Како да биде домаќин на веб-страница: Целосен Водич за почетници

Член од Џери Лоу. .
Ажурирано: Jul 27, 2020

Да се ​​биде домаќин на веб-страница, едноставно значи да бидете сигурни дека вашата веб-страница може да биде достапна на World Wide Web (WWW). Ова обично се прави на еден или два начина. Може да платите за хостирање со давател на услуга или можете сами да го хостирате на вашиот сопствен сервер - ние ќе разгледаме во двата начина во овој напис.

Како работи веб-домаќин
Како работи веб-хостинг - Датотеки со веб-страници - како HTML, слики, видеа, се чуваат во сервери што се поврзани на Интернет. Кога корисниците сакаат да ја посетат вашата веб-страница, тие ќе ја внесете вашата веб-адреса во нивниот прелистувач и нивниот компјутер потоа ќе се поврзе со вашиот сервер. Вашите веб-страници потоа ќе им бидат доставени на корисниците преку Интернет-прелистувачот.

Брзи линкови


Како да биде домаќин на веб-страница користејќи провајдер на хостинг

Користењето на давателот на услугата е наједноставниот начин за хостирање на веб-страница. Може да платите мала месечна претплата и да се потпрете на давателот на услугата за да се грижи за целата ваша опрема, инфраструктура и други придружни потреби.

Добри страни за хостирање со давател на услуги

 • Обично поевтино
 • Поддршката е често достапна
 • Нема потреба од одржување на хардвер
 • Повисока сигурност

Конс за хостирање со давател на услуги

 • Може да бидат некои ограничувања на услугата
 • Помалку избори на локации за хостирање

Еве ги чекорите да се биде домаќин на веб-страница со давател на услуги за хостирање.

5 едноставни чекори за да се биде домаќин на веб-страница
Еве ги чекорите да се биде домаќин на веб-страница со давател на услуги за хостирање.

1. Одлучете за кој вид веб-страница ја градите

Постојат два главни вида на веб-страници; статички и динамичен.

Едноставни статички веб-страници можат да се градат со употреба на апликација Она што го гледате е она што го добивате (WYSIWYG) и потоа да ги пренесете на сметката за хостинг.

Динамичките страници се главно управувано од апликација и користат скрипти, бази на податоци и други алатки за генерирање на некои делови од страницата што летаат. WordPress и Joomla се примери на вообичаени апликации за систем за управување со содржини (CMS) кои се популарни денес. Други, како што Magento и PrestaShop, се користат за веб-страниците за е-трговија.

Изборот на вашиот веб-домаќин зависи од видот на веб-страницата што ја градите. Веб-домаќин на буџет како Хостингер (0.99 $ / месечно) би било доволно за едноставна статичка веб-страница; при што динамичните страници ќе бараат повеќе ресурси на серверот.

2. Споредете типови на веб-хостинг

Слично како што има многу различни категории на автомобили, хостинг на веб-страници исто така доаѓа во различни вкусови. На пример, споделен хостинг е најевтино и најлесно за управување - тие се слични на компактните автомобили на светот.

Како што се зголемува видот на веб-хостинг скали, исто така вклучени трошоци а често и сложеноста на управувањето со сметката за хостинг. На пример, во VPS хостинг ќе треба да управувате не само со деталите за хостинг, туку и со околината во која се наоѓа.

Три типа на веб-домаќин

Накусо, најчестите видови на хостинг се

 • Муабет со хостинг
 • VPS / хостинг во облак
 • Посветен Сервер Хостинг

WordPress? Престашоп? Магенто? Хостинг на WooCommerce?

Важно е да се знае дека веб-апликациите и веб-хостинг не се иста работа. Некои веб-домаќини нудат планови како што се WordPress хостинг, PrestaShop хостинг, WooCommerce хостинг и сл. Овие не се навистина хостинг типови, но имаат за цел да привлечат лаици кои можеби не се запознаени со реалните термини за веб хостинг. Овие хостинг понуди само ги примамат корисниците со имиња на популарни веб-апликации.

На пример, не многу луѓе можеби ја знаат разликата во видовите хостинг, но многумина ќе го препознаат поимот „WordPress“.

Типот на веб-хостинг што ќе ви треба обично се дефинира со:

 1. Обемот на сообраќајот што го очекувате на вашата веб-страница, или
 2. Било какви специфични потреби на вашата веб-страница.

Повеќето веб-страници што штотуку започнуваат, обично имаат мал обем на сообраќај (т.е. неколку посетители) и споделените сметки за хостинг ќе бидат добри за нив. Повеќето споделени сметки, исто така, доаѓаат со инсталери за апликации (како на пр Softaculous), но за да се осигурате дека вашите потреби се исполнети, прашајте го домаќинот дали апликацијата што ја сакате може да биде инсталирана на сметката што ја барате.

Споделено наспроти VPS / Облак против Посветен хостинг

Во однос на перформансите и управувањето, секој веб-хостинг тип исто така има свои добрите и лошите страни, па затоа одберете го своето соодветно.

Како споделена работа за хостирање
Муабет со хостинг често е ефтин и лесен за управување, но не доаѓа со напредни контроли и не е во состојба да управува со голем обем на сообраќај. Можете да gи споделија хостинг услуги од A2 Хостинг, Hostinger, InMotion хостинг
Како работи vps хостинг
VPS / хостинг во облак е поскап и многу разноврсен. Корисниците можат да инсталираат скоро се што им е потребно на овие сметки и да можат да се справат со различен обем на сообраќај во зависност од тоа колку ресурси се плаќаат. Ти можеш добијте VPS или Cloud хостинг услуги од Дигитален океан, Interserver, Siteground.
Како Посветен хостинг работи
посветен сервери се најсложени за управување и чинат најмногу. Тие се многу моќни и можат да се управуваат веднаш до нивото на хардверот од страна на администраторите. AltusHost, InMotion хостинг, и TMD Хостинг обезбедуваат посветени хостинг услуги.

3. Изберете и купете план за веб-хостинг

Дури и во рамките на видовите хостинг, давателите на услуги честопати имаат на располагање различни планови. Клучната разлика во овие планови често лежи во количината на ресурси што секој ги добива. Колку повеќе ресурси има вашата страница, толку повеќе посетители може да се справи.

Кога станува збор за ресурсите на веб-хостинг, обично се повикуваме на три основни артикли - процесор (процесор), меморија (RAM) и складирање (HDD или SSD). Сепак, овие не секогаш се преведуваат на добри перформанси на веб-домаќин.

Во минатото немаше лесен начин за мерење на перформансите на веб-домаќин. Повеќето корисници мораше да се потпираат на прегледи, кои за жал, обично земаат само слики од перформансите на домаќинот и ретко го ажурираат тоа. За да го надминете ова, обидете се да користите ДомаќинСкор, страница која постојано ги рангира перформансите на веб-домаќините врз основа на тековно прибирање податоци. Ова значи дека нивните проценки за ефикасноста на веб-домаќинот се многу поточни.

Исто така, внимавајте на карактеристиките на додадена вредност, како што се бесплатна SSL, име на домен, кредитни реклами, вклучен веб-градител или други предмети што можат да ви помогнат да ја изградите или рекламирате вашата страница.

хостирање на вашата веб-страница на А2
Некои веб-домаќини исто така нудат и други предности на поскапите планови, како што се специјалните оптимизации или додатоци. Добар пример за ова се сподели планови за хостирање на А2 хостинг. Најскапиот план во таа серија доаѓа со брзина од 20X 'Turbo'.
Обично веднаш откако сте купиле веб-домаќин, ќе добиете е-пошта за поздравување со детали за вашиот акредитив за најава и сервер за име. Чувајте ја оваа е-пошта безбедна - ќе ви требаат информации за да го конфигурирате вашиот домен и да се најавите во контролниот панел на вашиот сервер. Слика од екранот што ја покажува мојата е-пошта за добредојде од HostPapa.

По тестирањето и прегледувањето на повеќе од 60 услуги за хостирање во минатото, можев да намалам некои најдобри опции за хостирање за различни случаи на употреба.

Веб-домаќин за Newbies / едноставни веб-страници

Веб-домаќин за деловни активности / веб-страници кои растат

Веб-домаќин за развивачи / напредни корисници

4. Набавка на домен и план

Онаму каде што вашиот веб хостинг е вистинскиот простор на кој седат вашите датотеки на веб-страницата, потребна ви е име на домен, така што корисниците можат да пристапат до вашата страница. Името на доменот делува како вашата адреса на WWW. Како вистински адреси, секој е единствен.

Многу планови за веб хостинг денес ќе дојдат со бесплатно име на домен, затоа проверете дали тоа е применливо со веб-хостинг што имате намера да го купите. Ако е така, можете да се грижите за името на доменот во исто време како кога плаќате за вашиот план за веб-хостинг.

Ако не, ќе треба купете име на домен одделно. Ова може да се направи или од истото место што сте го купиле планот за хостинг или друг давател на услуги. Ако треба да го купите името на доменот одделно, препорачувам да барате на друго место.

Имињата на домените не се фиксни ставки за цени и честопати излегуваат на продажба. Некои провајдери често имаат ефтина продажба на имиња на домени и ако имате среќа може да одберете еден за кражба. На пример, Namecheap честопати имаше имиња на домени кои нудат до 98% попуст.

Исклучок од ова е ако сте сопственик на веб-страница за прв пат. Во тој случај, купувањето име на домен и хостинг од истиот давател на услуги може да ви ги олесни работите за да работите со почетник.

5. Поместете / креирајте ја вашата веб-страница на сервер

Откако вашето име на домен и планот за веб хостинг ќе бидат подготвени, време е за миграција. Миграцијата на страници може да биде сложена, така што ако го правите ова за прв пат, побарајте помош од вашиот нов домаќин. Некои понудувачи на услуги за хостирање нудат бесплатни миграции на страници.

InMotion Хостинг на вебсајт префрлување
За да започнете трансфер на страницата во InMotion Хостинг, најавете се на контролната табла на AMP> Операции со сметки> Барање за трансфер на веб-страници. Кликни тука за да ја започнете миграцијата на InMotion бесплатно.

Ако ја имате изградено вашата веб-локација локално (на свој компјутер), тогаш едноставно пренесете ги нашите датотеки на вашиот веб-сервер. За да го направите ова, можете да го користите Управувачот со датотеки во контролниот панел за веб-хостинг или да го направите трансферот со користење на FTP клиент.

Процесот е сличен на копирање на датотеки од едно до друго место на вашиот сопствен компјутер.


Како да се биде домаќин на локација локално

Да се ​​биде домаќин на веб-страница локално значи дека сте во основа користејќи ја вашата сопствена локација за да поставите веб-сервер од нула. Ова значи дека вие сте одговорни за сè, од хардверот и софтверот сè до снабдување со ширина на опсег и други потреби за инфраструктура.

Добрите на самостојно хостирање

 • Екстремна контрола врз вашата околина за хостирање
 • Потенцијално за побрзо време на пресврт на услугата
 • Ваш избор на опрема и даватели на услуги

Конс на само хостинг

 • Може да биде многу скапо
 • Не секогаш можно во станбени средини

Внимание: Хостирање на веб-сервери локално е комплексно и може да биде многу скапо. Исто така, често е помалку сигурен од хостинг со давател на услуги.

1. Изберете опрема и софтвер

Основниот хардвер на серверот може да биде многу сличен на хардверот на вашиот сопствен компјутер со некои мали разлики. Всушност, технички, можете да земете сопствен компјутер (па дури и лаптоп) и да го претворите во домашен веб-сервер, ако навистина сакате.

Клучната разлика е во тоа колку сакате да биде вашиот веб-сервер и обемот на посетителот што може да се справи. Како и кај давателите на услуги, треба да внимавате на процесорот, меморијата и просторот за складирање.

Ако се одлучите за високо-крајна опрема за сервери, како што е rack-сервер, исто така ќе треба да обезбедите дека се исполнети специјализираните потреби на оваа опрема. Ова вклучува простор, ладење и моќ.

хостирање на веб-страница на свој сервер
Пример на HP SMB сервер (извор)

Ако ви треба услугата да биде посигурна, исто така ќе треба да размислите за технолошки вишок на хардверот. На пример, водење на мемориски дискови во RAID, плус активно пресликување на резервни копи на дополнителни дискови.

Вашата друга инфраструктурна опрема, како што се рутери и модеми, исто така ќе треба да може да се справи со голем товар на сообраќај.

За софтвер, настрана од вашиот оперативен систем, ќе треба да се фокусирате и на платформата на вашиот веб-сервер (во моментот, Апачи и Нгинкс се најпопуларни на пазарот). Ова исто така значи дека треба да бидете одговорни за не само конфигурирање на софтверот, туку и за лиценцирање.

2. Обезбедете доволен опсег на опсег

Широкопојасниот опсег на Интернет е исто така важен за водење на вашиот сопствен сервер. Во многу случаи, повеќето од нас се во ред со стандардниот опсег на Интернет бидејќи користиме ограничени врски со Интернет. Замислете дали 30 луѓе се обидоа да го користат вашиот домашен Интернет во исто време - тоа, а можеби и повеќе, тоа е она што можеби барате да го поддржите.

Она што исто така треба да се земе предвид е вашата IP адреса. Повеќето домашни планови за Интернет доаѓаат со доделени динамички IP-адреси. За да извршите веб-сервер, потребна ви е статичка IP. Ова може да се справи со давателот на услугата, како што е DynDNS или со купување на услугата од вашиот давател на услуги на Интернет (ISP).

Научете како да ја пресметате широчината на ширина што ви е потребна.

3. Развивање и распоредување на веб-страница

Следниот дел е сличен на искуството за користење веб-хостинг провајдер, освен што не добивате никаква поддршка. Вашите веб-датотеки треба да бидат преместени на вашиот веб-домаќин за да може вашата страница да започне да функционира.


Која опција е најдобра за да биде домаќин на сопствената веб-страница?

Како што веројатно може да кажете од двата примери тука за користење на хостинг провајдер или самостојно хостирање на веб-страница, вториот може брзо да стане неверојатно скап и комплексен. Во реалноста, тоа е (верувајте ми, го направив и порано).

Покрај задоволството што го направивте тоа, има неколку реални придобивки од тоа, освен ако не сте бизнис што има многу специфични потреби за вашата страница. Некои од овие може да бидат законски или корпоративни барања, на пример.

Сепак, давателите на услуги за веб-хостинг денес станаа многу разновидни и во многу случаи се отворени за разговарање за посебните потреби со клиентите. Во повеќето случаи, користењето на стандарден хостинг план обично е повеќе од доволно.

Управување со вашите ресурси за хостирање

Домаќинот на веб-страница - особено ако се одлучите за хостирање локално, никогаш не е задача за поставување и заборавање. Управувањето со ресурсите на серверот ќе стане сè поважно со зголемувањето на популарноста на вашите веб-страници. Ова е особено точно кога имате повеќе веб-страници хостирани под ист сервер.

Пред некое време разговаравме со Марк Верн, член на персоналот на давателот на хостинг Линукс Gigatux.comи го праша неговиот совет за управување со ресурсите на серверот. Еве неколку од неговите совети за траење на вашите ресурси.

1. Изберете лесен CMS

Можеби сакате да го користите Joomla or Мамбо толку лошо, но ако вашиот хостинг строги има помалку од 500MB, можеби ќе сакате да го преиспитате вашиот избор.

WordPress or Друпал, на пример, ќе направи лесна, флексибилна алтернатива што ќе ви заштеди МБ на веб диск и ширина на опсег. Честопати помалку е повеќе и лесната не е еднаква помалку функционална. Направете шема за вашите алтернативи и изберете CMS што најмногу одговара на вашите потреби и на вашиот хостинг пакет.

2. За форум - Користете миниББ наместо СМФ

MiniBB трае само помалку од 2 MB против 10+ MB на SMF, но сепак тоа е комплетно решение на форумот со месен складиште на додатоци, наставки и додатоци.

Не ми се допаѓа miniBB?

Постојат неколку лесни алтернативи против поголемите форумски скрипти. PunBB, FluxBB и AEF да цитираат неколку. Исто така, планирајте го опсегот на вашиот форум пред да инсталирате било какво решение: ако вашата цел е да достигнете до илјадници до милиони корисници, можеби ќе биде потребно надградба на вашиот хостинг пакет. Ако сакате да го задржите форумот само за вработените или насочени кон мал број корисници, со сите средства ги користите ресурсите што ги имате на располагање во ваша корист.

3. Користете провајдер на билтени од трети страни

Инсталирајте билтен софтвер на вашата ограничена веб-хостинг сметка и ќе започне да ја јаде вашиот диск и ширина на опсег. За жал, нема многу да се стори за тоа, а најмалата достапна скрипта за билтени - OpenNewsletter - сè уште е 640Kb и ќе мора да сметате во сите теми за чување, исто така.

Во споредба - MailChimp, комплетно решение за билтени што започнува со нула цена ако вашата целна публика е помала од 2,000 претплатници и имате за цел да испраќате не повеќе од 12,000 е-пошта месечно.

Сите шаблони можат да се прилагодат, за да не треба да ги водите своите, а вие да го интегрирате билтенот со Фејсбук.

Добар алтернативи на MailChimp се Постојана Контакт и BenchmarkMail, чие единствено ограничување е дадено со опциите за претплата - луѓето можат да се регистрираат само од вашата форма.

4. Вклучи систем за кеширање

Поголемиот дел од сопствениците на мали деловни и лични веб-страници се со низок буџет да се одлучат за споделени хостинг пакети со цел да заштедат инвестиции. Понекогаш, надградбата е неопходна за да се зголемат перформансите и да се поздрави пошироката публика и сообраќајот што го генерира, но ако не можете, можете да заштедите ресурси на серверот користејќи систем за кеширање што не го преоптоварува вашиот процесор.

Корисниците на WordPress можат да инсталираат W3 Вкупно Кеш но ако не користите WordPress, треба да се обидете да ја оптимизирате вашата кеш на веб-страницата со алатките што ги има достапно вашиот продавач на CMS. На пример, omомла може да смета на Чистач на кеш or Јот Кеш; додека Друпал има и неколку алатки за изведување на кешот.

5. Редовно празна содржина на спам

Се ослободи од спам во форма на е-пораки, коментари за блогот, URL адреси и pingback-датотеки кои ги преоптоваруваат вашите сервери и квотата на база на податоци.

Направете го тоа барем еднаш неделно за да избегнете проблеми со меморијата (на пр. Бришење на коментари на WordPress работи само до меморија на 64MB, по што ќе добиете фатална грешка и ќе мора или да ја зголемите дозволената големина на меморијата во вашиот PHP.INI датотека или во wp-config.php во рамките на вашиот WordPress корен).

6. Ако е можно, користете надворешни бази на податоци

Ако вашиот домаќин дозволува далечинско поврзување со базата на податоци, користете ја. Надворешните бази на податоци помагаат да се ослободи употребата на квотата на вашиот веб-диск затоа што тие ја чуваат вашата содржина надвор од вашата хостинг сметка. Како и да е, имајте на ум дека оддалечените бази на податоци можат да бидат доста скапи и да се борат за крајните корисници.

7. Користете услуги за хостирање датотеки од трети страни

Домаќини ги сите работи што може да се преземаат на надворешен сервис за хостирање датотеки, како што се Photobucket, Vimeo, YouTube, 4Shared, Giphy, и така натаму.

Вие не треба да им дозволите на вашите посетители, клиенти или читатели да испраќаат содржини на вашите сервери, доколку вашите ресурси се ограничени.

8. Редовно преземајте и бришете датотеки на лог

Досиејата за најавување се создадени за да ве информираат за здравјето на вашата веб-страница, но нема да ги користите на серверот: ако не ги преземате и отстраните барем еднаш неделно, нивната големина ќе порасне за да зазема неколку мегабајти до GB. Ова е особено точно за два лога на cPanel:

/ home / user / public_html / error_log

и

/ home / user / tmp / awstats /

Датотеката за грешка_ лого обично вклучува динамични грешки, како што се предупредувања за PHP, грешки во базата на податоци (нелегални колаборации, итн.) И спам коментари што не минале. Проверете ја оваа датотека неделно за грешки и предупредувања, а потоа отстранете ја.

Напротив, папката / awstats / папката ги содржи сите логови за пристап и дневници за статистика за вашата веб-страница. Треба да го оневозможите софтверот AwStats во вашата сметка за да избегнете зголемување на користењето на веб-просторот, бидејќи програмата автоматски ги складира своите датотеки со запис, или ако не можете заради ограничени привилегии, треба да го контактирате вашиот домаќин и да побарате да го оневозможите целиот софтвер за аналитика.


Најчесто поставувани прашања за хостирање на веб-страница

Што е веб-домаќин?

Веб-хостинг е повеќе од просто простор на вашата веб-страница. Исто така, опфаќа и потреби на софтвер и трошоци, заедно со ширина на опсег и тон други микро-потреби што треба да се управуваат. За повеќе детали - јас објасни како работи веб-домаќин во овој водич.

Хостинг провајдер на услуги наспроти самостојно хостирање: Кои се најголемите разлики?

Давателите на услуги за веб-хостинг имаат поставено средини кои се посветени на веб-страниците за хостирање. Тие се оптимизирани за оваа намена и затоа што тоа го прават на големо, тие честопати се во можност да ја обезбедат услугата многу поевтино од околината за самостојно домаќин.

Дали ви треба домаќин за веб-страница?

Да, веб-хостинг е една од клучните компоненти неопходни за водење веб-страница. За да дознаете повеќе - Еве список на најдобрите веб хостинг компании Јас препорачав

Дали името на доменот мора да ја извршува мојата веб-страница?

Име на домен е адресата на вашата веб-страница. Без него, вашите корисници нема да имаат начин да дојдат до вашата веб-страница, освен ако не ја знаат точната IP адреса. Дознајте повеќе за како функционира името на доменот.

Дали веб-страниците на GoDaddy се домаќини?

Да, GoDaddy е снабдувач на веб-услуги и еден од неговите производи е веб-хостинг.

Дали е споделен хостинг доволно за мојата страница?

Ако вашата веб-страница е нова, споделен хостинг обично е повеќе од доволно. Капацитетот на споделен хостинг се разликува од домаќин до домаќин. Некои веб-домаќини, на пример, Siteground, имаат многу силни планови дури и меѓу опциите за заеднички хостинг.

Колку видови на хостинг има?

Постојат четири главни типа на веб-хостинг кои се споделени, VPS, Cloud и посветен хостинг. Секоја понуда се разликува степени на перформанси, сигурност и безбедност.

Кој вид хостинг е најдобар?

„Најдоброто“ е релативно - она ​​што е најдобро за мојата веб-страница можеби не е соодветно за твоето. Обично, ако сте нови, заедничкото хостирање треба да биде „најдоброто“ место за започнување. Посветен сервери се најмоќни типови хостинг, но тие се и најскапи (затоа не се препорачуваат за новости).

Дали можам да користам WordPress на мојот веб-домаќин?

Повеќето даватели на услуги за веб-хостинг денес ви овозможуваат да инсталирате различни популарни веб-апликации. Ова обично вклучува WordPress, Drupal, Joomla и мноштво други. За да бидете сигурни дека саканата апликација може да се инсталира, најдобро е да ја проверите кај вашиот оператор.

Зошто мојата веб-страница е бавна?

Брзината на веб-страницата може да зависи од многу фактори. Едно од овие е колку добро е оптимизирана вашата веб-страница. За да дознаете што влијае на перформансите на вашата веб-страница, користете алатка како WebPageTest или GT Metrix. Водењето тест овде ќе ги разложи деталите за времето на оптоварување, овозможувајќи ви да ги идентификувате точките на застој во времето за вчитување на вашата страница.

Како работи хостинг на веб-страница?

Хостирање на веб-страница вклучува веб-сервер кој е дизајниран да им служи на вашите веб-датотеки на посетителите од целиот свет. Клучните компоненти кои се вклучени се датотеките на вашата веб-страница, веб-серверот и име на домен преку кој се пристапува до вашата веб-страница.

Што е облак хостинг?

Како што и името подразбира, споделените сметки за хостинг ги „споделуваат“ ресурсите на еден сервер. Во „Облак хостинг“, повеќе сервери ги здружуваат своите ресурси во „Облак“ и овие ресурси потоа се делат на сметките за хостирање во Облак.

Што се одржува хостинг?

Управуваниот хостинг е еден вид веб-хостинг каде давателот на услугата ја презема одговорноста за одржување на техничките перформанси на вашата сметка. Ова обично опфаќа технички и софтверски ажурирања.


Дополнителни информации

Повеќе за хостирање на веб-страница

За создавање на веб-страница