VPS хостинг А-до-Z Водич: Како работи, Како да се избере & Најдобра VPS шеми

Член од Џери Лоу. .
Ажурирано: ноември 29, 2019

Кога станува збор за веб хостинг постојат многу различни опции на располагање. Секој има свои заслуги, карактеристики и цена поени, но денес ние ќе треба да се одблизу на VPS хостинг.

Виртуелни приватни сервери ви дозволуваат да ги зачувате сите датотеки и податоци за својата веб-страница на веб-простор кој е конфигуриран да изгледа и да се чувствува како самостоен посветен сервер.

Содржина (брз линк)


ФТЦ Обелоденување

WHSR добиваат надоместоци за упатување од некои од компаниите споменати во овој член. Потребни се многу напори и пари за да се создаде корисни содржини како оваа - вашата поддршка е високо ценета.


Што е виртуелен приватен сервер (VPS)

VPS е виртуелен приватен сервер. А VPS хостинг е сервер, со сопствена копија на оперативниот систем и доделени сервери ресурси, во рамките на поголем сервер.

Како функционира VPS хостинг?

Како што подразбира името, целиот аспект на VPS хостинг е виртуелен. Технологијата за виртуелизација е средство во кое една моќна услуга е поделена на повеќе виртуелни сервери. Можете да го земете како да имате едно парче физички хардвер што функционира како одделни сервери.

Иако физичкиот сервер е поделен, постои елемент на приватноста со услугите. Виртуелниот сервер што го користите ќе биде резервиран само за вас. Нема да морате да го споделувате вашиот процесор, RAM меморија или други податоци.

Што е VPS хостинг? Најголемата разлика помеѓу споделениот и VPS хостинг е како ресурсите на серверот се делат. Забележете дека посветен серверски ресурси (како што се RAM и процесорска моќност) се наменети за секој VPS парче.
Најголемата разлика помеѓу споделениот и VPS хостинг е како ресурсите на серверот се делат.

Од гледна точка на корисникот, VPS-домаќин значи:

 • Загарантирана изведба - како што ќе добиете свој посветен ресурс (процесор, RAM меморија, складирање, пропусен опсег, итн);
 • Подобра безбедност на страницата - вашите веб-страници ќе бидат хостирани во изолирана средина, она што ќе се случи со вашиот сосед нема да влијае на вас; и
 • Целосен пристап на root за сервер - тоа е како хостинг на посветен хостинг.

Предности на VPS хостинг

VPS хостинг е совршен баланс на цена, перформанси, безбедност, достапност и приватност. Некои од неверојатни придобивки што ќе ги добиете со користење на услугите се;

 1. Споделени трошоци за услуги
 2. Брзо поставување на серверот
 3. Подобар сервер пристап со повеќе контрола
 4. Приватна средина во која функционира VPS серверот
 5. Слично ниво на услуги како и посветен сервер


Муабет vs VPS vs посветен Веб хостинг

Некои може да се малку збунети поради мноштвото избори кога станува збор за заеднички, посветен и VPS хостинг. Ајде внимателно да размислиме и, можеби, направиме малку споредба за подобро разбирање.

Муабет со хостинг

Муабет со хостинг е како споделување на соба со други.

Муабет со хостинг е како да живеете во соба со многу пријатели. Тоа значи дека мора да се вклопите во иста просторија и мора да ја поделите цената на неколку работи, бидејќи тоа е прифатлива и ефтина. Меѓутоа, неколку поединци го делат истиот простор, тоа значи дека секој треба да живее во простор со ограничени ресурси меѓу нив. Ќе треба да ги користите истите работи (што звучи малку нехигиенски).

Постојат многу сопственици на вебсајт кои претпочитаат да користат заеднички хостинг услуги од едноставна причина што е лесно да се управува и прифатлива. Хостинг сервис провајдерите ќе се грижат за одржувањето на серверот, така што веб-сопствениците треба само да се фокусираат на нивното место.

Сепак, споделените ресурси понекогаш може да имаат непредвидени околности, како на пример една веб-страница која се преоптоварува и ги препишува сите ресурси на тој сервер. Ова ќе влијае на ефикасноста на другите веб-страници хостирани заедно со него, додека друштвото за хостинг не го реши проблемот.

Споделените хостинг провајдери: Hostinger, Interserver, HostPapa, GreenGeeks

VPS хостинг

VPS хостинг е како станбен комплекс.

VPS хостинг е како да живеете во станбен комплекс. Тоа значи дека другите луѓе живеат во истата зграда, но имате сопствен сигурен стан. Ќе добиете повеќе простор и ограничувањата ќе бидат помалку во споредба со тоа што ќе живеете во студентски дом. Тоа исто така значи дека ако вашиот сосед се одмаздува, тоа е проблемот со сопственикот на зградата, а не вашиот.

Слично на тоа, во случај на VPS, има неколку корисници кои го користат истиот сервер, но тие се изолирани едни од други. Тоа значи дека никој нема да биде под влијание на тоа колку ресурси користи друг. Ќе добиете брзина и безбедност што ви треба без компромис. Тоа е речиси совршено сценарио, бидејќи ќе ги добиете придобивките од приватниот сервер со заеднички трошоци за услуги.

VPS хостинг провајдери: InMotion хостинг, Siteground, TMD Хостинг, BlueHost

посветен хостинг

Посветен сервер хостинг е како бунгалов.

Посветен сервер хостинг е како да е сопственик на куќа. Вие можете слободно да се движите било каде во вашиот имот што ви се допаѓа. сепак, ќе мора да платите за хипотека и сметки што може да бидат скапи.

Слично на тоа, во вистински посветен сервер, ќе плаќате за целиот сервер кој не е споделен со некој друг. Ќе добиете целосна контрола врз сите услуги. За жал, тоа е, исто така, најскапиот хостинг опција и има потреба од некоја техничка експертиза за управување. Најчесто се користат од оние кои имаат веб-страници со специфични сценарија, најчесто исклучително висок сообраќај и тесни безбедносни барања.

Посветен хостинг провајдери: A2 Хостинг, M3 сервер, Hostgator, Алтус домаќин


VPS домаќин: Кога е вистинското време да се префрлите?

Време е да се надоградите на VPS кога…

1. Ви треба брзина

Кога ќе додадете повеќе содржини на вашата веб-страница, брзината најверојатно ќе се забави по некое време. Ова е особено точно за веб-страниците што се потпираат на операции со интензивни бази на податоци. Ако забележите повеќе долги процесни времиња, време е да размислите за надградба во планот.

Понатаму, повеќето веб-страници ќе имаат зголемен сообраќај со текот на времето. Популарни сајтови значат многу поголеми сообраќајни стапки, што е фантастично за вас. Сепак, тоа значи дека вашите постоечки планови најверојатно нема да можат да управуваат со тој обем на сообраќај. Надградба на VPS хостинг е следниот логичен чекор за вас во овој момент.

Функција за позната најголема брзина
Пример: Некои управувани услуги за хостинг VPS доаѓаат со дополнителни карактеристики за брзина. Познат хостинг VPS (види слика) Корисниците можат да го оптимизираат својот веб-домаќин со вграден LiteSpeed ​​(+ $ 20 / месечно) и LS Cache (+ $ 6 / месечно) по разумни трошоци.

2. Недостаток на ресурси

Континуирано добивање 503-серверот грешки најверојатно значи дека вашите услуги не се достапни за вашите посетители и клиенти. Тоа значи дека немате доволно меморија на вашиот сервер (повторно, најверојатно поради вашите соседи што ги препишуваат ресурсите). Време е да се префрлите на VPS хостинг.

Пример: Корисниците за хостинг VPS добиваат посветени ресурси на серверот за своите веб-страници. HostPapa VPS хостинг (види слика), корисниците на HostPapa VPS Plus се гарантираат со 1.5 GB RAM и 4 core процесорот.

3. Зголемена загриженост за безбедноста

Ако сте станале несреќни за да дојдете до сервер кој се соочува со повеќе напади против друга веб-страница која е хостирана таму, работите може да бидат тешки. Според ова сценарио, ќе треба да се потпрете на добрите мириси на вашиот домаќин за да управувате со ситуацијата, или алтернативно, префрлете се на VPS за да се приближите.

4. Специјален оперативен систем (ОС)

Со целосен пристап до рут (кој обично доаѓа со неуправени VPS хостинг планови), можете да инсталирате и прилагодите некој софтвер кој ви е потребен за да го оптимизирате вашиот хостинг искуство. Ова е флексибилност е особено важна кога треба да инсталирате сопствен оперативен систем.

Пример: ИнтерСервер управува со VPS хостинг нуди опции на оперативниот систем 16; вклучувајќи Debian, CentOS, Ubuntu, Gentoo, Open Wall, Fedora и Slackware.

Повеќе помош: Чекор-по-чекор водич за префрлување веб-домаќини


Совети за избор на најдобар VPS хостинг провајдер

Постојат илјадници даватели на услуги достапни онлајн - Изборот на најдобриот може да биде тежок.

Дозволете ми да споделам со вас некои од работите што мора да ги разгледате пред да донесат одлука и да ги трошите тие екстра пари.

Фактор на разгледување #1: Поддршка за корисници во живо

Јас отсекогаш сум бил цврст во моментот кога клиентската поддршка е договор за склучување или пауза со било кој вид на давател на услуги. Вашиот домаќин на VPS треба да има барем некоја форма на целодневна, секојдневна поддршка. Тоа може да биде преку разговор во живо или систем за издавање билети, но клиентите секогаш треба да се чувствуваат како домаќинот да има грб.

AltusHost - 24 × 7 техничка поддршка преку разговор во живо и социјални канали (посетете онлајн).
A2 хостинг - корисниците на VPS добиваат приоритетна поддршка од експертските екипи на компанијата (видете ги деталите за понудата).

Фактор на разгледување #2: цена

Имајте цврсто ум во вашиот вид на средства што ви се потребни за да им служите на вашата веб-страница (и) кога барате домаќин. Трошоците за VPS се важни, но не толку клучни колку што мислите. Достапноста на ресурси за VPS е скалабилна, така што цената што треба да се погледне е споредлива цена од еден домаќин до друг. Исто така - бидејќи cPanel неодамна го ревидираше нивниот модел на цени, компаниите за веб хостинг низ таблата ќе треба да ги пренесат овие трошоци порано или подоцна на корисниците. Selectingе треба да ги земете предвид трошоците за контролниот панел при избор на план за VPS. Компании како „ScalaHosting“ развија свој контролен панел за да го ублажат овој проблем - така што на нивните корисници би имало малку проблеми со покачувањето на цените.

скала шпанел
Развиена во куќа од ScalaHosting, sPanel е компатибилна со cPanel и ќе ви заштеди 15 $ месечно за лиценца cPanel.

Цената на VPS: Колку да платите?

VPS домаќинПроцесорски јадраМеморијаСкладирањеПосветен ИПконтролен панелЦена *
AltusHost24 GB80 GBCentOS€ 39.95 / mo
BlueHost24 GB60 GB2cPanel / WHM$ 24.99 / месец **
DreamHost24 GB120 GBDreamHost ЦП27.50 $ / месечно
HostPapa44 GB125 GB2cPanel Solo78.99 $ / месечно
Во движење16 GB150 GB4cPanel / WHM$ 29.99 / mo *
Interserver48 GB120 GBWebuzo24.00 $ / месечно
KnownHost22 GB50 GB2Директен Админ28.00 $ / месечно
Скала Хостинг12 GB20 GB1Спанел12.00 $ / месечно

** / * Воведна цена. Планот за InMotion VPS се обновува со 99.99 $ / месечно; Планот за BlueHoust VPS се обновува со 59.99 $ / месечно.

Фактор на разгледување #3: Сигурност и хостинг перформанси

Проверете колку време гарантирате вашиот хост. Uptime во средина со заеднички услуги е често помала отколку што треба да се очекува во средина на VPS.

Плаќате повеќе, па треба да биде минимална гаранција за uptime и подобра брзина на серверот. Барајте домаќин кој нуди 99.5% на минимум, иако идеално, претпочитам да одам со некој кој нуди 99.9%. Пребарајте низ некои прегледи, бидејќи има многу кои го ставиле ова на тестот. На пример, било кој од многуте на СЗСР веб-домаќин осврти вклучуваат uptime рекорд како еден од нашите клучни тестови.

Пример: Оваа страница што ја читате е хостирана на InMotion Hosting VPS. Сликите покажуваат досиејата за up-up на WHSR за Dec 2017 / Jan 2018 - За време на овој период не биле забележани испади (видете ги деталите за понудата).
InMotion VPS хостинг брзина тест - TTFB = 171ms.


Најдобри VPS хостинг провајдери да се разгледа

1-InMotion хостинг

Посетете ја страницата: InMotionHosting.com . Цена: Од $ 24.99 / mo

Планирања за хостирање при вселување

Брз преглед: InMotion Хостинг е високо препорачливо поради две причини - еден, силен сервер перформанси податоци (> 99.95% uptime, TTFB <450ms); и две, цврсти услуги на клиентите. Јас лично им плаќам стотици долари секоја година да го хостираат овој сајт што го читате.

Дознајте повеќе во прегледот на InMotion Hosting.

Значајни VPS карактеристики

 • лиценцата cPanel е бесплатна со CentOS од претпријатие-одделение
 • Облачната инфраструктура ќе ја засили вишок во реално време
 • Серверот за управување е слободен за надградби и закрпи
 • Сертификатот SSL и SSDs е бесплатен за безбеден и брз хостинг

2-A2 хостинг

Посетете ја страницата: A2Hosting.com . Цена: Од $ 25.00 / mo

планови за хостинг a2 VPS

Брз преглед: Најдоброто нешто за хостинг A2 е брзината. Со воведувањето SSD-складирање, Оптимизатор на рейлинга и претходно конфигуриран кеширање на серверот на своите дели хостинг-корисници, A2 го зголемува стандардот за брзина на целата хостинг индустрија. Од сите сметки, A2 хостинг дефинитивно вреди да се регистрирате ако немате веб-домаќин.

Дознајте повеќе во нашиот A2 хостинг преглед.

Значајни VPS карактеристики

 • достапен cPanel
 • Изберете го вашиот Линукс оперативен систем
 • Достапен е root пристап
 • SSD чување

3 Познат најубав

Посетете ја страницата: ПознатHost.com . Цена: Од $ 28.00 / mo

планови за хостинг на познати VPS

Сервисот за хостирање со управување со знаење со знаење е сигурен, разумни и релативно едноставен за поставување. Сите планови за хостинг на VPS доаѓаат со целосно складирање на SSD, вградени бекап и IP адреси посветени на 2 - што ги прави совршен избор за бизнисите кои бараат решенија за хостинг безгрижно за VPS.

Дознајте повеќе за KnownHost перформансите и карактеристиките на HostScore.

Значајни VPS карактеристики

 • cPanel / WHM или Директен администратор
 • Вградена резервна копија и оптимизација на брзината
 • Достапен е root пристап
 • Вклучена IP адреса посветена на 2

4 Домаќинот Папа

Посетете ја страницата: Hostpapa.com . Цена: Од $ 19.99 / mo

планови за хостинг ВПС

Брз преглед: Ние сакаме HostPapa за ниската цена за регистрација и богатата хостинг планови. Скапиот обновување цена и под 99.9% uptime рекорд е прашање за сега. Ако поради некоја причина сакате вашата веб-страница да биде домаќин во Канада, тогаш HostPapa е дефинитивно еден од најдобрите избори.

Дознај повеќе во нашиот преглед на HostPapa.

Значајни VPS карактеристики

 • достапен cPanel
 • SolusVM VPS панел
 • Достапен е root пристап
 • Целосно складирање на SSD

5 AltusHost

Посетете ја страницата: altushost.com . Цена: Од € 19.95 / mo

планови за хостинг altushost VPS

Брз преглед: AltusHost е добро познат премиум хостинг провајдер со седиште во Холандија. Компанијата обезбедува цврста поддршка за клиентите и нуди три различни сервери во Европа (Бугарија, Холандија и Шведска). Сметаме дека AltusHost може да биде вистински повик за малите бизниси и индивидуалните блогери кои сакаат сигурно хостинг решение базирано на ЕУ.

Дознајте повеќе во нашиот преглед AltusHost.

Значајни VPS карактеристики

 • 2 до 8 GB RAM со целосна контрола на коренот на серверот.
 • Брзо време на испорака - обезбедување во 2 - 24 часа.
 • Вклучена е DDoS (10 Gbit / s) заштита.

6. SiteGround

Посетете ја страницата: Siteground.com . Цена: Од $ 80 / mo

веб-страница хостинг VPS

Брз преглед: SiteGround е солидна компанија за хостирање со иновативни карактеристики на серверот и поддршка од разговор во живо од врвна класа. Нивната цена е малку стрмна во обновувањето, но ќе го добиете она што го плативте. Сметаме дека SiteGround е погодна и за нови и за искусни корисници кои сакаат решение за хостинг безгрижно.

Дознајте повеќе во прегледот на SiteGround.

Значајни VPS карактеристики

 • Скалибилни ресурси
 • 24 / 7 VIP поддршка
 • Слободен CDN
 • Достапни се повеќе локации


Слободен VPS хостинг: Каде да ги најдете?

Еве некои бесплатни VPS хостинг што ги најдовме на интернет.

Бесплатни VPS провајдериСкладирањеМеморијаКредитна картичка?Поддршка?
5 Jelly20 GB1 GB
Ohosti25 GB512 MB
InstaFree5 GB256 MB
Guhat15 GB512 MB

Слободен VPS хостинг не е толку моќен и робустен како платениот.

Безбедноста обично е главното прашање кога користите бесплатна платформа. Замислете да хостинг вашите сајтови заедно со спамми / застарени / неупратени сајтови - никогаш не знаете кога овие соседи ќе предизвикаат проблеми (иако сте на VPS).

Така се и поддршката и перформансите на клиентите. Не можете да побарате поддршка за високо ниво и перформанси на серверот од Топч за кога не плаќате сума на пари, нели?

Но, повторно, овие VPS планови се БЕСПЛАТНО. Тие се вклопуваат во потребите на одредени веб-сопственици - особено за корисниците кои развиваат веб апликација или корисници кои сакаат вкус на VPS-хостинг пред да одат на платените опции.


Други важни работи што треба да ги знаете за VPS хостинг

1 - Управувано наспроти неуправено VPS хостинг

управување со комичен сервер

Ако некогаш сте користеле сопствен компјутер (да, ова може да звучи чудно, но има причина за тоа), тогаш веројатно ќе знаете како е да користите неизграден VPS хостинг.

Во двете ситуации, вие сте одговорни за поставување и одржување на сите програми кои работат на системот.

Немодерниран VPS

Со VPS без управувач, вашиот хостинг провајдер има само две одговорности - осигурувајќи дека вашиот VPS работи и дека е поврзан со мрежата. Како што можете да си замислите, ова може да потрае малку техничка експертиза од ваша страна за да се справи.

Успеа VPS

Во управувана VPS средина, можете да седете назад, да се опуштите и да му дозволите на вашиот домаќин да знае што сакате. Нема безбедносни прашања за кои треба да се загрижени, а не задачи специфични за задачи што ќе треба да ги решаваат. Вашиот домаќин ќе управува со сè за вас и ќе ги реши сите проблеми што се појавуваат.

2-VPN vs VPS: Која е разликата?

Да бидам искрен, нема многу сличност.

Што е VPN?

VPN е приватна мрежа (т.е. ExpressVPN и NordVPN) што повеќето луѓе го користат за да се заштитат и приватни на Интернет.

Што е VPS?

А VPS, од друга страна, е виртуелен сервис кој можете да го користите како посветен сервер за да го хостирате вашиот веб-сајт или да управувате со други задачи поврзани со интернет, како што е поставување на облак складирање, хостирање на е-пошта или слично. Двете се слични само во акроним.

Едноставна илустрација: Како работи VPN (извор на слика: Мајкрософт).

Еве доаѓа но - јас го вклучам овој сегмент бидејќи можете да користите VPN за да се поврзете со VPS сервер и да управувате со него. VPN ќе го задржи вашето поврзување приватно и неоткриено, така што можете да се пријавите во VPS без некој што знае поинаку.

Некои виртуелни приватни мрежи нудат фиксни IP адреси, а тоа им дава предност на многу корисници, бидејќи речиси сите интернет провајдери ги користат динамичните IP адреси за своите клиенти. Со користење на VPN со фиксна IP адреса, можете да одберете да ја користите само белата листа на вашата IP адреса во управувањето со VPS, што го прави многу посигурен.

Исто така - проверете ја оваа листа на најдобри VPN услуги.


Во крајна линија

Просечниот VPS е поскап од споделен хостинг, но ова не е секогаш точно. Кога размислувате дали треба да се префрлите на VPS-домаќин, претпочитам да се фокусирате на тоа дали сте во можност да управувате со VPS-сметка.

Точно, постојат некои кои доаѓаат успеа, но нивото на потребното техничко знаење е различно од редовниот споделен хостинг. Не е непремостливо, но клучниот бизнис е на вашата веб-страница. Дали сакате да го поминете дополнителното време за учење за управување со вашата VPS сметка?

На другата страна е приспособливост. Откако ќе го добиете висат од неа, корисниците на VPS хостинг имаат полесно време на два начина. А) Тоа е полесно да се зголемуваат и постојат повеќе транши, па и вашиот цена за водење на веб-страница полека се зголемува и Б) ќе ви даде техничка предност кога вашиот сајт ќе порасне толку голем што ви е потребно да се префрлите на посветен сервер.

Релевантни ресурси

Ние исто така објавивме голем број на водичи кои може да се направат и корисни коментарите за хостинг за оние кои бараат веб-домаќин.