24 Златни правила за социјални медиуми и блогери

Член од Џери Лоу. .
Ажурирано: Jul 15, 2019

Какви правила за маркетинг функционираат во сите главни социјални мрежи, и покрај различните екосистеми и сите промени што ги поднесуваат секоја година?

Добро прашање.

Овој водич се обидува да одговори на тоа со листа на најважните правила за социјален маркетинг што можете да ги користите во вашата стратегија (и постојат 24 од нив), плус листа на корисни алатки што можете да ги користите за да ја олесни работата за вас и вашиот тим .

Како правило, не заборавајте дека маркетингот на социјалните медиуми е за ангажирање со луѓе, па човечкиот фактор е сè уште број еден.

Чувајте го секогаш на повидок.

Платформите што се разгледуваат за овој водич се:

 • Facebook
 • Instagram
 • Скопје
 • Pinterest
 • Snapchat

Но, верувам дека можете лесно да ги проширите овие правила на која било друга социјална мрежа, од Ello до DeviantART.

Со среќа! :)

Суштински правила: Што работи во социјалните медиуми маркетинг?

Постојат правила за маркетинг, кои работат за сите социјални медиуми, и со проширување, дури и за други канали што можеби ги користите, како форуми, разговори и мејлинг-листи.

Некои други правила се специфични за платформата и тие не можат (или ќе биде доста тешко) да се применат на сите медиуми што може да ги користите за вашите маркетинг напори.

24 'правилата' во овој водич се обидуваат да соберат стратегии и размислувања кои работат во целина сите главните социјални мрежи, но не секое правило ќе се вклопи совршено, така што ќе најдете линија по секое правило во кое се наведува на кои мрежи се применува правилото.

Правило #1. Имајќи план (Duh!)

Ова е самата основа на која било стратегија за социјални медиуми: знајте ја вашата лажат, ја познавате вашата публика, знаете што ќе ја користите социјалната мрежа за да постигнете која цел - потоа регистрирајте сметка.

Може да звучи очигледно, но често тоа не е. Ова е појдовна точка за вашиот маркетинг план за социјални медиуми, кој можете да го структурирате само откако сте имале јасно на ум што сакате да направите и со кого сакате да разговарате.

Проучување на вашата целна публика

Кои се тие? Што им е потребно што не е веќе достапно на друго место? Како можеш да го подобриш својот живот, работа или хоби и да ги олесни работите за нив? Разберете ја вашата публика.

Значи, накусо, работите за кои треба да бидете јасни пред да креирате социјална сметка се:

 • Твојата лажат
 • Вашата целна публика
 • Вашиот делокруг
 • Вашите цели (вклучувајќи очекувани ROI)

И ова е точно за сите социјални мрежи, од повеќе професионални LinkedIn до свежи и ефемерни SnapChat.

Сепак, со оглед на природата на SnapChat екосистемот, подобро е да се креираат краткорочни планови врз основа на настани што се случуваат во одредена недела, а потоа да се фокусираат на ангажманот (видете #7 во овој водич).

Користете ги социјалните медиуми како рудник за злато, а не депонија за линкови и бесплатна промоција. Овие платформи постојат за дијалог, па не се фокусирајте само на сопствениот глас, туку слушајте ги и гласовите на вашите следбеници и други експерти кои ги користат мрежите.

Најдете теми и мислења каде што корисниците зборуваат за вашиот бренд: тоа е добро место за почеток.

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Твитер

Правило #2. Градење врски

Односите се суштината на секој напор за маркетинг на социјалните мрежи и морате да потрошите време да разговарате со луѓе за да изградите позитивно присуство.

Кога негувате врски, на крајот ќе изградите мрежа околу вашето име и бизнис.

Ова функционира за секоја социјална платформа и сумира на:

 • Фокусирајќи се на градење односи со корисници во истата лажат пред да се обиде да генерира сообраќај преку промоција
 • Ангажирање со другите на нивната содржина пред да ги споделите вашите
 • Користење на вашата експертиза за да помогнете каде и да видите потреба или прашање

Соработките се движечка сила што им помага на вашата мрежа да расте. стигнат надвор и да се добие зборува со влијатели кои ги имаат следниве и интереси што ги барате: ако продавате шминка, најдете блогери и Youtubers кои се заинтересирани за спонзорирање на вашите производи или интервју со вас.

Но, немојте само да се фокусирате на притискање на големите влијатели во вашите лажат - негувајте односи со мали имиња кои носат вредност и експертиза, како и човечки квалитети и кои се спремни да стапите во контакт и да соработувате.

Ангажирањето е клучот на секоја социјална платформа - колку повеќе ќе се вклучите со вашата публика и ќе изградите позитивни врски, толку повеќе ќе сакаат да ја споделат вашата содржина (а не само на една социјална мрежа).

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Твитер

Правило #3. Приватни пораки / разговори

Пред да ја промовирате вашата содржина или да испраќате покани до вашите нови контакти, користете го интегрираниот систем за разговор и пораки што социјалната платформа обезбедува и гради лични врски со вашите врски (видете #1 во овој напис).

Најдобриот пристап е да се запознаете, а потоа да се запрашате нив, а не за тоа што можете да направите за нив. Вториот може да звучи како теренот за услуги, кога само сакате да се поврзете на човечко ниво и да дознаете повеќе за вашите соговорници.

Покажете вистински интерес, поставувајте прашања.

Заработете ја нивната доверба.

На пример, можете да ги споделите вашите мисли за нешто интересно во нивниот профил или да прашате на што работеле.

Откако другото лице ќе се заинтересира за вас и ќе почне да поставува прашања за тоа што го правите, можете да им кажете повеќе за вашиот бизнис и да го поттикнете нивниот интерес. Дури и ако тие не се директно заинтересирани за вашите услуги, тие може да им кажат на другите за вас (зборот од уста) и да прерасне во фанови.

Како да

На LinkedIn, можете да го користите InMail за да стапите во контакт со луѓето надвор од вашата мрежа, но бидете исклучително селективни од профилот кој го наведете за вашиот канал за да избегнете пораката да биде погрешна како спам (и да бидете губење на вашето време).

Твитер обезбедува приватни пораки (Директни пораки, или DMs) за еден-на-еден или групни разговори, кои веќе не се предмет на ограничувањата на ликовите 140 како твитови - Твитер ја претстави промената во 2016 и тоа е голема вест за маркетинг, бидејќи можете да одржувате побогати разговори (можете да додадете слики, GIF и емозии на вашите пораки) и активирајте push известувања.

Се однесува на:

Скопје, Фејсбук, Твитер, Pinterest

Правило #4. Визуелна содржина

Тоа е потреба од нашиот век, многу повеќе од последната - визуелна содржина (статистики, инфографики, инспиративни цитати, итн.) Прости над текстуалниот, поабстрактен материјал.

Нашиот мозок ги зема само 150 милисекунди за да обработи симбол и 100 милисекунди повеќе за да му придаде значење на тоа (извор).

Социјалните медиуми ви даваат можност да додадете многу визуелни приказни - на пример, брендираните слики на Instagram потенцијално може да станат вирусни и да привлечат многу ангажмани.

Instagram, Pinterest и SnapChat се дефинитивно највидливи платформи, но не ја потценуваат моќта на визуелните елементи на сите други големи социјални мрежи. Твитер, на пример, ви овозможува да користите големи слики и инфографики за да ги намамат вашите следбеници да кликнат на линкот за содржина во твитот, каде што можат да прочитаат повеќе за темата (подобро ако ја користите истата слика во пост, исто така, континуитет).

И не само за содржината: направете ја вашата фотографија на пријателски и професионален профил (да направите влијание и да создадете доверба, бидејќи ова е првото нешто што корисниците ќе го видат на вашиот профил), а логото на вашата страница треба да биде визуелно привлечно за вашата целна публика (на пример мачки ако се насочувате кон сопствениците на мачки).

Исто така, за Pinterest, направете го вашиот блог постови "неподвижни" - користете Canva или други програми за уредување на слики за да креирате заглавија на слики за вашите објави на блогови кои ги исполнуваат критериумите за големина на сликата на Pinterest.

Pinterest е исто така најдобро место за објавување на вашата инфографика (која Pinterest е многу природен амбиент) и визуелни индекс картички за теми релевантни за вашата лажат.

Pinterest одбор наречен "Infographics" со кој управува Mashable (извор).

Индекс картичките исто така можат да се користат ефективно на Инстаграм и Фејсбук, и тие се корисни за да бидат домаќин на Q&A засновани на слики, да воведат идеи и да ги прашуваат следбениците за повратни информации, да објават нов производ или услуга.

Ако социјалната мрежа ви овозможува да испраќате датотеки - како LinkedIn под секое работно искуство и виртуелна професионална функција на LinkedIn - додадете графикони, инфографики и слики кои сметате дека се релевантни.

Конечно, не заборавајте да ја користите истата водечка слика за ист пост во сите социјални мрежи, за да ја направите лесно препознатлива, и бидете сигурни дека сликите и видеата што ги додавате во вашите пораки ќе бидат силно брендирани да бидат ефективни. Ова е особено точно за Instagram, каде што не можете да користите линкови во живо во мислења, па додавање URL-адреси, имиња на марки и CTA-ови до графика (стил на инфографика) е од суштинско значење.

Исто така, искористете ги вашите други социјални канали за да ги споделите и реприменувате Вашите слики и видеа на Instagram. Ќе бидете во можност да додавате врски во живо на вашите други канали, со што ќе ја зголемите вашата видливост и ќе добиете повеќе конверзии за вашата специјална содржина.

Повеќе за визуелна содржина во #11, каде што зборувам за интегрирање видеа во вашиот маркетинг план за социјални медиуми.

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Твитер

Правило #5. Внимание-грабање на насловот или Био

Сакате да го фатите вистинското внимание од вистинските луѓе и да дадете дефинитивна слика за себе, што правите и што ве тера да го направите тоа; уште повеќе, бидејќи, како и вашата слика на профилот, вашиот наслов и / или био се првите работи што корисниците ќе ги видат на вашиот профил, и како што знаете, бројат првите импресии.

Во исто време, сакате да избегнете било каков вид на формула за кликнување и да добиете директно до точка - за што работи вашиот бизнис? Што ви нудиме?

Направете го тоа за она што го правите, а не за вас: луѓето кликнуваат, бидејќи нешто е за нив на вашата страница, и тие ќе бидат љубопитни да научат што можете да направите за нив.

На платформи како Твитер и Instagram, каде што секој лик смета, бидете сигурни дека вашата био содржи вашата изјава за мисија (што е вашата лажат? Кој сакате да помогнете? Како?).

Пример за реалниот живот: Бил Сласки Профил на Твитер - концизни реченици и добра употреба на хаштагови (извор).
Пример за реален живот: профил на Instagram Michael Kors - добра употреба на CTA (извор).

Ова е првиот чекор кон позиционирање на себеси како лидер во вашата лажат или индустрија на социјалните медиуми - сакате да бидете личност за кога работите ќе бидат тешки.

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Твитер

Правило #6. Социјален профил

Ова е местото каде што сакате да добиете барем малку лично, бидејќи лицето што го чита ќе сака да го запознае вашиот глас и начин на размислување.

Користете го прво лице и разговорниот стил: ќе звучи повеќе човечки и ќе им даде на читателите впечаток дека слушаат вистинско лице кое се претстави на пријателски начин.

Како да

На Фејсбук, вашиот личен профил е важна предност, бидејќи ќе работи како вашата врата за да најдете луѓе со кои ќе се ангажираат и да пазарувате, како и да добиете пристап до нишани групи (администраторите често ќе го проверат вашиот профил за да видат кој сте и што ти правиш).

За Instagram, Твитер и Pinterest, со оглед на кратката достапност на ликови во био и нема профил, неколку клучни зборови за вашата личност и визија ќе ја завршат работата.

Само запомнете дека ова е продажна алатка, а не автобиографија. Вашата цел е да ги импресионира и инспирира доволно за да добие вистинско следење кое ќе се ангажира, сака и купува.

На Твитер, исто така можете да го постигнете ова со придружување на Pinned Tweet со вашата био.

Пример за реалниот живот: Ерик Емануели профил на Твитер - инстантен впечаток со концизна биографија и слика за наслов (извор).

Последно, но не и најмалку важно, ако профилот на социјалната мрежа доаѓа со неколку полиња за да се пополни, пополнете онолку колку што можете (во рамките на вашите сопствени услови, како што станува збор за заштита на приватноста).

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Твитер

Правило #7. Ангажирање (коментари, одговори, настани)

Водечките социјални мрежи ширум светот од јануари 2017, рангирани според бројот на активни корисници (во милиони) (извор).

Сите социјални платформи дозволуваат да коментираат и нема подобар начин од коментари за да се изгради заедница околу вашата содржина или да се познавате на други корисници со споделување на вашите мисли нивните содржина.

Така растат публика и генерираат квалитетен сообраќај.

Поставувајте прашања во своите мислења за да ги поттикнете корисниците да објавуваат коментар и активно да излезат и да коментираат за содржината на други корисници. Направете го тоа внимателен коментар, а не "Никако пост! :-) "кратки (и бесмислени) оние.

Ангажирањето е многу повеќе од витално значење на платформата како SnapChat, каде што животниот век на содржината е толку краток за да може да биде невозможно да се планира напред како на другите социјални медиуми, така што приоритет е да остане достапен за интеракција и брзо да реагира на променливите интереси на корисниците - со други зборови, оди реактивен наместо проактивен, и забавувајте ја вашата публика.

Како да

Распоредувајте најмалку 20 минути секој ден за да ги прочитате и да одговорите на најитните прашања и повратни информации на вашата публика. Иако социјалните медиуми не беа дизајнирани да дејствуваат како системи за поддршка на тикет, можете да ги користите како такви, особено Твитер, што го прави лесно да се справи со твитови како прашања и одговори и лесно можете да ги пренасочите корисниците до ресурси достапни на вашата веб-страница.

Осигурајте се дека вашите следбеници знаат дека можат да добијат поддршка на вашите социјални канали во време на итност или кога немате пристап до е-пошта.

На Фејсбук, можете да креирате настан околу нешто ново во вашиот бизнис со кој сакате да ги вклучите вашите обожаватели и пријатели. Можете да креирате еден во вашата група, страница или од вашиот профил, но страните и групните настани ќе добијат најмногу дофат, особено ако броевите (навивачи, членови) ги достигнат илјадниците.

Споделете го настанот на вашата деловна страница и промовирајте го на вашиот блог, исто така, за понатамошен дофат.

Исто така, одговорете на известувања што е можно побрзо кога ќе дојдете на интернет, но не стрес да биде на цело време. Вашите навивачи, контакти и членови на групата се уште ќе добијат известување кога ќе одговорите на нивните повратни информации, па не секирај и држете се до вашиот распоред на социјалните медиуми.

PS Не купувајте следбеници. Уште. Тоа ќе ја поткопа довербата на корисниците, и тоа е тешко да се опорави. Насочена теренски е вашата безбедна алтернатива.

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Твитер

Правило #8. Великодушност

Великодушеноста може да потрае на многу форми.

На LinkedIn, можете да бидете великодушни на колеги професионалец кој знаете дека сте умешен во одредена област со препорака или поддршка.

На Фејсбук, може да ги споделите и означувате вашите пријатели со тоа моќно објавување на страницата на вашата омилена непрофитна страница.

На SnapChat, тоа е споделување на автентични приказни (околу основните вредности на вашиот бренд) кои носат позитивни промени и ги инспирираат младите корисници на платформата.

Слични акции се исто така можни и на другите големи општествени платформи.

Како сопственик на бизнис, маркетинг и блогер, можете да помогнете да направите разлика и да направите разлика значи да создадете позитивна слика за себе и за вашиот бренд во умот на луѓето.

Сè што е потребно е вистински човек.

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Твитер

Правило #9. Објавување на одлична содржина

Тоа преведува во вредна содржина, придавка која може да значи различни работи на различни публика.

Најдобро ја познавате вашата публика. Вие знаете што им требаат вашите читатели, корисници и клиенти. Вашата мисија е да го користите вашиот бизнис или блог за да им помогнете да ги постигнат своите цели.

Вашите социјални мислења треба да ја одразат оваа мисија, и без разлика колку ликови ви е дозволено да ја пренесете вашата порака, направете го тоа според најдобрите можности.

SnapChat го прави објавувањето на "одлична содржина" незгодно поради екосистемот на платформата: пораките се ефемерни, поминаа по 24 часови и нема историја по која може да пристапите.

Можете да се спротивставите на оваа пречка со објавување на вистински пораки наместо внимателно конструирани, и можете да ги искористите можностите за крос-промоција меѓу сите ваши социјални канали. Исто така, вашиот CTAs треба да се пренесе такво чувство на итност дека корисниците ќе се чувствуваат принудени да дејствуваат веднаш, или ќе ја изгубат можноста.

Со други зборови, бидејќи содржината е само привремено на Snapchat, добивате само една минута или помалку за да бидете незаборавни и да ја активирате акцијата на корисникот, така што вашите мислења мора да бидат нешто што корисниците апсолутно не можат да си дозволат да изгубат - кратко, интересно, без пената.

Сепак, социјалните мислења не се сите за маркетинг на социјалните мрежи - платформите LinkedIn и Twitter, исто така, нудат две одлични можности за објавување на вашата содржина:

 • Сопствена издавачка платформа на LinkedIn (Pulse)
 • Средна платформа на Твитер

Издавањето (или синдикацијата) на вашите мислења на овие две платформи може да ви помогне да изградите авторитет ако ја ставите содржината што вашата мрежа сака (и треба) да ја види.

Но, не можете да си дозволите да бидете излитени ако сакате да ги користите платформите за рекламирање содржини: ставовите што ги објавувате треба да бидат со врвен квалитет, слично на она што го правите на вашиот блог, и да ги адресирате болните точки на вашата целна публика.

Како да

Поминете малку време за да ја одберете совршената слика и напишете совршен наслов за вашето парче. Сакате вашите мислења за Pulse и Medium да бидат извонредни како вашите постови во блогот, корисни за вашата индустрија или ниша, и разменливи - само пократки.

Тоа е како да стекнете изложеност и авторитет, особено на LinkedIn. Всушност, ако редовно објавувате, ќе ја ангажирате вашата мрежа и нивните проширени мрежи, кои ќе ги видат нивните ажурирања. Тоа значи повеќе профилни ставови, врски и ангажираност во коментари.

Само имајте на ум дека мора да постојат постови за да ги промовирате содржините на вашиот блог, а не само да споделувате знаење за индустријата со заедницата на Скопје. На крајот, сакате да го зголемите ангажманот и на вашиот профил и вашиот блог, а не само еден од двата.

Низ сите платформи, обидете се да не ја презирате контроверзната содржина (освен ако немате добри причини да го избегнете тоа). Секоја ниша доаѓа со ангели и демони, и двете се неопходни за да се одржат работите живи, па бидете дел од дебатата и љубезно го искажувате својот став, дискутирајќи ја темелно, дури и ако вашите следбеници на почетокот ќе ги загреваат сите - тие на крајот ќе се оладат и сите вклучени ќе одат со знаење за темата.

Тематските денови (на пример, Меѓународниот ден на мирот на Фејсбук) се исто така одлични за да учествуваат, бидејќи на вашите мислења се гарантира дека ќе предизвикаат барем некаков ангажман од вашите следбеници.

На крајот, вашата содржина треба да создаде интеракција и да предизвика искрена дискусија.

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, LinkedIn (Pulse), Pinterest, Твитер

Правило #10. Нудат големи стимулации

На Instagram, Pinterest и SnapChat, можете лесно да воведат нов производ или услуга на вашите следбеници, а потоа да објавите датум за лансирање. На Твитер, ако користите производ или услуга за примање на билтени, редовно ја објавувате (на пр. Месечно).

Исто така, добра идеја е да се обезбеди ексклузивен пристап и содржина за вашите следбеници на одреден социјален канал - тоа е, корисниците можат само да добијат Фејсбук само и Instagram само freebies преку вашата Фејсбук страница и Instagram профил, а не на друго место.

Оваа стратегија исто така помага во дистрибуирањето на вашите следбеници во текот на различните социјални канали со кои управувате и ги зголемувате вашите броеви и ангажман по канал. Изгледа дека секојдневните Твитови на Twitter од NameCheap функционираат за регистраторот, кој дава домени, услуги или дури и пари или специјални купони за тривијални победници.

Запомнете да ги направите вашите поттици специфични за публиката: на пример, со оглед на тоа што корисниците на SnapChat спаѓаат во опсегот на возраст 18-24, има смисла да понудат бесплатни колеџи, а не пензиски планови!

Како правило, запомнете дека најдобриот начин да ги убедите корисниците да се грижат за вашата содржина е да се стави ограничување на тоа - да создаде недостиг за да предизвика интерес и да ги убеди "обожавателите" да се приклучат на вашата заедница.

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Твитер

Правило #11. Интегрирање видеа

Кога станува збор за содржината, не престанувајте да објавувате блогови и напишани медиуми - видеа се одличен маркетинг додаток.

Корисниците на 90% велат дека видеата на производот се корисни во процесот на одлучување (извор).

Instagram ви овозможува да снимите и споделите 60-втора видео клипови, па можете да покажете следбеници мали "вкусови" на она што го правите.

Фејсбук има функција за поставување на видео за профил и страници, а вие можете да живеете за вашите следбеници. SnapChat, исто така, обезбедува опција за ликвидност.

Добра стратегија за SnapChat и Facebook е да се користи живост за да се развие довербата на брендот.

На SnapChat, можете да ја пренесете дневната работа во вашата компанија, па гледачите знаат како се прават работите и тие се поврзуваат на повеќе лично ниво со вашиот бренд и луѓето од вашиот тим, исто така, подобрување на довербата.

Можете да ги промовирате видеата на YouTube, Vineo и Vimeo користејќи ги Твитер, бидејќи корисниците може да репродуцираат видео директно од твит, наместо да кликнат на врската за да ја видите во нов прозорец.

Се однесува на:

Фејсбук (во живо), Instagram (видеоклипови), SnapChat (живеење), Твитер

Правило #12. Бизнис страница

Тоа сме ние на Фејсбук - посетете и како нас!

Бизнис страниците не се помалку важни од вашиот профил - всушност, тие се одлична бесплатна алатка за да ги привлечете вашите фанови и луѓе во вашата ниша или индустрија вклучени во конкретните надградби во врска со вашиот блог, а не само себе.

Можете да регистрирате страница за вашиот бизнис на Фејсбук и страната на компанијата на LinkedIn.

Бизнис страница Ви овозможува да:

 • се ангажираат со вашите следбеници во разговорите околу вашата содржина
 • да биде вреден ресурс за вашите следбеници
 • промовирање на вашите производи и услуги на лојални следење
 • да споделите каква било соработка или отворање на работни места во вашата компанија
 • дајте линкови назад кон вашата веб-страница што генерира социјален сообраќај

Имајте на ум дека, сепак, деловната страница ќе ви донесе резултати само ако редовно и конзистентно ја ажурирате и дека содржината што ја делат на вашата страница мора да биде насочена кон реализација, за да генерира сообраќај кон вашиот веб-сајт.

Промоција на страницата исто така е важна - користете го Фејсбук системот за порамнување и рекламирање, додека LinkedIn ви нуди опција за насочување за да достигнете одредена публика врз основа на демографијата и другите филтри.

Повеќе за рекламирање во правилото #24.

Се однесува на:

Фејсбук, Скопје

Правило #13. Огранок Линкови (Но, се справи со грижа)

Почнувајќи од мај 2016, Pinterest овозможува affiliate линкови повторно - откако го објави забрана за aff лични карти во февруари 2015 да се борат спам и злоупотреба - за да може да оди напред и да ги споделите вашите линкови повторно, како и игли.

исто така, Фејсбук е целосно јасен со affiliate линкови (но не дозволувајте да ве фати да објавувате спам во Newsfeed, измамен врски и "охрабрување" за сака и препродажба, или ќе делуваат против него), исто како Instagram (каде што линковите не се во живо, но сепак се прикажуваат како текст кои заинтересираните корисници можат да ги копираат / залепат во своите прелистувачи).

Сепак, имајте на ум дека социјалните медиуми, исто како пребарувачите, се борат против сопствената војна за спам на различни начини, па ако сакате да ја играте безбедна во случај правилата да се променат во иднина, додадете слој на содржини помеѓу социјалните мрежата и вашата affiliate линк; тоа е, напишете мислење за преглед, додадете визуелни листови и препораки за тоа, и промовирајте го местото.

И ако сеуште планирате да ги споделите affiliate линковите директно на вашите социјални канали (ако социјалната мрежа им дозволува), барем да ги направите редок и ефикасен.

Запомнете да се фокусирате на градење на силна заедница околу вашиот бренд, прво: вашите следбеници ќе бидат повеќе сочувствителни кон линкот на вашиот профил, ако тие знаат вашата вредност во прв план - и тие ќе бидат повеќе заинтересирани да ви помогнат со придружни купувања.

Како последна белешка (на претпазливост) секогаш, секогаш откријте ги вашите партнерски линкови. ФТЦ правилата важат за филијали како и на било која друга форма на платена врска.

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, Pinterest, Твитер

Правило #14. Поврзување или поврзување со вашиот блог и други социјални канали

Користете ги вашите канали на социјалните медиуми за да генерирате свест и интерес за друг ваш канал со помалку достапни промотивни алатки. На пример, можете да го користите Фејсбук и Инстаграм за масовно промовирање на вашите SnapChat понуди, бидејќи SnapChat ја брише целата содржина по 24 часа од приемот.

Крос-промоцијата работи како шарм како тоа. Некои платформи, како што се Фејсбук и Твитер, исто така дозволуваат поврзување со апликации помеѓу мрежи (со користење на OAuth или друг протокол) или други видови на интеграција за автоматско вклопување на содржината, така што со сите средства ја искористи можноста.

Во врска со врската назад кон вашиот веб-сајт или блог, Instagram ви дава само една врска во живо во био, и ќе сакате да го комбинирате со силна CTA за да ги поттикнете Instagrammers да го кликнат. Тоа значи дека треба да го поставите CTA до линкот (во био) и дека генерички линк до вашата почетна страница не е добра идеја - едно од вашите објави е подобар избор, особено ако го следите објавувањето од вашата аналитика сопствена (или бесплатна услуга како bit.ly).

Добра идеја е да се спомене врската во мислењата, исто така, иако тоа нема да биде во живо, како на поставките на Instagram.

Други социјални мрежи го олеснуваат врската со вашиот веб-сајт или блог од вашиот профил и мислења и можете да експериментирате малку за да видите што најдобро функционира за вашиот бренд.

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Твитер

Правило #15. Заедници и групи

Придружете ги групите и заедниците - со најмалку 500 + активни членови, но по можност 1k + - и да одговорите на колку што е можно повеќе постоечки теми.

Поточно, внимавајте на групите кои можат да возат насочен сообраќај кон вашиот профил и блог - односно групите кои се поврзани со вашата лажат или индустријата. Вие добивате повисоки шанси да го поставите вашето име пред вистинските луѓе, без разлика дали се влијатели или потенцијални купувачи.

Групите за умници се исто така одлични за споделување и добивање дневен увид за тоа како да го подобрите вашиот блог и деловните практики. Исто така, придружете се со сесии поврзани со индустријата за Q&A, каде што можете да ја споделите вашата експертиза и да изградите моќни врски.

Посветете најмалку 10 минути секој ден за да се занимавате со вашите заедници, давајќи совети и поддршка кога е потребно. Подобро е да инвестирате повеќе во ангажманот кога ќе започнете - 1 час до 30 минути дневно - тогаш постепено ќе го намалите времето на ангажманот додека не станете име кое заедницата го сака и го цени.

Забелешка на претпазливост: избегнувајте самопромоција додека не сте направиле име за себе, и кога ќе започнете да споделувате сопствени содржини (според правилата на групата), го стори тоа повремено и секогаш споделувајте содржина што е важна за членовите на групата и не директно продавање на вашите услуги.

Како алтернатива, се придружите на промотивни групи, специјално креиран за сите членови да промовираат едни со други работа, да се приклучат на натпревари и да соработуваат на повеќе начини за зголемување на сообраќајот на блог. На пример, Instagram Posse е еден од најголемите (членови на 9K +) и најактивните заедници за промоција на Instagram на Фејсбук, креирани за корисниците да си помагаат меѓусебно да растат во бројот на ангажмани и следбеници преку Comment Pods, 30-дневни предизвици и критики за сметка.

Сепак, бидете внимателни со барањата и правилата што секоја заедница ги има: на пример, Instagram Posse има правила против самопромоција, барања за "следи мене" и бизнис повици, каде што другите заедници ќе дозволат некоја самопромоција, но сепак ќе имате да ги следите правилата на администраторите.

Се однесува на:

Фејсбук, Скопје

Правило #16. Одбори и групи за содржина за гости за вашата публика

Покрај приклучувањето кон други групи, и кога растете мрежа во сто или илјадници, можете да креирате вашите сопствени заедници, Исто така.

Гостински одбори на Pinterest, отворени групи на Фејсбук - вие го именувате. Дозволете вашата публика да ги искаже своите мисли, идеи, сугестии - како што ќе ги вклучите, ќе поставуваат прашања и ќе се ангажираат со вашите мислења.

Од витално значење е да се ангажирате активно со членовите кои се приклучуваат на вашата група и да ги одговорите на нивните прашања преку давање корисни, вредни информации - дури и подобро ако тоа е уникатен совет и експертиза кои доаѓаат директно од вашето искуство, така што тие не можат да го најдат на друго место.

Можете исто така да ги користите групите и заедниците за вкрстено промовирање на своите мислења, но осигурајте се дека не го сторите тоа толку често што ги прикрива мислењата на членовите на вашата група и ја менувате перцепцијата на групата во онаа на спам-ѕид.

Се однесува на:

Фејсбук, Скопје

Правило #17. Вашите социјални контакти

Кога некоја социјална мрежа ви дава опција за групирање на вашите контакти во сопствени категории, етикети или списоци, во секој случај, бидете сигурни дека ќе ја искористите голема можност од оваа можност.

Како да

Можете да ги организирате вашите контакти со следбеници и следбеници во Листите и да испраќате насочени твитови или водич за маркетинг содржина само за членови, а не за друг.

На Фејсбук, ти е дозволено да додаваш Пријатели во прилагодени списоци - пример е подолу, каде што ќе ви покажам како додадов на Лори Соор во WHSR на мојата Работна листа:

Се однесува на:

Фејсбук, Твитер

Правило #18. #Hashtags и Keywords

Понекогаш хаштаг и клучни зборови се преклопуваат, во смисла дека можете да ги задржите вашите најважни клучни зборови во телото на текстот. Користете ги стратешки - тренд и високи сообраќајни хаштагови - и избегнувајте прекумерна употреба.

Како да

Твитер обезбедува креативен начин за користење на hashtags - Twitter разговори - кои можете да ги користите за да комуницирате со активните корисници на Твитер во истата ниша, да генерирате квалитетни содржини за вашите блогови и да ги разгледувате луѓето за одреден тренд на индустрија. WHSR има еден во #WHSRnetChat и досега беше успешен.

Вие исто така може да започнете хаштаг мем или да се придружите на моментално активна во вашата ниша или индустрија. Она што е важно е да ја вклучите вашата заедница. Ако ја стартувате група на Фејсбук, или активно учествувате во оној што дозволува мешавини на хаштаг, осигурајте се дека го рашириле зборот за вашиот сопствен мем. Истото важи и за Pinterest одбори, иако hashtags нема да се кликне на описи на одборот.

Хаштати дефинитивно прават за заедниците кои се лесни за пристапување и постојат многу за блогерите: #mondayblogs, #bloggerslife, #problogging, #businessbloggers, #bloggingbootcamp и така натаму.

Но, хаштагот исто така игра централна улога на Instagram: можете да додадете до 30 во своите мислења за да го максимизирате изложеноста, а пребарувањето на Instagram е целосно базирано на hashtag (тоа е начинот на кој можете да најдете влијатели во вашата лажат на Instagram), па сега знаете со сигурност дека нема маркетинг на Instagram без hashtags.

Совет: да комуницирате со други Instagrammers користејќи hashtag пред да го објавите вашиот пост користејќи го - ќе работи подобро да се најде и да направите врски.

Исто така, обиди се да избегнете генерички хаштагови (# пат, # храна, # мачки, итн.), Неповрзани хаштагови (кој се грижи дали тие се популарни ако не се за вашиот бренд?), А особено преполн хаштаг, исто како што би се избегнале висока конкуренција клучни зборови за оптимизација - малку е веројатно дека ќе забележите во толпата. Едноставно внесете хаштаг во полето за пребарување на Instagram и платформата ќе ви покаже колку постови постојат за тој хаштаг / клучен збор. Изберете hashtags со не помалку од posts 1,000, но исто така не повеќе од 10K, и бидете сигурни дека знаете што луѓето објавуваат под тоа, така што вашите мислења исто така можат да се вклопат.

Како општо правило, пробајте ги популарните хаштагови што се релевантни за бизнисот пред да креирате своја сопствена - резервирајте за тоа кога вашето следење е зголемено во број и ангажман, или барем да го вклучите твоето со други hashtags кои ќе ви помогнат да достигнете изложеност.

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, Pinterest, Твитер

Правило #19. @Mentions

Речиси сите поголеми социјални мрежи дозволуваат @mentions во коментари, твитови и мислења, и тие ќе ја добијат вашата мрежа за известување и ќе бидат вклучени во вашата содржина за речиси никаков напор.

Она што го прават корисниците е прилично "повик" на корисниците до вашиот пост и ги покани да учествуваат.

Како да

На Facebook и LinkedIn можете да ги "повикате" и профилите и страниците на компанијата во коментари, ажурирања и теми, но не и во Pulse постови (за кои можете да работите со коментар на вашиот Pulse пост каде што ги спомнувате изворите што ги цитирате во делото) .

На Твитер, можете да започнете нов твит со @ корисничко име и да го емитувате на целата мрежа, што помага да се изгради нишка која вклучува повеќе од само вашиот соговорник. Сепак, @mention одговори сеуште се прикажани само на оние кои беа вклучени во разговорот, па мора да обрнете внимание на отпочнување на нов твит и да не го притиснете "одговорот" под твитот на друго лице.

Се однесува на:

Фејсбук, Инстаграм, Скопје, Твитер

Правило #20. Споделување на веќе популарни содржини

Размислете популарни слики, споделувајте ги пораките од Фејсбук со стотици или илјадници коментари и допаѓања, ретветете незаборавни твитови, споделете одлична, популарна содржина со вашиот текстуален линк за ажурирања.

Со други зборови, да се придружите на дискусијата и да го направите релевантен.

Пребарувајте социјални мрежи за клучни зборови поврзани со вашата лажат и изберете најинтересна и високо ангажирана содржина.

Маркетинг на социјалните медиуми Rule #20 - Споделување на веќе популарни содржини
Пример за популарниот пост од Нил Пател, со 31K ставови, 1.1K реакции и 221 акции.

Исто така, додадете коментар за содржината што ја делиш: таа ќе им даде причина на вашите контакти зошто вие изберете овој специфичен дел од содржината и зошто мислите дека вреди да се споделите со нив.

Последно, но не и најмалку важно, „фалење“ совет: искористете ја опцијата „Твитер“ до репвитирајте свои твитови. Од 2016, Твитер направи полесно да ја ремаркетира старата, но сепак добра содржина и да му даде нов живот со "его-ретветите" - и бидејќи можете да додадете коментари за нив, можете да користите дополнителен CTA за да ги вклучите ангажманите и регистрациите.

Се однесува на:

Фејсбук, LinkedIn, Pinterest, Твитер

Правило #21. Да се ​​биде пријателски и корисен, не се продава

Студената повик не работи на социјалните медиуми, бидејќи тоа не е она за што корисниците се таму. Ако добиете продажба, ќе ја изгубите довербата и можностите.

Напротив, вистинска, пријателска содржина, која е исто така корисна и инспиративна покрај забавата, е победа.

Ставете дајте им на своите корисници она што им треба и сакаат да видат прво, а самопромоцијата како второ. Се фокусира на создавање на релевантни разговори во вашата лажат и вклучување на заедницата, допирање на теми и агли кои се поврзуваат со јадрото на вашиот блог или деловна порака и содржина.

Исто така, не плашете се да се „разделите“ малку со вашата содржина: ако вашата страница или вашиот бренд се однесуваат на предучилишни образовни играчки, дефинитивно можете да споделувате содржини за уметност и занаетчиски материјали кои се во прилог на животната средина, бидејќи ова сè уште е релевантно за вашата целна публика и исто така одговара на филозофијата на вашиот бренд.

Се разбира, можете да ги промовирате вашите услуги, но тоа го прават повремено. Она што го напишав за affiliate линкови се однесува и овде.

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Твитер

Правило #22. Социјална медиумска анализа

Маркетинг за социјални медиуми Rule #22 - Анализа на социјалните медиуми
Твитер анализи за сметка на Твитер на Твитер (следете нас).

Напишав детална статија во Nov 2016 како да ги анализирате вашите социјални напори, но имајте на ум дека можете да направите добра работа со алатките за анализа на социјалните мрежи сами ви обезбедуваат бесплатно.

 • Фејсбук увид - вклучени со вашата страница на Фејсбук (т.е. https://www.facebook.com/PAGENAME/insights/), ви дава пристап до сите податоци за сообраќајот и ангажманот за вашите објави и статистики за извлекување кои можат да ви помогнат да ја подобрите вашата споделена содржина и кампањи
 • LinkedIn Company Анализа на страници - вклучени во страницата на компанијата и можете да ја видите статистиката како администратор на страници
 • Pinterest анализи - можете да ги следите движењето на следбеникот, импресиите, вашата најголема содржина и како вашиот канал се поврзува со Pinterest, целокупната
 • Твитер анализатор - да се измери ефикасноста и влијанието на вашиот профил на Твитер. Достапно е на https://analytics.twitter.com/user/USERNAME/дома

Исто така, Google Analytics е секогаш ваш пријател.

Најлесен начин да се измери успехот на Instagram е да се пријавите за бесплатна сметка WEBSTA, комплетен пакет за анализа на Instagram, кој ќе ви помогне да ја разберете вашата заедница и да пронајдете нови луѓе за да се вклучите; како алтернатива, можете да го користите SimplyMeasured за да добиете извештај на краток извештај за ефикасноста на сметката на Instagram (и другите социјални медиуми).

За SnapChat, додека не можете да собирате податоци на платформата, можете да го направите тоа на вашата веб-страница: назначете ID или код на секоја кампања Snapchat за вашиот аналитички пакет за следење и враќање како податоци што можете да ги користите, како што е бројот на Преглед и нивна дистрибуција во текот на денот на денот.

Ако видите дека бројот на вашите следбеници и стапките на ангажирање не растат по 3-6 месеци откако почнавте да работите на вашата стратегија за социјални медиуми, не се откажувајте - шансите се дека може да продолжите да работите со развојот на сопствениот глас и да објавите повеќе доследно, па продолжи да се вклучиш со публиката, да учествуваш во разговори и webinars, и да најдеш "племиња" за кои сакаш да придонесеш (или да си создадеш свои).

На SnapChat, особено, бројот на следбеници е вреден маркетинг податоци кои треба да се земат предвид кога се оценуваат перформансите на брендот на платформата. Тоа е затоа што на корисниците им е потребен QR код или корисничко име за следење на бренд, така што секој следбеник е, всушност, намерно, а не некој кој одлучил да следи повремено. Раскажувањето на одлични приказни помага во заработувањето на нови следбеници на SnapChat.

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Твитер

Правило #23. Копчиња за социјални медиуми

Социјалните мрежи, како и голем број додатоци за WordPress и други CMS апартмани, обезбедуваат кодови за копчиња и значки за корисниците да додаваат на нивните сопствени веб-страници, кои посетителите можат да ги користат за да ги следат или сакаат / промовираат нивната содржина со кликање на самото место .

Малите удобни копчиња дефинитивно помагаат да ја промовирате вашата содржина без напор!

Сепак, бидете внимателни кога барате промоции и допаѓања, особено на Фејсбук - всушност, мрежата имплементира построги правила во 2014 за борба против спам (и измами), и тоа може да го казни вашиот профил или страница, ако ве фаќа отворено да бара ликови , без разлика дали тоа го правите директно на платформата или на вашата веб-страница.

Најбезбедниот начин да се обратите за ова (со Фејсбук и со секоја мрежа) е нежно да ги потсетите вашите корисници дека не ви пречи гест на благодарност.

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Твитер

Правило #24. Рекламирање и промоција

Ако не можете да одвоите премногу време и ресурси Влезни маркетинг, или сакате да стигнете до корисници надвор од вашите кругови и заедници, секогаш можете да изберете рекламирање.

Ова е уште повисоко од SnapChat, платформа која бара повеќе време и ресурси да ги користи како маркетинг средства, па рекламирањето е многу поедноставно решение за генерирање на продажба и сообраќај.

Користењето на геофилтри на SnapChat рекламните кампањи е дефинитивно добра идеја, особено ако сакате да се придружите во локални настани или социјални причини во одредена недела, кои помагаат да се развие препознатливост на брендот и интриги на производи. Споредено со спонзорирање на настанот, геофилтерите се ефтини, и тие го доведоа Алекс Кер над 200k насочени погледи со само $ 15.33.

На Pinterest можете да одите со Промовирани игли (насочени од рекламна група), и LinkedIn ви нуди реклами врз основа на интереси, демографија и категории на работни места.

Започнете со тесна публика за рекламирање и потоа зголемете го својот домет додека го тестирате успехот на вашите реклами - ова е добар начин да се справи со вашиот буџет, бидејќи рекламирањето никогаш не е евтино. Исто така, зајакнувањето на сообраќајната моќ на вашите веќе силни мислења е подобра идеја отколку да се обидеме да изградиме ангажман за нови работни места, кои доаѓаат со ризик од ниска или нула ROI.

На Фејсбук и Скопје, исто така можете да купите спонзорирани објави и да ги зајакнете веќе ангажираните Фејсбук мислења за да добиете поголема наплата и повисоки стапки на кликање. Рејтинг рејтинг на Фејсбук ќе ви помогне да одредите колку ефикасно е рекламата во смисла на ангажман на корисник (сака, коментари, ставови, итн.), така што ќе можете ефикасно да будите време и пари потрошени за кампањи.

Искористете ја можноста да ги споделите своите мислења на Фејсбук на вашиот профил за да им дадете дополнителен бесплатен поттик - ќе го зголемите досегот и повратните информации, бидејќи вашите профилни објави почесто се прикажани во Newsfeed на вашите пријатели и следбеници во споредба со деловните страници (и можете да ги означите и вашите пријатели).

Друга форма на промоција е препораките на LinkedIn: овие се суштински прегледи на вашата професионалност и перформанси кои ќе ви помогнат да ве стават во добра светлина со двете потенцијални клиенти и колеги професионалци. Сепак, препораките функционираат само ако се вистински (да, некој всушност може да оди и да провери дали она што е кажано е точно).

На Instagram, пред да одлучите да потрошите пари за стандардно рекламирање, излезете и пронајдете сметка на Instagram за рекламирање за да го зголемите вашиот сообраќај и вашите напори за брендирање. Ќе сакате да стапите во контакт со influencers и помали сметки со лојални и активни следење, така што ќе бидете сигурни дека ќе добиете ROI (насочени теренски активности).

Се однесува на:

Фејсбук, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Твитер

Софтвер за социјални медиуми

Вие не мора да го направите сето тоа рачно! Еве неколку алатки што ќе ги најдете во маркетинг на социјалните медиуми.

Buzzsumo

Тоа ви помага да најдете теми за Фејсбук маркетинг врз основа на она што работи за вашата лажат во мрежата. За да го користите, едноставно внесете клучни зборови и видете која содржина изведе подобро во изминатите месеци или година.

Hootsuite, Buffer, Klout

Едноставно распореди ги своите мислења и погледнете ги вашите социјални статистики, така што знаете кога е добро време на денот да објавувате нови содржини и на кој дел од вашата публика.

pixabay

Изнаоѓањето на вистинската слика од јавниот домен за вашите социјални постови може да стане незгодно ... па затоа е прилично веб-сајт кој обезбедува само слики од CC0.

Заклучоци

Маркетинг на социјалните медиуми е игра со постојани напори за да се израмни со промените во социјалните медиуми, слично како SEOs да ги надминат ажурирањата на алгоритмите за пребарувања и да ги менуваат најдобрите практики.

Градење на врски, ангажирање со вашата публика и создавање свежи, забавни, пријателски содржини секогаш се твои големи победници насекаде, во секое време - тие се аспекти на мрежата кои никогаш не се менувале со текот на годините. И секогаш, секогаш додавајте вредност на разговорот.

Напишав статија за зголемување на вашиот блог сообраќај со Фејсбук групи и слично, исто така, ако сакате да го проверите. Сепак, тука е препораката од дното на моето срце: никогаш не се потпирај на единствени социјални мрежи за вашиот сообраќај, како што не би било на Google - премногу е лесно да се распаднете кога правилата се менуваат, функциите умираат и се заменуваат и бизнис моделите растат во нешто друго (како стариот MySpace и Friendster).

Запомнете дека социјалните медиуми се алатка: вашите најдобри средства се вашите сопствени медиуми - вашата мејлинг-листа, вашиот блог и (ако имате) вашата заедница во која живеете.