6 Совети за обезбедување на вашиот домен од крадци на домени

Член напишан од:
  • Хостинг водичи
  • Ажурирано: мај 10, 2019

Домен крадци? Да, е лута подкатегорија на оние домен купувачи и препродавачи што ги нарекуваме домени.

До купи пад или истекување на име на домен (исто така познат како: капка зафаќање) не е нелегална активност сама по себе: купувате домени кои никој веќе не ги тврди и ако сакате да ги користите легитимно (за лични или комерцијални цели), тогаш сте добар домен, а не крадец .

Се разбира, да се биде добар домен значи дека треба да бидете сигурни дека имињата на домените што ги купувате се не-брендирани - т.е. тие не претставуваат регистрирани трговски марки - инаку би можеле да бидат одговорни сајбер-квотирање. Потоа, постојат доменџии кои купуваат за препродажба цели, и ова е уште една легитимна активност.

За жал, не сите донатори се добри на пазарот. Некои се, да кажам нерамномерно, прилично опседнати; откако ќе забележат специфичен домен - дека сметаат дека е привлечен за неговото име, PageRank, популарност на линкот, Alexa или mozRank - тие ќе ја искористат секоја позната мерка за да го стекнат, дури и до оној степен кога ќе се обидат да го измамат добра волја на регистраторот или обидете се да ја нарушите нивната приватност.

Очигледно е дека споменатото НЕ е легитимна активност. Да се ​​регистрира непродаден домен е една работа, но да се принуди регистратор да се откаже од своето име на домен е неприфатливо. И груб. Доживеав таков вид на злоупотреба, и ако направивте, добро, знаете колку опасно може да биде за вашиот бизнис.

Следниот водич беше напишан со вашата ситуација на ум, додека сите 6 совети беа лично тестирани како контра-стратегија за заштита на моите сопствени имиња на домени.

1. Никогаш, никогаш не дозволувајте вашиот домен да истече

Циклусот на истечен име на домен се додека не биде достапен за регистрација повторно во јавност
Циклус на истечен име на домен се додека не биде достапен за регистрација повторно во јавност (извор)

Обновете го вашето име на домен најмалку два месеци пред датумот на истекување и за период не помалку од две години. Не дозволувајте да истекува, затоа што домејците би можеле да користат опција за стекнување домен - Домен беккордер - што ќе им даде можност да го „претпроградираат“ вашиот домен сè додека не истече и тој ќе биде достапен за регистрација.

Статус на име на домен
Статус на име на домен

Обрнете внимание на статусот РЕГИСТРАР-ДОГОВОР на вашиот домен: ако е поставен на REDEMPTIONPERIOD или PENDINGDELETE, побрзајте и обнови го. Покрај овие два има повеќе статусни кодови и списокот овде содржи стандардизиран код за статус на домен што ви дава објаснување за статусот на вашиот домен.

Дали Домен Домен е legit купување опција?

Општо земено, повратувањето се смета за легитимно, иако ризично за купувачот. Всушност, Backorder не е ништо друго освен надеж да може да се здобијат со име на домен, еден ден, но сегашниот регистратор може да го обнови доменот секое време пред да се спушти, анулирајќи на купувањето на повратникот. Домените за ограничување на доменот се скапи ако се споредат со стандардните цени на доменот, така што никогаш не е првата опција што треба да се разгледа кога стекнувате име на домен. Еве некои од најпопуларните веб-страници за backorder-домен:

2. Овозможи заклучување на доменот

име на домен е заклучен
Еве како можете да го проверите статусот на заклучување на доменот во NameCheap

Во моментот кога ќе регистрирате ново име на домен, вашиот регистратор автоматски ќе примени домен заклучување. Domain Lock е безбедносна опција што негира неовластено трансфери на име на домен на други регистратори, но можеби ќе сакате да го оневозможите привремено да дозволите трансфер или да овозможите други опции. Во секој случај, обрнете внимание на клучната улога што ја игра оваа опција и запомнете повторно да ја овозможите откако ќе завршите, затоа што ова е безбеден систем за да им забранувате на итарските домеинци да го крадат вашиот домен.

3. Овозможи заштита на WHOIS

Регистраторите како што се Hover.com и NameCheap.com нудат оваа опција бесплатно за првата година на регистрација. WHOIS заштитата овозможува целосна криеност на сите информации поврзани со доменот, вклучувајќи ги и вашите генералности, е-пошта, телефонски контакт и домашна адреса.

Незаштитени Whois
Еве пример за незаштитен .com домен WHOIS, кој вклучува детали за регистраторот

Сите заштитени WHOIS прашања враќаат општи информации за регистраторот и ништо друго. За да ги проверите информациите на WHOIS, можете да ги користите услугите како WHSR веб-домаќин шпион or who.is, или ако користите оперативен систем базиран на UNIX, едноставно напишете го вашиот терминал:

whois domainname.com

Регистратор на домен и заштита на WHOIS

Подолу е листа на домен регистратори кои нудат WHOIS заштита на приватноста и цените:

Регистратори на домениПриватност на WHOIS
123 Рег£ 4 .99 / година
Domain.com-
Ганди-
GoDaddy$ 7.99 / година
Лебдишслободен
Име Евтинслободен
Мрежни решенија$ 9.99 / година

4. Вашиот домен не е за продажба

Направете го тоа јасно со банер за почетна страница или одрекување од одговорност, во кое велите дека секоја понуда е купување на вашиот домен автоматски ќе бидат игнорирани. Ако вашиот регистратор дозволува „Име на организација“ или дополнителни полиња на „Улична адреса“, користете го оној што вели „ДОМАА НЕ ЗА ПРОДАБА“. Оваа стратегија ќе ги намали шансите домеин да ви стигне преку е-пошта за да побара понуда.

5. Игнорирај или пријави навредливи пораки

Обидете се да ги игнорирате е-поштата на инсистирање на домерите. Во (ретки) случај, тие ве навредуваат или ви се закануваат, пријавете ги на вашиот добавувач на електронска пошта и регистратор, или до интернет провајдер на доменот доколку е достапен. Повреда и закана се кривични дела и можат да бидат прогонети со закон.

6 Не предавајте на барањата

Sly domainers се суптилни: тие се обидуваат да манипулираат со вас, да ми го вашето чувство за сигурност и доверба, така што тие ќе завршат со стекнување на вашиот домен без ваша согласност.

Не се предавај! Вашето име на домен е твое со причина, работевте напорно за да ја зголемите нејзината репутација и нејзината вредност во очите на машините за пребарување. Не дозволувајте 'мрзливи' донатори да ги искористат плодовите на вашиот труд. Освен ако немате интерес да го продадете вашиот домен, избегнувајте да паднете во стапицата на опседнатиот домен.

За Луана Спинетти

Луана Спинетти е слободен писател и уметник со седиште во Италија, и страсен студент по компјутерски науки. Има средношколска диплома по психологија и образование и присуствуваше на 3-годишен курс по уметност на стрипови, од каде дипломира на 2008. Како мулти-фацетирана личност како што е, таа разви голем интерес за SEO / SEM и Web Marketing, со посебен наклон кон социјалните медиуми, а работи на три романи на нејзиниот мајчин јазик (италијански), за која се надева дека инди објави наскоро.