Водич за почетници: Што е веб-хостинг? Што е домен? Разлика помеѓу име на домен и веб-хостинг

Напис напишан од: ryери Лоу
 • Хостинг водичи
 • Ажурирано: октомври 06, 2020

За да имате веб-страница, потребни ви се три работи: име на домен, веб хостинг и развиена веб-страница. Но, што е име на домен? Што е веб хостинг? Зарем не се исти? Важно е да сте кристално јасни за нивните разлики пред да преминете натаму се создаде и домаќин на вашата прва веб-страница.

Табела на содржина


Објаснување на веб-хостинг

Што е Веб хостинг?

А веб хостинг е компјутер, каде што луѓето ги чуваат своите веб-сајтови. Сфатете го тоа како куќа каде што ги чувате сите ваши работи; но наместо да чувате облека и мебел, ги складирате компјутерските датотеки (HTML, документи, слики, видеа, итн) во веб-домаќин.

Почесто отколку не, терминот "веб хостинг" се однесува на компанија која ги изнајмува своите компјутери / сервери за да ја складира својата веб-страница и да обезбеди интернет конекција, така што другите корисници можат да пристапуваат до датотеките на вашата веб-страница.

Пример за хостинг компании: InMotion хостинг, Siteground, A2 Хостинг.

Како работи веб-хостинг?

Обично, веб хостинг компанијата направи повеќе отколку само чување на вашиот веб-сајт. Еве некои услуги со додадена вредност и карактеристики кои треба да ги очекувате од вашиот хостинг провајдер:

 • Регистрација на домен - За да можете да купите и да управувате со домен и хостирање од ист провајдер
 • Создавач на веб-страница - повлечете и испуштајте алатка за уредување веб до креирајте веб-страница
 • Е-мејл хостинг - за да испраќате и примате е-пораки од [Email заштитени]
 • Основна хардвер (поставување на серверот) и софтвер (CMS, оперативен систем на серверот, итн.) Поддршка

Совет: Можете да ја користите нашата бесплатна алатка на почетната страница до дознајте кој е домаќин на веб-страница.

Веб хостинг наспроти Центарот за податоци

Терминот "веб-хостинг" обично се однесува на серверот кој е домаќин на вашата веб-страница или на хостинг компанија која изнајмува тој сервер простор за вас.

Центарот за податоци обично се однесува на објектот кој се користи за да се сместат серверите.

Центарот за податоци може да биде просторија, куќа или многу голема зграда опремена со излишни или резервни напојувања, редундантни врски за комуникација со податоци, контроли за животната средина - т.е. климатизација, потиснување на пожар и безбедносни уреди.

Пример за сервер
Ова е сервер. Името на овој модел: DELL 463-6080 сервер. Изгледа и работи како десктоп во вашиот дом - само малку поголем и помоќен.
Пример на центар за податоци
Вака изгледа центарот за податоци однатре, во основа тоа е само ладна просторија исполнета со многу големи компјутери. Ја фотографирав оваа фотографија за време на мојата посета Interserver податоци центар август 2016.

Различни видови на веб-домаќин

Постојат четири различни типови на сервери за хостирање: Заеднички, Виртуелен приватен сервер (VPS), Посветен и облак хостинг.

Додека сите видови на сервери ќе дејствуваат како центар за чување на вашиот веб-сајт, тие се разликуваат во количеството на капацитет за складирање, контрола, барање за техничко знаење, брзина на серверот и сигурност. Јас ќе ви ги покажам разликите помеѓу заеднички, VPS, посветен и облак хостинг во следниот дел.

Муабет со хостинг

Што е дели хостинг?

Во заеднички хостинг, една веб-страница е ставен на истиот сервер како и многу други сајтови, кои се движат од неколку до стотици или илјадници. Обично, сите домени можат да споделуваат заеднички ресурси на серверот ресурси, како што се RAM меморија и процесорот.

Бидејќи цената е екстремно ниска, повеќето веб-страници со умерени нивоа на сообраќај во кои работат стандарден софтвер се хостирани на овој тип на сервер. Муабет со хостинг е исто така широко прифатен како влез ниво хостинг опција, како што тоа бара минимално техничко знаење.

 • Недостатоци - Нема пристап до root, ограничена способност да се справи со високи нивоа на сообраќај или шила, перформансите на сајтот може да бидат засегнати од други сајтови на ист сервер.
 • Колку да потрошите - Не повеќе од $ 10 при регистрација.

Каде да добиете споделени хостинг услуги: A2 Хостинг, Hostinger, InMotion хостинг

Виртуелен приватен сервер (VPS) хостинг

Што е VPS хостинг

Виртуелниот приватен сервер хостинг го дели серверот на виртуелни сервери, каде што секоја веб-страна е хостирана на свој посветен сервер, но тие всушност споделуваат сервер со неколку различни други корисници.

Корисниците може да имаат root пристап до нивниот сопствен виртуелен простор и подобра безбедна хостинг средина со овој тип на хостинг. Веб-страниците на кои им е потребна поголема контрола на ниво на серверот, но не сакаат да инвестираат во посветен сервер.

 • Недостатоци - Ограничената способност да се справи со високи нивоа на сообраќај или шила, ефикасноста на вашиот сајт сеуште може да влијае на други сајтови на серверот.
 • Колку да потрошите - $ 20 - $ 60 / mo; дополнителни трошоци за оние на кои им е потребна дополнителна прилагодување на серверот или посебен софтвер.

Каде да добиете VPS хостинг услуги: InMotion хостинг, Interserver, Siteground

Посветен Сервер Хостинг

Што е посветен хостинг?

Посветен сервер нуди максимална контрола врз веб-серверот на кој е зачуван веб-сајтот - Вие исклучиво изнајмувате целиот сервер. Вашата веб-страница (и) е единствената веб-локација зачувана на серверот.

 • Недостатоци - Со голема моќ доаѓа ... добро, поголема цена. Посветен сервери се многу скапи и им се препорачува на оние на кои им е потребна максимална контрола и подобри перформанси на серверот.
 • Колку да потрошите - $ 80 / mo и погоре; цена врз основа на серверот спецификации и дополнителни услуги.

Каде да се посветени хостинг услуги: AltusHost, InMotion хостинг, TMD Хостинг

облак хостинг

Што е хостинг на облак?

Облак хостинг нуди неограничена способност да се справи со голем сообраќај или сообраќај шила. Еве како функционира: Тим на сервери (наречен облак) работи заедно за да биде домаќин на група веб-страници. Ова им овозможува на повеќе компјутери да работат заедно за да се справат со високи нивоа на сообраќај или шила за одредена веб-страница.

 • Недостатоци - Многу облак хостинг подесување не нуди root пристап (потребни за промена на подесувањата на серверот и инсталирање на некој софтвер), повисоки трошоци.
 • Колку да потрошите - $ 30 и погоре; облак хостинг корисници обично се наплаќаат по користење по основа.

Каде да добиете услуги за облак хостинг: Дигитален океан, Hostgator, Облаци


Име на домен е објаснето

Што е Име на домен?

Ова е име на домен.

Домен е адресата на вашата веб-страница. Пред да можете да поставите веб-страница, ќе ви треба домен.

За да имате сопствен домен, ќе треба Регистрирајте го вашиот домен со регистратор на домен.

Име на домен не е нешто физичко што може да го допрете или да го видите. Тоа е низа карактери кои им даваат на вашиот веб-сајт идентитет (да, име, како човек и бизниси). Примери за име на домен: Google.com, Alexa.com, Linux.org, eLearningEuropa.info, како и Yahoo.co.uk.

Сите имиња на домени се уникатни. Ова значи дека може да има само еден alexa.com во светот. Не можете да регистрирате име откако ќе бидат регистрирани од други (под раководство на ИКАНН).

За да пребарувате и да регистрирате име на домен, обидете се Име Евтин.

Кои се домените од највисоко ниво (TLD)?

Што е под домен? Што е TLD? Што е име на домен?
Разбирање на под-домен, домен од второ ниво и домен од највисоко ниво.

Во системот на име на домен (DNS), постои хиерархија на имиња. Домен од највисоко ниво (TLD) се збир на генерички имиња во хиерархијата - COM, NET, ORG, EDU, INFO, BIZ, CO.UK, итн.

Пример #1:

Google.com, Linux.org, Yahoo.co.uk

Забележете дека овие домени завршуваат со поинакво "продолжување" (.com, .org, .co.uk.)? Овие екстензии се познати како TLDs.

Официјалната листа на сите домени од највисоко ниво се одржува од страна на Интернет доделени броеви орган (IANA) во База на зони на зони. Почнувајќи од април 2018, има вкупно TLDs на 1,532.

Некои TLD-и најчесто се гледаат -

BIZ, BR, CA, CN, CO, CO.JP, COM.SG, COM.MY, EDU, ES, FR, ИНФО, МОБИ, TECH, RU,

Некои од нив се помалку познати -

AF, AX, BAR, БИЗНИС, ПОНУДА, ЕКСПЕРТ, ГУРУ, РАБОТИ, МОБИ, TECH, ESTATE, WIEN, WTF, WOW, XYZ

Иако повеќето од овие TLDs се отворени за јавна регистрација, постојат строги регулативи за одредена регистрација на домен. На пример, регистрацијата на домените на највисоко ниво во земјата (како .co.uk за Обединетото Кралство) се ограничени за граѓаните на соодветната земја; и активностите со веб-страницата на ваквите домени се управувани од локални регулативи и сајбер-закони.

Одредени екстензии на овие TLDs се користат за да се опишат "карактеристиките" на веб-страницата - како BIZ за бизниси, EDU за образование (училишта, универзитети, колеги и сл.), ORG за јавна организација и домен имиња од највисоко ниво во земјата за локации .

ИКАНН објавува студии на случаи за користење на различни генерички TLD, проверете дали тоа те интересира.

Кои се домените на највисоко ниво на земјата законик (ccTLD)?

ДВД-то на Кодови на Кодови

Целосната листа на домен од највисоко ниво на доменот на државата (ccTLD) се (по азбучен ред):

.ac .ad .ae .af .ag .ai .al .am .an .ao .aq .ar .as .at .au .aw .ax .az .ba .bb .bd .be .bf .bg .bh .bi .bj .bm .bn .bo .br .bs .bt .bw .by .bz .ca .cc .cd .cf .cg .ch .ci .ck .cl .cl .cm .cn .co .cr .cu .cv .cx .cy .cz .de .dj .dk .dm .do .dz .ec .ee .eg .er .es .et .eu .fi .fj .fk .fm .fo .fr .ga .gd .ge .gf .gg .gh .gh .gl .gm .gn .gp .gq .gr .gs .gt .gu .gw .gy .hk .hm .hn .hr .ht .ht .hu .id .ie .il .im .in .io .iq .ir .is .it .je .jm .jo .jp .ke .kg .kh .ki .km .kn .kp .kr .kw .ky .kz .la .lb .lc .li .lk .lr .ls .lt .lu .lv .ly .ma .mc .md .me .mg .mh .mk .ml .mm .mn .mo .mp .mq .mr .ms .mt .mu .mv .mw .mx .my .mz .na .nc .ne .nf .ng .ni .nl .no .np .nr .nu .nz .om .pa .pe .pf .pg .ph .pk .pl .pn .pr .ps .pt .pw .py .qa .re .ro .rs .ru .rw .sa .sb .sc .sd .se .sg .sh .si .sk .sk .sl .sm .sn .sr .st .sv .sy .sz .tc .ua .tf .tg .th .tj .tk .tl .tm .tn .to .tr .tt. tv .tw .tz .ua .ug .uk .us .uy .uz .va .vc .ve .vg .vi .vn .vu .wf .ws .ye .za .zm .zw

Регулативи за ccTLDs

За оние корисници кои сакаат да регистрираат опција за име на домен за одредена земја (како ".us" или ".co.uk"), добар дел од процесот на регистрација ќе биде посветен на утврдување дали клиентот е жител или не од таа земја и затоа е легално дозволено да купи еден од домените на највисоко ниво специфично за земјата (ќе зборува за ова подоцна). И тоа треба да го нападне дома секундарна точка за корисниците.

Иако постојат стотици достапни суфикси за име на домен (како ".com" или ".net"), многу од овие домени имаат специфични барања за регистрација.

На пример, само организациите можат да регистрираат име на домен ".org", а само американски државјани можат да регистрираат име на домен што завршува во ".us". Неуспехот да се исполнат насоките и барањата за секој тип на домен за време на вистинската регистрација и плаќање процесот ќе резултира со името на доменот да биде "ослободен" назад во базата на достапни имиња на домени; клиентот ќе мора да избере домен од највисоко ниво за кој тие всушност се квалификуваат, или целосно да го откажат купувањето.

За време на процесот на регистрација, исто така е важно да имате информации директно од веб-домаќин, бидејќи овие информации ќе бидат потребни при пополнување на DNS и MX информации за снимање за време на регистрацијата.

Овие два евиденција одредуваат која содржина на веб-хостинг сервер е прикажана кога корисникот се движи до доменот, како и како е-поштата е адресирана, испратена и примена со користење на тој хостинг пакет и соодветното име на домен. Неточните информации ќе доведат до грешки и пропусти на страницата.

Домен наспроти под-домен

Земете mail.yahoo.com на пример - yahoo.com е доменот, mail.yahoo.com во овој случај, е под доменот.

Доменот мора да биде единствен (на пример, може да има само еден Yahoo.com) и мора да биде регистриран со домен регистратор (т.е. NameCheap и Лебдиш); додека за под-домени, корисниците можат слободно да го додадат на врвот на постоечкиот домен сè додека нивниот веб-домаќин ја обезбедува услугата. Некои би рекоа дека под-домените се домени од трето ниво во смисла дека тие се едноставно "под-папки" под root директориумот на доменот, кои обично се користат за организирање на содржината на вашиот веб-сајт на различни јазици или различни категории.

Сепак, ова не е случај со многумина вклучувајќи ги пребарувачите - познато е фактот дека пребарувачите (имено, Google) го третираат под доменот како друг домен независен од примарен домен.

Брз преглед

Домен на веб-страницаимеПоддоменTLDccTLD
yahoo.comЈаху-com-
mail.yahoo.comЈахупоштаcom-
finance.yahoo.comЈахуфинансирање наcom-
yahoo.co.jpЈаху--co.jp

Како домен регистрација работи

, com имиња на домени

Еве како функционира регистрацијата на домен од гледна точка на корисникот.

 1. Размислете за добро име што го сакате за вашата веб-страница.
 2. Името на доменот треба да биде уникатно. Подгответе неколку варијации - само ако името го земат други.
 3. Направете пребарување на една од веб-страниците на регистраторите (т.е. NameCheap).
 4. Ако избраното име на домен не е преземено, можете веднаш да го нарачате.
 5. Плаќаат такса за регистрација, опсег $ 10 - $ 35 зависи од TLD (обично со користење на PayPal или кредитна картичка).
 6. Сега сте завршиле со процесот на регистрација.
 7. Следно ќе треба да го посочите името на доменот на вашиот веб-хостинг (со менување на својот DNS запис).

И тоа е за тоа.

Ние разговаравме во-длабочината на тоа како да изберете добар домен, во споредба со регистрација на цени на домен, и објасни процесот на купување на постоечки домен во овој домен маневри водич.

Кој управува со процесот на регистрација на домен?

Приватност на Интернет

Работите се многу покомплицирани од гледна точка на регистратор на домени.

Процесот на регистрација на домен се регулира со Интернет корпорацијата за доделени имиња и броеви, или ICANN.

Ова раководно тело е во суштина глобален регулатор на најдобрите практики за регистратори, веб-домаќини и клиенти кои комуницираат со нив.

Според стандардите на телото, сите корисници кои регистрираат име на домен мора да бидат подготвени да достават информации за контакт за себе, за нивната организација, за нивниот бизнис, па дури и за нивниот работодавец во некои случаи.

Име на домен Кој е податоци

Секој домен има јавна достапна евиденција која ги вклучува личните податоци на сопственикот, како што се име на сопственикот, контактниот број, поштенската адреса и регистрацијата на домен, како и датумот на истекот на рокот.

Се вика запис од WhoIs и го наведува регистрантот и контактите за доменот.

Како што се бара од Интернет Корпорацијата за доделени имиња и броеви (ICANN), сопствениците на доменот мора да ги направат овие информации за контакт на WHOIS имениците. Овие записи се достапни во секое време за секој кој прави едноставен lookup за WhoIs.

Со други зборови, ако некој сака да знае кој поседува веб-страница, сите што треба да направат е да се кандидира брзо WHOIS пребарување, напишете име на домен и Voila, тие имаат пристап до деталите за регистрација на веб-страницата.

Домен приватност

Приватноста на доменот е услуга, вообичаено понудена од регистратори на домени, за да ги заштити личните и деловните информации на нивните клиенти. Домен приватноста ги заменува вашите WHOIS информации со информации за услуга за испраќање направена од прокси-сервер.

Како резултат на тоа, вашите лични податоци, како што се физичка адреса, е-пошта, телефонски број итн. Се кријат од јавноста. Приватноста на доменот е важна бидејќи вашиот домен рекорд (т.е.. WhoIs податоци), исто така, може да се користи на начини кои не се легитимни или пожелни. Бидејќи секој може да побара запис од WhoIs, спамери, хакери, крадци на идентитети и stalkers може да пристапат до вашите лични информации!

Неетичките компании проверуваат датуми на истекот на доменот, потоа испраќаат известувања за обновување на официјални извори, во обид да ги добијат сопствениците на домените за пренос на домени во нивната компанија, или да испраќаат фактури кои се привилегии на услуги за поднесоци на пребарувачи и други сомнителни услуги.

И спамерите за е-пошта и полжави ги користат база на податоци за WhoIs е-пошта на сопствениците на домени и сопствениците на домените на доменот со задоволство.

Пример за евиденција на WhoIs
Пример за евиденција на WhoIs (детали скриени со приватност на доменот).

Име на домен наспроти веб хостинг

Кои се разликите?

Веб хостинг и име на домен Објаснување
Разликата помеѓу веб-домаќин и име на домен.

За да се поедностави: Име на домен, е како адреса на вашиот дом; веб-хостинг од друга страна, е просторот на вашата куќа каде што го поставувате вашиот мебел.

Наместо име на улица и код за област, збир на зборови или / и броеви се користат за именување на веб-страницата. Компјутерскиот хард диск и компјутерската меморија се користат наместо дрво и челик за чување и обработка на датотеки со податоци. Идејата е претставена појасно со дијаграмот погоре.

Зошто конфузијата?

Една од причините зошто newbies се збунети е поради тоа што регистрацијата на домен и веб хостинг услугите честопати ги нуди ист провајдер.

Конвенционалните домен регистратори кои се користат за да понудат услуга за регистрација на домени само во денешно време нудат веб хостинг услуги. Повеќето веб хостинг компании денес имаат можност да се регистрирате домен име за нивните корисници. Всушност, многу хостинг провајдери даваат бесплатно (или речиси бесплатно) име на домен за да освојат нови клиенти.

Совет: InMotion хостинг и GreenGeeks им даваат бесплатни домени на своите клиенти од прв пат.

Дали треба да купите домен и веб-хостинг од истата компанија?

Дали треба да купувате имиња на домени и услуги за хостирање на истото место?

Мислење # 1: Никогаш не регистрирајте ги важните домени со вашиот веб-домаќин

Лично, јас обично ги регистрирам своите домени со Име Евтин и да ги хостира со друг хостинг провајдер. На пример, оваа страница, која ја читате, е хостирана InMotion хостинг.

Со тоа се осигурува дека мојот домен останува во моите раце во случај нешто да ми се случи со мојот хостинг провајдер.

Многу е полесно да се преселите во нова хостинг компанија кога ќе го регистрирате вашиот домен со трета страна. Инаку, ќе заврши да мора да чекате за вашата компанија за хостинг да го ослободи вашиот домен. Ова може да се направи незгодно, бидејќи тие исто така го губат вашиот хостинг бизнис.

Мислење # 2: Но, не се согласуваат сите…

Но почекај ... тоа е само јас (јас сум диносаурус). Многу веб-администратори го купуваат својот домен и го хостираат на истото место. И добро е - особено ако живеете во реномиран давател на решенија со добар запис за деловна активност. Еве едно поинакво мислење цитирано од Твитер:

Што ако веќе сте го регистрирале вашиот домен кај компанијата за хостирање?

Па имате две опции.

 1. Само живеј со него и не прави ништо.
 2. Пренесете го вашето име на домен на регистратор на трета страна.

За #2 - еве ги деталните упатства за тоа како да пренесете го вашето име на име на име Евтини. И еве како можете да го направите за GoDaddy. Во суштина се што треба да направите е

 1. Добијте автор /ЕПП код од тековниот регистратор (во овој случај - вашата компанија за хостирање)
 2. Испратете барање за пренос до новиот регистратор на домен

Имајте на ум дека, како на пример Политика за пренесување на регистрациите на ИКАНН, домените што се стари помалку од 60 дена или се пренесени во последните 60 дена не можат да се пренесат. Haveе мора да почекате најмалку 60 дена пред да се пренесете.


Веб хостинг и име на домен Често поставувани прашања

Што е веб-домаќин?

Веб-домаќин е компјутер каде луѓето ги чуваат своите веб-страници. Помислете на тоа како куќа во која ги чувате сите ваши работи; но наместо да ја чувате облеката и мебелот, чувате компјутерски датотеки (HTML, документи, слики, видеа и слично) во веб-домаќин.

Почесто отколку не, терминот "веб хостинг" се однесува на компанија која ги изнајмува своите компјутери / сервери за да ја складира својата веб-страница и да обезбеди интернет конекција, така што другите корисници можат да пристапуваат до датотеките на вашата веб-страница.

Како да најдам најсоодветен план за хостинг?

Време за ажурирање на серверот, опции за ажурирање на хостинг, цени, функции за резервна копија, контролни панели и пријателска за околината се неколку клучни карактеристики што треба да ги земете предвид при изборот на веб-домаќин. Пред да изберете, прво ќе ги разберете потребите на вашата веб-страница - еве ги прашањата што треба да си ги поставите ако не знаете од каде да започнете.

Која услуга за хостирање на веб-страници е најдобра?

Секој веб-домаќин обично има свои добрите и лошите страни во однос на карактеристиките, така што треба да изберете што одговара најдобро на вашите потреби. Сепак, некои обично настапуваат подобро од другите. Ние изградивме систем за набудување со име „ДомаќинСкор“- ви дозволува да ја проверите брзината и доверливоста на веб-хостинг, затоа проверете дали се однесувате на таа страница пред да платите за хостинг.

Дали GoDaddy е веб-домаќин?

GoDaddy е снабдувач на веб-услуги. Тој нуди повеќе од веб-хостинг и исто така вклучува услуги за име на домен, веб-безбедност, хостинг по е-пошта, веб-апликации и многу повеќе.

Дали WordPress е веб-домаќин?

WordPress е систем за управување со содржини. Можете да добиете веб-хостинг со седиште во WordPress, скоро во кој било оператор за веб-хостинг.

Дали можам да бидам домаќин на мојата веб-страница?

На кратко - да, можно е. Како и да е, сигурно да биде домаќин на вашата веб-страница бара значителна инвестиција во опрема и инфраструктура. Колку подобро и посигурно сакате вашиот хостинг да биде, толку е поголема цената.

Колку чини да се биде домаќин на веб-страница?

Некои од трошоците вклучени во хостинг на веб-страница вклучуваат самиот веб-домаќин, име на домен, создавање содржина, графички дизајн, развој на веб и маркетинг. Сепак, за самиот веб хостинг очекувајте да платите од 3 до 10 долари месечно за стандарден споделен хостинг. VPS-хостинг ќе чини значително повеќе.


Дополнителни информации

Во случај да сте нови, објавивме голем број на корисни упатства и упатства за да ви помогнеме да ја поставите вашата прва веб-страница на Интернет.

За создавање на веб-страница

За управување со вашиот веб-сајт

При изборот на вистинскиот веб-домаќин

Обелоденување: Огранок врски се користат во овој напис. Ако купувате преку моите врски, може да направам провизија.

За Џери Лоу

Основач на WebHostingSecretRevealed.net (WHSR) - преглед на хостинг доверлив и користен од корисниците на 100,000. Повеќе од 15 години искуство во веб хостинг, Филијалата маркетинг и SEO. Соработник на ProBlogger.net, Business.com, SocialMediaToday.com и многу повеќе.