Основи на. Htaccess: Како да се користи & Примери

Член напишан од:
  • Хостинг водичи
  • Ажурирано: Сеп 23, 2019

Што е .htaccess датотека?

Датотеката .htaccess е Apache HTTP сервер (вообичаено само наречена Apache) конфигурациска датотека. Датотеката е исклучително моќна и може да се користи за да помогне во контрола на повеќе аспекти на веб-страници кои се сервира од Apache. Ова ги вклучува работите како управувањето со пренасочувања, заштитата на врски и повеќе.

Каде е .htaccess датотеката?

Треба да има една .htaccess датотека во root директориумот на веб-домаќин - папката (обично / public_html или / www) која ја содржи содржината на вашата веб-страница.

Можете да имате повеќе од една .htaccess датотека на вашата сметка за хостинг, но секој директориум или папка може да има само еден. На пример, може да имате одделни. Htaccess датотеки во вашата root и друг во под-папка. Ова ви овозможува да поставите различни однесување на серверот врз основа на структурата на директориумот.

Датотеката .htaccess е моќна, но може да се пристапи и измени ако не е заштитена правилно. Бидете сигурни дека преземате чекори за да спречите пристап до оваа датотека.

Не можам да ја најдам мојата датотека .htaccess

Прво на сите. Htaccess е датотека Apache, тоа значи дека можете да го најдете само на серверот Apache. * Престанете да пребарувате дали вашиот домаќин работи на друг веб серверски софтвер (на пример, Microsoft IIS или NGINX).

Имиња на датотеки кои започнуваат со точка обично скриени датотеки. Ова значи дека тие обично не се видливи стандардно.

За да ја видите оваа датотека, едноставно вклучете "Прикажи ги скриените датотеки" во вашиот FTP клиент или Хостинг менаџер на датотеки (видете ја сликата подолу).

Најдете. Htaccess датотека - Како да ги прикажувате скриените датотеки во менаџерот на датотеки cPanel
Пример - Прикажете ги скриените датотеки со овозможување на оваа опција во cPanel File Manager.

Може да почувствувате дека датотеката .htaccess е непријатност бидејќи бара кодирање, но сметајте го корисникот кој треба да го утврди истото однесување на серверот на повеќе локации. Сите тоа лице ќе треба да направите е да ја дуплирате датотеката .htaccess.

. Htaccess датотеките се конфигурациони датотеки на серверот и бидејќи тие директно го однесуваат однесувањето, не постои потреба за нешто што треба да се извршува секој пат кога е направено барање. Затоа е многу помалку ресурс интензивен како користење на приклучок, на пример.

* Забелешка: Apache има за 30% пазарна стапка врз основа на W3Techs извештај. Најпопуларните хостинг брендови споменати во WHSR - A2 Хостинг, BlueHost, GreenGeeks, Hostinger, InMotion хостинг, Siteground; се напојува со Apache.

Што .htaccess е За?

Иако има точка пред името на датотеката, htaccess е името на датотеката и точката не го прави продолжување. Поточно, токму тоа е името на датотеката што Apache-то бара кога се работи. Ништо во датотеката .htaccess поставува параметри за Apache да ги активира или оневозможи функциите или дури и да извршува специфични задачи кога се исполнети одредени услови.

На пример, врз основа на инструкциите содржани во датотеката, Apache автоматски може да ги вчита сопствените страници за грешки ако посетителите на вашиот веб-сајт бараат ресурс што не е таму. Секој тип на грешка има свој код и секој од нив може да се пренасочи поединечно.

Постои огромна листа на она што може да се направи со користење на. Htaccess датотеката и денес ќе ги споделам некои од овие со вас.

1. Управување со сопствени страници за грешки

Слика: Примери на некои креативно приспособени страници за грешка на 404

Кога се оставени со стандардни поставувања, повеќето веб серверски софтвер испраќа многу страници за грешка во вид на вашите посетители. Ако сакате да се прикаже повеќе корисник-пријателска (или во најмала рака, презентибилна) страница за грешки, тогаш ќе треба да користите ракување со документи за грешка во вашата .htaccess датотека.

Да речеме дека си дизајнирал обична страница за грешка на 404 наречен "404.html" и го спаси во под-фолдер во вашиот веб-директориум наречен "error_pages". Користејќи ја следнава линија на код во .htaccess, можете да ја повикате таа страница секогаш кога грешката на 404 се среќава со некој посетител;

ErrorDocument 404 /error_pages/404.html

Користејќи ја оваа техника, можете да зачувате прилагодени копии од секој поединечен тип на грешка за кој сакате да одговорите и да ги поставите да бидат повикани со вклучување на потребниот код во вашата .htaccess датотека. Најчесто се сретнува кодови за грешки вклучуваат;

  • 400 - Лошо барање
  • 403 - Забрането
  • 404 - датотеката не е пронајдена
  • 500 - внатрешна грешка на серверот
  • 503 - Услугата недостапна

2. Се справува со пренасочувања

Може да има прилики кога сакате да поставите празно пренасочување, за да можете да ги насочите посетителите кон одредени страници, без да знаат. На пример, ако првично користевте HTTP, но оттогаш инсталиран SSL и се премести во HTTPS, би сакале сите ваши корисници да ја користат верзијата на HTTPS на вашиот сајт.

Во оваа ситуација, она што треба да направите е да го користите правилото за препраќање;

RewriteEngine На RewriteCond% {SERVER_PORT} 80 RewriteRule ^ (. *) $ Https://www.yourdomain.com/$1 [R, L]

Кодот за ова може да се менува во зависност од вашите потреби. На пример, ако сакате да ги пренасочите корисниците од стариот домен во нова, наместо тоа, тогаш би користеле;

RewriteEngine На RewriteCond% {HTTP_HOST} ^ olddomain.com [NC, или] RewriteCond% {HTTP_HOST} ^ www.olddomain.com [NC] RewriteRule ^ (. *) $ Http://newdomain.com/$1 [L, R = 301, NC]

Постојат многу варијанти како можете да поставите пренасочувања. Детали за синтакса за преработи може да се најде во Apache-то документација страници.

Една од најкорисните работи што пренасочувањата може да ви направат е да ви помогне да ги водите пребарувачите на страници кои сте ги преместиле. Нормално, пребарувачите ќе индексираат врски и ако не можат да ги пронајдат вистинските страници таму, тие ќе претпостават дека содржината е нема.

Со користење на пренасочување, лесно можете да ја преместите содржината и да дозволите веб роботите да знаат каде да ја најдат содржината што претходно ја индексирале. Да го стори тоа, користете;

Пренасочување 301 / архива / / минати-записи /

Упатството 301 не само што им овозможува на корисниците беспрекорно да пристапуваат до старата содржина, туку исто така служи како инструкција за веб-роботите дека содржината трајно се преместува. Ова им помага, овозможувајќи им брзо да индексираат врски.

3. Зголемете ја вашата безбедност на веб-страницата

Сметам дека многу нови сопственици на веб-сајтови имаат тенденција да се потпрат премногу надворешни алатки за зголемување на нивната веб-страница на безбедноста. Иако е точно дека постојат тони одлични апликации таму, можете да почнете со основите во вашата .htaccess датотека.

Директориуми за заштита на лозинка

За да го направите ова ќе ви требаат две датотеки, .htaccess и .htpasswd. Датотеката .htpasswd вклучува некои енкрипција, па користете алатка како Htpasswd генератор да ја креирате датотеката. Датотеката .htaccess треба да го содржи овој код;

AuthType Basic AuthName "Лозинка заштитена област" AuthUserFile /path/to/.htpasswd Барам валиден корисник

Оневозможи директориумско прелистување

Ова е еден од најлесните и треба само две линии на код да бидат вклучени во вашата. Htaccess датотека;

# Оневозможете ги опциите за прелистување на директориуми -Индекс

Блокирајте специфични IP адреси

За да ги блокирате поединечните IP адреси од посета на вашиот сајт, додадете го следниов код во вашата .htaccess датотека;

Одбијте од XXX.XXX.XXX.XXX

Каде ќе го замените XXX со нумеричките IP вредности. Постојат варијации на овој код кој може да се користи за блокирање на низа IP адреси или повеќе IP адреси.

4. Заштита на Hotlink

Hotlinking се случува кога другите веб-страници се поврзуваат со слики што ги хостирате. Ова е непожелно, бидејќи тие го користат и вашиот простор, како и пропусниот опсег. За да спречите топла врска на сликата, додајте го следново во .htaccess датотеката;

RewriteEngine на RewriteCond% {HTTP_REFERER}! ^ $ RewriteCond% {HTTP_REFERER}! ^ Http: // (www.. Example.com/.*$ [NC] RewriteRule \. (Gif | jpg | jpeg | bmp) [F]

Последната линија на тој код е онаму каде што ќе одредите кои датотеки сакате да ги блокирате сајтовите од Hotlinking. Тоа е во основа инструкции Apache да ги блокира сите линкови до оние датотеки, кои не се од името на доменот http://www.example.com/.

Многу луѓе кои врски со врски често не ги проверуваат своите мислења повторно, па ако навистина сакате да ги засрамиш, можете да прикажете сопствена порака до сајтовите што се обидуваат да го поврзат;

RewriteEngine на RewriteCond% {HTTP_REFERER}! ^ $ RewriteCond% {HTTP_REFERER}! ^ Http: // (www.. Example.com/.*$ [NC] RewriteRule \. (Gif | jpg) $ http: // www .example.com / stopstealing.gif [R, L]

Која може да прикаже алтернативна слика на местото што навредува:

5. Заштита на датотеката .htaccess

Досега сфаќате колку е корисна алатка на датотеката .htaccess. Откако сте дошле до таа реализација, време е да размислите за заштита на оваа вредна датотека! Ако користите. Htpasswd датотека, тогаш веројатно ќе сакате да го заштитите истото и начинот на кој и да работите:

# заштити .htaccess и .htpasswd <Датотеки ~ "^. * \. ([Hh] [Tt])"> Нарачка дозволи, негира Одбиј од сите Задоволни ги сите </ Files>

Забележете дека на повеќето безбедни сервери овие датотеки се веќе заштитени. Пред да го додадете овој код, проверете дали можете да пристапите до датотеките во прозорецот на прелистувачот. Едноставно внесете URL и додадете /.htaccess за да видите дали можете да ја видите датотеката. Ако не можете, веројатно ќе ви биде прикажана порака за грешка.

6. Поставување на временската зона на серверот

Ако забележите дека поради некоја причина или друго, пати на вашиот сервер се чини дека е исклучено малку тогаш можеби ќе треба да натежите временска зона користејќи ја датотеката .htaccess. Ова е нешто што повторно е лесно да се направи и му треба само една линија код;

SetEnv TZ Америка / thytimezone

Постои огромна листа на временски зони достапни и можете да најдете најблизок натпревар на твое со повикување на листа на поддржани временски зони.

Прегратка на моќта на .htaccess

Примероците што ги покажав овде се само врвот на многу голем ледениот брег. Тоа им дава на корисниците на веб хостинг многу поголема моќ над нивните сајтови отколку што нормално ќе им биде дозволено преку контролен панел и ќе им даде поширок спектар на алатки за работа.

Учењето да се користи кодот е само чекор подалеку со моќта на Google, и најдоброто нешто во врска со тоа е дека само треба да ги изберете и да ги научите работите што ви требаат да ги користите.

За Џери Лоу

Основач на WebHostingSecretRevealed.net (WHSR) - преглед на хостинг доверлив и користен од корисниците на 100,000. Повеќе од 15 години искуство во веб хостинг, Филијалата маркетинг и SEO. Соработник на ProBlogger.net, Business.com, SocialMediaToday.com и многу повеќе.