Необичниот случај на апсолутно бесплатен домен

Член напишан од:
  • Хостинг водичи
  • Ажурирано: Јуни 29, 2020

Со повеќе од 348 милиони имиња на домени регистрирани од крајот на 2018, имињата на домените се топла продажба на стоки. Всушност, има толку голема побарувачка што Интернет Корпорацијата за доделени имиња и броеви (ICANN) дозволува регистрација на нови Домени од највисоко ниво.

Со толку голем број на имиња на домени кои се регистрирани, ќе мислите дека имињата на домените сега веројатно чинат богатство (и во некои случаи можеби е во право).

Впрочем, цените на стоките најчесто ја следат побарувачката, нели?

Сепак, тоа не е случај со имиња на домени. Во принцип, имињата на домените одат за околу 10 до 12 долари во зависност од тоа каде го купувате. Сум видел и некои периоди на продажба каде можеш добие име на домен за дури 0.99 $.

Домените кои се ефтини за да се регистрираат често доаѓаат со фати иако - надоместоците за обновување честопати се многу повисоки од она за што сте ги купиле. Да го земеме за пример случајот 1 и 1 јони кој ви овозможува да регистрирате домен .info за $ 1, но наплаќа $ 20 за следните обновувања.

Каде одат таксите за регистрација на домените?

Домен имиња се ценат поинаку, во зависност од тоа што точно е вклучен TLD. Во суштина, износот што го плаќате е поделен помеѓу три главни тела -

  1. Регистар на име на домен,
  2. Регистратор на домен, и
  3. ИКАНН

Регистар на име на домен

Регистарот за име на домен е тело кое е овластено од ICANN за да го надгледува предметниот TLD.

На пример, Verisign е одговорен за надгледување . Со домени, додека Neustar надгледување . Биз, . Нас и неколку други TLDs. На такси што ги плаќате за вашето име на домен, околу $ 8 оди во регистарот.

Регистратор на домен

Регистрите со име на домен не директно продаваат имиња на домени, но им овозможуваат на другите компании наречени регистратори да се справат со овие прашања. На пример, во случај на. Com TLD, иако Verisign е регистар, вие би го купиле вистинското име на домен од регистратор како NameCheap или GoDaddy. Регистратори ќе добијат какви било преостанати пари над основната такса платени на регистарот на име на домен.

ИКАНН

Конечно, доаѓаме до Интернет корпорацијата за доделени имиња и броеви (ICANN), која е врвот куче во бизнисот со име на домен. Бидејќи ICANN е непрофитна организација, таа наплаќа само номинален надомест од 18 центи (годишно) за продажба на секое име на домен, кое спаѓа под негово управување.

Регистраторите понекогаш, исто така, дозволуваат трансакции преку трети страни кои им помагаат да продаваат имиња на домени. Овие трети страни се препродавачи и честопати ќе го скратат трансакцијата.

100% Бесплатно име на домен - за вистински?

Со оглед на релативно солидно плаќање структурирање и организација на имиња на домени може да се прашувате дали нејзиниот уште е можно да се добие име на домен бесплатно. Одговорот на тоа е одличен ...

ДА.

Запомни каде споменав дека ICANN добива надоместок за продажба на домени под нејзино управување? Па, ICANN не е единственото тело кое ги надгледува имињата на домените.

ICANN е основана во 1998, но има TLDs кои претходно постоеле или се инаку надвор од нејзината јурисдикција. Од нив, најважно е да се забележат TLD-овите на земјата-кодот (ccTLD), едноставно поради прашањето на суверенитетот.

Како секоја од овие TLDs се администрира зависи од тогаш земјата. На пример, во Велика Британија на .uk ccTLD е надгледуван од Nominet UK, додека мал остров на Токелау (население едвај 1,500 силна) има Freenom како администратор за .tk домени.

Локација на Токелау
Ова е местото каде Токелау се наоѓа во (преглед на Google Map).

Како да добиете бесплатен домен?

Постојат два главни начини на кои можете да добиете бесплатен домен, а тоа е преку Freenom или веб-хостинг провајдер кој нуди бесплатно име на домен со купување на специфични веб-хостинг пакети кои тие ги продаваат.

1. Freenom

Екранот на бесплатни име на домен во Freenom.
Бесплатно можете да регистрирате домените .tk, .ml, .ga или .cf во Freenom.

Freenom е операторот на регистарот задолжен за .tk ccTLDs. Овие ccTLDs се даваат бесплатно, освен во некои премиум случаи. Премиум случаи обично вклучуваат имиња на трговски марки, на пример, coca-cola.tk, која чини околу $ 1,800.

Поради либералниот дар на земјата за .tk продолжување ccTLDs, тие станаа широко регистрирани и во моментов е петти најголем регистриран TLD во светот по . Со, . Нет, Де и .cn соодветно.

Веб-страницата Freenom е исклучително лесна за употреба и е изградена првенствено околу пребарувачот за името на доменот. Нејзината единствена друга очигледна услуга е јавниот DNS систем (сличен на оние Google or Cloudflare работат). Можете да пребарувате за името на доменот што го сакате и системот Freenom ќе прикаже листа на она што е достапно (или не) и по која цена.

Водење на површно пребарување, сфатив дека моето име не беше достапно во .tk доменот, но имаше и други ccTLDs каде што беше достапно (види слика погоре). Ако барате алтернативна локација за куповна причина, исто така постои Dot TK, која е подружница на Freenom.

Што е улов?

Името на доменот треба да биде бесплатно. Постои "но" таму иако и тоа е секој домен регистриран со таа екстензија никогаш не е избришан. Доколку вашиот сајт не реагира на цели за пренасочување, тогаш доменот ќе се преземе офлајн. Уште полошо, секој сообраќај што сте го изградиле за името на доменот е продадени на рекламни мрежи.

2. Хостинг компании

Договорите за бесплатен домен Hostinger.
Hostinger дава бесплатен домен со веб хостинг.

Настрана од слободната (и сивата) .tk домени можете, исто така, може да добиете бесплатен домен од еден од веб хостинг провајдерите. Ова е многу подобра опција, бидејќи во многу случаи домените што ги даваат се повеќе реномирани екстензии.

Еден добар пример за веб-домаќин кој го прави ова е Hostinger. Оваа компанија е целосна услуга компанија за веб хостинг која нуди скоро се што ви треба хостирај веб-страница. Нивните планови за хостирање се движат од скромната опција за хостирање сè до моќните опции за VPS и Cloud Hosting.

Најдобро од сè, тие нудат бесплатни регистрации на домен за првата година ако се регистрирате со некои од нивните планови. Ова е достапно дури и на нивните заеднички хостинг планови како Премиум и бизнис планови. За плаќање од само $ 2.15 и $ 3.45, односно месечно, и двете доаѓаат со бесплатна регистрација на домен.

Hostinger исто така е регистратор на име на домен (акредитиран од ICANN) и може да добиете неколку проширувања на име на домен преку нив ако барате алтернатива на традиционалната . Со продолжување. Бесплатното име на домен спакувано со нивните хостинг шеми не е ограничено на .com, но исто така може да биде .xyz, . Нет, . Информации, .однос, .store, .tech, .site, .webspaceили простор.

Што е улов?

Во овој случај јас би рекол дека фати навистина не е улов, бидејќи ви треба веб хостинг и онака да го искористите вашето слободно име на домен. Hostinger е реномирана компанија со одличен учинок и нивните веб хостинг зделки се разумни цени.


Најчесто поставувани прашања

Како можам да добијам бесплатно име на домен?

Постојат некои имиња на домени кои се слободни да се регистрираат за, како што се. Tk и .cf. Како и да е, овие имиња на домени доаѓаат со некои необични термини и услови, затоа проверете дали тесно го прочитате убавиот принт кога аплицирате за еден.

Може да добиете бесплатно име на домен од било кој Freenom или Hostinger.

Каде можам да добијам бесплатно име на домен и хостинг?

Може да комбинирате бесплатно име на домен како што е .tk со бесплатен веб-хостинг како 000Webhost. Сепак, некои бесплатни провајдери за веб-хостинг исто така, нудете употреба на поддомен од кој можете да имате корист.

Како можам трајно да купам име на домен?

Правото на име на домен се изнајмува на периодична основа. Кога се пријавувате за еден, можете да изберете да платите однапред за неколку години. За да чувате име на домен засекогаш, одберете автоматски да го обновите вашето име на домен и надоместокот за тоа ќе се одземе на секој интервал за плаќање автоматски.

Еве чекор-по-чекор водич за купување име на домен.

Дали GoDaddy го поседува моето име на домен?

Имињата на домените се правно сопственост на лицето или компанијата што ги регистрира. И покрај тоа што GoDaddy е популарно место за регистрација на имиња на домени, има алтернативи на GoDaddy може (и треба) да истражуваш.

Имајте на ум иако тоа име на домен е различно од веб-хостинг иако и двете се од суштинско значење за вашата веб-страница.

Колку чинат имињата на домените?

Цената на име на домен може да варира многу во зависност од наставката (.eg com, net, info), па дури и кога и каде ќе ги регистрирате. 1 & 1 Ionos, на пример, честопати има промоции на име на домен, каде што може да добиете .com за малку како 1 американски долари годишно.


Заклучок: Shady Freebie или Добар пакет договор?

Поради лесно достапноста и слободата на природата .tk домени, тие станаа синоним за сајтови со низок углед. Уште во 2007, интернет-безбедносниот гигант McAfee покажа дека е прекрасен 10% од сите .tk домени содржат малициозен софтвер. Сепак, оттогаш имало други ccTLDs кои се појавуваат кои имаат дури и полоша репутација, На пример .цм, .cn и .ws. За жал, угледот на .tk ccTLDs никогаш не се опорави.

Со .tk доменот регистриран на Freenom, гледате нула такси, но мора да сметате дека репутацијата што ја погоди вашата веб-страница може да се соочи. Исто така, треба да сметате дека вашиот домен може да се врати назад од страна на регистраторот во секое време, ако не успеете да ги исполнат нивните услови на услуга.

Од друга страна, купувањето на добар веб хостинг пакет од Hostinger може да вклучи некои трошоци за хостинг договор - но ти треба веб хостинг и онака, нели? Плус, исто така, имате многу подобро ширење на бесплатни доменски екстензии за да изберете.

Оној што нема да го предаде вратот како мртов албатрос!

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.