Речник

Последна промена на 21 јануари 2020

 

Навигација: Веб Хостирање / Име на домеин / Карактеристики на веб-страницата / Е-пошта / Веб апликации / HTTP статусни кодовидруги, пак,

(Или, напишете „ctrl + F“ за да го пронајдете терминот што сакате да го проверите.)

Веб хостинг

Постојат голем број на различни типови на веб хостинг и сервери. Разбирањето на она што секој може да го понуди може да го олесни изнаоѓањето одлука за тоа кој тип ви е потребен на различни точки во животот на вашиот бизнис.

Добрите vs против: VPS во споредба со споделени, посветен, и облак хостинг.
Споредба на споделени, VPS, посветен и облак хостинг.

Пропусен опсег (или, пренос на податоци)

на количина на пренесени податоци на вашиот дел од серверот. На пример, ако некој посети вашата веб-страница, ќе ви биде наплатен пропусен опсег за секоја слика што ја гледаат, текст, и ако тие преземаат или испратите нешто.

облак хостинг

Вид на хостинг кој продавници податоци буквално во облакот, каде што е достапен за сопственикот насекаде, наместо во физичките центри за податоци.

Процесорот

Централна процесорска единица, или мозокот на компјутерот каде што се извршуваат сите пресметки.

База на податоци

Документ или систем кој архивира и евидентира множества податоци и информации

Посветен ИП

IP адреса која е врзана за вашиот веб-сајт. Ако сакате да добиете SSL сертификат за количка и да прифатите плаќања преку интернет, ќе ви треба посветена IP адреса.

Посветен хостинг

Хостинг каде што сите ресурси на серверот се распределени на една сметка и еден веб домаќин го контролира серверот. Еден од најскапите хостинг решенија.

Диск простор

Износот на складирање што го имате во вашиот хостинг план. Ќе ви требаат доволно за да ги зачувате вашите html страници, бази на податоци, слики, датотеки, пораки и така натаму.

Е-пошта хостинг

Начин да се обезбеди е-пошта за вашата организација. Е-пошта хостинг е олеснета од страна на хостинг сервис кој работи сервери за е-пошта. Дополнителните надоместоци се потребни за да имате е-мејл адреси на вашата организација поврзани со вашиот соодветен домен (т.е. [заштитена по е-пошта])

Зелен хостинг

Еко-пријателски хостинг што подразбира користење на зелени технологии за олеснување на хостинг услугите. На пример, технологиите често се направени од еколошки материјали и / или работат за намалување на емисиите и користењето на ресурсите (како што се енергија) додека се работи.

IP адреса

IP адреса

Единствена низа броеви и точки кои го идентификуваат секој поединечен компјутер поврзан на интернет

Linux сервер

Серверска платформа базирана на оперативниот систем со отворен код Linux. Се користи од страна на мнозинството од дели веб хостинг компании.

Хостинг за препродавач

Хостинг пакет кој нуди блок на серверски простор, така што лицето може да биде домаќин на повеќе од еден домен под истиот пакет или да препродава простор.

сервер

Во основа а компјутер каде живее вашата веб-страница и обично во сопственост на компанија за веб хостинг. Компјутерот ја доставува содржината на вашата веб-страница на World Wide Web.

Муабет со хостинг

Еден од најскапите хостинг решенија. Серверот одвојува толку многу простор за секоја сметка и сите ги делат ресурсите.

SSL

SSL се залага за Secure Socket Layer и е тип на енкрипција која им овозможува на луѓето да испраќаат безбедни трансакции преку интернет. Ако користите веб-страница за е-трговија, потребна ви е SSL за безбедно прифаќање на плаќањата преку интернет. Кога ќе се прелистува безбедна страница, адресата ќе се прикаже како https://mydomain.com наместо http://mydomain.com.

Неограничен хостинг

Термин кој има за цел да имплицира дека трошоците за хостирање се покриваат неограничени податоци, користење на дискот итн. Сепак, овој термин е погрешно како што секогаш постојат ограничувања за хостирање; ако не беа, хостинг компании ќе губат пари, а да не зборуваме за кражба на простор.

Uptime

Времето на кое серверот работи без прекин. Сакате веб-хостинг со висок рејтинг на време на 99% или погоре. Ова значи дека кога посетителите се обидуваат да ја посетат вашата страница, ќе можат да пристапат до него.

aso feb 2106 uptime - 1 час 14 min прекинување поради 500 грешка на февруари 10

VPS хостинг

A VPS (Виртуелен приватен сервер) е малку поевтин од посветен хостинг решение, но нуди малку повеќе простор и функција од заеднички хостинг план. Серверот има партиции, така што секој клиент има посебен простор кој не е споделен.

Windows Server

Друг оперативен систем за веб сервери базиран на Windows оперативниот систем. Може да чини малку повеќе, но им овозможува на сопственикот на веб страната да користи специфични карактеристики кои другите сервери не дозволуваат.

 


други, пак,

. Htaccess

Поставете специфични параметри на датотека, како што се дозволи, блокирање одредени веб-страници, поставување дали луѓето можат да врзат топлина кон вашите слики и да ја подобрат функционалноста на вашиот сајт.

Лош хостинг сосед

Овој термин може да значи неколку нешта - може да се однесува на помалку од чесна веб-страница на која можете да ја поврзете од вашата веб-страница или може да се однесува на друга страна во вашата заедничка хостинг средина која влијае на ефикасноста на вашиот сајт со користење на вишок на процесорот или RAM меморија за нивното сопствено место.

Напад на DDOS

Овој акроним се однесува на напад на откажување од услуга или дистрибуиран напад на откажување од услуга. Тоа е тип на сајбер-напад кој се обидува да направи компјутер или мрежен ресурс недостапен против желбите на сопственикот.

Дозвола за датотека

Датотеките може да се постават за да овозможат пристап до само одредени корисници или групи. Дозволи може да вклучуваат целосен пристап до датотеката, пристап до уредување, само за читање, итн.

малициозен софтвер

Штетен софтвер кој има за цел да го оштети или оневозможи вашиот компјутер, веб-сајт или мрежа.

Нема преголем домаќин

Хостинг компании тоа не ги пренасочи своите ресурси на серверот.

Превртување

Продажба на повеќе од добро или услуга од организацијата всушност може да ја испорача. Во веб-хостинг, ова често значи продажба на хостирано место на повеќе корисници отколку што давателот може да биде домаќин ако секој клиент ги искористил сите нивни доделени простори. На пример, ако компанијата за хостинг продава на клиентите на 12, претпоставувајќи дека тие ќе користат само 80 проценти од својот простор и пропусен опсег - иако тоа не можеше да се испорача ако тие ист 12 корисници користат 100 проценти, тој провајдер ќе биде overselling. Всушност, веројатноста на сите корисници кои ги користат сите расположливи или купени средства е мала, така што веб-хостинг overselling обично има многу малку реперкусии (оттука, одржување на веб хостинг чини евтини).

 

 


Име на домеин

Домен од највисоко ниво во земјата

Ова се кодовите со две букви кои означуваат содржина и веб-страници во други земји, како домени кои завршуваат во .us или .uk.

име на домен

Името на доменот е како луѓето ќе го најдат вашиот сајт - тоа е URL-то. Направете го вашето име на домен едноставно и интуитивно - на пример, ако вашиот бизнис е "Боб миленичиња", вашето најдобро име на домен ќе биде www.bobspets.com. Не отстапувајте од вашето име на бизнис секогаш кога е можно - тоа ќе ги повреди само вашите шанси за обезбедување бизнис.

Домен паркинг

Ако вашето главно име на домен е www.mydomain.com, можете исто така да го купите истото име со различни екстензии, како што се www.mydomain.net и www.mydomain.name. Со паркирање на домен, можете да ја имате вашата главна веб-страница на www.mydomain.com, а потоа да ги паркирате другите екстензии (или друго име) на врвот на главната страница.

Приватност на домен

Оваа услуга е обезбедена од бројни регистратори на домени. Како сопственик на страницата, би купување на приватноста од регистраторот на доменот кој за возврат ќе ги замени вашите информации во WHOIS со информации за услуга за препраќање за да ја задржите вашата приватност и анонимност.

Регистратор на домен

Ова се однесува на ентитетот регистрирање на вашиот домен. Кога ќе го регистрирате вашиот домен, ќе поминете низ процесот на регистрирање на вашето име на домен / URL за да го поврзете со вашата IP адреса. Со тоа осигурете дека поседувате вашиот сајт и сте единствениот кој може да пристапи до вашиот домен. Актуелниот регистратор на домен е ентитет кој има пристап и акредитација за регистрирање на имиња на домени, вклучувајќи го и проширувањето, како што се .com, .net, .us, итн.

DNS

Систем за име на домен - ги преведува имињата на интернет домените и имињата на домаќините на IP адреси.

ИКАНН

ICANN се залага за Интернет корпорацијата за доделени имиња и броеви. Оваа организација ги координира уникатните идентификатори доделени на секој компјутер низ целиот свет, така што секој може да комуницира со другите; оваа координација овозможува интернетот да функционира. Таа, исто така, ја администрира распределбата на ресурсите за именување на Интернет и одредени одговорности поврзани со управувањето со DNS.

Домен од највисоко ниво (TLD)

Интернетот има хиерархиски систем за имиња на домени, кој поставува некои домени во повисок приоритет од другите.

 


Карактеристики на веб-страницата

блог

A блог е форма на управување со содржини. Еден или повеќе автори можат да објавуваат записи, фотографии и други содржини.

CMS

CMS претставува систем за управување со содржини. Овозможува задна организација на содржини, така што завршениот изглед што го гледа посетителот е професионален. Таа, исто така им овозможува на сопственикот на сајтот да создаде целосен изглед и едноставно да додаде нови содржини на тој целокупен дизајн.

контролен панел

мост веб хостинг компании обезбеди контролен панел за вашиот веб хостинг пакет. Ова е местото каде што можете да ја контролирате заднината на вашиот хостинг пакет. Можете да паркирате домени, да додавате е-пошта, да испраќате датотеки и да инсталирате функции, како на пример WordPress од овој панел.

Посветена IP адреса

Во принцип, повеќето организации се во ред со стандардна IP адреса, сепак, ако вашиот сајт се занимава со особено чувствителни / безбедни информации - или ако имате потреба да пристапите до фајлови и вашиот сајт преку FTP, можеби ќе ви треба посветена IP адреса.

Страници со грешки

Страница за предупредување која му овозможува на корисникот да знае дека постои грешка при добивање на страница во рамките на веб-страницата. Овие предупредувања може да вклучуваат работи како грешка во внатрешниот сервер на 500 (обично проблем со базата на податоци или серверот е долу) или грешка во 404 која не е пронајдена (адресата на веб страницата не постои).

Фантастична

Платформа која им овозможува на клиентите да пристапат до множество скрипти и автоматски да инсталираат апликации како што се WordPress.

форум

Ако сакате да додадете функција на заедницата на вашата веб-локација, најверојатно ќе сакате да додадете онлајн огласна табла или форум. Повеќето веб хостинг компании ви овозможи да создаде форум од вашиот контролен панел. Потоа можете да го прилагодите за да одговараат на вашите потреби.

FTP

FTP се залага за Протокол за пренос на датотеки и им овозможува на сопствениците на веб-страниците да ги вчитуваат и преземаат датотеките преку специфичен протокол. Дозволува сопствениците на сајтот да постават привремена сметка за да можат клиентите да испраќаат или да преземаат датотеки во одредена папка без да му дадат пристап до целата страница.

Книга за гости

Ако сакате вашите клиенти да имаат начин да остават коментари и внесување на вашата веб-страница, ќе сакате да додадете веб-страница која служи како портал за собирање име, контакт информации и нивните мисли.

Поддршка за разговор во живо

Функција за услуги на клиентите која ви овозможува да ја достигнете услугата за услуги на клиентите преку интернет по барање. Најчесто, оваа услуга е преку внесениот разговор.

Пари гаранција за враќање на

Гаранција од компанијата за хостирање дека ако не сте задоволни со нивната услуга, тие ќе ги вратат средствата (и ќе запрат услуга).

MySQL,

База на податоци со отворен код која работи со разни апликации што ќе ги инсталирате на вас за да зачувате информации, честопати криптирани, и повлечете ги колку што е потребно.

Договор за ниво на услуга (SLA)

Писмен договор со хостинг провајдер или друга организација која ги утврдува условите на договорот, како што се должината на услугата, распоредот за испорака, специфичниот опсег итн.

Мапа на резервна копија

Процесот на подршка на вашиот сајт за да се осигури дека вашите податоци се безбедни и одржувани во случај на неуспех на системот или сајбер-напад. Некои, но не сите, хостинг компании вклучуваат back-up услуги, како дел од нивните хостинг одредби.

SFTP

SFTP се залага за протокол за пренос на датотеки SSH или протокол за безбеден пренос на датотека. Тоа е мрежен протокол кој овозможува пренос на податоци преку единечна врска користејќи безбеден протокол на школка.

SSH

SSH, исто така наречен Secure Shell, е уште еден начин за пренос на датотеки во и надвор од веб-страница. Некои споделени хостинг планови не ви дозволуваат да користите SSH протокол, бидејќи може да претставува некои безбедносни ризици.

Пробен период

Некои хостинг компании обезбеди бесплатен пробен период кој ви овозможува подобро да ги разберете нивните услуги. Сепак, хостинг типично бара поставување и конфигурација, па поместувањето на вашиот сајт, ако одлучите да не се држите со услугата по испитувањето, може да предизвикаат прекини на локацијата или други болки во развојот.

 


Е-пошта

Ако планирате да дизајнирате сопствени страници и да поставите приватна е-пошта на вашиот сервер, тогаш ќе сакате да ги проширите овие термини:

Автоматски одговор

Автоматски одговор на е-пошта врз основа на одредена е-адреса. Известувајте луѓе на одмор или испратете потенцијал да води бесплатна книга или порака за да ги поттикнете да го купите вашиот производ.

Фати сите

Главна адреса на е-пошта за вашето име на домен која ќе ги собере сите е-пошта испратени до вашите сметки.

MX рекорд

MX записот (запис за размена на пошта) го одредува поштенскиот сервер кој е одговорен за и доделува за примање е-пораки за одреден домен. Овој ресурсен запис престојува во рамките на DNS-системот

IMAP

IMAP се залага за протокол за пристап до интернет пораки. IMAP ви овозможува да добиете е-пошта преку софтвер како Outlook, но сепак оставете копија на серверот засега.

Мејлинг листа

Листа на е-пошта за да можете да испраќате вести и информации на целата листа одеднаш.

Pop-

Овој е-мејл протокол е начин за собирање е-пораки од вашиот сервер преку надворешен извор, како што е Gmail.

SMTP

Друг е-мејл протокол кој ви овозможува да испратите пошта надвор од вашиот веб-домаќин.

спам

Масовни пораки испратени без да бидат побарани. Обично овие се обидуваат да продадат нешто на приемникот. Повеќето реномирани хостови од спам и може да изгубите хостинг план ако учествувате во спамирање на други.

Webmail

Ако сакате директно да пристапите до вашата е-пошта, можете да се најавите преку контролната табла за да ја видите без потреба да користите софтвер од трети страни.

 


Веб апликации

b2Evolution

Систем за управување со содржини и заедници кој ги интегрира разните популарни компоненти и карактеристики на CMS (системи за управување со содржини), блогови, галерии, е-мејл и маркетинг алатки и форуми во единствена програма со отворен код.

Друпал

Бесплатна онлајн рамка за управување со содржини со отворен извор што се базира на PHP. Типично бара од програмер да го прилагоди, но ја прави содржината да може да се уредува за пазарот и другите кои можат да ја ажурираат содржината на веб-страницата, но не знаат HTML или програмски јазици. Официјална веб страна - Drupal.org.

Joomla

Бесплатен систем за управување со содржини со отворен извор за градење и објавување веб-содржини. Официјална веб страна - Joomla.org.

osCommerce

Програма за управување со е-трговија и складирање која може да се инсталира на кој било веб-сервер кој работи со MySQL или PHP. Овој софтвер е достапен бесплатно под GNU General Public License.

Градител на веб-страници

Веб апликации што им овозможуваат на корисниците гради и управува со веб-страниците без рачно уредување на кодови. Еве ги најдобри веб-градители Препорачуваме.

WordPress

Бесплатна алатка за блогирање што користи систем за управување со содржини (CMS) и се базира на PHP и MySQL. Постојат безброј приклучоци на располагање, така што корисниците можат да ги прилагодуваат своите страници и да извршуваат разни дополнителни програми и комунални услуги. Официјална веб страна - WordPress.org.

Зен кошничката

PHP-базиран систем за управување со интернет-продавница што користи MySQL база на податоци и HTML компоненти. Претходно обединети со OSCommerce, Зен кошничката поделена во 2003 и е, како OSCommerce, достапна бесплатно под GNU General Public License.

 


Код на HTTP статус

HTTP статусни кодови се одговори, генерирани од веб сервер или апликација, до HTTP барања. Овие кодови се во форма на трицифрени и се категоризираат во пет различни класи: 1XX (информативен), 2XX (успех), 3xx (пренасочување), 4xx (клиентска грешка) и 5xx (серверска грешка). Подолу се наведени некои вообичаени видени HTTP кодови; посетете ietf.org за целосна листа на HTTP статус код.

100 Продолжи

Привремен одговор. Да се ​​информира клиентот дека почетниот дел од барањето е примен.

200 OK

Барањето успеа. Информациите вратени со одговорот зависи од методот на барање (GET, HEAD, POST, и TRACE).

Создаден 201

Барањето успеа со создавање на нови ресурси.

204 Нема содржина

Барањето е успешно, но серверот не враќа ниту една содржина.

301 Преместена Трајно

Барањето се пренасочува кон новата постојана локација (URI).

302 се премести привремено

Барањето се пренасочува кон нова, привремена локација (URI).

304 не е изменет

Ресурсот не е изменет од последното барање.

400 лошо барање

Барањето не е разбрано поради погрешна синтакса.

401 Неовластено

Барањето бара идентификација на корисник.

403 Забранетиот

Барањето сфатено, но одбиено од серверот.

Датотеката 404 не е пронајдена

За барањето не е пронајден соодветен ресурс.

Методот 405 не е дозволен

Методот на барање не е поддржан.

409 Конфликт 

Барањето не можеше да се обработи поради конфликт.

418 Јас сум чајник

Една од шегите на IETF април будали. Код дефиниран во 1998; останува неисполнет до денес.

500 Внатрешна грешка на серверот

Општа порака за грешка. Серверот наиде на неочекувана грешка.

502 Лош Портал

Неважечки одговор од поставениот сервер.

503 сервис недостапен

Серверот не може да се справи со барањето поради привремено издавање.