SiteGround Review

Oceniony przez: Jerry Low. .
  • Recenzja Zaktualizowano: Apr 29, 2019
SiteGround Review
Zaplanuj w recenzji: GrowBig
Zrecenzowany przez:
Ocena:
Ostatnia aktualizacja: Kwiecień 29, 2019
Podsumowanie
SiteGround to niezawodna firma hostingowa z innowacyjnymi funkcjami serwera i solidną wydajnością hostingu. Ich cena jest trochę stroma, ale otrzymasz to, za co zapłaciłeś. Uważamy, że dzielony hosting SiteGround jest odpowiedni zarówno dla nowych, jak i doświadczonych użytkowników, którzy chcą bezproblemowego rozwiązania hostingowego.

SiteGround po raz pierwszy znalazł się pod radarem WHSR pod koniec 2013.

Dostaliśmy czas na Wywiad SiteGround CEO, Tenko Nikolov i bezpłatne konto hostingowe do przetestowania.

Dziś prowadzę mój osobisty blog, TheRealJerryLow.com i kilka projektów pobocznych w serwisie SiteGround.

Przez te wszystkie lata zebrałem mnóstwo użytecznych informacji na temat SiteGround, w tym rekord czasu pracy hostingu SiteGround, test opóźnienia z różnych krajów (Wielka Brytania, Malezja i Singapur), opinie użytkowników z grup społecznościowych i forów, a także zapisy rozmów z SiteGround. obsługa czatu na żywo.

Jeśli rozważasz hosting strony SiteGround - ta recenzja powinna być przydatna.

O firmie SiteGround, firmie

  • Założony w 2004 przez grupę przyjaciół uniwersyteckich.
  • Firma twierdzi, że w chwili pisania domeny będzie hostować więcej niż domeny 1,000,000.
  • Usługi: współdzielony, VPS, dedykowany i hosting w chmurze
  • Biura w pięciu różnych krajach: Bułgaria, Włochy, Hiszpania, Wielka Brytania i Stany Zjednoczone.


Tabela treści / Szybki link

SiteGround Hosting Plany i ceny

Werdykt i inne szybkie fakty


Zalety Hostingu SiteGround

1. Niezwykle niezawodne - 100% host uptime w większości razy

Nie mogę wystarczająco podkreślić, jak ważne jest, aby dostawca usług hostingowych był konsekwentnie niezawodny, ponieważ wszelkie przestoje w witrynie mogą mieć poważne konsekwencje dla ogólnego zwrotu z inwestycji. Z tego powodu wydajność SiteGround zrobiła na mnie duże wrażenie, ponieważ są w stanie utrzymać czas działania 100% podczas mojego okresu testowego.

Wydajność uptime zawsze imponowała danymi z 2014, pokazując, że SiteGround konsekwentnie osiąga co najmniej 99.99% uptime. Zasadniczo, jeśli jesteś na SiteGround, mało prawdopodobne jest, aby w krótkim czasie przestały działać.

SiteGround Hosting Uptime (July 2018): 100%

Brak przestojów zarejestrowanych w poprzednich 30 dniach lipca 2018. Strona testowa, therealjerrylow.com, pozostała w trybie online przez 3355 godz., 34 min w momencie pisania.

SiteGround Hosting Uptime (Mar 2018): 100%

Brak przestojów zarejestrowanych na stronie testowej SiteGround w marcu 2018.

SiteGround Hosting Uptime (Jan 2018): 100%

Ostatnim zarejestrowanym przestarzeniem był listopad 2017. Strona testowa przestała działać przez dwie minuty.

Rekord SiteGround Uptime (Mar 2017): 100%

Strona testowa hostowana na SiteGround nie zepsuła się w ostatnich 30 dniach marca 2017.

Starsze rekordy czasu SiteGround (2014 - 2016)

* Kliknij, aby powiększyć zdjęcie.

Jul 2016: 99.95%

czas przestoju w trybie siteground 072016

Mar 2016: 99.9%

siteground - 201603

Lut 2016: 100%

czas pracy siteground feb 2016

Sep 2015: 100%

siteground sept uptime - witryna nie działała przez 1723 godzin

Jun 2015: 99.99%

czas pracy siteground - czerwiec 2015

Apr 2015: 99.99%

SiteGround Hosting Uptime

Jan 2015: 99.99%

siteground uptime dec 2014

Październik 2014: 100%

SiteGround Hosting przeszłości wynik uptime 30 dni (wrzesień 2014)

Maj 2014: 99.99%

Rekord SiteGround Uptime (min. 30 dni, kwiecień - maj 2014)


2. Darmowa migracja strony dla nowych użytkowników

Myśleć przenieś swoje witryny jest zbyt kłopotliwy lub zbyt trudny? SiteGround ma idealne rozwiązanie dla nietechnicznych lub leniwych właścicieli witryn.

Z każdym nowym kontem hostingowym w SiteGround otrzymujesz jeden darmowy transfer profesjonalnej strony internetowej. Zespół wsparcia w SiteGround pomoże przenieść twoją stronę na serwer SiteGround.

Jak zażądać bezpłatnej migracji witryny w witrynie SiteGround

Obraz GIF pokazuje, jak zażądać transferu witryny.

Aby uzyskać szczegółowe instrukcje, odwiedź tę stronę samouczka*

* Link partnerski.

(Kliknij, aby powiększyć obraz) Aby rozpocząć migrację witryny: Zaloguj się do obszaru użytkownika> Pomoc techniczna> Poproś o asystenta (dół)> Przenieś stronę.


3. Wybór lokalizacji serwerów na trzech kontynentach

Trzy lokalizacje serwerów z SiteGround:

  1. Ameryka (Chicago USA),
  2. Europa (Mediolan IT, Londyn UK, Amsterdam NL), oraz
  3. Azja (Singapur SG).

Lokalizacje serwerów SiteGround


Jak wszystkie rzeczy w naszym świecie, transmisja danych jest ograniczona fizycznym ograniczeniem.

Kiedy Twoja witryna jest hostowana bliżej użytkowników, ładuje się szybciej (ponieważ dane i prośby użytkowników pokonują krótszą odległość).

Szybszy czas wczytywania strony oznacza lepsze wrażenia użytkownika. Lepsze wrażenia użytkownika to często wyższa konwersja klientów online.

Dlatego ważne jest, aby hostować witrynę blisko użytkowników.

W witrynie SiteGround użytkownicy mają do wyboru pięć lokalizacji serwerów podczas rejestracji:

  1. Chicago, Stany Zjednoczone
  2. Mediolan, Włochy
  3. Londyn, Wielka Brytania
  4. Amsterdam, Holandia
  5. Singapur.

Dzięki temu użytkownicy mogą hostować swoją witrynę blisko swoich odbiorców.

Przeprowadziliśmy kilka testów opóźnień Wielka Brytania i Witryny z Malezji / Singapuru w 2017 / 2018. Na podstawie naszych wyników testów witryna SiteGround jest najlepsza dla witryn skierowanych do odbiorców mieszkających w tych regionach.

Testy opóźnień z Wielkiej Brytanii

Host sieciowyLokalizacja serweraCzas odpowiedzi
(Z Wielkiej Brytanii)
Ocena prędkości
BitcatchaWPTest
SiteGroundLondyn34 ms351 msA+
FastCometLondyn20 ms161 msA+
PickAWebEnfield35 ms104 msA
HeartInternetLeeds37 ms126 msB+
HostingUKLondyn, Maidenhead, Nottingham41 ms272 msA
FastHostsGloucester59 ms109 msA
TSOhostDziewictwo48 ms582 msA
Host eUKWakefield, Maidenhead, Nottingham34 ms634 msA+

Testy opóźnień z Malezji / Singapuru

Host sieciowyLokalizacja serweraCzas odpowiedzi
(z Singapuru)
Ocena prędkości
BitcatchaWPTest
SiteGroundSingapur9 ms585 msA
A2 HostingSingapur12 ms1795 msA
HostingerMalezja8 ms191 msA+
ExabajtyMalezja / Singapur19 ms174 msA
VodienSingapur7 ms107 msA
IPServerOneMalezja12 ms215 msB+


4. Oficjalnie polecane przez WordPress.org i Drupal.org

Jeśli twoja strona internetowa jest zbudowana na WordPress lub Drupal, SiteGround będzie dla ciebie idealnym rozwiązaniem, ponieważ jest polecany zarówno przez WordPress.org i Drupal.org.

Możesz spodziewać się wielu optymalizacji pod względem zasobów serwera i wydajności dla osób używających WordPressa lub Drupala.

"Tak jak kwiaty potrzebują odpowiedniego środowiska do rozwoju, WordPress działa najlepiej, gdy jest w bogatym środowisku hostingowym." - WordPress.org.


5. Darmowy zaszyfruj szyfr SSL standardowy i dziki

Bezpieczeństwo jest niezbędne dla witryny, ponieważ nie tylko chroni przed hakerami i złośliwym oprogramowaniem, ale także informuje użytkowników, że ich dane są bezpieczne w witrynie.

SiteGround oferuje bezpłatne szyfrowanie Let's Encrypt i Wild Card SSL po zarejestrowaniu się w ich planach hostingowych i jest zaskakująco łatwe do zainstalowania w dowolnej nazwie domeny.

Jak zainstalować Let's Encrypt SSL (FOC) w SiteGround

Standard Let's Encrypt SSL jest bezpłatny dla wszystkich kont hostingowych i automatycznie instalowany we wszystkich domenach dzięki SiteGround.

Aby sprawdzić darmowe standardowe certyfikaty Let's Encrypt SSL w SiteGround, zaloguj się do cPanel> Bezpieczeństwo> Menedżer SSL / TLS> Certyfikaty (CRT).

Począwszy od marca 29, 2018, wszyscy klienci SiteGround mogą otrzymać darmowy szyfr SSL z Let's Encrypt, co znacznie ułatwia proces konfiguracji poddomeny.

* Kliknij zdjęcie, aby powiększyć i zobacz przewodnik instalacji.

Aby zainstalować Let's Encrypt Wildcard SSL, zaloguj się do cPanel> Security> Let's Encrypt.

Za pomocą standardowego FOC Let's Encrypt SSL użytkownicy muszą zainstalować oddzielny certyfikat domeny dla każdej subdomeny.

Dzięki Wildcard możesz zabezpieczyć je jednym certyfikatem.

Kliknij "Get Wildcard", aby aktywować darmowe szyfrowanie Let's Encrypt Wildcard w SiteGround.


Premium EV i WildCard SSL w SiteGround

Zauważ, że SiteGround oferuje również certyfikat EV Premium i Wildcard SSL za pośrednictwem GlobalSign dla użytkowników, którzy ich potrzebują.

Certyfikat Premium Wildcard SSL kosztuje 90 ++ za 12 miesięcy; Certyfikat EV SSL kosztuje 499 ++.

Aby zamówić płatny prywatny SSL, zaloguj się do obszaru klienta w SiteGround> Dodatkowe usługi> Wildcard SSL Certificate> Kliknij "Get".


6. Zaawansowane technologie prędkości serwera (SSD, HTTP / 2, NGINX i inne)

SiteGround zbudował własny mechanizm buforowania. Geeky SuperCacher, aby przyspieszyć działanie serwisów WordPress, Joomla i Drupal.

Zobacz samouczek konfiguracji SuperCacher*.

* Link partnerski.

Aktywuj SuperCacher z pulpitu nawigacyjnego SiteGround cPanel.


7. Zaoszczędź 60% na pierwszym rachunku

Kiedy zarejestrujesz się w SiteGround, możesz otrzymać zniżkę 60% od pierwszego rachunku na dowolny z planów hostingowych.

Biorąc pod uwagę, że standardowa cena dla SiteGround wynosi około $ 9.95 / mo dla ich planu StartUp i $ 14.95 / mo dla ich planu GrowBig, zniżka 60% dla żadnego z nich jest absolutnie świetna.

Po obniżonej cenie dla SiteGround Shared Hosting

Plan SiteGround GrowBig na poziomie $ 5.95 / mo dla klientów pierwszego roku.

Zapisz 60% na pierwszej fakturze SiteGround.


8. Bardzo pozytywne opinie od innych użytkowników SiteGround

Wyszukiwanie w Internecie pokazuje, że wielu użytkowników miało pozytywne doświadczenia z korzystaniem z SiteGround jako hosta. Z satysfakcją klientów poprawiających się co roku, SiteGround podjął kroki w celu zapewnienia, że ​​ich użytkownicy są traktowani dobrze.

SiteGround wybrany jako najlepszy na Facebooku Zamknięta grupa "Hosting WordPress"

SiteGround tops poll w 2016.

SiteGround tops ankiety ponownie rok później w 2017.

97% Poziom zadowolenia klientów w 2017

Roczne badanie zadowolenia klientów SiteGround zostało opublikowane w styczniu 2018.

97.3% respondentów było zadowolonych z usługi SiteGround; 95% poleciłby hostowi internetowemu znajomemu.

Przeczytaj oficjalny raport z ankiety tutaj.

Na podstawie wewnętrznej ankiety firmy SiteGround udoskonaliło wskaźniki zadowolenia klientów już trzeci rok z rzędu w 2017.


Wady hostingu SiteGround

1. Mieszane wyniki w naszym teście prędkości serwera

Wyniki testu prędkości SiteGround były w pewnym stopniu mieszane, gdy testowałem. Korzystając z Bitcatcha, sieć SiteGround i serwery osiągnęły dobre wyniki w regionach takich jak USA czy Europa, ale w takich obszarach jak Singapur czy Japonia nie były tak dobre.

Strona internetowa Wyniki testów nie były tak dobre, jak TTFB (Time-To-First-Byte), który był beznadziejnym 1.735ms w centrum danych Singapuru i centrum danych 759ms w Chicago.

SiteGround Speed ​​Tests at Bitcatcha

siteground feb Szybkość odpowiedzi 2016
Strona testowa hostowana w Hostingu udostępnionym SiteGround (America data center) sprawdziła się dobrze w Stanach Zjednoczonych, Europie i Indiach.

Przetestuj witrynę #1 - SiteGround GoGeek Plan, hostowany w witrynie Singapore Data Center SiteGround

Strona testowa hostowana w centrum danych SiteGround Singapore: TTFB - 1,735ms. Właściciel witryny woli pozostać anonimowy.

Przetestuj witrynę #2 - SiteGround GoGeek Plan, hostowany w Chicago Data Center witryny SiteGround

Strona testowa hostowana w centrum danych SiteGround Chicago: TTFB - 759ms.


2. Gwarancja na czas nieobsługiwany nie obejmuje przestojów w przypadku DDoS

Trzeba pamiętać o SiteGround, że należy zwrócić uwagę na szczegóły w ich Service Level Agreement (SLA), jeśli chodzi o gwarancję uptime. W wielu przypadkach gwarancje uptime dla hostów internetowych nie obejmują niektórych rzeczy, takich jak klęski żywiołowe i tak dalej.

Z drugiej strony SiteGround zajmuje trochę więcej czasu, nie pozwalając na przestoje z powodu ataków DDoS, ataków hakerskich i innych podobnych zdarzeń. Nie jest to całkowicie powszechne i skłania mnie do zastanowienia się, jak mało wiary ma firma w swojej sieci.

To prawda, że ​​ataki DDoS są bardzo trudne dla wielu firm (zwłaszcza mniejszych), z którymi można sobie poradzić, dlatego często pracują z potężnymi sieciami dostarczania treści, takimi jak Cloudflare, aby złagodzić problem.
Włączenie tego jest ich SLA nieco kłopotliwe.

W rzeczywistości SiteGround nie obejmuje również konserwacji awaryjnej oraz awarii sprzętu lub oprogramowania, które są usuwane w ciągu godziny. Dodanie tej klauzuli jest po prostu uczciwe z ich strony, aby być szczerym.

Zrzut ekranu z SiteGround ToS (5 - Service Level Agreement).


3. Wzrost cen hostingu po pierwszym rachunku

Chociaż ceny za rejestrację w witrynie SiteGround są dość atrakcyjne, po pierwszym rachunku wraca się do regularnych cen za swoje plany hostingowe.

Z tego powodu SiteGround może nie być najlepszym wyborem dla tych, którzy mają napięty budżet. Należy jednak zauważyć, że zwiększenie ceny za przedłużenia lub po pierwszym rachunku nie jest rzadkością dla większości usług hostingowych budżetu.

SiteGround wspólne plany hostingowe, a mianowicie Startup, GrowBig i GoGeek; kosztować 9.95 / 14.95 / 29.95 / mo przy odnawianiu.

Twoje plany SiteGround odnawiają się po tych regularnych stawkach.


4. Pomoc dotycząca czatu na żywo nie jest już dostępna w kwestiach technicznych i rozliczeniowych

Wsparcie dla Live Chat na SiteGround było najlepsze w 2017.

Ale to już jest historia. Nie możesz już używać czatu na żywo do rozwiązywania problemów technicznych lub rozliczeniowych w SiteGround w 2018 *.

Zachęcamy użytkowników do przeszukiwania stron 4,500 SiteGround wiedzy Baza i samouczki (które, szczerze mówiąc, bardzo pomocne) dla "natychmiastowej pomocy"; lub, złożyć bilet wsparcia (Przejdź do: Dashboard> Wsparcie> Poproś o pomoc z naszego zespołu> Skontaktuj się z nami), aby uzyskać pomoc od prawdziwej osoby.

* Kredyt: Porada od Josh Broughton z Sofa King Creative - Nie wiedziałem, że SiteGround zmienił system obsługi czatu na żywo.


SiteGround Hosting Plany i ceny

SiteGround Shared Hosting Plans

UruchomienieGrowBigGoGeek
Liczba stron internetowych1NieograniczonyNieograniczony
Pamięć SSD10 GB20 GB30 GB
Bezpłatny transfer stronytaktaktak
SuperCacher
Wsparcie priorytetowe
Programowanie WordPress i Joomla
Instant Backup
Odpowiedni dla~ Miesięczne wizyty 10,000~ Miesięczne wizyty 25,000~ Miesięczne wizyty 100,000
Cena rejestracji$ 3.95 / mc$ 5.95 / mc$ 11.95 / mc

SiteGround VPS Hosting Plans

WejściebiznesBusiness Plus
Rdzenie procesora234
Pamięć4 GB6 GB8 GB
Pamięć SSD40 GB60 GB80 GB
przepustowość5 TB5 TB5 TB
Cena rejestracji$ 80 / mc$ 120 / mc$ 160 / mc

Ceny hostingu firmy zmieniają się z czasem. Aby uzyskać najlepszą dokładność, odwiedź: https://www.siteground.com/


SiteGround Porównanie bezpośrednie z innymi

Klienci często porównują SiteGround z Hostgator i InMotion Hosting, ponieważ ich plany hostingowe są bardzo podobne.

Dane z Trendów Google pokazują, że Hostgator jest najpopularniejszą marką spośród tych trzech. Po drugie, SiteGround ma najbardziej regionalne zainteresowania w Rosji i we Włoszech. InMotion Hosting, zajmujący trzecie miejsce, jest popularny w Ameryce Północnej i Indiach.

Funkcje i ceny są rozsądne - SiteGround ma najwyższy koszt (zwłaszcza podczas odnawiania), ale zapewnia zaawansowane funkcje hostingu (niestandardowy wbudowany cacher, NGINX, HTTP / 2, wbudowany cacher itd.), Których nie oferują pozostałe dwa. W poniższych tabelach porównamy ich funkcje i ceny.

Porównanie w Trendach Google (zobacz tutaj na żywo tutaj). Przeczytaj także artykuł Tima na temat SiteGround vs BlueHost vs InMotion Hosting.

SiteGround vs InMotion Hosting

InMotion Hosting jest popularną firmą hostingową, która ma ponad 15 lat doświadczeń biznesowych. Używam ich od 2009 (ta strona, którą czytasz jest hostowana w InMotion Hosting).

Możesz dowiedzieć się więcej o planach hostingu InMotion w moja ocena tutaj.

cechySiteGroundHosting InMotiong
Zaplanuj przeglądGrowBigMoc
StronyNieograniczony6
Pamięć SSD?
Bezpłatny transfer strony
Lokalizacje serwerówStany Zjednoczone, Europa, Azja.Tylko Stany Zjednoczone - Wschodnie lub Zachodnie Wybrzeże
HTTP / 2 i NGINX
Gwarancja zwrotu pieniędzyDni 30Dni 90
Cena rejestracji (subskrypcja 36-mo)$ 5.95 / mc$ 4.49 / mc
Cena odnowienia$ 14.95 / mc$ 8.99 / mc
Zamów / Dowiedz się więcejSiteGround.comInMotionHosting.com

SiteGround vs Hostgator

Hostgator Inc. został założony przez Brenta Oxleya w jego akademiku w 2002. Firma rozwinęła się z jednoosobowej operacji do firmy zatrudniającej setki pracowników na przestrzeni lat; i był w rankingu 21st (rok 2008) i 239th (rok 2009) w Inc. 5000 Fastest Growing Company. W 2012 Brent sprzedał spółkę, która została sprzedana do Endurance International Group za nieoficjalną liczbę $ 225 million.

Dowiedz się więcej o usłudze Hostgator w mojej recenzji.

cechySiteGroundHostGator
Zaplanuj przeglądGrowBigPlan dla niemowląt
StronyNieograniczonyNieograniczony
Pamięć SSD?
Bezpłatny transfer stronyW ciągu pierwszych 30 dni po rejestracji
Lokalizacje serwerówStany Zjednoczone, Europa i AzjaTylko w Stanach Zjednoczonych
HTTP / 2 i NGINX
Gwarancja zwrotu pieniędzyDni 30Dni 45
Cena rejestracji (subskrypcja 36-mo)$ 5.95 / mc$ 5.95 / mc
Cena odnowienia$ 14.95 / mc$ 9.95 / mc
Zamów / Dowiedz się więcejSiteGround.comHostGator.com


Często zadawane pytania na temat SiteGround

Czy SiteGround ma gwarancję zwrotu pieniędzy?

Tak. SiteGround ma gwarancję zwrotu pieniędzy w wysokości 30-day.

Możesz anulować swoją usługę w ciągu pierwszych 30 dni, a otrzymasz pełny zwrot pieniędzy. Gwarancja zwrotu pieniędzy nie obejmuje nazw domen, chmur ani serwerów dedykowanych.

Czy SiteGround oferuje CDN?

SiteGround wspiera CloudFlare CDN we wszystkich planach hostingowych.

Co to jest SG Site Scanner?

SG Site Scanner (poprzednio nazywany HackAlert) jest zasilany przez Sucuri i jest wykrywaniem szkodliwego oprogramowania premium i systemem wczesnego ostrzegania, aby pomóc chronić twoją witrynę i kosztuje $ 19.80 / rok.

Aby dodać SG Site Scanner, zaloguj się do pulpitu nawigacyjnego SiteGround> Dodaj usługi> Pobierz SG Site Scanner.

Zasady uczciwego użytkowania Siteground

Za pomocą panelu sterowania można sprawdzić, czy witryna używa nadmiernych zasobów serwera.

Aby monitorować wykorzystanie zasobów na koncie, zaloguj się do pulpitu nawigacyjnego SiteGround> Pomoc techniczna> Stan użycia zasobu.

Jeśli przekroczysz przepustowość, ograniczą one twoje usługi i pobiorą opłatę za dodatkowe użycie.

* Kliknij, aby powiększyć zdjęcie.


Powinieneś być gospodarzem na SiteGround Hosting?

Czy SiteGround jest dziś jednym z najlepszych dostawców hostingu? Trudno powiedzieć, ponieważ wszystko zależy od tego, czego potrzebujesz do swojej witryny.

Jeśli chodzi o mnie, uważam, że SiteGround jest doskonały dla tych, którzy chcą wysokiej jakości i niezawodnej usługi hostingowej, która jest rozsądnie wyceniona i oferuje dobre wsparcie za pośrednictwem biletów elektronicznych.

Wadą jest 1) Cena odnowienia Siteground spada po najcięższych cenach i można uznać, że jest to trochę ripoff; i 2) wsparcie techniczne i rozliczeniowe nie są już dostępne za pośrednictwem czatu na żywo. Jeśli ceny i brak wsparcia dla czatów na żywo są dla Ciebie w porządku, to SiteGround jest zdecydowanie dobrym rozwiązaniem.

Quick Recap: SiteGround Review

Oto podsumowanie i zalety SiteGround.

Kto powinien gościć na SiteGround?

Polecamy SiteGround nowym, zaawansowanym blogerom i właścicielom firm, którzy szukają bezproblemowego rozwiązania hostingowego.

Powrót do góry


Zamów SiteGround Hosting

Kliknij: https://www.siteground.com/

P / S: Czy ta recenzja jest pomocna?

WHSR jest finansowany głównie z dochodów stowarzyszonych - oznacza to, że zarabiamy tylko wtedy, gdy dokonujesz zakupu za pośrednictwem naszego linku. Jeśli podoba Ci się nasza praca, proszę nas wspierać, kupując za pośrednictwem naszego linka partnerskiego. Pomaga nam utrzymać wysoką jakość naszej witryny i zapewnia bardziej przydatną recenzję hostingu, taką jak ta. Dziękuję Ci!