16 Начини за оптимизација на користени хостинг дискови

Член напишан од:
  • Хостинг водичи
  • Ажурирано: Jul 01, 2020

Купивте веб-хостинг пакет за кој мислевте дека ќе биде доволен за потребите на вашата веб-страница. Можеби го знаевте тоа неограничен веб хостинг е повеќе од химера и отидовте за неколку GB план со некои пристојни пропусен опсег.

Звучи добро. Но, каде се појавија проблемите, тогаш?

По неколку месеци прецизен менаџмент, од некоја непозната причина, вашата веб-диск квота се појавува неверојатно мала, додека тој процент бар за употреба опасно се приближува кон 100%.

Вие сте на неколку чекори купување надградбанели?

Пред да размислите и за купување, застанете за момент и анализирајте ја ситуацијата. Што може да се случило погрешно?

  • Вашиот инсталиран софтвер - Дали надградбите на скриптата стануваат потешки?
  • Вашите бази на податоци - Дали тие стануваат се поголеми во големина колку што расте вашата содржина и повратни информации од корисниците?
  • Вашите веб-сметки - дали проверите дали не ја достигнуваат својата доделена квота?
  • Ваши веб-страници - Дали додавате повеќе под-страници на вашата сметка (во подпапки, под-домени или додадени домени)?

Некои, сите или повеќе од горенаведените може да бидат причините за вашата ненадејна пакетна несоодветност.

Совети подолу 16 ќе ве водат до решавање на овој проблем, сугерирајќи што и како да се оптимизира во рамките на вашиот веб хостинг сметка. Остави ги надградбите како последно средство во случај никој од советите да не работи, сакаш да се обложи? :)

Како да го оптимизирате дискови за веб-хостинг

1. Исчисти ја вашата WordPress (или друга скрипта) инсталација

Неискористени датотеки со теми, додатоци, хакери: ако нема да ги користите во иднина, ослободете се од нив. Осветлете ја вашата база на податоци со бришење на сите коментари за спам, корисници на спам, скршени врски, стари нацрти и ревизии на објавите на WordPress.

2. Избришете ги старите пораки од сметките на вашата webmail

Тие јадат веб-диск и не придонесуваат за здравјето на вашата веб-страница. Преземете ги вашите стари е-пошта што сакате да ги зачувате и да го ѓубрете остатокот.

3. Се ослободи од вашите тест-датотеки

Веќе не ги користите, па зошто да ги чувате? Секогаш отстранувајте ги датотеките за тест и инсталациите откако ќе завршите со тестирањето.

4. Оневозможете Awstats, Webalizer и други сообраќајни скрипти

И отстранете ги тековните датотеки и нивните папки. Овие алатки за анализа на сообраќајот се одлични во перформансите, но им требаат неколку мегабајти и не можете да бидете премногу дарежливи ако вашата квота на дискот е ограничена. Можете да ги замените овие алатки со мрежни услуги како што се Google Analytics, Mixpanel и Отворена веб-аналитика.

Ако не можете да ги оневозможите скриптите, вашиот домаќин може да ве негирал од дозволите, затоа контактирајте со нив и побарајте помош.

5. Размислете за замена на скрипта наместо за надградба

Тоа е, ако надградбата е премногу тешка за вашите сервери. Морав да се префрлам на FanUpdate и Chyrp на мали сметки за хостирање кои не можеа да издржат ажуриран пакет 20 + MB WordPress. Ако не можете да го направите прекинувачот, минимизирајте ја инсталацијата (видете го врвот #1 на оваа листа).

6. Размислете за движење на вашите подредени на друго место

Втора хостинг сметка, Blogger или WordPress.com блог, бесплатен пакет од друг хостинг провајдер. Подесување на вашите приоритети: вашиот личен блог сигурно може да го искористи поевтин или бесплатен пакет од вашиот бизнис веб-сајт.

7. Размислете за движење сметки за е-пошта на друго место

Клиентот за е-пошта на вашиот компјутер (ПОП или IMAP), на пример, или апликациите за е-пошта понудени од Google. А што е со шпедитерите за е-пошта? Сите тие се одлични начини да го намалите товарот на вашата хостинг сметка. Алтернативно, можете да барате an провајдер за хостирање на е-пошта.

8. Домаќин сите медиуми за надворешни услуги

Видеа, слики, музички фајлови и пакети за превземање може да се постават на YouTube, Photobucket or mediafire. Забележете дека овие датотеки се главен фактор кога станува збор за достигнување на квотата на веб-дискот.

9. Отстрани ги лог датотеките

Датотеките за најавување се корисни затоа што ви овозможуваат да ја следите активноста на вашата сметка за хостирање додека сте далеку, но нема причина тие да останат на серверот. Откако ќе ги преземете и разгледате датотеките за најавување, можете безбедно да ги отстраните и да ослободите мегабајти на веб-дискот.

10. Отстрани стари / неискористени инсталации

Нема смисла да ги чувате овие датотеки на серверот. Старите верзии на скриптата и датотеките „духови“ од избришаните инсталации јадат само квота на диск и не служат за потребите на вашата веб-страница, затоа ослободете се од нив.

11. Отстрани бекап на инсталацијата

Скрипти како WordPress и phpBB оставаат резервни копии на серверот при секоја надградба. Овие датотеки, обично во. Компресиран формат .zip или .tar.gz, се корисни само ако треба повторно да инсталирате сè што изгубивте со надградбата, или ако сакате да ја вратите старата верзија. Ако не, тие се кандидат за отстранување.

12. Отстрани датотеки за инсталација на датотеки

Кога инсталирате скрипта, рачно или преку претходно конфигуриран инсталерот на вашиот домаќин (на пр. Fantastico, Softaculous), постапката ќе копира папка „doc“ (или друго име) што содржи упатство за корисникот. Додека овој водич може да биде корисен референтен материјал, не е потребно за благосостојбата на сценариото, така што можете безбедно да го отстраните и да ослободите Kb-to-MB веб-простор. Треба да ги чувате датотеките README.txt и licens.txt, сепак, во случај авторот да ги бара за легитимно користење на сценариото.

13 Не дозволувајте поставувања од корисници

Ако врвот # 8 сугерира да се воздржите од хостирање на вашите сопствени медиуми на серверот, советите се уште поправилни за поставките на корисници. Не дозволувајте вашите читатели на блогови или корисници на форумот да поставуваат фотографии и видеа. Просторот на дискот и широчината на опсег се ограничени и скапоцени.

14. Користете облак услуги за заеднички скрипти (на пример, jQuery)

Постојат голем број на провајдери што можете да ги користите - Google е пример - кој е најчест JavaScript библиотеки на своите сервери. Бидејќи повеќе не сте домаќини на библиотеки, ќе заработите дополнителен Kb (или MB) и, благодарение на функциите за зачувување на услугите, го оптимизирате времето за вчитување на скриптата за подобрено корисничко искуство.

15. Минимизирајте ја вашата CSS и направете ја надворешна

Можете ефикасно да ја зголемите ефикасноста на вашата веб-страница со користење на надворешни листи за стилови, бидејќи вашите страници значително ќе се вчитаат побрзо и ќе заштедите неколку килобајти дискови.

За да ги направите CSS-датотеките уште полесни, минимизирајте го кодот со отстранување на вовлекувањето и несуштинските места. Едно-линиските листови за стилови можеби не се лесни за управување, но ако задржите верзија на човекот што може да се чита на вашиот компјутер и оставите минимизирана верзија на серверот, ќе освоите во дополнителен простор и брзина на вчитување.

16. Намалете ги HTML страниците со отстранување на Flash

Не користете Флеш за да вклучите видеа во вашите веб-страници: тој е тежок за серверот и за вашата веб-опасност. Валидна алтернатива е HTML5 видео таг, кој е лесен и ефикасен.

За Луана Спинетти

Луана Спинетти е слободен писател и уметник со седиште во Италија, и страсен студент по компјутерски науки. Има средношколска диплома по психологија и образование и присуствуваше на 3-годишен курс по уметност на стрипови, од каде дипломира на 2008. Како мулти-фацетирана личност како што е, таа разви голем интерес за SEO / SEM и Web Marketing, со посебен наклон кон социјалните медиуми, а работи на три романи на нејзиниот мајчин јазик (италијански), за која се надева дека инди објави наскоро.