[infographic] Муабет vs VPS vs посветен на облак хостинг: Што купувачите треба да знаете

Член напишан од:
 • Хостинг водичи
 • Ажурирано: февруари 27, 2020

Веб хостинг: Кои се вашите опции?

Општо земено, постојат четири различни типови на веб хостинг: Муабет, Виртуелен приватен сервер (VPS), Посветен и облак хостинг.

Додека сите видови на хостинг сервери ќе дејствуваат како центар за складирање на вашата веб содржина (html датотеки, видеа, аудио, слики, апликации, бази на податоци и сл.), Овие хостинг опции се разликуваат во количината на капацитет за складирање, контрола, серверот брзина и сигурност; и имаат многу свои предности и недостатоци.

Следниве infographic ги споредуваат овие четири вида на хостинг услуги.

Споредете веб хостинг опции

Споделете ја оваа информација на вашиот блог

<h3> Споредете заедничко, VPS, посветен и хостинг на облак </ h3> <img src = "/ wp-content / uploads / 2014 / 02 / compare-web-hosting-options.jpg" , Посветен и облак хостинг услуги "/> <p> Инфографик креиран од Џери Ниско од <a href="/"> веб хостинг тајната Откриени </ a> - мора да посетат хостинг преглед сајт за веб-домаќин купувачи. </ p>

Ајде да ги разгледаме деталите и да погледнеме во некои од препорачаните провајдери за секоја услуга за хостирање.

Муабет со веб хостинг

Кога веб-страница е хостирана на споделен хостинг, страната е ставена на ист сервер како и многу други сајтови, кои се движат од неколку до стотици или илјадници.

Обично, сите домени можат да споделуваат заеднички ресурси на серверот ресурси, како што се RAM меморија и процесорот. Бидејќи цената е екстремно ниска, повеќето веб-страници со умерени нивоа на сообраќај во кои работат стандарден софтвер се хостирани на овој тип на сервер. Муабет со хостинг исто така е широко прифатен како опција за влезното ниво, бидејќи бара минимално техничко знаење.

Корисни точки

Виртуелен приватен сервер (VPS) хостинг

Во VPS хостинг, секоја веб-страница е хостирана на виртуелен приватен сервер на помоќен хардвер.

Физичка машина е поделена на неколку виртуелни оддели, а серверскиот софтвер е поставен на нив посебно, со што секоја единица може да функционира самостојно. Така, иако други веб-страници може да бидат хостирани на истиот физички систем, твоето ќе биде единствената веб-страница (и) хостирана во виртуелниот оддел што ви е доделен, а другите веб-страници на машината нема да влијаат врз работата на вашата. Тоа би значело дека ќе ги добиете токму истите системски ресурси за кои плаќате.

Корисни точки

посветен хостинг

Посветен сервер нуди максимална контрола врз веб-серверот на кој е зачуван веб-сајтот - Вие исклучиво изнајмувате целиот сервер. Вашата веб-страница (и) е единствената веб-локација зачувана на серверот.

Корисни точки

 • Колку да потрошите на посветен хостинг: $ 80 / mo и погоре; цена врз основа на серверот спецификации и дополнителни услуги.
 • Посветен хостинг провајдери кои ги сакаме: M3 сервер, Interserver, Siteground, и Алтус домаќин.

облак хостинг

Облак хостинг нуди речиси неограничена способност да се справи со голем сообраќај или сообраќај шила.

Еве како функционира: Тим на сервери (наречен облак) работи заедно за да биде домаќин на група веб-страници. Ова им овозможува на повеќе компјутери да работат заедно за да се справат со високи нивоа на сообраќај или шила за одредена веб-страница.

Корисни точки

 • Колку да потрошите на облак хостинг: $ 30 и погоре; облак хостинг корисници обично се наплаќаат по користење по основа.
 • Облак хостинг провајдери што ги сакаме: Hostgator, ВП мотор (Само WordPress), и Хостинг на Pressidium (Само WordPress)

Како да се избере?

До изберете го вистинскиот веб-домаќин, мора прво да ги разберете вашите сопствени потреби.

Да заборавиме на списокот на врвни услуги за хостирање 10 некое време и темелно да размислиме за вашите сопствени потреби.

 • Каков вид на веб-страница сте градење?
 • Дали ви се потребни апликации од Windows?
 • Дали ви е потребна специјална верзија на софтвер (т.е. PHP)?
 • Дали на вашиот веб-сајт му е потребен посебен софтвер?
 • Колку е поголем (или мал) бројот на веб сообраќај?
 • Дали планирате да хоствате повеќе веб-страници на истата сметка на хостинг?
 • Дали безбедноста е примарна грижа?
 • Дали ви треба посветена IP адреса за вашата веб-страница?
 • Дали се потребни приватни SSL сертификати?
 • Колку брзо ви е потребен хостинг-серверот?
 • Дали ви е потребен пристап до root на серверот?
 • Дали треба да инсталирате сопствен софтвер и апликација?

Ова се некои од основните прашања што треба да се одговорат.

Имајте план со вашата веб-страница и обидете се да дознаете што ќе се случи следно за следните месеци 12.

За newbies, општото основно правило е секогаш да започне мал со добра споделена хостинг сметка. А заеднички хостинг сметка е евтин, лесен за одржување, и доволно за повеќето нови сајтови. Плус, секогаш можете да го надградите VPS или посветен хостинг во подоцнежна фаза кога вашиот сајт ќе стане поголем.

За Џери Лоу

Основач на WebHostingSecretRevealed.net (WHSR) - преглед на хостинг доверлив и користен од корисниците на 100,000. Повеќе од 15 години искуство во веб хостинг, Филијалата маркетинг и SEO. Соработник на ProBlogger.net, Business.com, SocialMediaToday.com и многу повеќе.