Име на буџетот на доменот помеѓу цените на TLD и кризата

Напис напишан од: Луана Спинети
  • Веб алатки
  • Ажурирано: Сеп 23, 2019

Забелешка на Jerryери: Ова е стара статија објавена од Луана во септември 2015; оттогаш се ажурира повеќе пати од тогаш. Според мое мислење, мнозинството поени и тактики споделени во овој напис се сè уште релевантни и валидни денес. 

 


 

Цените на доменот се во пораст.

Ух, нели? Verisign ја подигна цената на .NET повторно во јануари 2015, по нив веќе го стори тоа во јануари 2014. Новите TLDs се далеку од евтини, исто така, со неколку исклучоци.

А што е со светската економија? Без оглед каде живеете, кризата сè уште е околу од јули 2015, па од витално значење е да се чуваат пари за итни случаи. Дополнителните, неискористените или ниските сообраќајни домени може да ги затворат парите што можете да ги зачувате за да ги зачувате трошоците за живеење.

Ако, како мене, да стартувате повеќе блогови на различни домени, можеби ќе сакате одете по поевтини или бесплатни опции или да го преиспитате бројот на домени што ги поседувате, можеби со намалување на некои додатоци - знаете, оние услуги и домени што не резултираат со постојан рентабилност или никогаш не добиваат доволно сообраќај.

Полесно кажано отколку да се направи, може да се расправате.

Вие сте врзани за некои од вашите домени и никогаш не би ги пуштиле. Некои други домени што ги поседувате можеби немаат никаква цел сега, додека сè уште не размислувате и планирате за нив, но дефинитивно ќе ги користите подоцна.

Исто така, може да поседувате и други домени што знаете дека ќе ги користите во следните неколку години, но токму сега немате време за нив, па тие не се приоритет.

Ова е добро. Имаше неколку пати; направено тоа, исто така.

Меѓутоа, кога цените на ДВД се покренуваат и финансиските прашања бараат промена, треба да бидете подготвени за таа промена и да одите за тоа што е можно безболно.

Не мора веднаш да се ослободите од вашите домени со ниски ROI. Истражете ги можностите прво; отпуштањето е навистина твоето последно средство.

Опциите што ги давам подолу се добар начин да започнете со планирањето на итен домен.

Буџетирање и планирање на име на домен

1. Споредете регистратори

Каде е поевтино купи и обнови домен име?

Каде може да добиете бенефиции за домените инвеститори?

NameCheap од време на време носи специјални попусти на нов домен и надоместоци за обновување. Ако вашиот буџет за регистрација и одржување на доменот е ограничен, овие два регистратори ви олеснуваат да ги одржуваат вашите домени да работат за наредните години.

Размислете за трансферите ако одреден регистратор ги зголемува своите цени надвор од можностите за вашиот буџет. Ова понекогаш се случува кога сметките на регистраторот одеднаш се зголемуваат поради зголемувањето на цените на регистарот или ако забележат зголемување на трошоците за одржување.

Освен ако не сте во можност да го зголемите вашиот буџет за домени, мојот совет овде е што поскоро да започнете да барате алтернативни регистри, така што можете да ги пренесете вашите домени безбедно неколку месеци пред истекот на истекот.

2 Консолидирајте (или можеби не?)

Зависи од што е подобро за вашиот буџет и месечните приходи.

Ако можете да си дозволите консолидација, направете го тоа! Но, ако мислата за плаќање на стотици до илјадници долари во еден обид да ги обнови сите ваши домени, те заплашува или е надвор од вашиот буџет (на пример, ако имате само месечен буџет, можете да собирате чекор по чекор), консолидацијата не е за тебе.

Досега консолидацијата не беше опција за мене, бидејќи единствените месеци достапни за консолидација се - за жал - месеци во годината кога се разболувам почесто - и затоа работам помалку, а мојот буџет е помал.

Проверете ги достапните датуми на консолидација со вашиот регистратор и проверете дали тие одговараат на вашите потреби. Во спротивно, задржи консолидација како многу последната опција.

3. Тесно следи ROI

Следете го приходот генериран од секое име на домен.

На крајот на годината (пред датумот на обновување), споредете ги приходите на доменот и размислете да се ослободите од имињата на домените што не создадоа доволно заработка за да ги покриете барем трошоците.

Како можете да ги надгледувате вашите домени ROI?

1. Оценете го односот на производството / промоцијата на содржината

Брајан Дин од Backlinko.com успеа да постигне висока рентабилност за неговиот домен благодарение на неговата стратегија „повеќе промоција, помалку содржина“, како што е објавено во подкаст во профит од групните пазари. Ако сте заинтересирани да напишете детална содржина за вашиот блог, ова е добра стратегија за следење за да извлечете максимум од вашето име на домен. Други метрики на ROI ќе го следат примерот.

2. Редовно проверувајте ги сообраќајните броеви

Неделно или месечно. Секогаш чувајте табела за споредување на сите ваши домени и извршете годишни проверки за тоа колку дојдовен сообраќај создава секој домен. Можете да започнете со планирање на кои домени да се отстранат само со гледање на оваа табела.

3. Како овој домен се споредува со целокупното управување со доменот?

Дали овој домен значи многу за вас и за вашите блогирање (или други веб-страници) напори или дали само го купив доменот за пренасочување, промотивни или тест цели? Дали ќе го задржите овој домен околу или само сакате да го користите за неколку години, а потоа да го избришете?

Се подразбира дека секаков вид привремени домени треба да бидат првата цел на вашето чистење во итни случаи, особено затоа што ваквите домени се предмет на покачување на цената на TLD оваа година.

Ако имате домени за лична употреба и не заработувате пари од нив, проверете дали другите домени создаваат доволно приход за да ги покријат трошоците поврзани со овие домени.

Копај подлабоко: Што е доминација на домен и како функционира?

4. Нови домени? Чекај за купони

Секој месец, скоро секој регистратор издава купони за нови регистрации на домени и обновувања. Eitherе добиете кодови за купони преку е-пошта (ако сте најавени за билтенот на регистраторот) или преку мрежни услуги што собираат кодови за кодови од кој било вид или кодови за попуст на домен, специјално.

Алтернативно, можете да чекате Црн петок / Cyber ​​понеделник и Поместете го вашиот домен купони да регистрирате нови домени или да обновувате некои што ги поседувате и да истекува секое време околу објавувањето на купоните.

Како да управувам со домените?

Јас користам локална верзија на DomainMOD („локално“ како што е инсталирано на мојот локален хост компјутер на Linux) за управување и планирање на моите домени.

DomainMOD е софтвер со отворен код PHP софтвер, така што можете бесплатно да го преземете и инсталирате на вашиот сервер. Ако сакате да го инсталирате софтверот на вашиот локален компјутер или вашата сметка за хостинг, само следете ја инсталацијата Метод #2 од овој водич.

DomainMOD екранот на екранот
Снимка на екранот од DomainMOD. Забележете дека Domains.intranet НЕ е вистинско име на домен од овластен орган. .INTRANET е обичен TLD што го создадов за локалниот DNS на мојот компјутер за да ги направам сите работи да работат поинтересно и… забавно. Не постои на јавниот DNS, затоа не грижете се за тоа.
Пример за DomainMOD
Софтверот исто така ми кажува годишно трошење на домени и ми помага да ги одржувам работите под управни активности во врска со WHM / cPanel. Погледнете пример погоре.

Друг метод што го користам е да се задржи датотеката Excel организирана на следниов начин:

Ексел датотека за управување со домените од Луана Спинетти
Моја лична датотека Excel за управување со домен.
  • „Тип“ е тип на веб-страница што ја работам на одреден домен (во овој случај, имав некои имиња на Sci-Fi од лични причини).
  • „Име“ и „Алијас“ се името и прекарот на сопственикот на веб-страницата (во овој случај, понекогаш тоа бев јас, некогаш лик во улога).
  • „Име на домен“ е име на домен.
  • 'Најава' и 'Лозинка' се cPanel и / или FTP сметка за доменот.
  • „Регистратор“ е регистратор во кој доменот е регистриран и / или одржуван од него.

Како да се добие почетниот отпор за чистење - лична белешка

Пуштањето е тешко.

Пуштањето на домени кои навистина ги сакате и што растеше приврзаност може да бидат болни и никој никогаш не треба да ги види нивните домени на тој начин да одат.

Сепак, кога влоговите се високи, треба да го направите тоа.

Тоа го правев често во последните четири години; Јас го направив тоа уште во јануари 2015, исто така, откако дознав за зголемувањето на цените на Verisign за .NET TLD и сфатив дека мојот буџет се слабее заради лошата здравствена состојба (со сигурност можам да кажам дека скоро не сум работел во јануари, како и повеќето од времето кога бев болен во кревет) меѓу другите причини. Јас го направив тоа повторно меѓу април и јуни 2015, кога ненадејни здравствени и семејни итни случаи побараа тоа.

Пуштањето е потребно храброст, креативност и - да - Солзи. Но, исто така се надевам.

Еве краток список на начини да се справите со „загубата“ и да продолжите со вашите проекти.

1. Биди реалист (храброст).

Знаете дека не сте можеле да се справите подобро отколку што веќе сте направиле. Дадовте сè од себе да ги одржувате домените што работи до денес, така што нема место за жалење. Ова е живот, со свои подеми и падови. Важно е да знаете дека дадовте сé од себе и да земете храброст да прифатите какви било резултати што произлегуваат од тоа, без разлика дали се тие позитивни или негативни. Секогаш можете да закрепнете какви било домени во иднина, нели?

2. Движете се до поддомен (надеж).

Откажувањето од залихите на вашиот домен не значи дека треба да се откажете од веб-страниците поврзани со секој домен. Вие сè уште имате надеж, а тоа се вашите други домени! Затоа, зграпчете ги тие веб-страници и преместете ги во поддомени на други домени што ги поседувате. Ништо не е изгубено - тоа само го менува името.

3. Спојување проекти (креативност).

Ако два или повеќе од вашите домени носат блогови, се справуваат со различни агли на истата тема или ниша, можете да ги споите заедно во еден блог (и домен) и привремено да ги пренасочите, а потоа да ги избришете, другите две. Користете ја вашата креативност за да излезете со оптимален начин да ги споите вашите проекти. Совет? Побарајте модели и прашајте ги вашите тековни читатели за што тие сакаат да видат!

4. Продај, подари или избриши (солзи).

Може да потрае голем напор за конечно да се ослободиме од имињата на домените што ги поседувавте со години. Може да земе солзи. Сепак, ова може да биде неопходен чекор кога вашите други опции се исцрпени. Можете или да дозволите вашите домени истекуваат, или можете да ги продадете или да ги подарите бесплатно ако сте сигурни дека нема повторно да ги купувате во иднина. Без разлика каква опција ќе изберете, знајте дека е за најдобра.

Можете ли да го купите тој домен повторно во иднината?

Дефинитивно, ако е достапен за регистрација и ако имате буџет и време да се посветите на тоа.

Предупредување, сепак - доменот можеби го користел друго лице пред регистарот повторно да го направи достапен, па затоа сакате да бидете сигурни дека доменот што го купувате повторно по неколку месеци или години, со текот на времето ја задржал добрата репутација или можеби ќе треба да направите расчистување за да вратите барем дел од своето добро стоење во очите на корисниците пред да произведете нова содржина.

За Луана Спинетти

Луана Спинетти е слободен писател и уметник со седиште во Италија, и страсен студент по компјутерски науки. Има средношколска диплома по психологија и образование и присуствуваше на 3-годишен курс по уметност на стрипови, од каде дипломира на 2008. Како мулти-фацетирана личност како што е, таа разви голем интерес за SEO / SEM и Web Marketing, со посебен наклон кон социјалните медиуми, а работи на три романи на нејзиниот мајчин јазик (италијански), за која се надева дека инди објави наскоро.