10 Најлош веб дизајн грешки

Член напишан од:
  • Интернет Дизајн
  • Ажурирано: август 03, 2017

Дали сте земале курсеви во колеџот на локалната заедница, откако биле дизајнирање сајтови со години, или сте аматерски учење додека одите, има некои работи што секој веб-дизајнер треба да го избегне ако сака посетителите да уживаат во трошењето време на неговата страница.

Веројатно сте го чуле терминот "леплива" во врска со веб-страница.

Ова едноставно значи место каде што посетителот сака да остане наоколу - веб-страница која останува со прелистувачот и која таа ги обележува и чести. Има толку многу елементи кои влегуваат во создавање на страницата леплива дека е целина друга тема.

Сепак, дефинитивно има некои грешки во веб-дизајнот кои можат да направат веб-страница што посетителите сакаат да избегаат. Еве дизајн не-не е дека треба да се избегне.

Грешка во #1: Боја на бои

Боите кои се толку светли тие ги повредуваат твоите очи или бои кои се судруваат еден со друг може да направи посетител на страницата да сака да бега од веб-страница. Кога ја планирате темата на вашата веб-страница, обидете се да одберете бои кои се надополнуваат еден со друг. Жолта ретко работи како главна боја, иако може да изгледа добро како акцент. Користењето на секоја боја на виножитото е ретко добра идеја или.

Мапа на сајтот: Морадито

Лоши примери за дизајн

Оваа веб-локација користи речиси секоја боја која може да се замисли во модел на мозаик. Единствениот начин да се опише е грдо.

Грешка #2: Премногу графика

Ако ја натрупате вашата веб-страница со графика, се случуваат две различни работи. Прво, страната станува толку зафатена што посетителите можеби не знаат каде да кликнат или што сакаат да најдат во прв план. Второ, ако прелистувачот има побавна Интернет-врска, страната може да потрае премногу долго за да се вчита. По 30 секунди, повеќето луѓе ќе заминат и ќе одат на друга страница. Живееме во време кога сè е итно. Ако не го привлечете вниманието на купувачот во првите неколку секунди, ризикувате целосно да ја изгубите.

Мапа на сајтот: Pine-Sol

Лоши примери за дизајн

Оваа страница има толку многу графики кои едноставно изгледаат пренатрупани.

Покрај бројната графика, сликите се движат низ целата страница, па дури и ако посетителот сака да кликне на една од сликите, таа ќе мора да ги брка со својот глушец.

Грешка #3: Време на бавно вчитување

Дали вашата веб-страница се вчитува толку бавно што посетителот има време да се пофали со чаша кафе и крофна пред да се врати?

Додавањето премногу елементи, како што се флеш, звук, тони графики со висока резолуција или java скрипти, може да предизвикаат вчитување на веб-страницата побавно и побавно. Имајте на ум дека додека поголемиот дел од вашите посетители ќе имаат голема брзина, сеуште има рурални клиенти кои ќе бидат на dial-up и не можат да пристапат на вашата страница ако се влоши премногу бавно.

Не само што брзината е од суштинско значење за корисничкото искуство, тоа е многу важен ранг фактор. Брзината на страницата стана фактор на рангирање на пребарувачот во 2010, а во јуни 2016, Google објави дека ќе го ажурира факторот за рангирање на брзината на страницата, за да се погледне конкретно на брзината на страницата на вашите мобилни страници. Со мобилното пребарување, сметководство за повеќе од половина од пребарувањата на Google, мобилната страница брзина, исто така, мора да биде оптимизирана.

- Извор: Зголемете ја вашата оптимизација со подобра брзина на сајтот

Наслов на сајтот: The Museum of Me

Лоши примери за дизајн

Блесок на оваа веб-страница предизвикува тоа да се вчита многу бавно. Згора на тоа, нема лесно видлива врска за прескокнување на блицот. Прелистувачите со побавни брзини на преземање ќе го најдат овој сајт толку тежок за да се вчита дека веројатно ќе излезат од локацијата и никогаш нема да се вратат.

Совет: Проверете ја брзината на страницата и поправете го советот преку подобрување Увид на брзината на страницата на Google.

Грешка #4: Премногу рекламирање

Содржините на веб-страниците и блоговите прават пари од рекламирање, наместо од продажба на производи. Меѓутоа, кога многу сопственици на веб-сајтови не успеваат е со додавање на толку многу реклами, кои посетителот не може да ја открие разликата помеѓу содржината и рекламите. Ако посетителот мора да бара да ја пронајде статијата или остатокот од статијата, тогаш има премногу реклами на страницата. Една или две реклами поставени на страницата се најдобри. Повеќе од тоа и ризикувате досадни вашите прелистувачи.

Всушност, во а дигитален извештај за рекламирање спроведена од страна на Upstream и YouGov во 2012, откриле дека околу 20% од потрошувачите рекле дека ако некоја компанија рекламира премногу, тие никогаш повеќе нема да ја користат таа компанија.

Наслов на сајтот: Hemmy.net

Лоши примери за дизајн

На неколку страници на оваа веб-страница, целата област за преглед на врвот на страницата е за 90% реклами од различни видови. За да стигнете до содржината на страницата, мора да се движи надолу. Дури и таму, постои дополнителна реклама расфрлани во текот на целиот. Тоа е толку одвлекување што е тешко да се фокусираме на страницата.

Грешка #5: Аматерска фотомонтажа

Ништо не извикува аматерски погласно од сликата која не е уредно уредувана. Веб-страниците со ваков вид на проблем може да имаат отсечени слики со нејасни граници, авто-коригирани бои што изгледаат, лоши техники на ракување, што го прават очигледно дека две слики се споени заедно или се разликуваат со големи размери.

Наслов на сајтот: Автобуси на Петар

Лоши примери за дизајн

Има неколку проблеми со графика на оваа страница.

Прво, тука е автобусот со бела боја, наместо транспарентна позадина која е само запленета на страницата и изгледа аматерски. Двете слики на десната страна исто така се проблематични, бидејќи тие се протегаа и се менуваа без да се одржуваат соодносите. Сликите изгледаат и луѓето во десниот од десната страна се појавуваат толку испружени што можат да бидат џинови во земјата Лилипут.

Совет: Направете употреба на бесплатни алатки за уредување на слики онлајн: Canva, Слика мајмун

Грешка #6: Дизајнира тригодишна старост

Ако вашата веб-страница изгледа како да сте ја отвориле Microsoft Word, создаде парче Word Art и го фрлиле сајтот на Интернет, тогаш можеби ќе сакате да ги преиспитате вашите елементи за дизајн. Додека едноставноста е добредојдено олеснување од некои од поголемите сајтови, ако одите премногу едноставно, ризикувате вашиот сајт да изгледа малолетно и евтини.

Наслов на сајтот: Cyber ​​D-Sign Clan

Лоши примери за дизајн

Лоши примери за дизајн

Овој дизајн е толку едноставен што веднаш ќе биде препознатлив како основна позадина на Microsoft и Word Art.

Дизајнерот дури и не ги промени боите на зборовите од стандардниот дизајн со кој MS започнува. Згора на тоа, се обидува да се вчита pop-up страница. Ова може да се превиди ако дизајнот е подобар кога ќе го прескокнете воведувањето и кликнете на главната страница. Сепак, дизајнот на поврзаната страница (подолу) е исто толку разочарувачки.

Грешка #7: Слаба навигација

Дури и ако веб-страницата има визуелно привлечен дизајн, посетителите можат да се разбудат и да остават над лошата навигација. На пример, сајтови без јасна врска или со толку многу елементи што е тешко да се одлучи каде да се оди. Еден проблем со кој се соочуваат многу сопственици на вебсајт е малиот сајт одеднаш расте поголем. Навигацијата што работеше кога веб-страницата имаше пет страници едноставно нема да работи кога сајтот има 500 страници. Погледнете како сајтот може да се преработи и реконструира во категории и под-категории, така што посетителите ќе разберат точно каде да одат за она што го сакаат. Исто така е паметно да додадете поле за пребарување.

Мапа на сајтот: LawnSignDirectory.com

Лоши примери за дизајн

Посетителот очекува насока која може да се пребарува за нивната област, но наместо тоа, постојат десетици линкови наведени по левата страна на страницата, реклами на десната страна, и неколку избрани бизниси. Оваа страница може да има корист од обновувањето на организационата структура, така што посетителите лесно можат да ги најдат ресурсите за кои ловат.

Грешка во #8: текстуални прашања

Веб-дизајнерите кои користат зафатен фон и потоа да изберат боја на текст што не нуди доволно контраст, нивните веб-страници се нечитливи. Ако очите на посетителот повредени откако ќе прочитаат една статија, зошто таа ќе се држи наоколу за да прочита повеќе страници на вашата страница? Ако мора да изберете зафатена заднина, поставете најмалку една табела, слој или содржина со солидна позадина и одберете боја на текст што е спротивна. Обидете се да избегнете сива боја на сива, но изберете бела на темно црвена, црна на светло розева, итн.

Зборови кои се преклопуваат еден со друг исто така се тешки за читање, како што се ставовите кои делумно се покриваат со графика и делумно со солидна позадина.

Мапа на сајтот: Бермудски триаголник

Лоши примери за дизајн

Не само што постојат контрастни проблеми на оваа страница, но текстот се преклопува со други текстови, што го прави скоро невозможно да се прочита.

Грешка #9: Типос

Ништо не крикнува непрофесионално повеќе од блескавите грешки и граматички прашања. Иако никој не е совршен, може да се обидете да се приближите. Побарајте од пријателите и семејството да ги разгледаат вашите страници и да ви помогнат да ги пронајдете овие грешки или да ангажирате професионален уредник за да ги докажете вашите страници. Примерот подолу е само за забава. Ова не е вистинска компанија за веб-дизајнирање, но гледам јазик во поглед како непрофесионално се појавуваат некои компании.

Мапа на сајтот: Web Tek Rocks

Лоши примери за дизајн

Една грешка може да се занемари, но оваа страница покажува како некои сиви сајтови се полни со грешки. За компанија која сака да ви помогне да ја ставите вашата веб-страница на интернет, веројатно ќе им биде подобро да поминат извесно време поправајќи ги проблемите на сопствената веб-локација пред да ја изградите вашата. "Специјални" е напишано SPECAIL; "Експертиза" е напишано "експериментирање"; Тие нудат да се "помогне самите себе" на интернет; "Ние можеме вграден вашиот сајт побрзо од никого! "

Совет: Научете како да фати грешка и грешки во сопственото пишување.

Грешка #10: толку лошо што не можете да го објасните

Некои веб-сајтови се само суштински лоши во дизајнот. Понекогаш тоа не е една работа што ја прави страница болна за твоите очи, но скоро сè на страницата.

Може да има комбинација на грди бои, лоша навигација и други предмети. За среќа, овие сајтови се ретки, но гледањето на нив може да ви помогне да знаете што не да се направи кога ќе го дизајнирате вашиот сајт.

Наслов на сајтот: The Afterlife

Лоши примери за дизајн

Оваа страница е толку ужасна што е тешко да се опише. Прво, секој кој е подложен на напади треба да се држи настрана од оваа страница, бидејќи веројатно ќе предизвика напад во дури и лице кое е подложно на непријателство. Веб-страницата свири, е исполнета со анимирани и светлечки графики. Згора на тоа, графиката не е привлечна во најголем дел, завршувајќи со бебето во бандана што свири на гитара. Посетете ако се осмелуваат.

За Лори Соорд

Лори Соард работи како хонорарен писател и уредник од 1996. Има диплома по англиски јазик и докторат по новинарство. Нејзините статии се појавија во весници, списанија, онлајн и имаше неколку книги објавени. Од 1997, таа работи како веб дизајнер и промотор за автори и мали бизниси. Таа дури работеше и за кратко рангирање на веб-страници за популарен пребарувач и проучување на длабинска оптимизација за тактики за голем број клиенти. Ужива во слушањето од нејзините читатели.