembull, ju mund të lidheni me një server në Australi, atëherë lidhja të drejtohet përmes një serveri me bazë në SH.B.A. Kjo mund të ndikojë në performancën pak, por rrit nivelin tuaj të mbrojtjes në mënyrë të konsiderueshme.


Përfundim: Ku duhet të instaloni një VPN?

Me kaq shumë pajisje që janë të lidhura në internet këto ditë, me të vërtetë duhet të vendosni një lidhje VPN në secilën prej pajisjeve tuaja. Shumica e VPN-ve do të lejojnë një numër të lidhjeve të njëkohshme për llogari. ExpressVPN, për shembull, u ofron përdoruesve të lidhen me pesë pajisje në të njëjtën kohë.

Për përdoruesit e pajisjeve mobile, është edhe më e rëndësishme pasi ato janë ato që do të mbani me vete jashtë. Wi-Fi publik është jashtëzakonisht i pasigurt, kështu që këto janë situatat më të mira në të cilat një VPN mund të jetë i dobishëm.

Disa VPN gjithashtu funksionojnë me TV Smart, duke ju lejuar të lidheni me shërbime rajonale me kufizime të kufizuara, siç është Netflix. Shkathtësia e VPN-ve u jep atyre një numër i madh i rasteve të përdorimit, kështu që në të gjithë ndershmërinë, nuk ka asnjë justifikim për t'i përdorur ato në potencialin e tyre të plotë.

Rreth Jerry Low

Themeluesi i WebHostingSecretRevealed.net (WHSR) - një shqyrtim hosting i besuar dhe i përdorur nga përdoruesit e 100,000. Më shumë se 15 vjet përvojë në web hosting, marketing affiliate, dhe SEO. Kontribues në ProBlogger.net, Business.com, SocialMediaToday.com, dhe më shumë.