Како да се реши проблем со Вашиот веб-домаќин

Член напишан од:
 • Хостинг водичи
 • Ажурирано: февруари 27, 2020

Денес сопственици на веб-сајтови имаат многу различни опции за веб хостинг. Во случаи кога компанијата не го обезбедува нивото на услуга што ви треба, прилично е лесно да се најде нова компанија за хостинг. Сепак, постојат моменти кога сте биле со компанија со години, како и нивните цени, или едноставно не сакате да се расправате за преселба на нов сервер. Во тие случаи, можеби е подобро да се обидете да ги решите вашите проблеми со вашата актуелна хостинг компанија порано се пресели во нова.

Мојата приказна назад во 2012

Во 2012, имав проблем со еден од моите веб хостинг провајдери.

Веб-хостинг компанијата ги премести моите сајтови на нов сервер и ИП не се реши правилно на неколку веб-страници на мојот клиент, дури и откако ќе го сменив сѐ што можев на мојот крај. Имав некои лути клиенти и проблемот се чинеше дека паѓа низ пукнатините по еден ден или два. Бев доволно вознемирен што ги погледнав некои нови провајдери.

Сепак, јас бев со тековната веб-домаќин за околу пет години и никогаш немав проблем како овој порано. Всушност, тие ми дадоа една од најдобрите искуства за услуги на клиентите што ги имав. Наместо да замине, го испратив сопственикот и ја објаснив мојата фрустрација. Преку овој разговор, моите IP прашања беа решени и сопственикот објасни некои работи за мене за тоа како да им помогне на вашата веб хостинг компанија да ви помогне.

1 - Обезбедете јасни инструкции и детали

Без разлика дали отворате билет, испратете е-пошта или телефонирате, дадете јасни детали за проблемот што го доживувате. Информациите што ќе ги собирате пред да контактирате со техничката поддршка вклучуваат:

 • Ако примате порака за грешка, копирајте го текстот на пораката за збор.
 • Дали проблемот е на позадината на сајтот или во прелистувачот?
 • Што сте се обиделе да направите за да го поправите проблемот?
 • Дали имате резервна копија на страницата последен пат кога работите функционираа правилно?
 • Дали проблемот е итен? На пример, вашата веб-страница се наоѓа во прелистувачите е сериозно прашање, но проблем на заднината можеби не е толку итно итно.

2 - Дозволете време за поддршка за работа на проблемот

Веб хостинг Проблеми

А веб-сајт кој е присутен може да значи изгубени долари.

Лесно е да се зголеми фрустриран кога проблемот не се згрижи веднаш, но разбирам дека веб-домаќин се занимава со стотици други луѓе со слични проблеми. Дозволете 12 да 24 часа за одговор. Ако не добиете една во таа временска рамка или со минимално ажурирање за напредокот, потоа повторно контактирајте го веб-домаќин и потсетете ги на прашањето што го имате. Понекогаш билет или e-mail се губи во мешавината, па не грижете се дека го навредувате хостинг компанијата.

Исто така, ако постои начин да поднесете билет онлајн, користете го овој метод, бидејќи ќе го испрати проблемот до техничка поддршка и исто така ќе бидат наведени во знак. Вашето барање е помалку веројатно да падне низ пукнатините кога се работи на неколку луѓе.

3 - Размислете за својата историја со компанијата

Ако сте имале одлични услуги на клиентите, но имате едно прашање кое е тешко да се реши, не потполно се фрлате во крпа. Ова може да се случи со било која веб хостинг компанија. Прашајте ги овие прашања пред да одлучите да го преземете вашиот бизнис на друго место:

 • Дали другите прашања се решаваат брзо?
 • Дали техничката поддршка испраќа редовни ажурирања за она што тие го прават за да го решат проблемот?
 • Дали има одредена количина на време што ќе ја преземе за да ги реши проблемите што ги доживувам?
 • Колку сум среќен со оваа веб хостинг компанија надвор од ова прашање?

Обидете се да запомните дека личноста за техничка поддршка е само да работи. Однесувајте се кон тоа лице со љубезност и избегнувајте обвинувања, проколнувајќи или именувајте ги повиците. Негативното однесување ретко го прави лицето од другата страна на серверот да работи побрзо. Без оглед на тоа колку сте отежнати, запомнете дека сте професионален деловник.

4 - Прочитајте ја базата на знаење

Веб хостинг Проблеми

Кога вашиот сајт е долу, можеби ќе сакате да започнете со читање на базата на знаење и форумите на веб-страницата на вашиот домаќин.

Во моментов, други клиенти можат да бидат во процес истиот проблем или може да се справи со тоа во минатото. Понекогаш, решението е едноставно како ресетирање на датотека ".htaccess" или менување на дозволи за папка. Во други случаи, решението може да бара некои промени на крајот на серверот и базата на знаење може да ви помогне да разберете кога тоа е нешто што можете да го поправите и нешто што ќе треба да почекате за помош.

Завиткување: знам кога е време да одам

Од друга страна, ако честопати или во подолг временски период доживувате време, може да почувствувате како болест што го убива вашиот бизнис.

Всушност, тоа ќе влијае на вашиот сообраќај како клиенти ќе се зголеми фрустрирани и нема да се вратат. Постојат моменти кога едноставно морате најдете нова хостинг компанија да го задржите вашиот сајт да работи на начин како што треба. Кога е време да го напуштите вашиот тековен домаќин, WHSR е тука со прегледи на домаќинот и совети за изнаоѓање на нова хостинг услуга која ќе ги задоволи вашите потреби.

За Лори Соорд

Лори Соард работи како хонорарен писател и уредник од 1996. Има диплома по англиски јазик и докторат по новинарство. Нејзините статии се појавија во весници, списанија, онлајн и имаше неколку книги објавени. Од 1997, таа работи како веб дизајнер и промотор за автори и мали бизниси. Таа дури работеше и за кратко рангирање на веб-страници за популарен пребарувач и проучување на длабинска оптимизација за тактики за голем број клиенти. Ужива во слушањето од нејзините читатели.