Најдобар Водич во Следење на веб-страница Uptime

Член напишан од:
  • Хостинг водичи
  • Ажурирано: февруари 27, 2020

Како тебе барај веб-домаќин, несомнено ќе го најдете терминот "uptime" и сите видови гаранции околу него. Но, што всушност значи тоа - и зошто е важно?

Што е хостинг Uptime?

Хостинг uptime се однесува на износот на време што вашиот веб-сајт е во употреба, достапен за посетителите и потенцијалните клиенти.

Сè што не е во тек, е застој - и да го надминеме поедноставно, прекиното е лошо. Застојот, напротив, значи дека луѓето не можат да дојдат до вашата страница што може да биде фрустрирачки за потенцијалните посетители, додека исто така ве чини сообраќај и приходи. Покрај тоа, ако луѓето не се во можност да дојдат до вашата страница за прв пат, може да не се обидат повторно.

Тоа, рече, хостинг провајдерите обезбедуваат минимални гаранции за uptime, што е гаранција дека тие ќе имаат вашиот сајт и ќе го користат тој процент од вкупните часови во еден ден. Како општо правило, немојте да работите со провајдери кои даваат ништо помалку од гаранција за uptime 99.9%.

Зошто следењето на вашиот хостинг uptime е важно?

На вашиот крај, вие сте одговорни за следење на вашата услуга и времето на одржување на веб-локацијата, за да имате јасна слика за перформансите на вашиот хостинг провајдер. Но, уште поважно, така што вие сте првите кои знаат кога вашиот сајт ќе се спушти; ова брзо време на одговор е критично.

И, да, вашиот веб-домаќин се разбира следи uptime - но без разлика колку му верувате на вашиот домаќин, треба да го следите проактивно време.

Ова ви помага да потврдите дека вашиот веб-домаќин прави добро на нивните ветувања и исто така ви дава одредено ниво на контрола врз перформансите на вашиот сопствен сајт; мислам на тоа како "повеќе очите и ушите што ги имате, толку подобро".

HostScore - A2 Време на хостирање
Нашата нова страница HostScore.net работи на свој систем за набудување и објавува најнови податоци за време на брзината и брзината на серверот на страницата. Овој скриншот се прикажува изминатите 30 дена во тек на хостинг A2.

Па, како го следите вашиот веб-сајт uptime?

Кои се практичните методи за проверка и следење на вашата веб-страница uptime? Не - не мора да ја проверувате вашата веб-страница на секои 5 минути или така во вашиот прелистувач. Брзиот одговор е користење на веб-алатки за автоматско проверување на вашата веб-локација а наведен подолу се некои од моите омилени алатки.

Но, пред да се ископаме во алатите, да разгледаме подетално на видови на алатки што се достапни на пазарот.

Видови на алатки за следење на серверот

Постојат буквално десетици, ако не и повеќе, алатки за следење на серверот достапни онлајн - некои се бесплатни, а некои трошоци се над илјадници долари годишно.

Некои извршуваат едноставни проверки на HTTP за да потврдат дали вашиот сајт работи, додека други вршат многу сложени работни задачи за да ги следат истовремено и контролните точки на 50.

Различните алатки го извршуваат секој крај на спектарот, што може да биде малку големо за корисниците, но исто така гарантира дека постои алатка таму за да одговара на вашите потреби и буџет.

Без оглед на тоа која алатка за надгледување, со која ќе одите, ќе се вклопи во еден од четирите видови мониторинг: монитор за пинг, HTTP монитор, DNS Server Monitor и TCP пристанишен монитор.

Пинг монитор

Мониторот за пинг во основа го прикажува вашиот веб-сајт за да потврди дека е таму и се работи.

Мислам на тоа како виртуелен пинг-понг топка; ако му служиш на топката до ѕид, треба да го погоди тој ѕид и да се врати кај вас - ако ѕидот е долу, топката не може да се поврзе. Исто со монитор за пинг - ако вашата страница е долу, ја сети ја поврзаноста што недостасува и ве известува.

Овој тип на следење обично оди малку над едноставно да ви овозможи да знаете дали вашиот сајт е горе, сепак - тоа исто така обезбедува увид во брзините на интернет конекцијата и времето на престој. Брзината на конекцијата е важен фактор, бидејќи споровите на веб-страниците не се многу подобри од оние што се наредени за посетителите, а не да спомнуваме дека бавните брзини ги повредуваат рангови на пребарување на Google.

HTTP монитор

Ние користиме HTTP за пренос на податоци преку интернет, користејќи ги поставените правила кои им кажуваат на серверите и на веб прелистувачите кои информации за размена. Поради тоа што е вклучен во постојаната размена на информации што се јавува, HTTP монитори обезбедуваат информации за HTTP-сообраќајот помеѓу интернет и компјутерот. Напредните поставувања им овозможуваат на корисниците да дознаат дополнителни увиди, како на пример дали има SSL сертификат.

DNS сервер монитор

Секој компјутер одговара со нумеричка адреса; DNS протоколот ја преведува онлајн адресата на нумеричката адреса. Со совпаѓање на информациите и следење на мониторинг на адресите зад сцената, мониторот на DNS-серверот е во состојба да обезбеди детални информации за uptime, неуспех во протоколот, прекини во мрежа и многу повеќе. Особено важно, ако нумеричката адреса не се совпаѓа со онлајн адресата, DNS може да го почувствува и да ја пријави грешката што може да биде резултат на киднапирање.

TCP Port Monitor

Протоколот за контрола на пренос - или TCP, за кратко, пренесува податоци од еден мрежен уред на друг мрежен уред, користејќи стратегија за реемисија за да осигури дека нема загуба на податоци што се појавува за време на секој пренос. Со оглед на тоа што е дел од мониторингот на квалитетот и има раката во воспоставувањето комуникации домаќин-до-домаќин, станува очигледно доста брзо ако има проблем со конекцијата. Доколку пристаништето TCP не реагира или прима информации што се пренесуваат, мониторот ќе го извести корисникот за неуспешниот или неисправниот пренос.

Неверојатно е важно да го надгледувате времето на вашиот сајт да го направите успешен. Постојат постојани закани во кибер светот и работа со голем домаќин кој внимателно го следи времето на работа и активно реагира со голема одбрана, е првиот чекор; преземање на секундарни мерки за да се следиш е втора и двете се подеднакво важни.

Исто така прочитајте го нашиот водич за други веб-алатки - Најдобра виртуелна приватна мрежа (VPN) алатки

Мониторинг на серверот за да се разгледа

1 Вклучувач на домаќини (Бесплатни и платен)

Домашна страница на Домаќинот Тракер.
Домашна табла за корисници на Тракер.

Да не се меша со прототипниот софтвер на Мајкрософт HostTracker, Host-Tracker е сеопфатна веб-страница за мониторинг на услугите. Сервисот има 140 јазли и повеќе точки за следење од целиот свет. Host-Tracker доаѓа во неколку различни јазични пакети - италијански, англиски, шпански и грчки. Слободниот план покрива до веб-монитори за 2 (проверки во интервал од 30 минути); за платени планови, ги опфаќа до веб-мониторите на 150 и девет различни методи за проверка.

Во времето на пишување, Host Tracker следи повеќе од 300,000 веб-страниците од локациите 140 +. Нивниот влез план започнува во $ 3.25 / mo, ако се претплатите за една година.

Посетете онлајн: https://www.host-tracker.com/

2. Извидни извидници

Набљудувај ја извидничката страница
Набљудувај ја извидничката страница

Монитор извидникот помага да се следи достапноста на веб-страниците од различни локации на 15 и извршува проверки на HTTP, HTTPS, PING, mySQL, MS SQL, IMAP, POP3, DNS, итн. До секој интервал од една минута. Корисниците добиваат е-пошта и SMS сигнали во случај на прекин на серверот; детални извештаи, вклучувајќи uptime, латентност, и длабинска анализа се обезбедени.

Посетете онлајн: https://www.monitorscout.com/

3 Свежи

почетник на почетната страница
Почетна страница
Пополнување табла за корисници.
Пополнување табла за корисници.

Свежењето е корисна алатка што можете да ја користите за автоматско следење на перформансите на вашата веб-страница и објавување на статусот на вашата страница преку Интернет. Системот постојано ја проверува вашата страница секоја минута за да видите дали е намален и ако е така, ќе ве предупредува преку Slack, Twilio и е-пошта. Новиот план за обновување овозможува 50 проверки на интервал на 1 минути и задржување на податоците од 6 месеци. Платените корисници треба да постават напредно алармирање и да ги чуваат податоците за перформанси на серверот до 24 месеци.

Посетете онлајн: https://www.freshworks.com/website-monitoring/

4. Добив Мапа на монитор

Добив Мапа на монитор
Добив веб-страница на мојот сајт

Никогаш не сум користел Got Site Monitor пред, но неколку од моите читатели во WHSR ја препорачуваат оваа алатка. Од надвор, можеме да видиме дека Слободниот план опфаќа до 5 адреси, 20 SMS сигнали при пријавувањето и неограничени е-мејл сигнали. Проверка на Интернет (интервал на следење) се врши секој 5 минути за слободен план, секоја 1 минута за платени планови. Корисниците добиваат можност за следење на времето на користење на веб-страниците од различни локации; а алатката, исто така, ја проверува содржината на веб-страницата, SSL безбедниот сертификат и перформансите на веб-страницата, покрај местото на одржување на местото ..

Посетете онлајн: http://www.gotsitemonitor.com/

5. Услуга Uptime (бесплатно и платени)

Почетен сервис за Uptime.

Услугата Uptime обезбедува различни услуги на планот 5: Бесплатно, Стандардно ($ 4.95 / месечно), Напредно ($ 9.95 / месечно), Професионално ($ 52.50 / месечно) и Прилагодено. За слободен план, ќе добиете еден бесплатен монитор проверен на секои 30 минути преку HTTP, SMTP, FTP и ПИНГ. Компанијата опфаќа проверки навремена веб-страница на 10 / 20 / 110 од различни локации 10 со интервали за мониторирање до 1 минути за Стандардни / Напредни / Професионални планови.

Посетете онлајн: http://www.serviceuptime.com/

6. Основна држава (слободен)

uptime - основна состојба
Основна веб-страница

Основната состојба е бесплатна услуга која им помага на следење на неограничен број на веб-страници на проверка на фреквенцијата 15 минути. Предупредувањата за прекини се испраќаат од BasicState преку е-пошта или текстуална порака; дневните извештаи се достапни за историјата на 14 денови.

Посетете онлајн: http://basicstate.com/

7. Статус торта (бесплатно и платени)

Главна страница на торта
Главна страница на торта

Статус торта поддржува и слободни и платени сметки. За бесплатен план, корисниците добиваат 5 минутен интервал за проверка на неограничени веб-страници плус детални месечни извештаи на крајот од секој месец. Сепак, никакво предупредување нема да биде испратено за време на испади. Од друга страна, платени планови - основни, супериорни, бизнис (цени во £ 5.99 / 14.99 / 49.99 месечно) - поддршка на SMS сигнали, до интервал за следење на 30-секунди, вистински прелистувач за тестирање, проверки за совпаѓање на содржината, следење, проверка на малициозен софтвер и многу други вредни додадени функции.

Посетете онлајн: https://www.statuscake.com/

8. Pingdom (слободен и платен)

Pingdom Homepage
Pingdom Homepage

Pingdom доаѓа во 5 различни планови за услуги, имено Слободен ($ 0), Стартер ($ 9.95 / mo), Стандард ($ 21.06 / mo), Професионален ($ 91.20 / mo) и Претпријатие ($ 453.75 / mo). Слободниот план опфаќа една веб-страница, месечни извештаи за е-пошта и 20 SMS сигнали за неуспех; План за почетници ги следи проверувањата на 10, локацијата за мониторинг на вистинскиот корисник на 1 и известувањата за неуспехот на 20 SMS. Стандард, Професионални и претпријатија ги покриваат 50 / 250 / 500 проверките со 5 / 20 / 200 локалните локации за следење на корисници, плус 200 / 500 / 1,000 SMS сигнали. Pingdom, исто така, доаѓа бесплатно во мобилни апликации, па затоа ќе добиете притисни алармирање на вашиот iPhone or Андроид телефони. Проверка на Интернет (интервал на следење) се врши секој 1 минута за слободни и платени планови.

Посетете онлајн: https://www.pingdom.com/

9. Монитис (слободен)

Набљудувај ја домашната страница
Набљудувај ја домашната страница

Спонзорирано од Монитис, Набљудувајте ја веб-страницата за следење на услуги е 100% бесплатно. Со оваа алатка, корисниците добиваат можност за следење на достапноста на веб-страници од различни локации и проверка на времето за користење на веб-локации користејќи HTTP, HTTPS, PING и DNS. Алатката, исто така, ги опфаќа јавните IP проверки користејќи TCP, UDP, SSH и IMCP протоколи. Аларми за неуспех ќе бидат испратени веднаш преку е-пошта, инстант пораки, СМС и жив глас; детално известување со мерења на ниво на услуги по интервал.

Ажурирање - Monitor.us мигрира кон Monitis. Основната служба за следење останува бесплатна, според печатот.

Посетете онлајн: https://www.monitis.com/

10. Uptime Robot

Uptime Robot Homepage
Uptime Robot Homepage

Uptime Robot ги проверува вашите страници на секои пет минути или така и ако страната не се врати, програмата ќе ви испрати порака дека вашите страници се спуштени. Најдоброто нешто во врска со Uptime Robot е што е потполно бесплатен и овозможува до 50 монитори на сметка. Јас го користам Uptime Robot за да ги следам повеќето од моите тест-страници и да објавувам резултати за време на време тука на месечна основа.

Посетете онлајн: http://uptimerobot.com/

Кој сервис за надгледување во Uptime ќе се користи?

Неколку клучни фактори кои треба да ги разгледате при изборот на сервис за надзор на следење се:

  • Кој е интервалот помеѓу секој чек?
  • Како се испраќаат пораките за предупредување?
  • Каква опција за известување обезбедува системот?
  • Која е цената? Дали навистина ви треба платена услуга за следење?

Совети од про

Според моето искуство во индустријата, следењето на сервер или веб-страница не е доволно за да се обезбеди ситуација која е доказ за куршуми за вашиот бизнис.

Неколку други аспекти треба да се следат. Да речеме, на пример, вашата продавница за е-трговија е засегната поради прекини или некое друго прашање; губиш клиенти и правиш загуба. Најосновано решение е следење на веб страниците, страната за логирање, базата на податоци, хостинг серверот, хардверските компоненти и виталните апликации. Изберете ја алатката за следење која ги содржи сите овие можности.

Кога корисникот ќе најде потешко да избере помеѓу компаниите за мониторинг на 2 или 3, корисникот треба да контактира со клиентската поддршка на тие компании за да провери дали е достапна бесплатна пробна верзија на нивните услуги. . Сите поголеми мониторинг компании треба да бидат способни да им понудат на клиентите кои се во процес на евалуација.

- Јохан, извршен директор на Извидничкиот извидник.

Што е следно Ако сте го пронајделе вашиот сајт е долу?

Вашата локација е долу, што сега?

Постојат голем број на причини кои би можеле да предизвикаат веб-страница да слезе.

Еве неколку моментални работи што можете да ги направите кога вашиот сајт е долу:

  • Двоен проверете го времето на користење на вашиот сајт со различни услуги - бесплатни веб-апликации како Проверка на Uptime на WHSR, Дали моите сајтови се, Долу за секого или само мене, и Е горе дојде при рака во оваа ситуација.
  • Внимавајте на вашиот веб-домаќин за проблемот - испратете ги извештаите што ги добивте од услугата за следење (доколку ги има). Не прескокнувајте на претпоставката дека вашиот хостинг провајдер е свесен за проблемот.
  • Имајте сладолед и почекајте вашиот веб-домаќин да одговори. Да - сериозен сум! Вие сте во милост на вашиот веб-домаќин како ваков и затоа секогаш го потенцирам тоа подигање на добар веб-домаќин е многу клучна за вашиот успех во Интернет. Нема ништо што можете да направите ако вашиот веб-домаќин е тој што предизвикува прекин.
  • Префрлете се на друг веб-домаќин ако проблемот продолжи.

P / S: Ако ви се допаѓа овој пост, може да ви се допадне и нашиот водич како работи хостинг на веб-страница и префрлање на веб-домаќин.

За Џери Лоу

Основач на WebHostingSecretRevealed.net (WHSR) - преглед на хостинг доверлив и користен од корисниците на 100,000. Повеќе од 15 години искуство во веб хостинг, Филијалата маркетинг и SEO. Соработник на ProBlogger.net, Business.com, SocialMediaToday.com и многу повеќе.