Виртуелна приватна мрежа (VPN): многу детален водич за новинари

Член од Џери Лоу. .
Ажуриран: Jan 07, 2020

Услугите на Виртуелна приватна мрежа (VPN) се нешто од жешка тема денес, бидејќи приватност на Интернет се појавува под оган од многу правци. Компаниите се обидуваат да соберат повеќе податоци за своите корисници до степен до кој станува премногу наметлива (Сакате пример? Види оваа, оваа, оваа, и оваа), додека земјите се поделени за тоа како да управуваат со ситуацијата.

Со години користевме главни производи како што се Фејсбук, Гугл, софтвер на Microsoft и уште повеќе, но брзо напредувачката технологија ги доведе во искушение овие компании да ги притиснат сметките на корисниците на секој малку информации што можат да ги користат за комерцијални цели.

И додека владите можат да се борат да ја контролираат ситуацијата, во некои случаи тие самите се виновни за истите гревови што ги загрижуваат корпорациите - упад на приватноста и нелегално собирање на приватни податоци.

* Heatmap на локации каде што НСА собира податоци на интернет со помош на Неограничен информатор, алатка за анализа на податоци која ја користи Агенцијата за национална безбедност на САД (НСА). Извор: Гардијан

Значи, што можеме ние како поединец да направиме за да ја заштитиме нашата приватност преку интернет? Одговорот нè води назад кон нашата тема на VPN.


Содржина

FTC Disclosure: WHSR добива надомест за упатување од некои од брендовите и компаниите наведени во овој член.


Што е VPN?

Што е VPN и како функционира?
Што е VPN и како функционира?

VPN е услуга која создава шифрирана конекција од Вашиот уред на VPN сервер преку вашата интернет конекција. Помислете на тоа како тунел низ планина, во која вашиот интернет провајдер (ISP) е планина, тунелот е VPN конекција, а излезот е на светската мрежа.

Постојат некои луѓе кои може да грешат VPN како алтернативи на интернет конекција, но ова е неточна.

Првобитно, VPNs беа создадени за поврзување на деловните мрежи заедно за посигурни и практични комуникации. Денес, VPN давателите на услуги работат напорно за да го проследат целиот сообраќај кон Интернет - заобиколувајќи ја владата или интернет провајдерот, па дури и принудена цензура во некои случаи.

Во мало, мислам на VPN како услуга која е дизајнирана да ви помогне да добиете целосен пристап до интернет и да ве заштитите додека го правите тоа.

Што прави VPN?

Примарната цел на VPN е да се создаде безбеден тунел за вашите податоци да патуваат низ своите сервери пред да се пренесат на интернет. Ова сепак, резултираше со некои други бенефиции, како што се измама на локацијата.

Додека тоа може да изгледа безначајно за вас, има многу пати кога измамата на локацијата им помогна на луѓето да ги надминат бариерите за геолокација. Земи го Голем ѕид на Кина на пример. Кинеската влада силно го цензурира интернетот и многу работи што ги земаме здраво за готово на интернет се блокирани во Кина. Само со користење на VPN корисниците во Кина може да пристапат до сајтови како Google и Facebook.

За корисници од peer-to-peer (P2P), покрај ризикот од идентификација, исто така ризикувате да ги идентификувате картичките на портата преку торентирање. Виртуелни приватни мрежи помагаат да се маскира сето ова, така што отворените пристаништа не можат лесно да се експлоатираат.

Предности на користење на VPN конекција

Накратко -

 • Анонимност
 • безбедност
 • Пристап до блокирани услуги на гео-локација (Netflix, Hulu, итн)

Како што споменав, првата и најважна цел на VPN-овите денес е анонимноста. Со создавање на безбеден тунел од вашиот уред на нивните сервери и шифрирање на податоците што патуваат низ тој тунел, VPNs ефикасно ја заштитуваат целата ваша активност на податоци.

Анонимност

Ова значи дека секој што се обидува да открие што правиш на Интернет, како што се сајтовите што ги посетувате и така натаму, нема да може да дознае многу. Виртуелни приватни мрежи се толку фокусирани на анонимноста што многумина од нив денес ги презеле за да прифатат плаќања што не можат да се следат, како што се крипто валута и подароци.

Место измама

Локалната измама се појави како предност на услугите на VPN. Бидејќи VPN-сервисите имаат сервери во многу локации ширум светот, со поврзување со тие сервери можете да ја "измазнете" вашата локација како иста како онаа на VPN-серверот.

безбедност

Многу VPN услуги денес, исто така, почнуваат да имплементираат поголеми безбедносни мерки во корист на нивните корисници. Таа започна главно за да помогне во блокирањето на собирањето и следењето на податоците на интернет, но сега се прошири и за рекламирање на блокирање, а во некои случаи дури и за антивирусни решенија.


Како работи VPN

Малку е тешко да се опише како VPN работи, освен ако не се вклучени малку технички детали. Меѓутоа, за оние кои едноставно сакаат основен концепт, VPN создава безбеден тунел од Вашиот уред до VPN серверот, а потоа од таму до светска мрежа.

Подетално, VPN прво воспоставува комуникациски протокол од вашиот уред. Овој протокол ќе ги постави границите за тоа како податоците ќе патуваат од вашиот уред на VPN-серверот. Постојат неколку главни VPN протоколи кои се вообичаени, иако секој има свои предности и недостатоци.

Општи VPN протоколи

Иако постојат многу протоколи за комуникација, постојат некои мејнстрим оние кои најчесто се поддржани без оглед на VPN услугата бренд. Некои се побрзи, некои се побавни, некои посигурни, други помалку. Изборот е ваш во зависност од вашите барања, така што ова може да биде добар дел за да обрнете внимание на тоа дали сакате да користите VPN.

Во краток преглед -

 • OpenVPN: Протокол со отворен код кој е со просечна брзина сепак нуди силна поддршка за криптирање.
 • L2TP / IPSec: Ова е сосема вообичаено и нуди пристојни брзини, но лесно се блокира од страна на некои сајтови кои не им се допаѓаат на корисниците на VPN.
 • SSTP: Не е толку вообичаено достапна и покрај добрата енкрипција нема многу за што да се препорача.
 • IKEv2: Многу брзо поврзување и особено добро за мобилни уреди иако нудат послаби стандарди за шифрирање.
 • PPTP: Многу брзо, но беше полна со безбедносни дупки во текот на годините.

Брза споредба -

ЕнкрипцијабезбедностЗабрза
OpenVPN256-битнаНајвисоко шифрирањеБрзо на врски со висока латентност
L2TP256-битнаНајвисоко шифрирањеБавно и високо процесорно зависат
SSTP256-битнаНајвисоко шифрирањеЗабават
IKEv2256-битнаНајвисоко шифрирањеБрзо
PPTP128-битнаМинимална безбедностБрзо

1-OpenVPN

OpenVPN е VPN протокол со отворен код и тоа е неговата сила, како и нејзината можна слабост. Софтвер со отворен код може да се пристапи од никого, што значи дека не само што легитимните корисници можат да ги користат и да ги подобруваат, туку и оние со не толку големи намери, исто така, можат да ја испитаат за слабостите и да ги искористат.

Сепак, OpenVPN стана многу мејнстрим и останува еден од најсигурните достапни протоколи. Поддржува многу високо ниво на енкрипција, вклучувајќи го и она што најмногу се смета за "нераскинлива" енкрипција на 256-битен клуч за која е потребна 2048-битна RSA автентикација и алгоритам за хеш-хеш 160-бит SHA1.

Благодарение на тоа е софтвер со отворен код, тој исто така е адаптиран за употреба на скоро сите платформи денес, од Windows и iOS до повеќе егзотични платформи како што се рутерите и микро уредите како Raspberry Pi.

Пример - Некои од уредите поддржани од NordVPN - Забележете како секој уред го поддржува сопствениот пакет протоколи

За жал, висока безбедност има свои недостатоци и OpenVPN често се смета за многу бавен. Ова, сепак, е повеќе од компромис, бидејќи нормално е дека колку е повисока стапката на шифрирање што се користи, толку повеќе време ќе потрае за обработка на податочните струи.

2-слој протокол за тунел на 2 (L2TP)

Layer 2 Tunnel Protocol (L2TP) е де факто наследник на Протокол за точка-тонелирање (PPTP) и Layer 2 протокол за пренасочување (L2F). За жал, бидејќи не се опремени за справување со енкрипција, често се дистрибуира заедно со IPsec безбедносниот протокол. До денес, оваа комбинација се смета за најсигурна и нема никакви слабости.

Едно нешто да се забележи е дека овој протокол користи UDP на портата 500, што значи дека сајтовите кои не дозволуваат VPN сообраќај можат лесно да го детектираат и блокираат.

3 - протокол за безбеден сокет тунелирање (SSTP)

Безбеден Socket Tunneling Protocol (SSTP) е оној кој е помалку познат меѓу редовните луѓе, но е многу корисен едноставно поради тоа што е целосно пробан, тестиран и врзан за секоја инкарнација на Windows од деновите на Vista SP1.

Исто така е многу сигурно, со користење на 256-битни SSL клучеви и 2048-битни SSL / TLS сертификати. За жал, тоа е, исто така, заштитено за Мајкрософт, па затоа не е отворено за јавно надгледување - повторно, добро и лошо.

4-верзија за размена на интернет клучеви 2 (IKEv2)

Верзијата на интернет-клучеви 2 (IKEv2) беше развиена од Microsoft и Cisco и беше првично наменета едноставно како протокол за тунелирање. Затоа, исто така, го користи IPSec за енкрипција. Нејзината агилност во повторното поврзување со изгубените врски го направи многу популарна меѓу оние кои се потпираат на неа за мобилно распоредување на VPN.

5 - протокол за тунелирање преку точка-точка (PPTP)

Протоколот за точка-точка на тунелирање (PPTP) е еден од диносаурусите меѓу VPN протоколите. најстарите VPN протоколи. Иако се уште има некои случаи на употреба, овој протокол во голема мера падна од страна на патот поради големите, блескави празнини во нејзината безбедност.

Таа има неколку познати слабости и е одамна експлоатирана од страна на добри и лоши момци, поради што повеќе не е пожелно. Всушност, само заштеда на благодат е нејзината брзина. Како што споменав порано, колку е посигурна конекцијата, толку е поголема брзината да се види пад.

Методи за шифрирање и сила

Наједноставниот начин да се опише енкрипцијата за која можам да размислувам е можеби збркање на информации, така што само лицето кое има водич за тоа како можете да го збркате, може да го преведе назад во првобитното значење.

Земете на пример еден збор - Кат.

Ако го применам 256-битното шифрирање на тој збор, тоа би било целосно испомешано и недопирливо. Дури и најмоќниот суперкомпјутер на Земјата ќе потрае милиони години обидувајќи се да го декриптира тој единствен збор со 256-битна енкрипција што се применува на него.

Исто така, нивоата на енкрипција се експоненцијални, па 128-битната енкрипција не нуди половина од безбедноста на 256-битната енкрипција. Иако сé уште е застрашувачки, експертите веруваат дека тоа 128-битната енкрипција наскоро ќе биде прекината.

Овие методи и сили за енкрипција обично се применуваат автоматски, во зависност од тоа која апликација ја користиме, како што се е-пошта, прелистувачи или други програми. VPNs од друга страна ни овозможуваат да одбереме кои видови на енкрипција што ги сакаме, бидејќи типот што го избираме ќе влијае на нашата VPN изведба.

На овој начин можеме да го "прилагодиме" перформансите на нашата VPN услуга. На пример, некои можеби претпочитаат екстремна енкрипција и сакаат да ја жртвуваат брзината. Другите можат да претпочитаат брзина и да прифатат пониско ниво на енкрипција.

Сето ова е неопходно и засегнато од енкрипција, бидејќи кога сте најавени на VPN услуга, податоците што ги испраќате кога се обидувате да пребарувате на Интернет поминува низ шифрирана VPN конекција.


Како да изберете VPN? Клучни функции за да внимавате

Постојат многу VPN даватели на услуги таму, па кога купувате за давател на услуги, важно е да се има предвид токму она што се вашите барања. Ако едноставно се обидувате да заобиколите одредени завеси за цензура, постојат поевтини алтернативи, како што е а HTTP / HTTPS прокси.

Виртуелни приватни мрежи се највисока форма на нормална заштита на приватноста и заштита од анонимност. Тие беа дизајнирани да ве одржуваат безбедна, безбедна и да се осигурате дека вашите активности на прелистување се чуваат лични. Сепак, секој од провајдерите самите знаат дека се дизајнирани за одредени цели.

Земете го на пример TorGuard, кој главно беше наменет за луѓе кои постојано беа мрежи за споделување на датотеки Peer-to-Peer (P2P). Со тоа, ајде да погледнеме во одредени области на VPN-и кои треба да ги земете во предвид при оценувањето на еден.

Клучен VPN функција # 1 - анонимност

Иако е точно дека интернетот е со векови, технологијата се развива брзо. Денес, компаниите ширум светот почнуваат да ги следат корисниците дигитално за да им помогнат преку анализа на податоци. Во некои случаи, владите исто така се познати или се сомневаат дека дигитално ги следат корисниците.

Ако мислите дека тоа нема да ви се случи затоа што живеете во земја X, што е прекрасно, размислете повторно.

Има познат владин надзор проекти што се спроведуваат во земји како рестриктивни како Кина и Русија се до неутралната Швајцарија!

Можете да ги следите електронските пораки, да се регистрирате на веб-страниците и да, дури и ако едноставно ја посетите било која локација на интернет. Застрашувачки, нели?

Тоа е една од основните функции на услугата VPN за да ви помогне да одржувате анонимност на Интернет. Го прави ова од криење на вашата IP адреса, маскирање на вашата локација, криптирање на податоците што се пренесуваат помеѓу вас и Интернет и со обезбедување дека дури и самиот провајдер не води сметка за тоа што правите (во повеќето случаи).

Повеќе VPN даватели на услуги денес, исто така, прифаќаат прифаќање на анонимни опции за плаќање, како што се крипто валута и пари, или подарок сертификати.

Лично, една ставка за која гледам орел е земјата во која VPN го регистрира својот бизнис. Многу VPNs велат дека не се логираат корисник активност, но некои земји имаат задолжителни закони за задржување на податоци. Повеќе сакам да одберете VPN провајдер кој ќе се регистрира во земја каде што законот е на страна на VPN, на пример, Панама или Британските Девствени Острови.

Препорачан VPN за најдобра анонимност:

 • NordVPN - Со седиште во Панама, компанијата спаѓа во јурисдикција на земјата и Панама нема закони за задржување на податоците.
 • Surfshark - Surfshark ги прифаќа сите главни плаќања со кредитни картички (VISA, Master, AMEX, Discover) и различни анонимни опции за плаќање, вклучувајќи Bitcoin, GooglePay и AliPay.

Клучен VPN функција # 2- Безбедност

Од протоколите за шифрирање до вградените безбедносни карактеристики на VPN клиент софтверот, VPN-овите денес нудат безбедност на повеќе нивоа. Се разбира, најкритичен е безбедноста и интегритетот на врската што ја одржува помеѓу вас и интернетот, иако.

Уште една карактеристика што многу понудувачи на услуги на VPN нудат е прекинувач за убивање. Ова значи дека во секое време врската помеѓу Вашиот уред и VPN-серверот е прекината или изгубена поради некоја причина, VPN-клиентот ќе ги запре сите податоци да излегуваат или да влезат во вашиот уред.

Имагинарните облици

Виртуелни приватни мрежи, исто така, беа доволно долго за некои веб-сајтови, па дури и за влади, да имаат искуство во препознавањето на активноста на VPN. Давателите на услуги од VPNs, исто така, го знаат ова и имаат воведено функција наречена Стелт, Духови или VPN Obfuscation (терминологијата варира, но тие генерално значат истото). Ова помага да се збуни системите кои активно бараат VPN корисници.

Двоен VPN

Некои Виртуелни приватни мрежи одат во голема должина за да им помогнат на своите клиенти да ги сокријат своите идентитети и да дојдат до функција наречена двоен VPN. Ова значи дека се поврзувате со еден VPN сервер и врската потоа се рутира преку друг VPN сервер пред да притиснете на Интернет. Покрај рутирањето, енкрипцијата е двојно зголемена, што додава дополнителен слој на безбедност.

NordVPN користи двојно криптирање за да се обезбеди приватност и безбедност на највисоко ниво (да дознаете повеќе во нашиот Преглед на NordVPN).

Настрана од тоа, дополнителни функции се додаваат на многу VPN услуги цело време како што се Malware скенирање, веб-банери блокирање и многу повеќе. Додека сите овие се практични, никогаш не заборавајте на основната цел - одржување на вашата врска безбедна и анонимна.

Препорачан VPN за најдобра безбедност

 • NordVPN - NordVPN користи криптирање во воено одделение и поддржува сплит тунелирање, прекинувач за убивање на заклучување на мрежата и заштита на протекување на DNS.
 • Surfshark - Surfshark поддржува автоматски прекинувач за убиства, двојно криптирање и автоматско блокирање реклами и малициозен софтвер. Исто така, тие исто така поддржуваат малку познат протокол именуван Shadowsocks, што може да биде многу корисно за корисниците во Кина, да го поминат својот пат низ Fireидот на Кина.

Клучен VPN функција #3 - Брзина и стабилност

Еве првото нешто што треба да го реализирате пред да се пријавите со било кој обезбедувач на VPN услуги; вашите интернет брзини ќе бидат погодени. Не постои начин околу тоа, тоа е едноставно како технологијата функционира - засега.

Сепак, VPN кој има многу сервери кои се шират во текот на добар број локации низ целиот свет, ќе ви овозможи малку да ги ублажите недостатоците во брзината. Земете на пример провајдер како што е NordVPN наспроти iPredator. Норд има над 4,000 серверите во повеќе од земјите на 60, додека iPredator има само неколку држави во една земја (Шведска).

Без оглед на тоа колку се одлични сервери на iPredator, ако вашата вистинска локација е далеку од Шведска, веројатно е дека брзините на интернет ќе страдаат ужасно кога се поврзани со него. Како правило, подалеку од вашата вистинска локација од серверот VPN, толку повеќе вашите брзини ќе бидат засегнати.

Хардверот со кој управувате VPN треба да има значителна процесорска моќ, бидејќи VPN енкрипцијата зазема многу ресурси. На пример, ако требаше да го стартувате VPN на рутер со 1GHz процесор, вашата максимална брзина со енкрипција од 128 бит би била само околу 17Mbps.

Мојот лаптоп е ниско напојуван со процесор Intel i5-8250U и може само да управува со приближно 170Mbps до 200Mbps на 128-бит. Имајте на ум дека многу различни работи работат заедно за да влијаат на целокупната интернет брзина - не е секогаш грешка на VPN провајдерот ако вашата брзина се намали!

Препорачан VPN за најдобра брзина

 • ExpressVPN - Хостинг повеќе од 2,000 серверите во земјите на 94 низ целиот свет, неговата широка мрежа им нуди на корисниците од речиси секоја земја неверојатно брзи пристапни точки.

ExpressVPN тест за брзина

ExpressVPN резултат од брзината од серверот во Азија. Пинг = 11 ms, преземете = 95.05 Mbps, испратите = 114.20 Mbps (види целосна преглед на ExpressVPN).
ExpressVPN резултат од брзината од серверот во Австралија. Пинг = 105 ms, преземете = 89.55 Mbps, испратите = 38.76 Mbps.

Клучен VPN карактеристика #4 - Локален измама

Запомнете дека не е секогаш за брзината, туку достапноста. Ако сакате да пренесувате содржини од Netflix со седиште во САД, на пример, ќе сакате VPN кој има сервери во земјата. Исто така, во Велика Британија ако барате стриминг iBBC содржина.

Ако сте во земја која силно го цензурира Интернет или патува во една, како што е Кина, бидете сигурни дека ќе одберете VPN услуга што е добра за да добиете околу блокови. Тоа е особено тешко во Кина, бидејќи речиси сè е онлајн цензурирано и сите VPN услуги, освен државни или одобрени, се забранети. За да се надмине ова, некои VPN компании користат непроблематични сервери, сервери кои можат да ги заобиколат ограничувањата на интернет, како што се заштитните ѕидови на мрежата. Ова осигурува дека вашиот VPN работи во овие земји со силна цензура.

Можете да го гледате ова видео од NordVPN за детално објаснување за тоа како работи. Исто така, еве листа на VPN услуги кои сè уште работат во Кина (според CompariTech).

Препорачан VPN за најшироки опции за локација

 • NordVPN - Со повеќе од 5,471 сервери во 59 земји, NordVPN работи во земји каде што пристапот до Интернет е ограничен и постои силна цензура, вклучувајќи ги и Кина и земјите од Блискиот исток.

Клучен VPN функција #5 - P2P и поддршка за торентирање

Конечно, постои поддршка за P2P, што некои провајдери нема да дозволат. Споделувањето на датотеки е често интензивно со широк опсег, но корисниците на P2P имаат потреба од VPN услуги, така што постојат специјалисти како TorGuard кои ги задоволуваат. Другите како што се NordVPN ги ограничуваат P2P корисниците на одредени сервери.

Најдов дека во најголем дел, многу VPNs се доста добри за P2P употреба во денешно време и брзини не се навистина задушени. Досега само еден провајдер што го пробав беше исклучително строг за користење на P2P, намалувајќи ги брзите брзини на нула, ако не сум поврзан со одобрениот сервер за споделување на датотеки.

* Внимание: Некои VPN даватели на услуги воопшто не дозволуваат употреба на P2P, проверете дали проверувате пред да го купите во една ако ова е она што го барате!

P2P пријателски VPN услуги

 • TorGuard - Најдобри дневници за брзина, голема вредност и зафатетете се со огромно огромно огромно количество на поголемиот број интернет провајдери.

Клучен VPN функција #6 - Услуги на клиентите

TorGuard - една од најдобро поддржаните VPN услуги, води активен форум за поддршка на своите корисници (дознајте повеќе во Преглед на Томгуар на Тимотеј).

Како и во било која индустрија, VPN заедницата има свои врвни кучиња и ниски кучиња во услугата на купувачи. Јас нема да назначам кои се тие овде, но бидете сигурни дека ќе ги повикам на ова во одделни VPN прегледи.

Морам повторно да го повторам ова - За услуга што е техничка како VPN, нема апсолутно никаква изјава за компанија која специјализира во тоа да не има добра поддршка за корисниците. Е потребно. Ако се пријавувате за VPN услуга, осигурајте се дека ќе поминете низ некои прегледи за да видите како тие работат во корисничка поддршка.

Дека некои се потпираат на систем за издавање билети е доволно лошо, но тие едноставно треба да одговорат. Можете ли да замислите дека седењето дома станува сè повеќе фрустрирано затоа што секој е-пошта се враќа кај вас по еден ден или два и дека плаќате за таа привилегија?


Мој личен VPN искуство

Јас сум сега истражување, тестирање и експериментирање на VPN за подобар дел од една година. Додека јас не може да биде технички експерт на VPNs уште, јас сигурно дознав повеќе отколку што некогаш навистина сакав да за овие услуги.

Моите експерименти ја вклучуваат употребата на VPN на различни платформи, вклучувајќи ги и нивните андроид мобилни апликации, приклучоци за прелистувачи и со различни модели на користење. Некои јас сум пријатно изненаден, но некои сосема разочарани.

Морам да кажам дека на крајот на денот, без разлика на способностите на производот, нема апсолутно никаква причина за која било од овие компании да имаат лоша услуга за корисници. И да, ја оценувам неспособноста и мрзливоста како "лоша услуга за клиентите".

Опремата

Asus RT-1300UHP

Во најголем дел, моите тестови беа спроведени со помош на VPN клиент со отворен код или VPN-апликација инсталирана на машина базирана на Windows. Овие се обично во ред, и сфатив дека тоа е обично случај кога хардверот што го имаме дома го ограничува нашиот VPN повеќе од самата услуга.

Најважното нешто што го научив за опремата е дека ако имате намера да го распоредите VPN директно на вашиот рутер, треба да бидете свесни за еден многу важен фактор - вашиот VPN мора да имаат процесор за удирање. Овие се обично ограничени на опсегот на цена "ох-мој-Бог" на потрошувачите безжични рутери, па дури и тогаш, се доста ограничени.

Како пример, јас се обидов неколку VPNs на смирен Asus RT-1300UHP што ако е добро за повеќето домови. Тоа сигурно може да се справи со дури и целосна гигабитна брзина (преку LAN) и до 400 + Mbps на WiFi. Сепак, тоа само успеа пропусната моќ на околу 10 Mbps откако VPN беше поставена. Во таа брзина, процесорот веќе се протегал на 100% постојано.

Вид на рутер што ви треба за што зборуваме е во опсегот на ROG Rapture GT-AC5300 or Netgear Nighthawk X10 - Скапо, а не норма за повеќето домаќинства. Дури и тогаш, ако вашите интернет брзини се брзи - тесно грло ќе остане вашиот рутер.

Интернет конекција

Почнав да ги тестирам VPN-овите на линијата 50 Mbps, која ми даваше блиски до рекламираните брзини - најчесто добив околу 40-45 Mbps. На крај, се префрлив на 500 Mbps линија за која добивам околу 80% од рекламираните брзини - нормално 400-410 Mbps.

Тоа беше само кога јас се префрли на повисока брзина линија што сфатив дека многу VPNs се борат да управуваат со такви брзини, поради комбинација на фактори. Ова ја вклучува машината на која ја извршувате, растојанието помеѓу вас и серверот VPN што го избирате, какви стапки на енкрипција сакате, и многу повеќе.

Што сум користел VPN За

1- Стриминг

Отпрвин беше претежно тестирање на брзината, само за да се зачува евиденција, како и експеримент. Откако ја воспоставив основната линија, почнав да тестирам други сајтови за преземање или видео стриминг. Во најголем дел, сфатив дека речиси сите VPN се способни за проследување на 4k UHD видео клипови.

2 - Подигнување

Се разбира, и торентирањето беше тестирано, и го најдов тоа малку разочарувачко. Мислам дека откако вашата домашна брзина на Интернет ќе достигне одредена точка, ќе откриете дека перформансите на вашата услуга VPNs драстично се намалуваат, освен ако не инвестирате значително во подобра инфраструктура.

3- Gaming

Јас навистина не играм многу (барем не на игрите кои се важни за VPN перформанси), но јас не се забележи на ping пати. Ако сте гејмер со надеж дека ќе користите VPN за да пристапите до игра која е надвор од вашата земја, може да бидете разочарани. Пинг-времињата се зголемуваат многу подалеку од серверите на VPN, дури и ако брзините се брзи и стабилни.


VPN Најчесто поставувани прашања (FAQ)

1. Дали треба интернет конекција за користење на VPN?

VPN е дизајниран да ја маскира и заштити вашата локација и податоци, но сеуште барате интернет конекција.

2. Ќе го користите VPN го забави мојот интернет брзина?

Виртуелни приватни мрежи се дизајнирани првенствено за заштита на вашиот идентитет и зачувување на вашите податоци. За жал, еден од несаканите ефекти на енкрипција што се користи за заштита на вашите податоци е дека ја забавува вашата интернет конекција. Како правило, очекувајте да постигнете не повеќе од 70% од вашата актуелна брзина на линија кога користите VPN. Другите фактори, како што се растојанието од VPN серверот, оптоварувањето на серверот и така натаму, исто така ќе влијаат на вашата интернет брзина додека користите VPN.

3. Колку брзо може VPN конекциите да одат?

Повеќето VPN провајдери на услуги ќе ви кажат дека нема да ја ограничат вашата брзина. Сепак, постојат и други околности кои треба да се земат предвид. Како што споменавме погоре, очекувајте да добиете не повеќе од максимум од 70% од вашата вистинска брзина на линија.

4. На кои уреди можам да стартувам VPN?

Ова зависи од кој давател на услуга VPN со кој се регистрирате. Речиси сите провајдери ќе поддржуваат Windows, MacOS и Linux заедно со главните мобилни платформи. Многумина исто така ќе го поддржат распоредувањето на рутерот (во зависност од моделот на рутер), додека неколку ќе се грижат за повеќе егзотични уреди како што е Малина Пи.

5. Колку чини VPN услуга?

Како и сите даватели на услуги, VPN компаниите сакаат да останете со нив долго време, бидејќи тоа е нивниот приход. Повеќето VPN провајдери на услуги нудат различни термини на плаќања, како што се месечни, квартални и така натаму. Повеќето пати подолго од планот, толку е поевтино вашата месечна цена, но ќе мора однапред да го платите целиот договор. Очекувајте да платите помеѓу $ 9 до $ 12 месечно во просек за месечни договори, со попусти до 75% за долгорочни договори.

6. Бидејќи 256-битната енкрипција многу ќе ја забави мојата врска, дали е безбедно да користам 128-битна енкрипција?

Ова е малку незгодно, бидејќи и двата енкрипција се доста силни. Прашањето што треба да го прашате треба да биде: "Колку е мојата приватност и безбедноста на интернет вредни за мене?"

7. Дали сум целосно непознат со VPN?

Ова во голема мера зависи од тоа колку безбедно ја користите вашата VPN конекција и кој провајдер ќе го одберете. Имало многу случаи каде што корисниците на VPN биле уапсени откако ја ставиле својата вера во давател на услуги, што на крајот предаде кориснички дневници до властите.

Експертски совети

Некои провајдери на пазарот можеби не се искрени со нивните услуги. Тие тврдат дека нудат физички сервери на различни локации, но некои од нив се всушност виртуелни. Со други зборови, може да бидете поврзани со сервер кој се наоѓа во една земја, но добивате IP адреса доделена на друга земја. На пример, серверот во Кина всушност може да биде од САД.

Ова е лошо, бидејќи тоа значи дека вашите податоци минуваат низ повеќе сервери во различни делови на светот пред да стигнат до крајната дестинација. Не постои гаранција дека сајбер-криминалците, тајните разузнавачки агенции или ловците за прекршување на авторските права имаат своја рака во еден од овие посредни сервери.

За да се избегне ова прашање, корисниците треба да спроведат соодветни тестирања за да ги потврдат вистинските локации на VPN. Еве четири алатки што можете да ги користите -

 1. Ping тест алатка од Синтетички монитор на апликацијата CA
 2. Traceroute алатката од Синтетички монитор на апликацијата CA
 3. BGP Toolkit од урагани електрични услуги
 4. Command Prompt Tool aka CMD на Windows

- Хамза Шахид, BestVPN.co

8. Дали некој ќе знам дека користите VPN?

Некои веб-страници се обидуваат да ги заштитат корисниците на VPN и да имаат начини да откриваат дали дојдовната конекција е од VPN-сервер. За среќа, VPNs се свесни за ова и дојдоа до контрамерки кои помагаат. Внимавајте на давателите на услуги кои нудат закрпи или обфускација на серверот.

9. Колку е тешко да поставите врска со VPN?

Правилно треба да биде едноставно како инсталирање на апликација и внесување на вашето корисничко име и лозинка. Тогаш се што треба да направите е да кликнете на копче и ќе бидете поврзани со VPN-сервер. За жал, ова не е секогаш најдобро решение, а некои врски можеби ќе треба да бидат tweaked за оптимални перформанси. Многу VPN даватели на услуги ќе имаат упатства за тоа како да го направите ова, ако не успеете во тоа време да стапите во контакт со нивниот персонал за услуги на клиентите.

10. Дали VPN се легални за користење?

Да и Не. Иако повеќето земји немаат закони против употребата на VPN, некои од нив целосно го забрануваат тоа. Во екстремни случаи, некои земји не само забрана за употреба на VPN, туку и потенцијално затворени VPN корисници. За среќа, постојат само неколку земји каде што се VPNs досега забранета.

11. Може ли да користам проширување на VPN прелистувач?

Пробав неколку VPN прелистувачи за проширување и открив дека во најголем дел, тие спаѓаат во две главни категории. Постојат оние кои дејствуваат како прокси и едноставно отскокнуваат вашата врска од серверот, а некои кои делуваат како контрола на прелистувачот за целосна VPN апликација. Вториот значи дека сеуште ќе треба инсталирана апликација VPN за да го користите продолжувањето. Екстензии на прелистувачи на VPN обично не се целосно VPN услуги.


Заклучок: Дали ви треба VPN?

Личната приватност на интернет е под опсада од толку многу насоки и се чини дека се случи преку ноќ. Поминаа деновите кога ние само требаше да се грижиме за сајбер криминалците, но сега, исто така, мораме да се грижиме за компаниите и владите кои сакаат да ги крадат нашите податоци од истата причина - да ги искористат за свои цели.

Секако, вашата потреба за VPN во голема мера ќе зависи од тоа во која земја сте, бидејќи секој има различни нивоа на закана. Прашањето не е нешто на кое може да се одговори со едноставно да или не.

Глобална VPN пазарната вредност (милијарди долари, УСД) - Извор: Statista

Сепак, од стапката на зголемување во вредноста на глобалниот VPN пазар, Ќе речам дека е многу веројатно дека ќе му требаш порано или подоцна. Поминато време дека поединечните корисници почнаа да ја земаат својата приватност и сигурност онлајн здраво за готово и да бараат начини да ги обезбедат своите информации.

Ние самозадоволно го користевме Интернетот на ист начин како што секогаш го имаме, само гледајќи како безгрижно, како што може да биде. Точно, вирусите и Malware не направија повеќе претпазливи, но не многу се промени.

Лично, чувствувам дека усвојувањето на VPN услуга треба да биде следниот чекор што секој интернет корисник го презема. Постои огромна потреба да се излезе од начинот на размислување дека не сме загрозени од она што го правиме онлајн.

Земете на пример некој кој само сака да оди на интернет и да бара неколку слики од некои слатки мачки. Додека го прават тоа, информациите како неговите / нејзините навики за прелистување, допаѓа / не ми се допаѓа, локацијата и многу повеќе се собираат од страна на многу луѓе или организации. Зарем таа мисла не е доволно застрашувачка за да принудува некоја форма на дејствување?

Значи, велам да, дури и ако мислите дека не ви е потребен VPN - Вие навистина.