15 практични совети за подобрување, унапредување и добивање поголем сообраќај до вашиот блог денес

Член од Џери Лоу. .
Ажурирано: ноември 12, 2020

Креирање на вашиот блог е чекор број еден.

За да останете пред вашата конкуренција во која било лажат, треба активно да го развивате и подобрувате вашиот блог.

Постојат многу фактори кои одат во градење на успешен блог. Користењето на вистинскиот збир на податоци, изборот на најдобрите алатки и примената на најдобрата стратегија, сите влијаат врз тоа како ќе биде успешен вашиот блог.

Што е во овој водич?

Во овој водич, ние ќе разгледаме во неколку работи што можете да ги направите за континуирано подобрување и растење на вашиот блог.

Нашиот пристап е сличен на „Кајзен“ - термин кој обично се однесува на статистичкиот процес што го подобрува квалитетот во секој аспект на деловното работење (првично, производствено). Willе се фокусираме на користење податоци / специфични веб-мерила за да ги дефинираме нашите активности.

Некои од советите што ги споменав бараат многу малку напор и можат да создадат непосредни позитивни резултати; додека на другите им треба повеќе време и вештини за да ги завршат. Тоа е како да играте RPG видео игри - некои нивоа се лесни, додека за некои е потребно подолго време / напор да ги совладате потребните вештини и чекор напред.

Содржина


Податоците се ваш пријател, но кој?

Знаеме дека податоците се од суштинско значење за мерење на напредокот и за подобрување на блогирањето.

Но, каков вид на податоци треба да ги гледате?

Ако не користете десна веб-метрика за следење на напредокот и фино нагодување на вашиот сајт, тогаш може да преземете два чекори назад, наместо еден чекор напред.

Во зависност од природата на вашата ниша и нивото на разбирање, може да погледнете различни типови на статистички податоци.

На прв поглед, извештајот на Google Analytics може да биде огромно. Толку многу броеви! И можеби не сте запознаени со некои од показателите или концептите.

Па, не плаши се затоа што

 1. Броевите / концептите не се толку комплицирани, и
 2. Искрено, мислам дека блогерите не треба да трошат премногу време во мелење извештаи на Google Analytic.

Одете едноставно. Вашата цел е да изградите подобар блог за вашите корисници, а не да ги поминувате часовите по часовите за да ги научите техничките податоци зад Google Analytic броеви.

Оттука, предлагам само четири броја на Google Analytics за следење. И тука се четирите витални статистики на Google Analytics што секој блогер - без оглед на големината на вашиот блог или нишата во која се наоѓате - треба да ги разбере и да внимава на нив.

1- Сесии / стекнати корисници

By Дефиниција на Google: Сесија е група кориснички интеракции со вашата веб-страница што се одвиваат во одредена временска рамка.

Замислете дека сесијата како контејнер за акциите што корисникот ги зема на вашиот блог. Садот може да содржи повеќе прегледи на страници и настани и активности.

Разбирате дека постои голема разлика помеѓу сесија и корисник во извештајот на Google Analytic.

Едноставно објаснување (за подетални детали, го прочитате овој) за ова е дека: Корисник е лице кое доаѓа на вашиот блог и ја чита вашата содржина. Еден корисник може да снима повеќе сесии дневно во вашиот извештај на Google Analytics. На пример, ако тој / таа дојде на вашата страница, прочитајте неколку објави на блогови 8 часот наутро и повторно се враќате по ручекот во 1 часот - тоа се снимени две сесии.

Постојат два методи со кои завршува сесијата:

 • Истекување засновано на време: По 30 минути неактивност / На полноќ
 • Промена на кампањата: Ако корисникот пристигне преку една кампања, ќе замине, а потоа ќе се врати преку друга кампања.

Следењето колку сесии / корисници стекнува вашиот блог е еден од начините за мерење на растот. Ако вашиот блог стекнува повеќе сесии овој месец отколку порано, тогаш сигурно мора да направите нешто како што треба.

За да ги видите вашите броеви во стекнувањето на сесии / корисници, најавете се на Google Analytics, Табла> Аквизиција> Преглед.

2-сообраќајни канали / референции 

Google Analytics групира извори на сообраќај во повеќе канали, вообичаени се платено пребарување, органско пребарување, директен, социјален, упатување и сл.

Повеќето од овие термини се самообјаснувачки, освен за:

 • Терминот „Упатување“ се однесува на посетители кои доаѓаат од врски на други веб-страници;
 • „Директен“ се однесува на корисниците кои го посетуваат вашиот блог со внесување на вашата веб-адреса во лентата за адреси.

За да ги добиете броевите, најавете се на Google Analytics, Табла> Аквизиција> Целосен сообраќај> Канали.

Пример (Стекнување> Целосен сообраќај> Канали).

Добро погледнете каде доаѓа вашиот сообраќај.

Дали има веб-страница или блог што се истакнуваат од која социјална платформа испраќа најмногу сообраќај кон вашиот блог? Дали добивате многу органски сообраќај за пребарување (имате среќа!)? Кои напори се трошат колку што сообраќајот?

И прашањето за пари: Што можам да сторам за да ги зголемат овие бројки следниот месец?

(Ние ќе копаме во некои работи што можете да ги направите во подоцнежниот дел од нашиот водич.)

3 - стапка на отскокнување

Отскокнување е сесија со една страница на вашиот блог. Откачен корисник доаѓа до вашиот блог и остава без да ја посетите втората страница.

Стапката на отфрлање е добро мерење на вашата содржина или квалитет на сообраќај:

 • Дали ви служи вистинската содржина на вашата публика?
 • Дали се фокусирате на вистинската публика со вашата содржина?

Високата стапка на отскок не е неопходна лошо.

Ако успехот на вашиот блог зависи од корисниците што гледаат повеќе од една страница - на пример, корисниците ја посетуваат вашата страница „започнете овде“ и се претпоставува дека ќе кликнат на врската за да ги прочитаат вашите други објави, тогаш, да, висока стапка на отскокнување е лошо

Сепак, има и други случаи кога се претпочита висока стапка на отскок. На пример, ако вашиот блог зависи од приходите на здруженија, тогаш високата стапка на отскокнување можеби е добра работа - вашите корисници го посетуваат вашиот блог, кликнуваат на вашите придружни врски и заминуваат.

Стапката на отскокнување е важна метрика затоа што го активира „прашањето зошто“.

Зошто има ненадеен наплив (или натопи) во стапката на отскокнување на вашиот блог?

Дали има скршена слика линк? Дали страницата се вчитува екстра бавно? Дали усогласувањето на дизајнот е непроменето? Дали изворот на сообраќајот на блог драматично се промени?

4- Просечно време на страницата

Следењето на времето што некој ќе го помине на вашата страница ви помага да разберете начини за подобрување на вашата содржина и лепливоста на блогот.

Има различни начини за мерење на просечното време на страницата но за лесно упатување, ние само ќе се фокусираме на најлесниот.

Просечно време на страница
Најавете се на Google Analytics, Табла> Однесување> Содржина на страницата> Сите страници.

Совет: Вашата ефикасност на хостинг влијае на искуството на вашите корисници - проверете го нашето список на најдобри веб-домаќини и најевтин хостинг на WordPress.

5- (факултативно) цели

Во мандат, целите во Google Analytics мерат колку добро вашиот блог ги постигнува вашите целни цели.

Овие цели можат да бидат:

 1. Пријавете се на вашиот билтен, или
 2. Посетете и прочитајте дел од содржината на вашиот блог, или
 3. Преземете ја вашата ebook, или
 4. Направете купуваoе (доколку ја обработувате трансакцијата).

Поставувањето на целите во Google Analytics не е задолжително - но многу се препорачува ако читате за да ја надминете кривата на учење.

Имајќи правилно конфигурирани цели, им овозможува на Google Analytics да ви обезбеди критични информации, како што се бројот на конверзии и стапката на конверзија за вашата страница - што, пак, ви помага да ја процените ефективноста на вашата содржина или маркетинг кампања.

Willе зборуваме повеќе за тоа како се користат целите Тактика # 2.

Унапредувања

Откако ќе имате разбирање за различните типови на податоци достапни за вашиот сајт, тука се и некои од практичните работи што можете да ги направите за да го подобрите вашиот блог.

Тактика # 1: Познајте ја вашата публика подобро

Која е вашата публика, навистина? Која е нивната општа возраст? Кое ниво на образование тие го имаат? Некакви културни специфики?

И што е најважно: ЗОШТО се наоѓаат на вашата страница? Како можете подобро да им служите?

Ако не знаете кои се читателите на вашиот блог, пукате во темница.

Еве три начини подобро да ја запознаете вашата публика.

Обидете: Интервјуирајте луѓе во вашата зона на читање

Започнете со луѓе што ги знаете, потоа проширете се на имиња во вашата лажат. Собирајте информации, ставајте статистики и графики. Како блогер, можете да најдете анкети и анкети корисни алатки на дофат на раката. Избирачкото мислење на блогот ви помага да се утврди вашата демографија.

Користете анкети, анкети и интервјуа за да откриете кој чита, како и кој може да чита - нивните возрасти, пол, занимања, интереси, сфери на животот, итн. Поканете ги да ве контактираат и да се претстават и да разговараат за она што им се допаѓа твојот блог. Зошто тие избраа да те следат? Каков вид на објави се нивните омилени? Што е тоа за вас и вашата содржина што ви дава кредибилитет во нивните очи?

Јас секогаш ги поканувам претплатниците на WHSR да го погодат „одговорот“ во билтенот за да добијам можност да се поврзам. Треба да го сториш истото.

Еве три алатки кои ќе ви помогнат да креирате истражувања бесплатно:

Обидете: Публика на Фејсбук

Има многу информации на вашата страница на Фејсбук (претпоставувам дека имате една за вашиот блог, ако не - одете создадете една што побрзо). Вие само треба да знаете каде да ги најдете.

Оди до Увид на публика во Фејсбук, поврзете ја вашата страница за да дознаете повеќе за вашата публика: возраст и пол, страници што ги сакаат и купувања преку Интернет (само во САД).

Обидете: Форуми

Форумите се добри да видат што врие во вашето поле и што вашата публика е интересно и релевантно во дадено време.

Webmaster World и Веб хостинг Разговор се два типични примери за тоа како ниша форум може да ви даде неверојатен износ на влезови за да се разбере она што луѓето во мојата индустрија се загрижени.

Сепак, едно предупредување пред да скокнете - не дозволувајте вревата да ве одвлекува од целите. Форумите се домаќини на доброто и лошото јаболко на корисничката база, затоа проверете дали ги филтрирате сите ирелевантни дискусии и фокусирајте се само на она што е важно - особено на темите што во основа се барања за помош, бидејќи тие ви даваат позадина материјал за да напишете дел од одговор.

Тактика бр. 2: Истурете масло во оган: Фокусирајте се на победникот

Сега сте вооружени со вистинските податоци за вашиот блог и публика, време е за некои активности.

Првото нешто што треба да направите е да дознаете што работи и што не е за вашиот блог.

Работи што можете да направите во реалниот живот:

1. Инвестирајте повеќе пари и напор во извори на сообраќај што ги претвораат најдобрите. 

Во следниов пример (видете ја сликата подолу) стапката на конверзија на цели за Facebook Mobile и Google Organic сообраќајот го претвора 7x во 20x подобро. Она што треба да го сториме овде е да потрошиме повеќе напор, време и пари за да добиеме поголем сообраќај од овие два извори.

За да го испитате сообраќајот на блогот, најавете се на таблата со Google Analytics> Аквизиција> Целиот сообраќај> Извор / Средно.

2. Двојно зголемете на рекламна кампања што работи.

Ако трошите $ 50 / месец на реклама на Твитер, која носи многу сообраќај, поминуваат $ 100 / месец и достигнете уште повеќе луѓе.

3. Проширете ја вашата содржина (наместо да создавате нови пораки цело време) 

Проширете ги содржините што ги даваат најдобрите стапки на ангажман.

Кои теми се чини дека се најпопуларни кај вашите читатели? Можете ли да додадете повеќе информации во објавата? Бидете креативни - интервјуирајте експерт за индустрија, додајте неколку нови графикони, направете видео упатство и така натаму. Клучот е да се фокусирате на победниците и да го искористите најдоброто од нив.

Корисниците поминуваат повеќе време на овие страници (подвлечени броеви). Може ли да ги проширите оние содржини што ја даваат најдобрата стапка на ангажман? За да го видите овој број, најавете се на таблата со Google Analytics> Однесување> Содржина на страницата> Сите страници.

Тактика #3: Соберете ниско виси плодови

Ниските виси плодови е прилично лесно да го зграбиме овошјето, и за среќа повеќето веб-страници имаат ниско виси плодови за изборот. Основните задачи што можете да ги направите за неколку минути на ден може да имаат големо влијание врз севкупниот успех на вашиот блог.

Работи што можете да направите во реалниот живот:

Некои основни задачи што можете да ги направите сега се:

 1. Користете IFTTT за да ги промовирате вашите најнови блог постови на социјалните медиуми.
 2. Поставете профил на социјалните медиуми специјално за вашиот блог.
 3. Додајте копчиња за социјално споделување на вашата веб-страница.
 4. Креирајте контактна страница, така што посетителите на страницата знаат како да стигнат до вас.
 5. Инсталирајте систем за трети лица, како Disqus. Ова ќе ја подобри стапката на ангажираност на корисниците.
 6. Напишете страница за одрекување, така што читателите знаат дека можат да ви веруваат да бидете однапред.
 7. Споделете содржина повеќе од еднаш; користете ја алатката за автоматизација за повторно да го делите стариот. Со ре-споделување на постарите содржини, го чувате во очите на јавноста.
 8. Креирајте прегледи кои прикажуваат дел од вашата најдобра содржина.
 9. Направете инфографика која дополнително објаснува популарна статија.
 10. Направете некои A / B тестирања за да видите колку добро работи од навигацијата до копчињата Call to Action.
 11. Креирајте страница за почеток тука за да им служите на новите посетители.
 12. Дознајте што вашата главна тема е за вашиот блог и бидете сигурни дека сите содржини се совпаѓаат со вашата тема / цели.
 13. Провери за грешки во грешките, граматички грешки и грешки во вашиот блог. Ништо не прави блог да изгледа понепрофесионално од повеќекратни и конзистентни грешки во оваа област.
 14. Развијте уличен тим. Ова е тим од поединци кои помагаат да се шири зборот за вашиот блог. За возврат, може да им испратите бесплатна маица или други добрите.
 15. Креирајте редакциски календар.
 16. Распоред на резервни копии за да не го изгубите целиот блог на катастрофално пропаѓање на страницата.
 17. Проучете го вашиот наслов? Дали го дофаќа интересот на читателот? Дали тоа ефективно го објаснува она за што сте?
 18. Следете ги другите блогови во вашиот лажат и поврзете се со оние сопственици на блог.
 19. Коментирајте на други блогови и додајте вредни мисли.
 20. Најдете ментор кој успеа со нивниот блог. Побарајте од менторот да ви помогне да направите свој блог да биде успешен.
 21. Направете ја вашата повик за акција (CTA) што е можно попрецизно. Заменете ги зборовите како "кликнете овде" со посилни команди како што се "добие бесплатна ebook."
 22. Бидете сигурни дека постои рамнотежа помеѓу сликите и текстот, но сликите се релевантни за објавувањето.
 23. Поправете ги сите прекинати врски. Можете да инсталирате приклучок кој лесно ќе ви овозможи да најдете прекинати врски на WP блог.

Тактика бр. 4: Изградете список, соберете е-пошта на посетители

Луѓето кои ја посетуваат вашата веб-страница се слетаа таму, бидејќи тие се заинтересирани за темата што ја покривате. Ова е насочено кон публика како што можете да се сретнете. Важно е да ги собирате нивните информации за контакт за да можете да продолжите да ги продавате на овие лица.

Социјалните медиуми се пренатрупани, но со е-пошта ги праќате вашите материјали на многу конкретна публика која веќе одлучи дека се заинтересирани за она што треба да го кажете.

91% од луѓето ги проверуваат нивните e-mail пораки секој ден.

Споредете го тоа на сајтови како Фејсбук, каде што вашиот пост може да се турка надолу по вестите со сите бучава.

Интересно читање: Најдобри алатки за маркетинг по е-пошта за мал бизнис

За среќа, постојат некои е-мејл маркетинг алатки кои можат да ви помогнат да се соберат и да останат организирани со е-мејл маркетинг.

Покрај тоа, ќе сакате да користите професионално дизајнирана opt-in форма, така што нема сомнеж дека корисникот се пријавил на списокот за испраќање. Последното нешто што сакате е да бидете обвинети за спам на оние што се на вашата листа со пошта. Некои од алатките за списоци со е-пошта споменати погоре имаат вградени формулари за вклучување или додатоци кои се синхронизираат со вашиот блог.

Како да ја насочите и растат вашата е-пошта да се вратиш: Совети од Адам Конел

Адам Конел

Една од моите омилени техники на "листа на градби" е користење на "категоризирани опции за избор".

Слична е идејата за надградба на содржината, но е многу полесно да се управува.

Идејата е дека користите опциите за да понудите ексклузивна содржина што е релевантна за некоја тема што некој ја чита во тоа време.

На пример, ако водењеш блог за храна, ќе понудиш поинаква "оловен магнет'на луѓето кои ја читаат категоријата за рецепти за јадење отколку што гледаат оние категории на рецепти за појадок.

Тоа е она што го користевме во Велика Британија Linkology за да ги зголемиме прилозите за е-пошта преку над 300%:

Еве еден брз преглед на процесот што го користевме:

 1. Повторно организирајте ги и кондензирајте ги нашите категории на блогови на основните теми 4-5
 2. Создаден олово магнет за секоја основна тема
 3. Инсталираниот Thrive водич за WordPress приклучок кој може да целете одлуки во специфични категории
 4. Поставување на тргнете во форми за да го промовирате секој магнет на олово (ние се фокусиравме на страничните ленти, во содржината и поповрзувачките форми)
 5. Активираното насочване на категорија за да се осигури дека секоја форма на одлука ќе се појави на точната категорија

Клучот тука е да се понуди магнет со олово кој е тесно поврзан со она што некој го чита во тоа време.

На тој начин, тие се далеку поголеми шанси да се претплатите.

- Адам Конел, Адам Конел ме точка.

Тактика # 5: За страната

А навистина неверојатно За страната треба да има повеќе од само фактите за вашата компанија. Тоа треба да биде приказна за вас и како сте го зголемиле вашиот бизнис, какви се вашите основни верувања и што ве прави различен од вашите конкуренти. Еве некои клучни елементи на добра страница.

 За идеите на страницата за да ги испробате

Идеја #1: Олово со кука за отворање што го зграпчува читателот.

Жолта лист Гамаки го зграпчува читателот со оваа линија на нивната страница: "ДОДЕКА на одржливи општествени промени, веруваме страсно во патувања, дремки, добра храна, одлични пријатели, долги разговори, проширени хоризонти + дух на авантура." Како може да ви помогне, но продолжи да читаш?

Идеја #2: Бидете лични.

Осум часовен ден е еден пример за веб-страница што го прави ова добро. Едноставно започнува со „Здраво! Ние сме Нејтан Страндберг и Кети Кирк… “Силниот, разговорен тон го привлекува читателот во себе.

Идеја #3: Споделете ја својата историја.

Брајан Кларк во Copyblogger започнува неговата За страница, зборувајќи за историјата на компанијата.

Вашиот За страната треба да биде одраз на вашата деловна изјава и вашата личност. Направете го тоа интересно и читателите ќе се чувствуваат како да те познаваат на лично ниво.

Тактика бр. 6: Подобрете го вашиот блог визуелно

Потребно е просечно лице 0.05 секунди за да донесе пресуда за вашата веб-страница. Тоа преведува на 50 милисекунди за да направи добар впечаток за вашиот посетител. Во 50 милисекунди, тоа е сомнително лицето има време да прочитате голем дел од вашиот текст. Што значи тоа? Тоа значи дека првиот впечаток на повеќето луѓе за вашата веб-страница е направен врз основа на дизајнот и сликите, кои мозокот процесира побрзо од текстот.

Општо, еве што ви предлагам со вашите визуелни елементи на блогот:

Направите:

 • Користете релевантни, јасни слики од екранот и графикони за да додадете вредност на вашиот пост
 • Користете инфографика за да ги сумите вашите поени

Немој:

 • Користете ирелевантни, грди фотографии од акции кои не прават ништо за вашиот бренд да изгледа карактеристичен
 • Користете фотографии со лошо поставени модели

Еве три начини да се најдат, не мора да ангажирате фотограф и екипаж за да добиете прекрасни фотографии за вашата веб-страница.

 Три лесни начини за подобрување на вашиот блог визуелно

1- Направете себе си 

Со толку многу бесплатни ресурси и веб апликации на Интернет, супер е лесно да создадете зачудувачки слики сами - дури и ако не сте графички дизајнер по професија.

Фото уредници 

Сакате оригинална графика за вашиот следен блог пост? Направете го тоа сами со следниве чекори:

 1. Фотографирајте го вашиот телефон,
 2. Најдете бесплатни икони и векторски уметности во Икони на WHSRПронаоѓач на икони or Freepik,
 3. Спојување и уредување на овие елементи со користење на веб-уредувач како Слика мајмунCanvaили Дизајн волшебник.
Пример - Креирање на слика за објавување на Фејсбук со помош на бесплатниот уредник на Волшебникот за дизајн Алатката нуди повеќе од 17,000 обрасци за дизајн и 1,200,000 слики во нивната база на податоци - кликнете овде за да ги пробате.

Превземање на софтвер (бесплатно)

Снимете го вашиот екран и направете го во GIF слики. Бесплатна алатка - ScreenToGif (Windows) и Кап (Мек).

Пример - слика на GIF Јас го направив ова пост за собирање лични веб-страници користејќи го ScreenToGif.

2- Вработи хонорарен дизајнер

Во случај графичкото и снимањето фотографии да не е ваша работа, секогаш можете да ја оставите работата на хонорарен дизајнер.

Трошоците за графички и веб дизајн значително се намалија во последните неколку години благодарение на слободниот софтвер и силната конкуренција. Врз основа на мојата неодамнешна студија - дизајнер наплатува просечно околу 26 УСД / час и може да достигнете дури 3 УСД / месечно.

Интересна споредба: Upwork vs Fiverr - Што е најдобро да ангажирате хонорарни преведувачи

Цена на веб-страница и графички дизајн врз основа на Upwork Top 100 freelancer профили. Просечна стапка на час = $ 26.32 / час; највисока = $ 80 / час, најниска = $ 3 / mo (извор).

3-Pixabay (или други директориуми кои нудат прекрасни слики)

Ако мора да додадете ирелевантни фотографии на вашата објава - најмалку што можете да направите е да избегнете грди фотографии од акции. Тие не само што се благи и карактеристични, туку можат да се појават на повеќе други страници во кое било време, со што вашиот блог изгледа помалку уникатно.

Има безброј директориуми на слики каде можете да добиете бесплатни, зачудувачки фотографии. Pixabay е мојот омилен поради неговата флексибилност. Нема барања за припишување, што значи дека можете да направите се што сакате со сликите што ги добивате од овој извор.

Покрај тоа, тоа е супер едноставно за користење - има дури и едноставно пребарување право на почетната страница, пред да се логирате. Ќе добиете пристап до фотографии, векторски слики и илустрации и може да се филтрирате по потреба. Преземањето на актуелните слики е неверојатно лесно и, пак, доаѓа со опции за големината на сликата (пиксели и МБ), така што сликата што ја имате во рака е јасна и квалитетна за каква и да е вашата цел (во мојот случај, најверојатно, онлајн вашиот блог - не е потребна огромна големина на датотека).

Примерок - сликата е пронајдена на Pixabay.

Посетете го сајтот: pixabay.com

Тактика # 7: Блог дизајн - помалку е повеќе

Кога барате да го подобрите вашиот блог, дизајнот е очигледна работа што треба да ја разгледате. Целокупниот изглед на вашата веб-страница е првиот впечаток што еден посетител на сајтот има на вашиот блог. Важно е да имате убав баланс на страницата. Сите елементи мора да се соберат во употреблива и визуелно пријатна целина.

Како да се дизајнира со подобра ефикасност

Вие не оптимизирате страници. Вие оптимизирате мисловни секвенци.

Природата е најголемиот дизајнер. Додека ние дизајнираме за веб, имаме многу да научиме со проучување на самата природа. На крајот на денот, сè е за рамнотежа и хармонија, контраст на формите и бојата.

4 тестови што може да ги извршите за да ја потврдите ефективноста на вашите елементи за дизајн:

1- Внимание: Секој елемент мора да го привлече вниманието на посетителот и да го стори тоа во правилен редослед. На пример, најпрво воспоставете фактор на голема желба, а потоа обезбедете Call-To-Action. Или прво ориентирајте го посетителот, а потоа "создадете ја потребата".

2- Насока: Елементите на веб-дизајнот мора логично да паднат во патеката за читање на посетителот: од лево кон десно, од врвот до дното. Побудете го интересот и ориентацијата пред "создавање на потреба", пред информации и Call-To-Action.

3- Контраст: Стратегично менување на патеката на очите на посетителот следат на екранот користејќи контраст. На пример: Светли бои, особено црвена и портокалова, фати внимание на посетителот. Исто така, повеќе ќе се издвојуваат поголемите елементи, невообичаени форми или паралаксални ефекти со нивната "виртуелна" трета димензија. Користете движење исто така: "Летечки слики", анимирани паѓачки менија, лизгачи, лебдечки ефекти работат добро. На крај, запомнете дека одделните елементи (т.е. редови во различни бои во позадина) се издвојуваат.

4- Баланс: Ако сакаме да учиме од природата, билансот е од најголема важност. Чувајте ја релативната големина на вашите компоненти еднакви или користете "количина" за да доведете рамнотежа. На пример, ако користите колони со нееднакви ширини, користете повеќе "потешки" елементи (на пр. Слики) на тесната колона за да ја измерите тежината на пошироката колона.

–Ал Пулис, COMMbits Веб Дизајн

Примери за реалниот живот

Пример #1: Не ги зачувувајте сите ваши содржини заедно

Треба да постои рамнотежа на белиот простор и други елементи. Белата површина не мора да биде бела боја. Забележете како Freshbooks користи негативен простор за да создаде елегантен изглед. Намалете го нередот на страницата. Избришете непотребни предмети или преместете ги на друго место. Зголемете го белиот простор за да ја намалите бучавата.

Пример #2: Користете едноставен дизајн за да го минимизирате одвлекувањето

Корисниците треба да се фокусираат на вашата содржина. Нане прави добра работа со фокусирање на читателот до целта на страницата - за да ве натера да се регистрирате за сметка.

Пример #3: Користете помалку елементи во горното мени за навигација

Потоа можете да креирате под категории под тие поголеми. Еден пример што покажува како можете да организирате многу категории може да се видат на Amazon.com. Тие ги поделија предметите во категории, како што се Книги, но потоа дополнително ја расчленуваат категоријата според дополнителни под категории за да ви помогнат да ги сортирате и пронајдете специфичните ставки што ги сакате од илјадници. Ако имате многу категории, обидете се да излезете со само неколку главни категории. Намалете ја употребата на скокачки прозорци. На максимум, додадете само едно скокачко прозорец.

Тактика #8: оптимизација на пребарување на страница

Кога имате подобар пребарувач рангирање, ќе видите зголемување на сообраќајот и приходите. Откривањето на светиот грал за тоа како да се рангира повисоко во пребарувачите може да изгледа огромно, иако. И покрај тоа што е точно дека истражувањата и подобрувањето на факторите надвор од страната (како што се добивање на врски) се природно важни, има многу ниско виси плод во оптимизација за која многу блогери превидуваат.

Google редовно ги менува своите алгоритми, па затоа може да биде тешко да се открие само она што Google го сака. Постојат три работи за кои треба да се фокусирате ако сакате да се рангирате добро во пребарувачот на Google: Содржина, овластување за изведба и корисничко искуство.

Сите овие фактори се собираат и се комбинираат во она што Google го смета за "добар" блог кој е достоен за повисок ранг во резултатите од пребарувањето.

Научете повеќе за: Водич за оптимизација за почетници

Зголемете го сообраќајот за пребарување за 321% со оптимизација на страницата

Во последно време, ги проучував начините за зголемување на органски сообраќај за пребарување само преку промена и форматирање на содржината (On-Page SEO).

И имам убави резултати.

Препродавањето на еден од моите постови е зголемен за 321%!

Еве ги основните чекори на On-Page оптимизација кои ќе ви помогнат да добиете повеќе сообраќај:

1. Следете излезни линкови за да ја проширите вашата содржина со информациите за кои вашата публика е заинтересирана.

На пример: Во мојата статија за прв блог пост постојат линкови до други ресурси со десетици идеи за блог постови.

Веднаш штом ќе го додадам кодот за следење на излезни врски, дознав дека моите читатели кликнете на овие линкови како луди. Што направив? Ја проширив мојата содржина со 57 идеи за првиот блог пост. И сега ова е мојата најпопуларна клучен збор, која носи најголем дел од Google сообраќајот.

2. Креирајте Содржина ако имате напишано повеќе од зборовите 2,000.

Ова ќе ви помогне да добиете брзи врски со Google SERP и да го зголемите вашиот CTR.

3. Најдете ги прашањата што ги поставува вашата публика за темата на вашата статија и дајте одговори.

Може да земете прашања од Google во блокот „Луѓето исто така прашуваат“.

Овие акции ќе ги зголемат вашите шанси да влезат во опремен фрагмент.

4. Обидете се да вклучите релевантни клучни зборови со долга опашка во вашиот H2.

Но, не претерувај!

5. Користете нумерирани и нумерирани листи за да имате шанса да го достигнете избраниот фрагмент.

Веднаш штом ќе бев таму, кликне на мојот напис за ова прашање се зголеми за 20%!

6. Секогаш пробајте нов наслов за вашите страници ако не сте задоволни со резултатите од вашиот сообраќај од Google.

Смени го. Експеримент! Додади модификатори и нови клучни зборови.

За мојот најпопуларен напис, јас ја сменив ознаката за наслов повеќе од 20 пати оваа година :)

И како резултат на тоа, го зголемив сообраќајот со 321% благодарение на овие едноставни чекори на On-page SEO.

- Мајкл Позднев, Сакам да бидам блогер.

Да преземе дејства

Некои едноставни работи што можете да ги направите за да ги подобрите рејтингот на пребарувањето се:

 • Користете описни алт-тагови за сите слики
 • Исправи ги сите 404 грешки и прекинати врски
 • Вклучете клучни зборови во вашите H1, H2 и H3
 • Внатрешно поврзување - бидете сигурни дека вашите важни страници се добро поврзани внатрешно
 • Користете оригинална, корисна содржина која одговара на потребите на корисниците - Гугл Панда ги казни страниците со премногу тенки страници со содржина
 • Користете лента за гримаса и карта за да им помогнете на Google да ја разбере структурата на вашиот сајт и протокот на содржина
 • Користете табела со содржина ако вашата содржина е подолга од зборовите 2,000
 • Проверете ги насловите на страниците за подобрување на страницата со резултати од пребарувањето CTR - студии на случаи покажаа дека CTR влијае на рангот на сајтови.
 • Подобрете ја стапката на ангажирање на страницата - стапката на одгатнувања и времето на страницата влијаат на рангот на страницата.

Тактика # 9: Прочитајте го сопственото пишување

Еден едноставен начин за подобрување на вашиот блог е да одвоите време да работите на стара содржина. Редовно читајте ги старите мислења на:

 • Најди ги и исправи ги граматичките грешки. Дури и парчиња кои поминале низ повеќе редакции може да содржат грешки.
 • Напиши подобро наслови и под наслови. Проверете дали овие целни клучни зборови сакате и дека тие се доволно интересни за да го фати интересот на читателот.
 • Генерирање нови идеи за промовирање на старите мислења на социјалните медиуми. На пример, дали може да биде домаќин на Twitter разговор кој користи некои од вашите стари објави за да започнете дискусија?
 • Повторно ставете ја старата содржина и презентирајте ја на свеж и интересен начин, како што е слајдшоу или видео.
 • Креирајте прегледи од вашите најдобри постови кои се центрирани околу одредена тема.
 • Направете популарни мислења лесно достапни.
 • Рециклирајте ја и надградете ја вашата стара содржина во нешто што е уште поважно од порано.

Повеќе совети: Совети за убијци за ефективно пишување текстови

Тактика # 10: Добрата содржина не е доволна

Не постои негирање дека добра, добро напишана содржина е важна ако сакате да ја вклучите вашата публика. Но, тоа едноставно не е доволно да се вози сообраќај кон вашиот сајт сама по себе.

Треба да креирате содржини што вашата целна публика најмногу сака да ги прочита.

Како знаеш што сакаат да го прочитаат?

Каде да најдете одлични идеи за содржина 

1. Google Analytics

Вратете се кон вашата Google анализи. Дознајте каков тип на содржина сака вашата публика. Кои парчиња најчесто се поврзуваат или споделуваат? Направете повеќе теми од овие теми, а помалку од помалку популарните (или ги реприменувате помалку популарните за да ги направат повеќе како популарни мислења).

На пример, ова се нашите врвни 10 блог постови за Web Hosting Secrets Откриени за јануари 2016. Постата за приклучоците на Фејсбук ја држи публиката подолга од просекот. Ова значи дека публиката смета дека оваа информација е корисна. Всушност, тие го трошат 100% повеќе време на тоа работно место отколку на некои други. Време е да дознаете што го прави тоа толку добро и "засилувач" на содржината.

2. Други медиумски платформи

Бидете инспирирани од популарната содржина на Подкаст, Канали на YouTube, SlideShare и така натаму. Ова е прозорец во она што луѓето во вашата лажат сакаат да знаат повеќе за. Постои причина дека одредена содржина е повеќе популарна во било кое дадено време.

На пример, iTunes им овозможува на корисниците да пребаруваат подкасти врз основа на популарност. Забележете ја темата, како и начинот на кој таа е презентирана на публиката.

Користете го YouTube за да видите кои играчи во вашата лажат се прават. Дознајте кои видеа се најпопуларни во нивните канали. Вклучете ги оние популарни видеа во идеи за содржини на блогови.

На SlideShare, можете да отидете на Најпопуларна страница за да дознаете кои слајдови го грабаат интересот на посетителите на страницата.

Примерок од реалниот живот: планета Пари подкасти, рангирана според популарноста.

3. Трендирање на Твитер

Што е трендовски на Твитер? Ова може да ви понуди увид во тековните теми за кои вашите читатели можеби ќе сакаат да дознаат повеќе. Имај на ум:

Не е сè што е трендовски на Твитер е важно за вашата лажат. Жената на Брејд може да има истрелани од Cracker Barrel, но дали навистина има нешто во врска со вашиот бизнис тренинг бизнис? Можеби тоа го прави ако сакаше да разговараш за тоа како да се надмине огнената бура на социјалните медиуми.

Секогаш можете да генерирате нови идеи за блогирање од What's Trending на Твитер - дури и ако тоа не е токму вашата лажат. Во WHSR - дел од нашиот раст произлегува од стратегијата за содржина каде што се спојуваме нашата примарна ниша (Блогирањето, веб хостинг, социјалните медиуми маркетинг) со други тренд теми (World of War Craft, Dungeon Master, Shark Tank TV серија, градинарство, итн.). Со брак две многу различни теми проширува читање и нуди нови агли за пишување на вашата тема.

Веб-страниците каде што луѓето поставуваат прашања за некоја тема, како што е Квора, исто така може да биде добар извор за да видат што сакаат луѓето да знаат повеќе.

Тактика бр. 11: Создадете центар за центар и одликувајте ја вашата најдобра содржина

Погледнете ги различните категории на вашата веб-страница. Дали недостасуваат категории? Може ли да креирате страница за центар (некои ја нарекуваат „страница со лента“) и да ја прикажете вашата најдобра содржина во таа категорија? Или, можеби едноставно сакате да истакнете одредена тема над другите, бидејќи вашата анализа на податоци покажа дека посетителите на вашата страница се најзаинтересирани за XYZ.

Можете да креирате табели кои ги врзуваат темите, групите елементи во основната табела и додадете боја и интерес за вашиот сајт. Некои од видовите содржини што можеби сакате да ги вклучите ќе бидат:

 • Како да водичи за одреден предмет
 • Студии на случај
 • Напредни теми
 • Најпопуларни теми во одредена категорија
 • Теми кои се тренди во моментот

Тактика бр. 12: Подобрете ја брзината на вчитување на страницата

Разговаравме малку порано за важноста на брзото вчитување пати за вашата веб-страница и како нетрпеливи луѓе може да биде. Добивањето на вашиот блог да се вчита побрзо бара да погледнете многу различни елементи.

Дознајте од Про: Дарен Ниско

Потребно е опсежно тестирање за да се оптимизира брзината на вчитување на вашата веб-страница. Тоа вклучува секојдневно фино подесување за да се постигнат најдобри резултати, но вашата инвестиција во времето ќе се исплати во смисла на зголемена оптимизација на пребарувачи и стапка на конверзија.

Една работа што ја сметам најважно е GZIP компресија за вашата веб-страница. Ова е метод за компресирање на веб страницата во мали, полесни и побрзи податоци за вчитување на датотеки со податоци.

За среќа, ова е лесно да се постигне со WordPress, преку кој било број специјализирани приклучоци. Кој го користам (во Bitcatcha, InMotion хостинг) е W3 Вкупно кеш, кој исто така ги кешира вашите страници како дополнување на GZIP компресијата.

- Дарен Лоу, Bitcatcha

Очигледно, едноставно компресирањето слики не е доволно. Некои други методи, покрај предлозите на Дарен, треба да се земат предвид:

 • Брзината на вашите сервери
 • Ако имате пристап до мрежа за испорака на содржина
 • Приклучоци кои би можеле да ви наштетат на страница и да предизвикате тоа да се вчита полека
 • Мултимедија карактеристики кои може да го забават некои корисници долу, кои имаат побавно интернет брзини
 • Оптимизирање на слики
 • Испорака на слики (CDN)
 • Вистинската тема на вашата веб-страница и колку брзо се вчитува
 • Кеширање

Научете повеќе за: Зошто вашиот WordPress е бавен? Едноставни начини за забрзување на вашата страница

Алатки за испробување

ShortPixel помага да се компресираат и оптимизираат сликите без да се загрози квалитетот на сликата. Ти можеш внесете ја URL-то на вашата страница овде и проверете колку повеќе можете да ги компресирате сликите на вашиот сајт со ShortPixel.

Тактика # 13: Поврзете се со другите во вашата лажат

Повеќето од водичите за блогирање што ќе ги најдете на интернет денес се фокусираат на подобрување на вашето пишување или додавање на повеќе содржини.

Сепак, вистината е дека повеќе, или дури и подобра содржина, не е секогаш одговор.

Понекогаш е поумно да се повлече од создавање на повеќе содржини и да се погледне во други работи што можете да ги направите за да добиете подобри резултати од блогирањето, како што се вмрежување со вашите врсници.

На прво мислење, тоа можеби не изгледа како добра идеја да разговара со други блогери во вашата лажат. И двајцата се натпреварувате за сличен сообраќај.

Меѓутоа, поврзувањето со другите влијатели може всушност да ви користи. Има доволно сообраќај за да се оди наоколу и кога блогерите се препорачуваат еден со друг, посетителите на нивната веб-страница имаат тенденција да забележат.

 • Постигне и поврзува со други блогери. И двајцата се насочвате кон слични публики, па ќе имате корист. Можете исто така да се поврзете со блогери во сродни ниши. На пример, ако направите дрвени знаци и ги продавате, ќе сакате да се поврзете со блог кој зборува за DIY декор.
 • Споделувајте информации со други блогери. Дали си најде место за рекламирање што е особено успешно? Не плашете се да им кажете на другите. Тие, пак, ќе ви кажат каде тие рекламираат.
 • Разменувајте ги гостинските мислења еден со друг за да дојдете до едни со други.
 • Воведете ги пријателите на вашиот блогер на вашите читатели преку интервју, ставање статија за нив во вашиот билтен или само да им дадете извинување на социјалните медиуми.
 • Споделете идеи за пишување и уредување.

Учи од про: Мариус Киниелис

Постигнување до влијателите: Како да се подобри стапката на одговор?

 1. Секогаш вклучувајте придобивка за влијателните страни за вашата прва е-пошта за пристап. На пример, ако ги запознавате со можните можности за објавување гости на нивната веб-страница, кажете им дека не само што ќе ја споделувате таа објава со вашите социјални следбеници, туку и ќе испратите е-пошта до вашите претплатници на е-пошта 10,000.
 2. Ако прво не испративте е-пошта - секогаш следете. Луѓето може да кажат што сакаат, но следбениците сепак работат неверојатно добро. И ако е можно - вклучете дополнителна корист. Ова може да ги зголеми вашите шанси да добиете одговор.

- Мариус Киниулис, MarkinBlog

Тактика # 14: Расте со реклама на Фејсбук

Фејсбук е преголем од гигантот на социјалните мрежи за да може да се игнорира. Има над 1.5 милијарди корисници на социјалниот медиумски гигант. Во 2015 година, огласувачите потрошиле 17.08 милијарди долари на Фејсбук. Бидејќи тие имаат толку широка основа на корисници од различни локации и потекла, Фејсбук е најдобрата опција за брендовите и блогерите.

Сепак, мора да разберете како работи Фејсбук и да потрошите време на оптимизација за да го направите вреден за вашето време. Еве неколку алтернативи на Фејсбук реклами во случај да ви требаат опции.

Како да извршите ефективни реклами на Фејсбук

Еве неколку совети за да започнете:

 • Следете ги новите функции (Фејсбук ги објавува речиси неделно) - да бидат први што користат нови формати на реклами - видео реклами на Instagram, рекламирање на DPA рингишпил, локални рекламни рекламни пораки, реклами за платно и сл.
 • Користете рекламна алатка за автоматско тестирање на A / B за намалување на рекламните трошоци и подобрување на ефикасноста на рекламата. јас користам Адепресо да ги извршувам повеќето од моите реклами на Фејсбук - тоа ми помага да создадам и да ги следам стотици рекламирање множества во една кампања лесно.
 • Крст продаде или крстот промовира. Дури и ако не продавате вистински производ, сепак можете да ја примените идејата за вкрстена продажба за да ги задржите вашите постоечки посетители. Кога некој посети страница од вашиот блог, можете автоматски да ја промовирате вашата друга релевантна содржина со помош на функцијата за регрутирање. На пример, ако некој гледа во вашиот "како да креирате блог за фотографија", можете да ја следите и промовирате вашата листа на "мора да ги видите додатоците на WordPress за фото блогови" на Фејсбук.
 • Разбирање на тоа како можете да ја намалите вашата целна публика со реклами на Фејсбук за да достигнете точната демографска слика која сакате да ја достигнете.
 • Проучете што прават вашите конкуренти. Можете дури и да ги насочвате луѓето кои ги посетија страниците на Фејсбук на вашите конкуренти и им рекламираат реклами.
 • Секогаш промовирајте придобивка, а не производ. Продажбата на производи, услуги или содржина ќе дојде природно од односот што го градите со вашата публика. Мора да дозволите вашата целна публика да знае како вашиот производ / содржина може да им помогне. Кој проблем го решавате?
 • Објави повеќе фотографии. Вишпонд откри дека објавувањата со фотографии се вртат околу нив 120% повеќе ангажман од мислења без фотографија. Мислењата со фото албум добиваат околу 180% повеќе ангажман.
 • Насочете ја вашата публика умно. Фејсбук знае многу за вас (и кои веб-страници сте ги посетиле) и ги користи тие информации за да им овозможи на огласувачите да ги таргетираат своите реклами да избираат групи на луѓе. Вашите изведби за реклами во ФБ се потпираат многу на тоа колку добро ја таргетирате вашата публика.

 Примери за реален живот на Фејсбук

Не промовирајте го вашиот производ, наместо тоа, промовирајте ги придобивките од вашиот производ. Повеќето луѓе се преплавени со е-пошта, па затоа е тешко вашата деловна е-пошта да се истакнува од толпата. Решението? Машини за следење знаат како да ви помогнат и да имате едноставна формула 7-чекор за да ве одведат таму.

Луѓето сакаат натпревари и награди, па ова е одлична тактика за да ги нацртате на вашата страница.

Тактика #15: Изградете го вашиот тим и проширете се

Бидејќи вашиот бизнис расте, така треба да вашиот тим (btw, ова е тим КОСР). Побарајте луѓе кои се доверливи и нудат висококвалитетна работа за вашиот тим. Откако ќе бидат обучени, овие луѓе треба да бидат способни да ги завршат задачите со само помала насока од вас. Ова ви овозможува да ги проширите вашите промотивни и содржински напори речиси како да сте клонирање. Целта ќе биде за вас на крај да управувате со тимот и да ја оставите вистинската работа со нив.

Со вистинскиот тим и континуираните напори, вашиот блог треба да продолжи да го проширува својот дострел. Со текот на времето, ќе добиете лојален следен и редовен нов сообраќај од други напори. Подобрувањето на вашиот блог не е еднократен напор. Мора да продолжите да го подобрувате вашиот блог неделно, ако сакате да најдете успех.