Како да се движите вашиот веб-сајт на друг веб-домаќин (и знаејќи кога да се префрлиш)

Ажурирано: 11 / Напис од: ryери Лоу

Во идеален свет, никогаш не би требало да се грижиме за префрлување веб-домаќини - нашата страница ќе остане среќно сместена во објектот на тековниот провајдер на хостинг со одлично време на оптоварување, пристапни трошоци и 100% uptime.

За жал, светот не е идеален и ова совршено сценарио ретко, ако некогаш, постои. Ако вашиот тековен веб-домаќин не го дава она што ви треба, можеби е време да се префрлите на подобар (ние ќе разговараме да знаеме кога е време да се смениме во подоцна дел од овој напис) Пренесувањето на вашата веб-страница на нов веб-домаќин не мора да биде исто толку заморно како и преселувањето во нова куќа. Тоа всушност може да биде прилично лесно ако преземете вистински чекори.

Како да ја пренесете вашата веб-страница

Кога префрлувате веб-страница на различен веб-домаќин, треба да:

 1. Набавете и активирајте нова сметка за хостинг,
 2. Преместете ги сите датотеки на веб-страниците - вклучувајќи бази на податоци и сметки за е-пошта,
 3. Инсталирајте ја и конфигурирајте ја вашата апликација (верзија PHP, WordPress, итн.) На новиот домаќин,
 4. Проверете ја новата страница на поставување / привремена URL адреса,
 5. Решавање на проблеми ако има грешки,
 6. Поставете ги вашите записи на DNS домен до новиот веб-домаќин

Можете или ги снабдуваме овие задачи за новата компанија за хостирање (многу ќе го сторат тоа бесплатно) или можете пренесете ги вашите страници рачно или со помош на додаток.

Dе се нурнеме во обете опции во овој напис.


Опција #1: Изнесете ја вашата веб-страница потег (бесплатно)

Дијаграм за графикони - Миграција на страници со користење на опцијата #1 - Чекор 1 - Пријавување
Чекор 1- Пријавување

Дијаграм за графикони - Миграција на страницата со користење на опцијата #2 - Барање за датотека
Чекор 2 - Барање за миграција

Дијаграм за графикони - Миграција на страницата со користење на опцијата #1 - Чекор 3 - Чекај
Чекор 3 - Почекајте

Избирање веб-домаќин кој нуди бесплатна услуга за миграција е најдобра опција за почетници и зафатени сопственици на бизнис.

Веб хостинг е конкурентна индустрија - хостинг компаниите прават сè што можат за да освојат нови клиенти. Многу компании за хостинг, вклучувајќи и одлични што ги препорачувам, обезбедуваат бесплатна услуга за миграција на веб-страници на нови клиенти. Сè што треба да направите е да побарате миграција откако ќе се пријавите со новиот провајдер и нивниот тим за поддршка ќе се погрижи за кревање тешки товари.

Во повеќето случаи, ова е најпосакуваниот начин за да можете да заштедите време и да се фокусирате на други клучни работи со вашата веб-страница.

Еве што треба да направите ако одите со оваа опција:

1- Регистрирај се со веб-домаќин кој нуди бесплатна миграција на веб-страница

Добри хостинг компании со бесплатна миграција на страници:

 • A2 Хостинг - Добро познат по својата брзина и сигурност, заедничкото хостирање започнува од 3.92 УСД / месечно.
 • GreenGeeks - Еколошки веб-домаќин, огромно подобрување во неодамнешните перформанси на хостинг.
 • InterServer - Сигурен веб-домаќин со седиште во Jу erseyерси, не ги зголемува цените ($ 5 / месечно) за време на обновување.
 • InMotion хостинг - Одличен веб-домаќин со над 15 години искуство.
 • TMD Хостинг - Одлични перформанси и одлична цена - споделен хостинг започнува од 2.95 $ / месечно.

* Обелоденување: Ако порачате преку овие врски, ќе заработам провизија без дополнителни трошоци за вас.

2 - побарајте миграција на веб-страница и дадете детали за веб-страницата

Поднесете барање за миграција со новиот веб-домаќин. Обично се што треба да направите е да обезбедите податоци за најава на вашиот стар домаќин - име на домаќинот, најава на контролен панел и најавување на FTP, итн. а вашиот нов веб-домаќин ќе се грижи за остатокот.

Пример: Хостинг на InMotion

InMotion Хостинг на вебсајт префрлување
За да започнете пренос на веб-страница на хостинг InMotion, најавете се на контролната табла AMP> Операции со сметка> Барање за пренос на веб-страница. Кликни тука за да ја започнете миграцијата на InMotion бесплатно.

Пример: GreenGeeks

Може да побарате услуга за миграција на страници GreenGeeks по купувањето. За да започнете со миграцијата, најавете се на вашиот Менаџер на сметка на GreenGeeks> Поддршка> Барање за миграција на страница> Изберете услуга> Обезбедете основни информации за сметката (на вашиот стар домаќин) како што се URL-адреса на контролниот панел, потврда за сметка. Белешка - Услугата за миграција на страницата GreenGeeks не вклучува само пренос на cPanel, туку и миграција од платформата Плеск.

3- Мапа назад и да се релаксира

Да, тоа е сè што треба да направите.

Нема грешки во базата на податоци за грешки. Нема миграција на е-сметки. Лесно како пита.


Опција #2: Пренесете ја својата веб-страница рачно

1 - Набавка на нов веб-домаќин

Потребно е да имате нов веб-домаќин пред да започнете миграција на домаќинот.

Постојат различни решенија за хостирање таму, секој со своја конфигурација и понуда. Willе треба да процените и да споредувате што е соодветно за вас, врз основа на голем број фактори, како што се трошоците, потребниот простор и конфигурацијата на серверот, за да наведете неколку.

Исто така, идеално треба да ги информирате вашите посетители и / или клиенти дека се преселувате во нов веб-домаќин, заедно со информации за часовите што ги правите прекинувачот. Добра PR практика е да се прават периодични ажурирања на статусот на мрежите на социјалните медиуми за да ги информирате вашите клиенти. Плус, размислете да побарате од вашите корисници да не ја посетуваат вашата веб-страница за време на миграцијата за да го минимизирате оптоварувањето на системот и да спречите дополнителни главоболки во услугите на клиентите.

совети:

2- Преместете ги датотеките на веб-страницата и сметките за е-пошта

За оние кои водат статички веб-сајт (страница без база на податоци), сè што треба да сторите е да преземете сè (.html, .jpg, .Мови датотеки) од постојниот сервер за хостирање и да ги поставите на вашиот нов домаќин според стариот структура на папката. Овој потег може да се изврши брзо со употреба на агент FTP / sFTP. Препорачувам да користите FileZilla ако барате еден.

Поместување на динамична страница (со база на податоци) бара малку дополнителна работа.

Движечка база на податоци

За динамична страница што работи на база на податоци (т.е. MySQL), ќе треба да ја извезувате вашата база на податоци од вашиот стар веб-домаќин и да ја увезете во вашиот нов веб-домаќин. Ако сте на cPanel, овој чекор може да се направи лесно користејќи phpMyAdmin.

Извоз и пренос на бази на податоци со помош на phpMyAdmin
Најавете се на cPanel> Бази на податоци> phpMyAdmin> Извоз.

Во случај да користите систем за управување со содржини (т.е. WordPress, Joomla), треба да ги инсталирате апликациите на новиот веб-домаќин пред да ја увезете базата на податоци. Некои CMS овозможуваат лесна функционалност за пренос (т.е. функции за увоз / извоз на WordPress) - можете да ја користите таа функција за пренос на вашите датотеки со податоци директно користејќи ја платформата CMS.

Преместување на веб-страница на WordPress

Пренесување на WordPress од cPanel во cPanel

За веб-страниците на WordPress на хостинг на cPanel (најчестата поставка), најбрзиот начин да ја преместите вашата страница е да фрлите поштен на сè во вашата папка „public_html“ или „www“, да ја подигнете папката на вашиот нов веб-домаќин и да ги додадете следните две редови во вашата WP-конфигурација:

дефинирај ('WP_SITEURL', 'http: //'. $ _SERVER ['HTTP_HOST']); дефинирај ('WP_HOME', WP_SITEURL);

Преместување на WordPress користејќи вообичаени додатоци

додаток за мигратор на WordPress
Сè-во-едно WP миграција помага при извоз на вашата веб-страница на WordPress, вклучувајќи база на податоци, медиа датотеки, додатоци и теми без техничко знаење што се бара

Алтернативно, има многу добри приклучоци за мигрирање за оние кои преместуваат веб-страница на WordPress на нов веб-домаќин. јас сакам Дупликатор - приклучок за миграција на WordPress и Сè-во-едно миграција на ВП за нивната едноставност. Овие додатоци ќе ви помогнат да преместите, да мигрирате, па дури и да клонирате веб-страница на WordPress на нов веб-домаќин без техничко знаење што е потребно.

Пренесување на WordPress со помош на специјално вградени додатоци

мигратор за мијалник
SiteGround Migrator го автоматизира преносот на веб-страницата на WordPress на сметката за хостирање на SiteGround.
wpengine додаток за миграција
ВП мотор не обезбедува бесплатни услуги за трансфер на страници, но тие имаат специјално вграден додаток за миграција на WordPress за корисниците што се вклучуваат.

Некои компании за веб хостинг обезбедуваат свој додаток за миграција со WordPress. На пример Автоматска миграција со ВП мотор и SiteGround мигратор - ова се специјални приклучоци развиени за пренесување на веб-страници на WordPress на назначен веб-домаќин. Треба да ги користите додатоците за внатрешни работи кога ќе се префрлите на тие конкретни компании.

Преместување сметки за е-пошта

Можеби еден од најтешките делови за префрлување на вашиот веб-домаќин е пренесување на вашата е-пошта. Во суштина, ќе налетате на едно од овие три сценарија:

Сценарио #1: Во моментов е-пошта е домаќин на регистратор на домен (како што се GoDaddy)

Ова подесување на е-пошта е најлесно да се преместите. Пријавете се на вашиот регистратор на домен (каде што е домаќин на вашата е-пошта), сменете го вашиот е-мејл хостирање А (или @) на новата IP адреса на новиот веб-домаќин.

Сценарио #2: Е-мејл сметки се хостирани со трето лице (како што се Microsoft 365)

Осигурајте се дека вашата MX евиденција, заедно со која било друга евиденција на која е потребен Вашиот сервис за е-пошта, се ажурираат во вашиот DNS.

Сценарио #3: Е-мејл сметки се хостирани со стариот веб-домаќин

Ако пренесувате целосна сметка од cPanel на cPanel, не мора рачно да ги пренесувате сметките за е-пошта. Алтернативно, можете да ги преземете сите ваши сметки за е-пошта (и сите датотеки во рамките) од cPanel File Manager и да ги вчитате на вашиот нов веб-домаќин. Процесот е едноставен - еве го чекор-по-чекор упатство во случај да ви треба помош).

Во најлошо сценарио (трансфер од помалку лесен за контролна табла за хостирање), треба рачно да ги креирате сите постојни сметки за е-пошта во вашиот нов веб-домаќин. Процесот може да биде малку досаден - особено ако работите на многу адреси за е-пошта.

Додавање сметка за е-пошта со употреба на cPanel (Слика од екранот: InMotion хостинг).

3- Конечна проверка и снимање проблеми

Откако ќе ги вчитате вашите датотеки на новата конфигурација на хостинг, проверете дали сè работи правилно на вашата веб-страница

Некои хостинг компании обезбеди развој стоп платформа (т.е. Siteground), така што можете лесно и течно да го прегледате вашиот сајт пред да го превземете во живо во новата средина, овозможувајќи ви да ги отстраните сите проблеми зад сцената.

Поправка на грешки во навигацијата на страницата и недостасувајќи врски

Како што пренесувате средствата на вашиот сајт од претходната хостинг средина, можно е средствата, како што се графика да бидат неоправдани или да се остават зад некои датотеки. Ако ова се случи, вашите посетители најверојатно ќе доживеат грешки во 404. Внимавајте на дневникот на 404 за време и по прекинувачот - овој дневник ќе ве извести за сите неработени врски или средства што треба да ги отстраните за да го обновите вашиот сајт да биде целосно функционален.

Во повеќето случаи, можете да користите .htaccess пренасочување на играта и пренасочување за да ги означите старите локации на датотеки на нови. Следниве се неколку кодови со примерок што можете да ги користите.

Дефинирајте ја вашата страница на 404

За да се минимизира штетата предизвикана од расипани врски - каде што е поместена.html е страницата што сакате да им ја покажете на посетителите кога има 404 грешка.

ErrorDocument 404 /moved.html

Пренесување на страница на нова локација

Пренасочи го 301 /previous-page.html http://www.example.com/new-page.html

Пренесување на целиот директориум на нова локација

redirectMatch 301 ^ / category /? $ http://www.example.net/new-category/

Пренасочување на динамички страници на нова локација

И, само во случај да ја промените структурата на вашата страница кај новиот домаќин -

RewriteEngine на RewriteCond% {QUERY_STRING} ^ id = 13 $ RewriteRule ^ / страница.php $ http://www.mywebsite.com/newname.htm? [L, R = 301]

Отстранување грешки при базата на податоци

Постои ризик кога вашата база на податоци може да биде оштетена за време на прекинувачот. Јас ќе ја користам WordPress како пример затоа што тоа е она со што сум запознаен.

Во случај да сеуште можете да пристапите до вашата табла за WP, обидете се прво да ги оневозможите сите приклучоци и да видите дали вашата база на податоци се повлекува правилно. Потоа, повторно овозможете ги едно по едно, проверувајќи ја почетната страница секој пат за да проверите дали правилно се прикажува.

Работите ќе станат малку сложени ако не можете да пристапите до вашата табла. Обидете се со овие различни едноставни чекори за да видите дали некој работи:

 • Повторно префрлете ја вашата база на податоци, пишувајќи ја новата база на податоци.
 • Проверете каде доаѓа грешката за корупција и обидете се повторно да ја смените таа датотека од старата страница до новата.
 • Отворете ја датотеката и проверете дали се покажува кон вашиот нов сервер.

Решение #1: WordPress автоматска база на податоци поправка

Ако тие чекори не функционираат, можеби ќе треба да направите малку кодирање, но јас ќе ви зборувам преку тоа.

Прво, отворете го новиот сајт во FTP и одете во вашата wp-config.php датотека. Датотеката треба да биде во главната папка каде што престојувате. Резервирајте ја оваа датотека пред да направите какви било промени.

Погледни го овој текст:

/ ** Апсолутна патека до директориумот WordPress. * /

Само над таа линија, додадете го ова:

дефинирај ('WP_ALLOW_REPAIR', точно);

Зачувајте ги вашите промени и оставете ја вашата FTP програма отворена за сега. Отворете го омилениот веб прелистувач. Одете на следната адреса за претставник

http://yourwebsitename.com/wp-admin/maint/repair.php
поправка екран
Кои било копчиња ќе работат за да ја поправат вашата база на податоци, но само изберете „Поправете и оптимизирајте“.
поправена база на податоци
Кога процесот е завршен, ќе видите екран кој изгледа подолу. Дури ќе ве потсетам да ја отстраните линијата за поправка од вашата конфигурациска датотека.

Решение #2: phpMyAdmin

Ако горенаведените методи не функционираат, следниот ваш чекор е да се упати кон вашата база на податоци.

Ова може да биде застрашувачки ако не сте сигурни точно како функционираат базите на податоци, но чекорите се прилично едноставни. Дури и ако целосно ја уништите базата на податоци, треба да бидете во можност повторно да ја преземете од стариот сервер и повторно да испратите. Навистина нема потреба да се плашите се додека имате резервна копија од вашата база на податоци.

Пристапете до phpMyAdmin од вашиот нов веб-домаќин. Изберете ја вашата база на податоци WordPress. Ова типично е насловено како твоево_верд1.

Сепак, ова може да варира. Сепак, веројатно ќе видите „WP“ некаде во насловот (видете ја сликата подолу). Можете исто така да го најдете името на вашата база на податоци наведени во таа датотека wp-config.php што сте ја отвориле во горниот чекор. Кликнете на името на базата на податоци во phpMyAdmin за да го отворите.

изберете база на податоци
cPanel> Пристап до phpMyAdmin> Кликнете на името на базата на податоци за да го отворите.
проверете ги сите
Откако ќе се вчита базата на податоци, проверете го копчето што вели „Провери ги сите / Провери ги табелите над глава“.
поправка маса
Изберете „Табела за поправка во паѓачкото поле десно од местото каде што штотуку го проверивте полето.
успешна поправка
Beе ви се даде статус за тоа дали табелите се поправени и на горниот дел од вашиот екран треба да стои „SQL пребарувањето е успешно извршено“.

4- Покажувајќи домен DNS на вашиот нов веб-домаќин

годишен ДНС рекорд

Следно, треба да го префрлите DNS-записот на вашата веб-страница (A, AAAA, CNAME, MX) на серверите на новиот веб-домаќин на вашиот регистратор.

Вашиот DNS запис е список на „упатства“ што одредува каде да го испратите корисникот; преместувањето на вашиот DNS запис на новите сервери гарантира дека посетителите ќе ја пронајдат вашата страница како што е наменета, наместо да добиваат грешка или погрешно да ги насочуваат. Ова е клучен чекор - проверете дали сте ги добиле вистинските информации за DNS од вашиот нов веб-домаќин.

Еве чекор-по-чекор инструкции за менување на вашиот DNS веб-сајт во Godaddy, Име Евтин, и Domain.com.

Совет

Ако вашиот домен е моментално регистриран кај вашиот стар веб-домаќин, размислете за пренесување на доменот на трето лице, така што во случај да имате потреба повторно да префрлувате домаќини, вашиот домен може да дојде со вас полесно и без потенцијални компликации.

5- Потврдете го размножувањето на DNS

Откако ќе побарате да го преместите вашиот DNS-запис, прекинувачот може да потрае од неколку часа до цел ден за да се земе во живо.

Откако прекинувачот ќе живее во живо, алармирајте ја вашата поранешна компанија за хостирање за откажување. Внимателно следете ја вашата веб-страница најмалку една недела или така да се обезбеди сè што е на новиот веб-домаќин работи правилно.

Совет: Користете Што е мојот DNS за да извршите пребарување на DNS за да ги проверите тековните IP адреси и информациите за DNS-записи од повеќе имиња на сервери во локациите на 18. Ова ви овозможува да ја проверите најновата состојба на пропагирање на DNS.
DNS мапа е уште една бесплатна алатка за пребарување на DNS за да се провери статусот на ширење на DNS од повеќе локации на 20.

Знаејќи кога е време да го смените вашиот веб-домаќин

Преземањето на нов веб-домаќин може да биде стресно време - затоа многу сопственици на страници претпочитаат да не се префрлаат на веб-домаќин освен ако не е потребно. На крајот на краиштата - зошто да губите време и енергија кога сè работи добро?

Па, кога е вистинското време да започнеме да бараме нов домаќин? Како знаете дека вашиот веб-домаќин е основната причина за проблемот со вашата веб-страница? Еве неколку навестувања:

 1. Вашата веб-локација постојано се намалува
 2. Вашето место е премногу бавно
 3. Сервисот за корисници не е од корист
 4. Вие имате повеќе простор, функционалност или други ресурси
 5. Плаќаш премногу
 6. Вие сте пробиени, повеќе од еднаш
 7. Сте слушнале за одлична услуга на друго место

Добар веб-домаќин = подобро спиење ноќе

Кога се префрлив на InMotion хостинг пред години - техничката поддршка беше толку корисна и ја префрли мојата страница безбедно и здраво додека спиев. Се разбудив на веб-страница што функционираше брзо и сигурно без ниту еден проблем во работата.

Ако не го чувствувате тоа ниво на удобност, или се грижите за негативните извештаи што сте ги виделе на вашиот веб-домаќин, може да биде време за промена.


Чести поставувани прашања кога се префрлате на нов веб-домаќин

Што е миграција на веб-страница?

Терминот миграција на веб-страница се однесува на две сценарија: 1, процес на миграција на веб-страница од еден домен на друг, обично менување на локациите на страниците, платформата за хостирање и дизајн; и 2, Процесот на миграција на веб-страница од една веб-домаќин на друг веб-домаќин.

Ние го користиме терминот лабаво во овој напис и го упатуваме на второто сценарио.

Колку чини да се пренесе веб-страница на нов веб-домаќин?

Бесплатно до околу 100 американски долари врз основа на сложеноста на вашата веб-страница. Многу веб-домаќини, како што е споменато во овој напис, им даваат бесплатни услуги за миграција на страници на своите нови клиенти.

Може ли да ја преместам мојата веб-страница од GoDaddy во друг домаќин?

Да Преместувањето на веб-страница од еден до друг домаќин може да биде тешко, ако претходно не сте го направиле тоа. Ако е можно, прашајте го вашиот нов веб-домаќин дали тие сакаат да помогнат во бесплатната миграција на веб-страниците - тоа ќе го заврши за вас без стрес.

Хостинг компании како што се A2 Хостинг, GreenGeeks и InMotion хостинг обезбедување бесплатни услуги за миграција на страници на нови клиенти.

Можете ли да пренесете име на домен на друга веб-страница за хостирање?

Имињата на домените не мора да бидат регистрирани кај давателот на хостинг. Всушност, можете да го водите вашиот домен со еден давател на услуги и да го поврзете со хостинг обезбеден од друг.

Дали менувањето на веб-домаќинот влијае на оптимизација?

Општо, не - менувањето веб-домаќини нема да влијае на оптимизацијата на вашата веб-страница, под претпоставка дека ги одржувате структурата и содржината на вашата веб-страница исто. Сепак, вашиот квалитет на хостирање (ажурирање, брзина и сл.) На долгорочен план влијае на рангирањето на пребарувањето - затоа силно препорачувам да одберете го најдобриот веб-домаќин од нашата листа.

Можеме ли да бидеме веб-страница бесплатно?

Да, сосема е можно да се биде домаќин на веб-страница со нула цена. Сепак, овие страници честопати се ограничени на какви било начини, како што се многу малку ресурси и присилно брендирање на домаќинот. Исто така, најверојатно, ќе бидете принудени да користите поддомен на слободниот домаќин на кој сте, бидејќи вистинските имиња на домени ќе чинат пари.

Како да ја префрлам мојата веб-страница на друг сопственик?

Технички, ова може да се направи со трансфер на средства, како што се веб-хостинг, име на домен, плус пристап до приклучоци и апликации од трети лица. Меѓутоа, ако размислувате да го направите ова, најдобро е да се осигурате дека сите вклучени финансии се чуваат во зачувана ваша заштита.


Исто така прочитајте -

За Џери Лоу

Основач на WebHostingSecretRevealed.net (WHSR) - преглед на хостинг доверлив и користен од корисниците на 100,000. Повеќе од 15 години искуство во веб хостинг, Филијалата маркетинг и SEO. Соработник на ProBlogger.net, Business.com, SocialMediaToday.com и многу повеќе.