Колку хостинг пропусен опсег ми е потребен за мојата веб-страница?

Напис напишан од: ryери Лоу
 • Хостинг водичи
 • Ажурирано: февруари 27, 2020

Кога истражувате и избор на веб-домаќин да се смести вашиот домен, еден фактор за евалуација и споредување е трошокот за потребниот износ на пропусниот опсег,

Да, многу провајдери нудат "Неограничен" хостинг планови, но откако ќе погледнете поблизу, ќе откриете дека неограничено не е навистина неограничено - секогаш постојат казни ако користите премногу, бидејќи е базирано на "нормална" употреба, што и да значи. Тоа, рече, знаејќи колку пропусност вашиот сајт навистина бара може да биде малку на уметничка форма.

Ширина на опсег на веб-хостинг и трансфер на податоци

Во суштина, пропусниот опсег е термин за пресметување на стапката на сообраќај и податоци дозволени да течат помеѓу корисниците и вашиот сајт преку интернет. Терминот "пропусен опсег" често се користи за да опише "пренос на податоци", но во реалноста овие две се две различни работи.

Што е пренос на податоци?

Пренос на податоци е вкупниот износ на податоци што треба да се пренесат во дадено време, обично мерено во месецот.

Што е пропусниот опсег на веб-страница?

Пропусен опсег е мерка за максимални податоци кои можат да се пренесат во дадено време, обично мерено во секунди.

Бројот во "пренос на податоци" ви кажува колку податоци можете да ги префрлите за еден месец. Бројот во "пропусниот опсег" ви кажува колку брзо податоците можат да се пренесат.

Замислете пропусен опсег како ширина на цевката за вода каде што преносот на податоци е количеството на вода што тече од цевката. Колку е широк ширина на цевката (пропусен опсег) одредува колку брзо може да се истекува вода (податоци). Во основа, преносот на податоци е потрошувачка на пропусен опсег.

За сопствениците на сајтови кои бараат веб-домаќин, износот на пропусниот опсег што го нуди веб-страницата на хостинг компанијата обично може да послужи како добар показател за способностите на тој домаќин - колку е поголем пропусниот опсег, толку е поголема брзината; мрежа; поврзување; и системи.

Значи, што е за неограничен пропусен опсег / пренос на податоци?

Како што споменавме погоре, многу хостинг организација нуди евтини хостинг планови кои вклучуваат "неограничен пропусен опсег". За купувачот, тоа значи дека тие можат да работат колку податоци и колку сообраќај кон нивната веб-страница колку што е потребно без тавани. На хостинг провајдер, тоа значи начин да се даде рамна цена на купувачот, кој генерално ќе работи.

Како и секогаш, вистината лежи некаде во средината.

Едноставно кажано, тоа е невозможно за хостинг компании да понудат неограничен пропусен опсег - тоа е премногу скапо за да обезбеди неограничен пристап до секој клиент. Тоа, рече, повеќето компании паѓаат некаде во "нормален опсег" за користење на пропусниот опсег стандардно, и овој опсег е она што хостинг провајдерите ги користат при креирањето на нивните "неограничени" пакети. Со "неограничено", хостинг провајдерите можат да се грижат за поголемиот дел од нивната база на клиенти - меѓутоа, апсолутно е таванот на пропусниот опсег вклучен во тој пакет на трошоци; трикот е да се знае што е.

Со споредување на вистинскиот пропусен опсег на вашиот сајт со пропусниот опсег понуден во таа "неограничена" маска, можете подобро да одредите кое ниво на хостинг навистина ви е потребно и дали одреден провајдер навистина ќе ги задоволи вашите потреби.

Како да се пресмета пропусниот опсег што ви треба

Формулата што се користи за пресметување на потребниот пропусен опсег на веб-страница.
Формулата што се користи за пресметување на потребниот пропусен опсег на интернет не е толку комплицирана!

Размислете за пропусниот опсег како пар панталони: потребна ви е големината што ви е потребна. Тоа не прави многу смисла да се купи големина, но во истата точка, има број кој се вклопува. Ако вашиот половината е со големина 36, едноставно нема да се вклопи во тој 32. Едноставна математика.

Еве ги чекорите за пресметување колку пропусниот опсег ви требаат

Во пропусниот опсег, исто така нема смисла да се купи - затоа е логично да се работи со хостинг провајдери кои нудат скалабилни решенија. Како за купување на мали, тоа само ќе ви се во неволја. Знајте ја вашата вистинска потреба да ја добиете услугата што работи за вас - тука е како да се пресмета потребниот пропусен опсег:

 1. Проценете ја просечната големина на страницата на вашиот сајт во килобајти (MB). *
 2. Помножете ја таа просечна големина на страница (во КБ) со месечниот просечен број на посетители.
 3. Умножете го резултатот од чекор 2 со просечниот број на прегледи на страници по посетител.

Ако не знаете, користете Време на вчитување на Pingdom тест на неколку страници и земете просек од оние испитани страници за вашиот основен број за тестирање. Еве неколку реални примери:

Пример #1: Големина на почетната страница на YouTube.com = 2.0 MB.
Пример #2: Големина на почетната страница на WHSR = 1.1 MB.

Ова е основа за познавање на потребниот пропусен опсег - сепак, вие не сте го направиле сосема уште. Исто така, треба да вклучите распределба за дополнителна "соба" во случај вашите сообраќајни шила. Општо земено, препорачувам да дадете барем 50 процент. Но, треба да издвоите дополнителна просторија за растење и шишиња со траги - оставете барем толеранција од 50%.

Потребен интернет пропусен опсег + вишок (без преземање на корисник)

За да ја направите оваа пресметка, користете ја следнава формула:

Неопходно е пропусен опсег = Просечен преглед на страници x Просечна големина на страницата x Просечни дневни посетители x Број на денови во месецот (30) x Редундантен фактор

 • Просечни дневни посетители: Вкупен број на месечни посетители / 30.
 • Просечна големина на страница: Просечна големина на вашата веб-страница.
 • Просечни прегледи на страници: Просечната страница видена по посетители.
 • Непотребен фактор: безбедносен фактор се движи од 1.3 - 1.8.

Потребна пропусен опсег на веб-страница + вишок (со кориснички преземања)

Ако вашиот сајт не користи или не дозволи превземање:

Неопходно е Bandwidth = [(Просечен преглед на страници x Просечна големина на страницата x Просечни дневни посетители) + (Просечна преземање на ден x Просечна големина на фајл)] x Број на денови во еден месец (30) x Непотребен фактор

 • Просечни дневни посетители: Вкупен број на месечни посетители / 30.
 • Просечна големина на страница: Просечна големина на вашата веб-страница
 • Просечен прегледи на страници: Просечната страница видена по посетител
 • Просечна големина на датотеката: Вкупната големина на датотеката поделена на бројот на датотеки
 • Непотребен фактор: безбедносен фактор се движи од 1.3 - 1.8.

Дали пропусниот опсег?

Да и не.

Пресметка на пропусниот опсег е од клучно значење кога развивате апликација за масовна јавност или се обидувате да ги намалите трошоците за хостинг.

КАКО, броевите во ширина на опсег / пренос на податоци не треба да бидат главен фактор на размислување при избор на веб-домаќин - особено ако само што започнувате.

Широкопојасен интернет (трансфер на податоци), како и простор за складирање, не е значаен фактор за споредба за хостирање купувачи - особено ако сте нови - на денешниот пазар.

WHSR Хостинг Преглед - Неограничен пренос на податоци
Повеќе од половина од хостинг компаниите што ги разгледавме нудат неограничен пренос на податоци (провери ги корените на WHSR хостинг).

Ако проверите, скоро сите дели хостинг провајдери нудат "неограничено" складирање и пренос на податоци. Додека терминот "неограничен" е ништо друго освен маркетинг трик; веб хостинг корисниците често добиваат повеќе од доволно капацитет во однос на складирање и пренос на податоци пропусен опсег. Во повеќето случаи, тоа е серверот RAM и процесорска моќ што ја ограничува употребата на неограничена хостинг сметка.

Ако барате веб-домаќин, дознајте повеќе за работи за кои треба да се грижите при изборот на веб-домаќин.

За Џери Лоу

Основач на WebHostingSecretRevealed.net (WHSR) - преглед на хостинг доверлив и користен од корисниците на 100,000. Повеќе од 15 години искуство во веб хостинг, Филијалата маркетинг и SEO. Соработник на ProBlogger.net, Business.com, SocialMediaToday.com и многу повеќе.