CloudFlare нуди регистрација на доменот со нула ознака

Член напишан од:
  • Хостинг водичи
  • Ажурирано: Јуни 29, 2020

Cloudflare е во потрага да се направи потег во регистратор на пазарот на домени, како тие ја објавија својата новововедениот сервис за регистрација на домен со Cloudflare регистраторот. Веб-изведбата и безбедносната компанија неодамна го објавија соопштението на нивниот блог, кој ги опишува своите размислувања за новата услуга.

Слики од екранот на Cloudflare's чуруликам на септември 27, 2018.

Но, што значи тоа за вас, просечниот корисник?

Па, многу работи, всушност. Одлуката Cloudflare да започне свој регистратор на домен изгледа да ја проголта индустријата поради начинот на кој тие се приближуваат до услугата.

Сите TLDs се загарантирани на големопродажна цена

Со тоа што интернетот станува вообичаен за денешните бизниси, регистрирањето на име на домен е еден од основните аспекти на создавањето на секој веб-сајт. Оттогаш за прв пат беше воведен во 90s, регистрација на име на домен е значително подобрена и вклучува голем број на проширувања на широк домен (.org, .net, .io, итн.).

Додека домените се разумни цени за првата година (можеш добие име на домен за толку евтино како $ 0.99), цените имаат тенденција да се разликуваат помеѓу различни регистратори на домени и препродавачи хостинг компании, и често ќе се зголеми значително кога ќе се обнови.

Плус, сите регистратори на домени ќе ги обележат цените како дел од нивните давачки за услуги. Ова е местото каде што Cloudflare е регистрација на услуги на услуги се издвојува како што вети дека сите имиња на домени купени од нив ќе биде на големопродажна цена.

Областа на облачно име за облачно име (извор: Cloudflare)

Матеј Принц, Извршен директор на Cloudflare, напиша -

Од цената, тоа е уште поедноставно: ветуваме дека никогаш нема да ви наплатиме ништо повеќе од големопродажната цена за секоја наплата на TLD. Тоа е точно првата година и тоа е точно секоја следна година. Ако го регистрирате вашиот домен со Cloudflare регистраторот, секогаш ќе ја плаќате цената на големо без ознака.

Лулање на доменот бизнис пејзаж

Ова во суштина го прави Cloudflare како едно од најевтините места за регистрација на домен поради нивната нулта ознака на нивните услуги. Освен ако не нудат некоја форма на услуги со додадена вредност или се совпаѓаат со цените на Cloudflare, навистина нема причина да се користат други регистратори на домени како што се GoDaddy, NameCheapили Domain.com.

Разбирањето зад нула маркирања се должи на Cloudflare верувајќи дека не треба да има дополнителни трошоци кога сакате да регистрирате име на домен за вашиот веб-сајт, бидејќи тоа е прилично едноставен процес.

"Регистрирањето домен е стока", пишува принцот. "Нема значајна разлика помеѓу било кој од постоечките регистратори на масовниот пазар. Секој регистар на домен на највисоко ниво (TLDs како .com, .org, .info, .io, итн) поставува големопродажна цена за регистрирање на домен под нив. Овие цени се познати и остануваат релативно конзистентни со текот на времето. Сите регистратори го евидентираат како сопственик на одреден домен. Тоа подразбира испраќање на некои команди до API. Со други зборови, регистраторите на домените ве наплаќаат за да бидете среден човек и да не добивате суштина вредност за да го оправдате нивното обележување. "

За понатамошно зацврстување на нивното ветување за обезбедување на транспарентни и достапни услуги за регистрација на доменот, тие јавно му признаале на сите услуги за продажба до нивните услуги. Исто така, Cloudflare нема да работи на било кој вид на име на домен пазар или аукции за да ги обесхрабри шпекулациите за име на домен, што може да доведе до високи имиња на домени.

Безбедна безбедност за домен имиња

Додека тие се познати за нудење бесплатни Let's Encrypt SSL / TLS сертификати, нивните високо-безбедносни мерки одат подалеку од нивните CDN или SSL-сервиси. Тие исто така имаат Служба за заштита на домен, која е дел од нивниот производ за регистрација на производи за оние кои сакаат безбедност од следното ниво.

Секој клиент кој користи Прилагодено домен заштита го дефинира сопствениот процес за ажурирање на записи. На пример, ако Клиентот за заштита на домен посакува да не ги смениме нивните DNS записи, освен ако 6 различни поединци не нарекуваат, по редослед, од збир од предефинирани телефонски броеви, секој чита повеќекратни уникатни пасоши и ни го кажува нивниот омилен сладолед, во вторникот тоа е исто така полна месечина, ние ќе го спроведеме тоа. Буквално.

Со оглед на фактот дека услугата не е скалабилна, тоа ќе чини премија за нив да го понудат како дел од нивните регистраторски услуги. Наместо тоа, Cloudflare ќе вклучи одреден број на безбедносни служби со нивните имиња на домени кои сеуште им овозможуваат да имаат нула маркирања.

"Од безбедносната страна, ние ветуваме дека ќе ви овозможиме да овозможите автентикација со два дела, ќе ја заклучиме вашата регистрација на домен по дифолт, и автоматски ќе им овозможиме на најдобрите безбедносни служби како DNSSEC."

Префрлување во облаци

Ако сакате да регистрирате ново име на домен со Cloudflare, не можете. Сè уште не. Услугата во моментов е ограничена на постоечки Cloudflare корисници кои сакаат да ги пренесат своите постоечки домени на нивната платформа.

Оние кои се моментални клиенти можат да се пријават Ран пристап за да добиете покана за процесот на транзиција на име на домен. За нови клиенти, тоа може да биде некое време пред да можете да ги користите нивните имиња на домени како што се приоритет на клиентите кои биле со нив подолго.

Тоа може да биде некое време пред Cloudflare домените услуги јавноста. Во меѓувреме, зошто да не го провериме нашиот водич купување на име на домен која ги набројува некои од најевтините места за купување на име на домен.

За Azreen Azmi

Azreen Azmi е писател со наклон за пишување за содржината маркетинг и технологија. Од YouTube до Twitch, тој се обидува да остане во контакт со најновите креирање содржини и да го пронајде најдобриот начин да го продаде својот бренд.

Поврзете се: