7 техники за раскажување приказни за освојување на вашиот Блог читателство

Член напишан од:
  • Копирај пишување
  • Ажурирано: Јуни 20, 2020

Пред неколку години, кога јас започна блогерска ниша, Порано ги одржував своите вештини за раскажување приказни ограничени на етикетата „креативно пишување“ и во првите написи не користев ништо друго освен ладни, објективни, описни зборови.

Самата помисла да пишам за ниша ми дадоа морници. Мене ме вознемири. Не ми се допадна тоа мразно чувство на пишување што ми пишуваше описни параграфи. Раскажувачот во мене јадеше да го преземе водството и да го претвори тоа здодевно парче копија во радосно пишување што ќе ги натера читателите да се насмевнат, да се смеат, да се намират и да плачат.

Знаете, преминете од безживотно во копија полна со живот.

Работите почнаа да се менуваат за мене, кога конечно ја раскажав раскажувачот во мене и сфатив дека ДА, раскажувањето на приказните има место во не-креативно пишување, Исто така!

Затоа го напишав ова упатство - да ве научам 7 техники за раскажување приказни кои ќе ги цицаат вашите читатели и ќе ги вклучат не само на когнитивно ниво (тие ја читаат вашата содржина за да научат нешто ново, нели?), Но исто така и на ниво на „црево“ (затоа што ние луѓето не сме ништо без нашите емоции).

Ништо не прави приказ на приказни кога станува збор за поврзување со други човечки суштества целосно.

Прочитајте, бидејќи ќе ви кажам зошто.

Моќта на раскажување приказни

Моќта на раскажување приказни
Фото: Раскажување приказни, библиотека на Конкорд од локални студии NSW (cc)

Алекс Лимберг напиша неверојатен пост раскажување приказни на BoostBlogTraffic.com што ме држеше завиткан 'до ​​последниот ред, и претпоставам што - да го напише својот пост за раскажување приказни, Алекс користеше… раскажување приказни!

Тој изјави за приказната за Шехерезада од Илјада и една ноќ да се создаде интерес за читателот и да се управува мудро за да се одржи тој интерес жив:

(...)

И секоја вечер, царот го поштеди својот живот само уште еден ден.

Но, колку долго таа можела да продолжи со оваа опасна игра?

Ќе мора да почекате за да дознаете. Но, прво, да го разгледаме моќниот трик Шехерезада.

Зошто трик на 30,000-годишниот трик сепак работи денес

Додека луѓето постојат, ние сме биле подготвени да го задоволиме еден порив. (Не, тоа не е она што мислите.) Зборувам за раскажување приказни.

Некои години пред 30,000, кога нашите предци ја издлабиа возбудливата приказна за нивниот последен огромен лавиринт во ѕидовите на карпите, нивните пријатели со срамни коса мора да ги трошат овие приказни со нетрпение.

Тоа е затоа што потребата за приказни е длабоко вкоренета во нашиот мозок.

(...)

Алекс потоа продолжи и понатаму да објасни како можете да се ожените со раскажување приказни и блогирање пред тој да му каже на читателот, во последните параграфи од неговиот пост, како заврши приказната на Шехерезаде.

Не се шегувам - неговиот пост доби ентузијастички коментари на 93!

Гледаш, самиот живот е за приказни. Сè што учиме, размислуваме и правиме е опкружено со приказна - приказната за нашиот живот што води до тој момент:

  • Научивте како да ја користите вашата стара машина за шиење? Има приказна за тоа што присуствувате на тој курс за шиење за кој мислевте дека е толку здодевно, но тоа всушност отвори еден куп нови креативни врати за вас.
  • Направивте многу пари продавајќи книги за готвење супа? Има приказна за тоа како сте развиле интерес за супи со текот на годините и за успехот што започнавте да го собирате кога луѓето ги пофалија вашите креативни рецепти.

И како што Алекс вели во својот пост, Веб е исполнет со приказни - се што ви треба е пребарувач за да ги пронајде тие (вистински или фиктивни) што ќе ви требаат за вашите мислења - како и луѓе со интересни позадини што можете да ги интервјуирате за да додадете вистинска, веродостојна и релевантна приказна за вашето мислење (читателите сакаат љубопитни мислења).

Можеш ли да ја вкусиш моќта на раскажување приказни?

Добро. Тоа, рече, на со 7 приказни техники за кои сте тука.

Техника за раскажување приказни #1: Започнете со слика

Опишете личност. Предмет. Место. Користете зборови што зборуваат на петте сетила и му помагаат на читателот да ја „види“ приказната што ќе ја раскажете.

Водечкиот став кој создава ментална слика го наведува читателот да продолжи, да чита повеќе и да ги следи вашите поенти подобро. Нема цветен јазик за да го одвлече вниманието на читателот, туку сцена која го впива и не го исполнува само неговиот ум, туку целото негово јас.

Пример (темата е „цветни мириси“):

Мојот нос мешаше додека зачекорив во продавница за намирници.

Мирисот на рози и гарденија ги просветли моите расположенија и јас престанав да го дишам. Потоа погледнав околу местото, очекувајќи да ги видам цвеќињата, но не видов ниту еден.

Чуварот на продавницата ме погледна и се гушеше. „Не е вистинско цвеќе, само овој домашен мирис од АБЦ Бренд“, рече таа.

Го задржав здивот во изненадување. "Каков мирис?"

Корисни совети за пишување:

Ако вистинската слика не ви дојде, или ви треба повеќе инспирација, помислете на филмови, раскази, па дури и на ТВ реклами. Гледајте и прочитајте некои и забележете се, обидувајќи се да користите зборови што одговараат на сликите.

Друга техника која често ја користам е да пронајдам слика користејќи Compfight or pixabay (понекогаш, јас само го користам табот за слики на пребарувачот или други бесплатни извори на фотографии) и користете го за да им помогнам на моите сетила да се поврзат со мојот мозок за да дојдат со вистинските зборови, или јас само може да го опишам она што го гледам користејќи сетилни зборови.

Техника за раскажување приказни #2: Прикажи го човекот, а не само темата

Ставете човечко искуство пред да се преврти темата ако сакате да го закачите читателот и да ги чувате на страница од почеток до крај.

Кога раскажувате приказна, фокусот не треба да биде на темата што се обидувате да го натерате читателот - ако го сторите тоа, копијата ќе испадне здодевно и описно, а читателите ќе бегаат. Наместо тоа, раскажете им за човекот во приказната, користете анегдоти, направете човечки сјај додека се занимава со темата за која станува збор.

Вашата тема е алатка и околина, но човекот е протагонист. Ако сакате читателите да се заинтересираат за она што се обидувате да го кажете или да ги убедите да купат, помогнете им да се најдат во човекот на вашата приказна - ќе им биде полесно да започнат да размислуваат за користење на алатката или темата исто како што тоа го стори и вашиот херој.

Пример (темата е „проценка и решавање на проблемите во заедницата“):

Мојот партнер за блогирање не беше целосно убеден дека можеме да ја направиме целата онлајн заедница работа. Премногу драма, премногу малку напор од страна на повеќето отворени членови да се донесе вистинска вредност на одбори.

Но, додека се фокусирав да научам нови стратегии и трикови за подобрување на нашата веб-заедница, мојот партнер не се штедеше во напорите да ја направи заедницата работа - таа помина низ десетици теми и натписи за да го набудува однесувањето на членовите, таа ги испраќа членовите еден по еден еден, поставувајќи ги прашања и учење од нив - директно - што навистина сакаа да го видат на нашите форуми.

Додека му пристапив на проблемот од најпознатите „технички“ страни, таа отиде директно да се соочи со вистинскиот проблем што го имавме - не проблем со платформата, туку проблем со луѓето.

Токму како таа ја претвори заедницата од драма зона на место за личен развој и соработка: (...)

Корисни совети за пишување:

Немојте само да ги опишувате постапките на личноста во вашата приказна, туку ставете главен фокус на нивните мотиви и идеите или деловната филозофија што ги натера да го прават она што го направија.

Сакате вашите читатели да ги носат чевлите на вашата приказна личност, да размислуваат и чувствуваат што чувствуваат сè додека не се преземе секоја акција и секој совет даден во пост се појави како логична последица на читателот - со други зборови, сакате да создадете врска на когнитивно ниво покрај емоционално ниво.

Техника за раскажување приказни #3: Започнете со видео кое раскажува приказна ...

... потоа продолжете да ги поврзувате поени на приказната со вашата тема

Видеото не мора да биде ваше, но мора да ја пренесе вашата точка и да ја воведе вашата приказна. Може да биде музичко видео, интро видео, извадок од филм или филм (ако имате права или филмот е во јавен домен - можете да консултирајте се со Archive.org за ова).

Земете секоја важна сцена или порака во видеото и претворете ја во подслом на вашиот пост - поврзете ја приказната со вашата тема и со советите што ги давате на вашите читатели.

На пример, овој пост од Вил Блант, веднаш по интро делот, поврзува музичко видео од Битлси ("Со мала помош од моите пријатели") и неговата порака со генерирање на сообраќај и совети за промоција на блогирање по пошта за блогерите, а Вил Блант го воведува со многу интригантен став:

Дали сте подготвени?

Пред да се нурнеме во неа: Сакам да кликнете на игра на ова видео и да ја слушате музиката од Битлси додека ја читате пост ... Таа ја доловува суштината на процесот на промоција.

Вашето видео може да раскаже приказна или може да „stвезди“ порака - како ТВ-реклама или музичко видео - но форматот не е важен; она што е важно е дека самото видео дава притисок, а потоа ја надополнува темата разрешена во вашиот блог пост.

Пример (темата е „уникатноста на блогерот треба да заблеска“):

Може ли вашите читатели да видат како огномет?

Можеби се чувствувате како темно место, без своја светлина, затоа што сите други светлина ги исклучуваат сите ваши напори да искра.

Но, вие не сте предодредени да останете мрачен објект засекогаш.

Погледнете што пее Кети Пери за тоа:

Вие сте огномет, вие сте единствени, па направете најдоброто од вас да сјае.

Нека никој не диктира кој треба да биде.

Како можете да ја претворите вашата темна, срамежлива, страшна блогерска слика во жива, оригинална, пенлива личност која вашите читатели ја сакаат (а тоа навистина те одразува)?

Еве ги советите за 6 за вас: (...)

Корисни совети за пишување:

Можете или да користите видео-прв пристап или пристап до првиот одговор кога ќе одлучите да користите видео како уред за раскажување приказни во вашиот блог пост.

Вил Блант го искористи музичкото видео на Битлси со пристап за прва порака - пораката во видеото одговара на пораката што тој ја пренесува во неговиот пост и ја надополнува, но објавата стои сам, дури и без видеото.

Примерот што го напишав погоре го користи видео клипот на Кети Пери со видео-прв пристап - видеото ја воведува темата и дава преглед на основната порака на објавата, а потоа објавата се гради врз основа на приказната раскажана во видеото.

Изборот на пристапот е ваш и тоа зависи од видовите на кука вашата публика реагира поповолно да.

Техника за раскажување приказни #4: Бидете личен блогер

Личното блогирање апелира до читателите, бидејќи зборува за емоции, го раскажува за животот, го прикажува човекот зад копијата

Читателите сакаат лично блогирање, бидејќи тие можат да се најдат себеси во приказни од вашиот живот, исто како што можат да се однесуваат на ликовите од романот или расказот.

Зборував како да пишувате како личен блогер тука во WHSR минатата година, но во овој дел сакам да ви покажам како користам лични приказни за да напише спонзориран пост на мојот блог на Луана.me:

Пример (темата е „датотеки за нокти“):

Бев 10 кога еден соученик ми кажа дека имам убави кружни нокти.

Гледав во моите раце и ги набљудував прстите Да, таа би можела да биде во право, тие изгледаа во ред со кругната форма на моите цифри.

"Но, не сакам да носам лак", реков со милу.

"Нема потреба да се користи лак", додаде мојот соученик, "само добра датотека за нокти за да ги направи убави и згрижени".

Не сум го видел тој соученик години, а јас дури и не се сеќавам на нејзиното име, но таа беше во право - не ми требаше лак за нокти, само добар куп додаток за нокти што можев да го искористам за да ги обликувам ноктите и да ги задржам здравите и звук. Беше прекрасно!

Кога го претворам 14, една од моите тетки ми купи комплет за нокти кој содржи два алуминиумски шајки за нокти. Тие беа сјајни и убави, но со текот на годините се залепија, а неколку миеја направија погрешно, па морав да ги фрлам.

Па сега добив за една од двете преостанати опции:

  • Пластични додатоци за нокти (тие чинат неколку центи во кинеската продавница во центарот на градот)
  • Датотеки кои се полупластични, половина стакло или целосно стакло

Ми се допаѓа пластични додатоци за нокти, но тие имаат тенденција лесно да се скршат. (...)

Датотеките за стакло на ноктите се сосема друга приказна.

(...)

Ова е мојот стил. Ви препорачувам да вежбате и да вежбате додека не го најдете вашиот сопствен личен стил.

Корисни совети за пишување:

Многу е примамливо да продолжите и понатаму со вашата лична приказна без да додадете вредност за читателот. Избегнувајте тоа, бидејќи тоа ќе го турка читателот наместо да ги влече.

Запомнете дека читателот на лажат доаѓа на вашиот блог за одредена цел - да научи нешто ново за нивната ниша или индустрија, да истражува различни мислења за одредена тема или да реши проблем со кој се соочуваат сега.

Раскажувањето приказни им олеснува да се потопат во темата (видете следна техника #5) и да го задржите фокусот, како и да се однесуваат на вашето искуство и да се поврзат на повеќе човечко ниво, но самите раскажување приказни не се тие што се после - за тоа, тие имаат романи и омилени (вистински) лични блогови.

Чувајте лични раскажувања на приказни и лажни совети во рамнотежа.

Техника за раскажување приказни #5: Потопете го читателот во поставките

Однесете го читателот рачно и покажете им го пејзажот. Погледнете го заедно, за да видат што гледате и вие.

… Сигурен сум дека токму тоа го сликавте, зарем не? Бевте нурнати во поставките, видовте дека сцената се случува пред очите на вашата имагинација.

Тоа е она што го направи Алекс Турнбул од Гроув со својот пост насловен „Моделот за цени, кој ги зголеми нашите бесплатни пробни регистрации од 358% (и приходи од 25%)". Почна со сцена од него и неговиот тим околу неговата маса за кујна, разговарајќи за ценовните стратегии.

Ве молам, отворете го написот и прочитајте го неговото воведување - ќе бидете вовлечени во право, како да сте седеле на истата маса со нив.

Ова е моќта на раскажување приказни: те исцрпува право во сцената.

Поставувањето во објавата на Алекс Турнбул е физичко, но вашите поставки исто така можат да бидат емотивни: на пример, вашиот читател можеби нема потреба од непосредна потреба од вашиот водич за комуникација преку е-пошта, но тие може да бидат curубопитни за тоа и да видат дали навистина е тоа што им треба, за да можете да раскажете приказна за да ја предизвика таа curубопитност.

За копија што емотивно се поврзува со читателите, објавата на г-ѓа Лиз е насловена „Како да напишете емотивно наплатено копија што ја зголемува продажбата"Е добро прочитано.

Пример (тема е „поправки на автомобили по несреќа“):

Несреќа! Вашиот автомобил се погоди против тој краток brickид од тули што не сте го забележале.

Уг! Загрижени сте, исплашени се случи нешто непоправливо. Проверете се - добро. Другите луѓе од улицата доаѓаат да видат како си фариш, но навистина, добро си.

Вашиот автомобил не е во ред… воопшто! Nowе мора да потрошите пари за поправки сега, и добро, вашата следна плата не е точно утре.

Можеби ако имаш пари, ќе вработиш сервис за поправка на автомобили - а можеби и ќе - но мораш сами да ги поправиш најитните делови.

Дали тоа звучи познато?

Таму, го направи тоа. Навистина. Во овој водич, сè што научив од тоа искуство:

  • Како да ги поправите фаровите
  • Како да го вратите најраспространетото виткање
  • Како да се поправи скршено стакло

(...)

Корисни совети за пишување:

Користете ја вашата фантазија - дали можете да ја видите сцената што се случува пред вашите очи? Можеш ли да чувствуваш што чувствува протагонистот?

Ако не можете, вашиот читател не може ниту.

Немојте само да ја напишете вашата сцена и продолжете со вашата содржина, туку прочитајте, препрочитајте и уредувајте ја вашата приказна сè додека не ја сфатите правилно (тоа е куката на вашиот пост!).

Техника за раскажување приказни #6: Користете анегдота ...

... потоа прашајте ги вашите читатели прашања за тоа пред да дадете совет за вашата тема.

Анегдотата може да потекнува од вашиот живот, од вашата работа или од животот на некоја друга личност. Она што е важно е дека ја користите како почетна точка за да го однесете читателот во вашата содржина и да ги дадете вистинските поставки за да ја разберете вашата порака.

Избегнувајте стапици како што се долги описни делови и премногу непотребни детали - користите приказна за да пренесете порака, не пишувате кратка приказна.

Пример (тема е „како да се натераат децата да јадат зеленчук“ за блог на мајка):

Секогаш беше тешко да ги натерам моите деца да јадат овошје и зеленчук. (...)

Имаше оваа една прилика каде што мојата ќерка одби цела оброк, бидејќи беше базирана на зеленчук. Сакав да ја искинам косата! (...)

Дали и ти го доживеавте ова?

Како да ги натерате вашите деца да јадат зеленчук?

Како ги добивме нашите деца да јадат зеленчук

Решението за мене дојде од мојот сопруг. Еве како тоа работеше за нас: (...)

Корисни совети за пишување:

Направете преминот во втората половина од вашиот пост што е можно поедноставно за читателот, користејќи повеќе од едно прашање или две прашања ако сметате дека е потребно.

Важно е читателот да одговори на овој прв повик за акција пред да започнете да ја разгледувате вашата тема или да дадете совет. Придобивката? Willе покажат поголем интерес за она што сте го подготвиле за нив да го прочитате и постапувате.

Оваа техника на раскажување приказни подобро функционира ако додадете втор повик кон акција на крајот од вашиот пост, барајќи од вашите читатели да ги стават своите совети во пракса и да ги споделат своите приказни, исто како што сте направиле со вашата анегдота.

Погледнете ја следната точка #7 за тоа како да ги користите приказните на читателите за вашите објави.

Техника за раскажување приказни #7. Споделете ја приказната на читателот…

... и одговори на прашања во вашиот пост.

Направете навика да ги замолите вашите читатели да ги споделат своите приказни на крајот од секој пост, било во коментари или преку е-пошта.

Потоа, користете ја нивната приказна за да започнете нов пост и осигурете се да ги надминете сите потребни точки за да одговорите на прашањето на читателот или да го решите нивниот проблем.

Под услов да имате дозвола на читателот да ја сподели приказната јавно на вашиот блог, можете да ја користите како кука - и доказ за автентичен интерес за интеракција со вашите читатели - да водите повеќе читатели во вашата содржина, тоа ќе вклучува вистински проблеми (и одговори на нив) со кои се соочуваат секој ден или треба да се оддалечат.

Пример (темата е „користење на Интернет за учење“):

(...)

Во коментар за нашиот последен пост, нашиот читател Метју Смит напиша:

Сè додека останувам фокусиран на моите предмети и не лутам по мрежата за да се одложувам, добро е да одам… или така мислев! Но, тоа е всушност многу, многу потешко да се направи во пракса без дисциплина. Што мислиш? Дали треба да ја испробам Помодоро техниката или нешто слично?

Почитуван Матеј (и сите ученици кои го читаат мојот блог), дефинитивно може да ја пробате техниката Помодоро да управува со вашето време на истражување на Интернет, но дозволете ми да го кажам ова:

Ќе направите многу подобро ако го користите Pomodoro заедно со многу време на планирање на времето.

На пример, можете да ги дадете 20 минути од 30 за истражување за вашиот есеј на историја, потоа користете ги преостанатите минути 10 за да се изладите малку и да уживате во кратки разговори со вашите пријатели на Фејсбук или да гледате музичко видео на YouTube.

(...)

Корисни совети за пишување:

Бидете селективни по избор на приказни за читатели и прашања што ги користите во вашите објави - читателите најверојатно ќе постават многу прашања и среќно ќе ја споделат секоја лична анегдота што им доаѓа на памет, но запомнете дека вашиот блог не е форум и треба да ја ставите вашата публика треба прво.

Затоа, запрашајте се: дали оваа приказна на читателот прави добра анегдота за да се користи во еден пост за оваа тема? Дали остатокот од моите читатели ќе го ценат и ќе учат од неа?

Со други зборови, не ги заборавајте другите читатели во обид да ги задоволат потребите на еден читател.

Прва рака искуства

Кои се дури и техниките на 7 без додадена вредност на сметките на прво лице за моќта на раскажување приказни?

Затоа, за овој пост, го интервјуирав Метју Гејтс од Исповеди на професиите и Силвија Гамбијати, медицински асистент и екс-писател за италијански списанија, и двата големи обожаватели на уредот за раскажување приказни во професионалното пишување.

Метју Гејтс од ConfessionsOfTheProfessions.com

Метју Гејтс ги сподели своите ставови и искуство со раскажување приказни:

matthewgatesМојата веб-страница беше многу успешна поради раскажувањето на расказите.

Дали е точно или не, секој сака добра приказна, но уште поважно: луѓе како приказни на кои можат да се поврзат и да се смеат.

Луѓето сакаат да читаат приказни каде се чувствуваат како да читаат за себе, затоа што можеби поминале низ или минуваат низ одредена ситуација. Снимајте ја таа врска и ќе имате читач што навистина го сака она што го пишувате. Сè што ви треба е еден напис со кој некој може да се однесува и веројатно е дека ќе се вратат ако сте во тој вид раскажувач. Отсекогаш сум бил таков раскажувач: кога раскажувам приказна, сакам луѓето да се однесуваат на она што го кажувам. Инаку, приказната е само досадна за публиката која не може да се поврзе.

Би било како политичар на богата деловна личност, кој е роден во богато семејство, никогаш не доживеал тешкотии да се пробие или да се сиромашни, обидувајќи се да го пренесе својот живот на сиромашна личност. Ниту еден сиромашен човек навистина не се грижи за борбите на некој кој е богат и богат, особено ако тие се родени во него. Се обидувам да раскажувам приказни како би сакал комичар. Целата причина за успехот на многу комичари е тоа што избираат теми на кои може да се однесуваат публиката. Луис ЦК, кого се восхитувам, е многу познат по тоа: тој е во неговите средини на 40, разведени, деца 2, со еден куп вообичаени дневни проблеми и ситуации со кои се соочува, а ако ја гледате неговата комедија, тој ја има целата публика се смее цело време. Тој не кажува ништо ново и различно. Тој ја раскажува својата публика за неговите лични искуства, познати, слични искуства и истите точни работи за кои размислуваат или минуваат публиката во нивните лични животи, и сите тие се однесуваат целосно за она за што зборува, а тоа е успешен начин на раскажување .

Мојот веб-сајт не дојде само од моите сопствени искуства, туку од моите слушање на другите и она што тие минуваа на работа, добро или лошо, и го пишуваа. Дали некој клиент дојде и ги преврти $ 50 или некој соработник обиде да ги избоде во задниот дел или нивниот шеф беше глупак. Без оглед на случајот, секој има приказна за раскажување. Мое мото: ако некогаш сте работеле еден ден во вашиот живот, имате приказна за раскажување.

Јас профитирав на ова мото и така се роди www.confessionsoftheprofession.com. Очигледно не знам низ што минуваат или поминале сите, па затоа го отворив блогот за да дозволам некој да објавува. Јас ја сметам „мојата веб-страница“ за „веб-страница на луѓе“. Не е повеќе моја, затоа што ја споделувам со илјадници соработници, јас сум само модераторот што осигурувам дека статијата чита добро, нема правописни грешки и има неколку убави фотографии за придружба Артиклот. Јас го закажувам датумот на објавување и истиот се испраќа на светската мрежа. Со споделување на мојата веб-страница со други и отворање за да може секој да придонесе, ми помага да продолжам да објавувам написи на дневна основа, како и [да ги охрабрувам] другите да споделуваат свои статии со своите мрежи за социјални медиуми, што, пак, ми помага да возам сообраќај кон мојата веб-страница. Сето тоа е одличен меѓусебен однос за споделување сообраќај.

Со текот на годините, веб-страницата мина само од мајка ми и мојата девојка што ја читаа на повеќе од неколку илјади посетители на ден. Јас сум само среќен што луѓето ги наоѓаат моите статии и уживаат во написите што ги објавувам таму. Се надевам дека луѓето добиваат многу од написите и тоа им помага на некој начин во нивниот личен живот.

Силвија Габијати, медицинска помошник и екс-писател

Мојата стара пријателка Силвија Габијати, медицинска помошник и едукатор во еден постар центар за услуги во Рим, Италија, се согласи на интервју преку Фејсбук разговор за нејзиното минато искуство со раскажување приказни, додека таа беше писател за локалните весници како Notizie во Controluce помеѓу 2008 и 2011:

Силвија ГамбијатиLuana: Знам дека ја користите техниката на раскажување приказни во вашите статии. Зошто овој избор и какви резултати го доби?

Силвија Гамбијати: Техниката за раскажување приказни ми овозможи да создадам силни чувства и емоционална привлечност кај читателите: со читање на приказна можеме да се идентификуваме во вредностите што ги нуди и да стекнеме нови гледишта. Читателот се чувствува вклучен во веродостојното раскажување на искуство, дури и подобро ако потекнува од животот на писателот, така што сензациите, сеќавањата, размислувањата и личните мисли почнуваат да наоѓаат начин во умот и срцето на читателите на спонтан начин. Наративите секогаш имаа клучна улога за развојот на човечката совест. Верувам дека оваа техника, ако е добро изведена, носи голем потенцијал, особено за нејзината моќ да го открие човечкото лице на реалноста и ситуациите опишани во приказната и честопати се смета за асептично и емотивно далеку од читателот.

Luana: Дали добивте позитивни повратни информации од вашите читатели или од вашиот уредник за користење на техниката на раскажување приказни?

Силвија Гамбијати: Јас не, туку за написите во целост, не конкретно за техниката на раскажување приказни.

Luana: Какви повратни информации добивте?

Силвија Гамбијати: Ми се допадна мојот стил на пишување и особено човештвото што се пренесува [во приказните].

Luana: Каков пристап сте користеле за раскажување приказни?

Силвија Гамбијати: Понекогаш опишав имагинарни ситуации, обидувајќи се да го обликувам профилот на протагонистот што е можно најдобро за да го направи процесот на идентификација (за читателот) поагилен и моќен; други времиња ги користев ситуациите во кои живеев во прво лице, но имав алтер-его карактер во живо [во приказната].

Luana: Кој најважен совет би му дал на писателите кои сакаат да ја користат техниката на раскажување приказни?

Силвија Гамбијати: Прво, опишете реални ситуации што ќе предизвикаат интерес кај луѓето. Никој не сака да чита обични раскажувања без емоции, ниту страст во пишувањето! Потоа, детално опишете го контекстот, особено протагонистот, така што читателот ќе се запознае со нив и ќе започне да ги смета за пријател, некој да научи нешто од крајот на читањето. Од витално значење е да се обрне внимание на емотивниот аспект.

Предложено читање: Ревизија на мозокот од Шон Д’Суза

Кога ги прашав блогерите за совети за раскажување приказни да се вклучат во овој пост, пријател на блогер ми кажа за оваа книга што му помогна да го подобри неговото пишување и четворно да ги зголеми своите стапки.

Првите 34 страници на Мозокот ревизија се достапни бесплатно во PDF формат тука. Ги прочитав и можам да ви кажам - методот на Д'Суза за користење на јазикот на вашата публика за да ја пренесете вашата порака или понуда (или да ја раскажете вашата приказна) дела.

Има повеќе во книгата, но отварањето е дека колку што сте поблиску до читателот, толку повеќе вашето писмо ќе изгради врска и на крајот ќе го конвертирате.

За Луана Спинетти

Луана Спинетти е слободен писател и уметник со седиште во Италија, и страсен студент по компјутерски науки. Има средношколска диплома по психологија и образование и присуствуваше на 3-годишен курс по уметност на стрипови, од каде дипломира на 2008. Како мулти-фацетирана личност како што е, таа разви голем интерес за SEO / SEM и Web Marketing, со посебен наклон кон социјалните медиуми, а работи на три романи на нејзиниот мајчин јазик (италијански), за која се надева дека инди објави наскоро.