12 чекор-по-чекор поени за да го напишете вашето прво Онлајн курс - Дел I

Член напишан од:
 • Копирај пишување
 • Ажуриран: Jan 20, 2020

Назад во 1996, започнав да нудим курсеви за пишување преку Интернет низ простории за разговори на неколку студенти. Во тоа време, немаше толку многу опции на курсеви преку Интернет таму и она што јас и другите го правевме сè уште беше важен. Денес, можете да најдете курсеви на повеќе платформи, да ги продадете на вашата веб-страница или да ги понудите преку поставка како што е Udemy.

Она што го сакам денес преку курсеви преку Интернет е дека имате тон опции за тоа како да им го дадете материјалот на вашите студенти. Она што го мразам денес преку курсеви преку Интернет е дека има толку многу различни видови опции што може да биде навистина збунувачко. За среќа, јас сум тука да ви помогнам да се движите низ вашите опции и исто така да ви помогнам да се истакнете од толпата.

Оваа статија е во два дела. Првиот дел од овој напис ќе помине низ сè што треба да знаете за да го започнете вашиот прв тек и да трчате, од идеја до промоција. Вториот дел од овој напис ќе прикаже што треба да кажат другите што создале курсеви. Дознајте од нивните грешки и успеси.

Чекор # 1: Изберете тема

Вашиот прв чекор во креирањето на онлајн курс е да изберете тема за да предавате. Ова идеално треба да биде:

# 1: Тема што ја разбирате

Ако сакате да ги научите другите, треба да ја разберете темата внатре и надвор. Замислете ако сте стоеле пред соба полна со луѓе и тие ви поставувале прашања во врска со оваа тема. Дали ќе можете лесно да одговорите на тие прашања или ќе се чувствувате со загуба?

Во ред е ако има и други луѓе кои ја разбираат темата исто толку добро или можеби дури и подобро од вас. Она што е важно во овој момент е тоа што добро го разбирате.

# 2: Подобро од другите курсеви на истата тема

Откако ќе имате тема на ум, проверете кои други курсеви за истата тема се веќе достапни. Што сите покриваат курсот? Дали доаѓаат со видеа или екстра материјали? Темелно проучете ги другите курсеви таму.

Сега, обидете се да пронајдете дупки во тие курсеви. Дали има теми кои не се целосно објаснети или прескокнете? Дали додавањето видео ќе го подобри курсот? Што екстра може да ви понуди?

Ако немате нешто дополнително за додавање, тогаш обидете се да размислите за уникатен начин за пакување на курсот. На пример, можеби ќе ја поврзете темата со телевизиско шоу или популарен филм. Ние го сторивме тоа неколку пати со написи како „Како да го водите вашиот блог како една од ајкулите од ајкулата“ и „Што можете да научите од дневниците за вампири за вклучување на читателите“.

Со пакување на темата на уникатен начин, можете да им помогнете на учениците подобро да ја разберат темата.

# 3: Тема за која сте страсна

Иако е важно да изберете популарна тема, не избирајте да предавате курс како да промените гума ако мислите дека тоа е најглупавото нешто што некој би можел да го стори и никогаш не би ја промениле сопствената гума. Можеби знаете многу за темата, но ако не сте страсни за тоа и ги поучувате другите за тоа, тогаш курсот ќе падне.

Дали некогаш сте седнале во класа каде што би можеле да му кажете на професорот, кој навистина не сакаше да биде таму? Не беше многу забавно? Сега, размислете за наставниците што сте ги имале, кои беа страствени да го споделат своето знаење со вас. Повеќе од веројатно, добивте многу надвор од тие часови.

# 4: Нешто се интересираат

Очигледно е дека треба да одберете тема во која има голем број луѓе кои сакаат да научат повеќе. Ако одбереш тема што е исклучително уникатна, можеби сте ја намалиле својата лажат за да привлечете публика. На пример, можеби ќе понудиш класа за готвење за тоа како да ја претворите јагулата во предјадења.

Може да бидете сигурни дека многу луѓе не сакаат да јадат јагула и дека само сте ја ограничиле вашата публика.

Од друга страна, ако понудите курс за тоа како да креирате уникатни мезе и да имате јагула како еден од нив, но да понудите и повеќе стандардни избори, тогаш ќе привлечете поширока публика.

Можете да ги истражувате темите преку Google клучен збор и SEORush за да добиете идеја за она што луѓето најмногу го интересираат да дознаат повеќе.

Чекор # 2: Изберете платформа

Постојат многу различни платформи што можете да ги користите. Можете да изберете оној кој има вградена публика, како што е Udemy или дури и изберете софтвер за инсталирање на вашиот сајт. На пример, Форбс известува дека просечниот инструктор на Удеми прави околу $ 7,000 по курс, но опсегот е широк. Некои би можеле да направат $ 60 годишно, а други во шест бројки.

"Општо земено, оние со многу големи следења на социјалните медиуми кои можат да ја мобилизираат сопствената публика за купување - можат да генерираат шест фигури годишно од нивните курсеви", пишува Дори Кларк, автор на "Како да создаде онлајн курс за правење пари".

Иако би било невозможно да се наведат секоја опција, ќе истражам некои од најпопуларните достапни.

# 1: Удеми

udemy

http://www.udemy.com

Удеми е онлајн испорака портал за курсеви. Како што споменавме погоре, некои инструктори заработуваат илјадници долари годишно на оваа страница. Една од уникатните работи за Удеми е тоа што има вградена публика од околу 12 милиони потенцијални студенти. Постојат веќе курсеви за 4,000 на страницата, што значи дека учениците кои бараат курсеви се водени од Удеми. Покрај тоа, Udemy нуди продажба која вози уште поголем сообраќај, како што се $ 19 или помалку курсеви.

# 2: Мудл

moodle

http://moodle.org

Мудл е софтвер со отворен извор што можете да го инсталирате на вашата веб-страница за да понудите курсеви преку Интернет. Ви овозможува да прифаќате одредени студенти, да поставите папки заштитени со лозинка и да создавате курсеви, да додавате видеа и да имате простории за разговори на една погодна локација. Се разбира, ќе се потпирате на сообраќајот што можете да го генерирате на вашата веб-страница за да најдете студенти, но ако веќе имате голем список за испраќање пошта, оваа опција може да биде совршена за вас.

# 3: Учени

учени

http://teachable.com

Подучувањето е уште една опција на Интернет за создавање курс. Постојат и лица и компании кои нудат курсеви на оваа платформа. Една од клучните карактеристики на оваа страница е дека курсевите се многу лесни за создавање. Можете да прилагодите курсеви за да создадете брендирање. Користете свој домен ако сакате. Платформата исто така ќе работи и со мобилни и со десктоп уреди, кои можат да ја прошират вашата целна публика.

# 4: WizIQ

wiziq

https://www.wiziq.com

Ако сакате да ги понудите вашите курсеви како webinars кои корисниците можат да ги преземат на барање, WizIQ е одлична опција. Можете да додавате слајдови, да споделувате информации од вашата работна површина и да вклучите аудио и видео датотеки. WizIQ нуди онлајн пазар кој може да ви помогне да стекнете учениците од нивниот сообраќај. Уште подобро, WizIQ се интегрира со Moodle и Blackboard Learn.

# 5: Други опции

Се разбира, има десетици платформи за управување со курсот. Некои се бесплатни, некои се платени. Ако не сакате да се плеткате со софтверска платформа, исто така можете да го понудите вашиот курс преку мејлинг-листа, каде на корисникот му се испраќа нова лекција на секои толку многу денови. Друга опција е старомодната интернет-соба за разговор каде што ќе се сретнете со студенти на Интернет во одреден ден и време и ќе ја презентирате својата класа. Потоа, студентите поставуваат какви било прашања на кои сè уште им треба одговор.

Чекор # 3: Напиши го курсот

Откако ќе изберете платформа, ќе биде полесно да го напишете вашиот курс, затоа што ќе знаете во кој формат треба да го креирате курсот. На пример, ако планирате да понудите видео курс, тогаш ќе треба да напишете скрипта за да ги следите и вежбате лекциите за снимање.

Некои работи што треба да ги имате предвид додека го пишувате курсот:

 • Лицето кое го полага курсот не знае што знаете. Тој или таа е почетник, па започнете на почетокот.
 • Направете речник на термини и дефинирајте ги. Бидете сигурни дека исто така ги дефинирате во курсот за прв пат кога ќе ги споменете.
 • Креирајте содржина што е лесно да се прелива и апсорбира. Користете заглавија, точки на куршуми и содржина на кршење секогаш кога е можно.
 • Некој ќе ја прочита вашата работа за да ви помогне да ги напишете грешките и да ги поправите.
 • Напишете бета група за да го видите вашиот курс и да знаете дали имате дупки на информации кои треба да се пополнат.

Пишувањето на курсот и можеби евидентирањето на истиот е еден од најпотребните делови од продажба на курсеви преку Интернет. Запомнете, сепак, дека создавате нешто што можете да продавате одново и одново во иднина. Значи, додека ќе вложите многу напор во моментов, ќе добиете профит од тоа долго време што доаѓа.

Чекор # 4: Уреди за читање

До сега, веројатно имате навистина убав курс дизајниран. Ова е местото каде што треба да го поставите вашиот проект настрана една недела или слично. Потоа, вратете се и погледни го со свежи очи и бидете сигурни дека сè ќе се чита лесно.

Прочитајте го целиот курс гласно или имате програма за читање за да ја прочитате. Ова ќе ви помогне да ги слушнете сите проблеми со текстот и да фатат непријатни фрази или чудни грешки.

Дури и ако вашата проза е граматички точна, важно е да го завршите овој чекор. Вашиот курс може да се прочита на начин кој го отежнува ученикот да разбере што се случува.

Чекор # 5: Додај додатоци

Сега, време е да додадете во некои додатоци. Запомнете дека сакате вашиот курс да се истакнува од толпата. Ако одбравте тема за која луѓето се заинтересирани да научат повеќе за тоа, тогаш веројатно има и други курсеви на вашата тема таму. Што ќе го направи твоето уникатно? Зошто луѓето ќе сакаат да се пријават на вашиот курс пред другите?

Размислете за додавање:

 • Работни листови
 • Видео клипови
 • Интервјуа со други експерти
 • Бонусен материјал на поврзана тема
 • Список на прашања и одговори од претходните класи или работилници
 • Линкови до дополнителни ресурси, како што се книги или веб-страници кои корисникот ќе ги најде корисни.

Бидете внимателни кога се поврзувате на друго место од вашиот курс, секако. Вие не сакате корисникот да започне да чита друга веб-страница и никогаш да не се врати на вашата. Бидете многу селективни и споделете го само она што навистина го подобрува вашиот материјал. Ако тоа е нешто што можете сами да го напишете и понудите на читателите, подобро е сами да ја креирате содржината и да го одржувате сообраќајот на вашиот курс.

Чекор # 6: Пазарот на курсот

Може да се изгради најдобриот курс некој што некогаш го создадовте, но ако никој не го земе тој курс, тоа нема да ви направи многу добро. Маркетинг вашиот курс преку Интернет е апсолутно суштински. Постојат многу начини да го промовирате вашиот курс преку Интернет.

 • Креирај веб-страница посветен на објаснување на тоа што нуди вашиот курс за потенцијални студенти.
 • Објавувајте статии на вашата блог кои се поврзани со вашиот курс, но не ја давајте содржината на курсот.
 • Споделете содржина на социјалните медиуми и остварете врски со вашата публика.
 • Листа на вашиот курс во Courseindex.com.
 • Изградба на мејлинг листа.

Исто така, ќе сакате да размислите надвор од кутијата.

На пример, дали можете да понудите гостинска објава на веб-страница што не е во конкуренција со вашата, но има слична целна публика? Друга идеја е да присуствувате на конференции каде што можете да се поврзувате со потенцијален студент.

Чекор # 7: Интеракција со учениците

Откако ќе продадете курс на вашите први студенти, ќе сакате да обезбедите најубаво искуство што некогаш сте го сретнале на курс преку Интернет. Ова е она што ќе ги охрабри да им кажат на семејството и пријателите за вашиот курс. Покрај тоа, ќе имате заробена публика доколку напишете друг курс во иднина.

 • Поставете autoresponders, така што во минута студент се регистрира за курсот, тој добива детали за тоа кога ќе почне и како да пристапите на курсот.
 • Поставете потсетници на патот, така што студентот не се расејува и заборави да го заврши курсот.
 • Освен ако немате илјадници студенти, што е малку веројатно да се започне, допрете база на лично ниво и бидете сигурни дека студентот ужива во курсот. Добра идеја е да се допре базата откако ќе заврши првиот дел од курсот, повторно на половина пат, и на крајот на курсот да побара проценка.
 • Охрабрете ги студентите да се пријават на вашата листа со пошта, за да можете да останете во контакт дури и откако ќе го завршат курсот. Ова исто така може да ви даде можност за идна продажба на додатоци. На пример, ако понудите курс за започнување на нов бизнис, може да додадете личен тренер како додаток. Talkе разговараме повеќе за додавање дополнителни услуги за да ги зголемите вашите приходи подолу.

Запомнете да бидете љубезни, професионални и достапни за да направите траен впечаток за вашите ученици.

Чекор # 8: Наоѓање на нови теми од прашања

Можете исто така да креирате пократки курсеви кои ја дополнуваат вашата почетна тема. Еден од најдобрите начини да ги најдете овие теми е да ги разгледате прашањата што ги поставуваат вашите студенти и да одговорат на тие прашања во длабочина.

На пример, ако вашиот курс е за тоа како да насликате соба и вашите студенти постојано прашуваат за најдобриот начин да го насликате таванот, можеби ќе сакате да додадете посебен следен курс за сликање на таваните.

Понекогаш, прашањето ќе доведе до нешто толку длабинско што ќе можете да додадете целосен курс и да имате втор курс за вашите студенти. Сепак, поголемиот дел од времето, прашањата ќе доведат до кратки додатоци за вашиот почетен курс. Овие материјали за бонуси можат да одржат средства за кои може инаку да не сте ги добиле.

Чекор # 9: Моќта на резидуалниот приход

Веројатно сте слушнале порано за преостанат приход. Ова е во основа кога еднаш ќе ја завршиш работата, но постојано заработуваш пари на неодредено време. На пример, ако напишете книга, ја ставате на продажба и заработувате авторски права на таа книга онолку долго колку што ќе ја понудите на продажба.

Интернет курсевите се нешто слични. Откако ќе го создадете курсот, со тек на време ќе продолжите да внесувате пари.

Имајте на ум дека преостанатиот приход бара да продолжите да го продавате вашиот веб-сајт и производи. Инаку, потенцијалните клиенти ќе имаат тешко време да ве најдат и вашата продажба ќе стагнира со текот на времето.

Преостанатиот приход е од суштинско значење за јачината на вашиот бизнис. Можете да напишете курсеви само толку брзо, но затоа што курсот ќе заработи пари дури и долго откако ќе завршите со пишувањето, можете експоненцијално да ги зголемите приходите со пишување втор курс, додека првиот се нуди, а потоа и трет курс, и четвртина и така натаму.

Со текот на времето, треба да изградите стабилен прилив на приход, без да морате да направите многу дополнителна работа.

Чекор # 10: Други начини за монетизација на вашите курсеви

Исто така, ќе сакате да разгледате други начини за заработка на курсевите. Веќе споменав дека можете да понудите додатоци и курсеви за спин. Можете исто така да понудите тренер еден-на-еден. Ова ќе им даде на студентите приватни тренерски сесии за да им помогнат навистина да сфатат концепт.

На пример, јас понудив писмени и курсеви по англиски јазик за домашни ученици. Јас понудив курсеви како на интернет, така и во личноста. Отпрвин, јас само ги научив курсевите, но потоа почнав да нудам некои дополнителни дополнителни услуги, како што се туторинг еден на еден, помош со есеи за прием на колеџ и тренирање на учениците преку романско пишување.

Размислете како можете да додадете дополнителна вредност на вашите курсеви. Тренер е најочигледниот избор, но размислете надвор од кутијата и видете што друго можете да го најдете.

Чекор # 11: Побарајте повратни информации

Доколку сакате вашиот курс на интернет навистина да искра, треба да побарате повратна информација. Испратете им на учениците анкета откако ќе го завршат курсот. Ако им дозволите да го завршат истражувањето анонимно, поголемиот дел од времето ќе добиете поискрени повратни информации.

Навистина обрнете внимание на поплаките. Можете лесно да ги решите проблемите во вашиот курс со решавање на какви било проблеми што ги носат студентите. Можеби има премногу работа надвор од училницата, лекциите за видео не се вчитуваат брзо, или делови од курсот се збунувачки. Без оглед на проблемот, повратните информации што ги даваат вашите студенти се непроценливи.

Идеално, ќе го напишете вашиот курс, но тогаш ќе продолжите да го рафинирате сè додека не сметате дека е совршен. Ова е најдобриот начин да бидете сигурни дека вашата содржина е подобра од некој друг таму.

Чекор # 12: побарајте помош

Добивањето на зборот за вашиот курс преку Интернет нема да биде лесно или се случи брзо. Добра идеја е да побарате помош. Термин на уста е една од најдобрите и најевтините форми на рекламирање.

 • Побарајте од семејството и пријателите да им кажете на другите за вашите курсеви.
 • Постави на социјалните медиуми и побарајте од вашите следбеници да ги споделат информациите за вашиот курс.
 • Изградете уличен тим за да ви помогне да го промовирате вашиот курс. Понудете им бесплатен курс, доколку тие зборуваат.
 • Тргнувајте со други инструктори (не натпреварувачи) и зборувајте со своите курсеви додека зборуваат за твое.
 • Прашајте ги влијателите на социјалните медиуми дали сметаат дека ќе го испробаат вашиот курс и препорачуваат дали им се допаѓа (прво осигурајте се дека сте воспоставиле врска со нив).

Beе бидете изненадени колку луѓе ќе бидат подготвени да ви помогнат ако само побарате помош.

Онлајн курсеви со влијание

Пишувањето на курс на Интернет не е тешко, но пишувањето на курс на Интернет што ги погодува луѓето е предизвик. Обрнувајќи внимание на сите елементи што сочинуваат одлична класа, можете да развиете репутација како добар инструктор. Не само што вашите студенти ќе ве сакаат, туку и ќе ви препорачуваат на другите.

Бидејќи вашата репутација е развиена, ќе продавате сè повеќе курсеви, создавајќи го преостанатиот приход за кој зборувавме погоре. Во вториот дел од оваа статија, ќе разгледаме неколку совети од други кои создале успешни курсеви преку Интернет. Learnе научите од нивните грешки, како и од нивните успеси.

За Лори Соорд

Лори Соард работи како хонорарен писател и уредник од 1996. Има диплома по англиски јазик и докторат по новинарство. Нејзините статии се појавија во весници, списанија, онлајн и имаше неколку книги објавени. Од 1997, таа работи како веб дизајнер и промотор за автори и мали бизниси. Таа дури работеше и за кратко рангирање на веб-страници за популарен пребарувач и проучување на длабинска оптимизација за тактики за голем број клиенти. Ужива во слушањето од нејзините читатели.