Како да ги заштите вашите WordPress блог лесно

Член напишан од:
 • WordPress
 • Ажурирано: октомври 27, 2013

Часовите на работна сила што ви требаат за да го добиете вашиот блог на WordPress, барајќи го начинот на кој сакате, не се нешто што веројатно сакате да го повторите затоа што не успеавте да го заштите вашиот блог или треба да го преместите и не сте сигурни како. За среќа, постојат неколку едноставни начини да креирате резервна копија на вашиот блог и да ја пренесете беспрекорно на друга страница или да ја вратите кога вашата веб-страница се урна.

WordPress.org вели сето тоа со овие две реченици:

Вашата WordPress база на податоци содржи секој пост, секој коментар и секоја врска што ја имате на вашиот блог. Ако вашата база на податоци стане избришана или оштетена, ќе изгубите сè што сте го напишале.

Поддршка до датотеки и база на податоци

Вашиот блог е еден од најскапоцените работи. Одржувањето на резервна копија од тоа е од витално значење. Дури и ако вашата webhosting компанија чува бекап, направи себе си услуга и направи нова копија на вашиот сајт секој пат кога ќе се ажурира. Потребно е само неколку минути и може да ве спаси многу болка и главоболка.

Чекор 1 - Резервна копија на базата на податоци со PHPMyAdmin

Вашиот WordPress сајт работи така како што тоа го прави затоа што има два дела. Еден дел се состои од датотеки кои имаат кодирање и во суштина креираат структура и изглед на вашиот сајт. Другиот дел е MySQL база на податоци која ги зачувува мислењата, коментарите, страниците и содржината што се појавува на вашиот сајт. Дарен Роус во текот Problogger добро го објасни кога рече:

Без оваа база на податоци, вашиот блог во основа би бил црна дупка без каква било содржина.

Базата на податоци не може да се најде во редовните датотеки во вашата папка за root. Мора да се движите во PHPMyAdmin за да направите резервна копија на вашата база на податоци.

 • Одете на контролниот панел
 • Отидете до секциите означени со бази на податоци.
phpMyAdmin
Вашиот избор може да варира, во зависност од софтверот на контролната табла.
 • Во левата странична лента, ќе видите листа на вашите бази на податоци. Кликнете на оној за WordPress. Најверојатно е насловено нешто како yoursite_wrdp1.
 • Во горниот дел од екранот, ќе видите текст кој гласи "Експорт". Кликнете на неа.

извоз преку phpadmin

 • Изберете метод за извоз "Брзи" и форматирај "SQL"
 • Кликнете на сивото копче означено со "Go" и зачувајте ја датотеката на место каде што можете лесно да го најдете подоцна.

извоз преку phpmyadminЧекор 2 - Резервни датотеки од WordPress од root папка

Сега кога ги имате копирано вашите податоци, треба да направите резервна копија на структурата на страницата. Ова ја вклучува вашата тема, какви било промени во неа, какви било промени што сте ги направиле во вашите CSS-датотеки и така натаму. Технички, можете да ја обновите содржината на една страница со базата на податоци и со нова инсталација на WordPress, но би изгубиле слики и вашата тема и евентуално друга функционалност.

Одете до вашата FTP програма на избор. Онлајн резервна копија Осврти препорачува Пренесување за Mac компјутери и Filezilla за Windows компјутери. Јас ја користам Filezilla, но постојат бројни FTP програми таму. Изберете оној што е прифатлив (двете споменати погоре се бесплатни) и лесен за користење.

ftp на mac

Откако ќе се најавите на вашата веб-страница со програма за FTP, следете ги следниве чекори:

 • Отидете до папката каде што престојува вашиот WordPress. Ова може да биде root и може да биде друго. Можеби ќе треба да отидете во папката "public_html" за да ги пронајдете овие датотеки. Ќе ги препознаете WP папките, бидејќи тие ќе започнат со "WP-". Побарајте "wp-admin", "wp-content" и "wp-includes".
 • Покрај тоа, до папките, ќе видите неколку PHP-датотеки што треба да се преземат. Секој ќе започне со „wp“. Можеби сакате да одите напред и да направите резервна копија на папката со слики во случај да посочите какви било слики директно во таа папка наместо да ги поставувате преку таблата со WP.

Чекор 3 - Бекап преку WordPress семафорот

извоз преку контролната табла

Конечно, оди напред и да ги заштите вашите датотеки преку WordPress семафорот.

 • Пријавете се преку преку "yoursite.com/wp-admin".
 • На левата странична лента, кликнете на "Tools".
 • Под "Tools", кликнете на "Export".
 • Изберете за извоз "целата содржина".
 • Кликнете на копчето што вели "Преземи датотека за извоз".
 • Зачувајте на безбедно место на вашиот компјутер и резервна копија.

Резервни додатоци

Што ако автоматски можете да направите резервна копија на вашиот сајт?

Постојат и предности и недостатоци за користење на приклучоци за автоматско резервирање.

ДобритеКонс
Ако заборавите да направите резервна копија по ажурирање, нема да ја изгубите целата своја напорна работа доколку се сруши страницата.Може да стане патерица, така што ќе заборавите да правите редовни рачни бекап.
Лесен за инсталација. Поставете го и заборавете го тоа.Може да биде нерамномерно и не секогаш правилно да направи резервна копија.
Време штедач.Приклучоците треба редовно да се ажурираат и може да влијаат на други аспекти на страницата.

Бесплатни приклучоци

Веројатно сте ја слушнале изреката: „го добивате она што го плаќате“, и тоа може да биде точно кога станува збор за резервните додатоци на WordPress. Ако планирате религиозно да направите рачно бекап еднаш месечно или така нагоре на автоматската резервна копија, тогаш бесплатниот додаток може да биде сè што ви треба. Ако не сте добри во запомнување на работи како бекап, тогаш можеби ќе сакате да дојдете надолу и да ги проверите платените услуги достапни за резервна копија на WordPress.

 • BackWPUp - Резервно копирање на вашата WP инсталира и складира на вашиот сервер (не се препорачува) или облак сервер по ваш избор. Го поддржува XML извозот, SQL базата, инсталираните приклучоци и WP-датотеки. Пробајте го бесплатно и ако го сакате и сакате повеќе функции, пробајте ја про верзијата.
 • WPDBBackup - Овој приклучок ги поддржува табелите на базата на податоци или основната содржина за вашата веб-страница на WordPress. Можете исто така да го поставите да направите резервна копија на други бази на податоци на вашиот систем.
 • Подготвен! Резервна копија - Автоматизирајте бекап на базите на податоци и датотеки на облак по ваш избор. Ќе работи со Amazon S3.

Платени додатоци

myRepono - Автоматско копирање на целата содржина, вклучително и натписи, коментари и целосна база на податоци и информации за веб-страница. Датотеките се чуваат безбедно на облак. Трошоци колку што е два центи на ден, во зависност од големината на вашата страница и дополнителни потреби. Резервната копија колку што сакате, и пристапувајте до датотеки од кој било компјутер.

VaultPress - State of Digital препорачува оваа услуга да ги заштите веб-страниците на WordPress:

Овој приклучок се појави неколку пати како врвен изрез. Кога колегите го користат зборот "посебен", внимателно проследен со зборот "скапо", потсетува дека понекогаш добивате она што го плаќате.

Една од најдобрите карактеристики на VaultPress е опцијата за едноставно враќање со еден клик. Тоа е скапо во $ 15 / месец за основна услуга.

Управувај со WP - Оваа услуга ви овозможува да направите резервна копија како различни инсталации на WordPress за околу $ 0.70 / месечно на веб-страница. Така е, само 70 центи. Со индивидуалната програма за сопственици на блогови, добивате резервна копија со еден клик. Професионалниот пакет ви овозможува да закажете резервни копии во одредени периоди и да се интегрирате со Amazon S3, Dropbox и Google Drive за само 2.10 $ месечно на веб-страница.

не панично графички

Само се врати таа мапа!

Како Јероди Морис во Копија на Blogger кажи:

Секое сопственикот на сајтот игра неодговорни, несовесни игри со иднината на неговата или нејзината страница, ако танг не е поддржан секој ден, и ако не постои цврст план за наплата на катастрофи.

Без разлика дали ќе одлучите да поставите приклучок и да ги автоматизирате повеќето од вашите бекап или да одберете да направите резервна копија рачно, важно е да запаметите да направите резервна копија. На тој начин, ако се случи најлошото и целата своја страница се намалува, може да се загрижите само за момент, сфаќајќи дека имате резервна копија на вашиот блог WordPress и лесно можете да го вратите назад во својата поранешна слава со малку напор.

Сликата кредити: blakespot и Сарабит преку Compfight.

За Лори Соорд

Лори Соард работи како хонорарен писател и уредник од 1996. Има диплома по англиски јазик и докторат по новинарство. Нејзините статии се појавија во весници, списанија, онлајн и имаше неколку книги објавени. Од 1997, таа работи како веб дизајнер и промотор за автори и мали бизниси. Таа дури работеше и за кратко рангирање на веб-страници за популарен пребарувач и проучување на длабинска оптимизација за тактики за голем број клиенти. Ужива во слушањето од нејзините читатели.