Како зелено Веб Хостинг Автор е на книгите (и кои хостинг компании имаа зелено)

Член напишан од:
  • Хостинг водичи
  • Ажурирано: Jul 07, 2020

Интернет јаглероден отпечаток

Интернетот е далеку од неговите млади денови и расте експоненцијално со стапки кои никогаш не биле видени. Содржината создадена од корисниците еволуираше од она што беше обичен текст во повеќе формати на мултимедија, вклучувајќи аудио и видео.

Целата оваа содржина е хостирана на сервери, од кои повеќето се сместени во центри за податоци.

Овие масивни објекти куќа е рангирана врз редови на сервери кои се справуваат со сè, од корпоративни веб-страници до лични блогови. Овие сервери треба да се чуваат во ладни, контролирани средини, така што тие бараат голема количина на енергија и имаат значителен излез на јаглерод диоксид (CO2). Тоа ги прави помалку оптимални за нашата околина.

За просечниот човек кој развива содржина, обично се користи давател на услуги, како што е веб-домаќин. Од удобноста на нашите домови или канцеларии, ние се регистрираме, плаќаме и управуваме со содржина дигитално и никогаш не чекориме во центарот за податоци, па како тоа влијае на нас?

Сето тоа се навраќа на фактот дека во крајна линија, ние се уште се оние кои ги користат податоците за користење на центарот за податоци. Иако ние се регистриравме со веб-домаќин, на пример, тој веб-домаќин треба да купи опрема во центарот за податоци.

Што е зелено Веб хостинг?

Зелениот веб-хостинг се однесува на веб-домаќините кои активно се обидуваат да спроведат еколошки иницијативи за ублажување на влијанието врз животната средина.

За жал, дури и најголемите веб хостинг компании само ќе заземаат мал дел од центарот за податоци.

Фарм со соларна енергија што се користи за производство на чиста енергија (извор: Министерство за внатрешни работи на САД).

Како таква, сосема е непрактично да се очекува од нив да ги диктираат барањата на центри за податоци во врска со еколошката привлечност. За среќа, многумина од нив сфатија дека, иако ова може да биде случај, сепак постојат начини на кои тие можат да придонесат кон здравјето на животната средина.

Примарното средство што веб-домаќините го враќаат на животната средина е преку обновлива енергија или јаглеродни неутрализи.

Обновлива енергија која се произведува со природни ресурси, како што се сончевата светлина, ветерот или дури и водата. Овие се обновуваат природно и нивната конверзија за употреба не бара согорување на фосилни горива, што резултира со високо ефикасна, чиста енергија.

Сертификати за обновлива енергија (REC)

Се разбира, бидејќи тие не можат да го диктираат ова до нивниот центар за податоци, алтернативата е преку Сертификати за обновлива енергија (RECs) или обновливи енергетски кредити.

Примерок за обновлива енергија (REC).

RECs се генерирани од компании кои се специјализирани за создавање обновлива енергија. Со купување на овие, веб-домаќин може да потврди дека тие помогнале во создавањето на одредена количина на обновлива енергија. За возврат компанијата која ги продава RECs добива пари за покривање на оперативните трошоци, како и за инвестирање во дополнителни зелени енергетски иницијативи.

Некои извори на РЕЦ: Гексел, Nupath Energy, и Директна енергија

Сертификат за укинување на јаглерод (VER)

Освен од REC, другата опција е да изберете Carbon offsetting, или VERs, што е друг тип на програма. Клучната разлика тука е дека иако RECs потврдуваат дека е генерирана чиста енергија, VERs едноставно потврдуваат дека емисиите на стакленички гасови се намалени некаде во еквивалентна количина, како што се наведува сертификатот.

Примерок за ублажување на јаглероден примерок (VER)

Некои извори на VER: Carbonfund и Endesa.

Годишен излез на CO2 на Интернет: Колку големо влијание има сето ова?

Наместо да набројуваме сè што е поврзано со годишниот излез на CO2 на интернетот и да придонесеме за тоа, да разгледаме неколку едноставни примери кои би предизвикале еквивалент:

  • 31 милиони автомобили возат околу светот еднаш
  • Боинг 747 лета до Месечината и назад 5,674 пати
  • Земјите на Шри Ланка, Хонг Конг, Сингапур, Филипините и Монголија заедно

(* Извор: Земјени времиња)

Според Писма за истражување на животната средина, врз основа на проценка, само центрите за податоци лоцирани во САД ќе бараат околу 135 милијарди kWh за 2020. Сепак, растот на употребата на електрична енергија од центарот за податоци надвор од 2020 е сè уште неизвесен.

Покрај центрите за податоци, водечките компании за потрошувачка електроника не прават доволно добро за да ги решат нивните влијанија врз животната средина, исто така:

  • Samsung користеше повеќе од 16,000 GWh на енергија во 2016, со само 1% кои доаѓаат од обновливи извори
  • Кинеските лидери на смартфони (Huawei, Oppo и Xiaomi) окупираа над една четвртина од учеството на глобалниот пазар во четвртиот два на 2017, но сепак загубија во зелената обврска
  • Во светот, количината на е-отпад се очекува да надмине 65 милиони метрички тони во 2017

(* Извор: Гринпис)


Најдобро зелено хостинг да се разгледа

Ајде да погледнеме на некои зелени веб домаќини и она што тие го направиле;

1-GreenGeeks

Веб-страница: https://www.greengeeks.com/

Вид на сертификација: REC

GreenGeeks, исто така, тесно соработува со компании во бизнисот со животната средина за да купи кредити за ветерни енергија. Тие одат над и подалеку, плаќаат за тројно количество на енергија што ја трошат. Освен тоа, тие исто така користат енергетски ефикасен хардвер за своите сервери кои се сместени во центри за податоци.

Според Trey Gardner, извршниот директор на Greengeeks, "Веб хостинг индустријата може да се смета за одговорна и може да го промени курсот, но само ако потрошувачот одлучи да оди зелено и да ги принуди другите компании во индустријата да ја направат вистинската работа и да станат еколошки".

2-A2 хостинг

Веб-страница: https://www.a2hosting.com/

Вид на сертификација: VER

И покрај тоа што не е нешто за што го разнесуваат нивниот рог, A2 Хостинг има партнерство со Carbonfund.org да оди зелено. Преку ова партнерство, тие купуваат јаглеродни неутрализи, што им овозможува на Carbonfund да инвестира во извори на чисти, обновливи извори на енергија на глобално ниво. Ова, исто така, не е нешто неодамнешно, направено како одговор на зголемените предупредувања за глобалното затоплување, но е во сила повеќе од десет години.

Според Карбонскиот фонд,

Во текот на изминатите десет години, A2Hosting донациите за намалување на емисиите на јаглерод на Carbonfund.org ги неутрализираа речиси 2.3 милиони фунти на стакленички гасови, што е еквивалентно на садење садници на дрвјата 27,000 и дозволувајќи им на тие дрва да растат за десет години!

3- HostPapa

Веб-страница: https://www.hostpapa.com/

Вид на сертификација: REC

HostPapa работи на обновлива енергија и купува RECs за да ги напојува своите центри за податоци, веб сервери, канцелариски компјутери, лаптопи, па дури и канцелариски простор. Тие одлучија да ја поддржат соларната и ветерна енергија посебно за да помогнат во намалувањето на влијанието на јаглеродот врз светот.

Со свои зборови; „Без разлика дали сте сопственик на деловна активност, претприемач, вебмастерот или блогер, вие исто така сте потрошувач на енергија и енергетски производи и услуги. Секој киловат час моќ што го користите, вклучително и водење на вашата веб-страница (и), има ефект врз остатокот од светот “.

4-Acorn Host

Веб-страница: https://www.acornhost.com/

Вид на сертификација: REC

Кога првпат одлучи да се обиде да помогне во животната средина, Acorn Host започна со нудење на намалени планови кои имаат корист од непрофитните организации, меѓу кои и зелените групи. Денес, дипломираше за купување на REC-ови, за да не ја покриваат само енергијата што ја користат нивните сервери, туку ги покрива и нивните канцеларии и друга опрема.

Acorn Host, исто така, работи со центри за податоци кои се обидуваат да бидат еколошки. Нивните партнерски центри за сервиси за сервисни центри ServInt и Liquidweb користат нисконапонски сервери, ги рециклираат хардверските компоненти кои повеќе не можат да се користат и придонесуваат за проектите за пошумување.

5-DreamHost

Веб-страница: https://www.dreamhost.com/

Вид на сертификација: VER

DreamHost ги сместува своите сервери во центри за податоци кои нудат високо ефикасно ладење со ладилници кои делумно ја користат обновената вода. Овие центри за податоци се исто така партнери во програмите за "чист ветер" на државно ниво и работат директно од електрична енергија од обновливи извори.

Исто така, купува RECs и од крајот на 2017, DreamHost има инвестирано доволно пари за да ги неутрализира речиси 30,000 тони CO2.

6 - EcoHosting

Веб-страница: https://ecohosting.co.uk/

Вид на сертификација: VER

EcoHosting може да биде една од компаниите кои користат VERs наместо RECs, но тие придонесуваат за животната средина на различни начини. На пример, компанијата инвестира во проекти за пошумување во Обединетото Кралство и го поддржува истражување и конзервација на шумарството.

Нивната поддршка оди во широк спектар на напорите за зачувување од биолошката разновидност до повторно воспоставување на природни живеалишта за животните. Ова е многу личен начин на кој EcoHosting го покажува својот вистински интерес за животната средина, освен што едноставно купува зелена сертификација.


Како да кажете дали вашиот домаќин е зелен?

Ова е право напред: Ако вашиот домаќин е зелен, тие ќе ви кажат, гласно и гордо!

Одење зелено често е значителна инвестиција во готовина за веб-домаќин, и можете да бидете сигурни дека ќе ве известам. Додека не сите секогаш ќе го прикажат својот зелен сертификат, количината на информации што тие ги ставаат на располагање во врска со нивните зелени иницијативи кои често се одраз на нивната инвестиција.

HostPapa создаде посебна страница за да разговара за зелено зелена политика на компанијата (видете како живеат овде).

Некои го изградија својот целиот веб-хостинг бизнис околу концептот на продажба на зелено хостинг. На пример, GreenGeeks. Всушност, тие се толку горди на тоа што им нудат сопствени „значки“ на Зелените клиенти кои беа домаќини со нив, да им дозволиме да споделат со своите посетители дека тие се и еколошки.

Сепак, единствениот начин да се каже сигурно е дали домаќинот ја прикажува својата зелена сертификација, како што е DreamHost.

GreenGeeks не само што оди зелено, туку и го поврзува со нивната маркетинг стратегија.

Дали еко Веб Хостинг * решението?

Одење зелено е нешто што е многу реално, за повеќе од само веб хостинг индустрија.

Сепак, настрана од REC и VEC, само пари нема да го реши проблемот. Ова е причината зошто веб-домаќините, како што е EcoHosting, кои одат на дополнителна милја, се важни. Освен очигледна зелена сертификација, компанијата покажува реален интерес преку програмите и иницијативите кои ги поддржува.

И покрај сето ова, најкритичната точка што треба да ја кажам е ова; Додека ја разгледувате Зелената вредност на која било компанија за хостинг, на крај најважен фактор за вас, заинтересираната страна, е нивната компетентност во нивниот примарен бизнис - веб хостинг!

Впрочем, тоа е она што ќе се плаќа за нели? На таа белешка, погледни ја сеопфатната и компетентна (да, исто така, сме многу сериозни во врска со она што го правиме) листа на најдобрите веб-домаќини и хостинг осврти.

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.