Upwork vs Fiverr: Што е најдобро за сопствениците на деловни активности преку Интернет?

Ажурирано: 27 октомври 2020 година / Напис од: ryери Лоу

Денес, 36% од работната сила во САД се состои од хонорарни преведувачи.

Овие флексибилни вработени секоја година придонесуваат со околу 1.4 трилиони американски долари во економијата, што претставува одлична можност за новиот свет на работа.

Додека многу работодавци ги истражуваат придобивките од далечинските работници, многумина не знаат каде да бараат кога бараат точен талент. Објавувањето оглас во вашиот локален весник нема да успее во оваа средина.

Се појавија хонорарни заедници како Upwork и Fiverr кои ја поддржуваат хонорарната работна сила. Овие страници се центар каде што можете да најдете хонорарни преведувачи со специфични вештини што ви се потребни, да доделувате проекти, па дури и да ја следите работата на избраниот изведувач.

Како работи Fiverr?

Fiverr е хонорарна заедница дизајнирана за работодавци кои имаат брзи, евтини проекти за кои им е потребна помош. Оваа веб-страница е фантастична за наоѓање на свиркачи по цена што ви одговара.

Како работи Upwork?

Upwork е лесна за употреба веб-страница што нуди талент од хонорарни преведувачи од сите потекла. Веб-страницата има регистрирано над 10 милиони луѓе и подготвени за работа.

Двете веб-страници им даваат на компаниите начин да се поврзат со работниците низ низа категории на вештини. Сепак, начинот на кој работат овие две платформи е многу различно.

Па, кој треба да изберете?

Upwork vs Fiverr: Која платформа има најдобар талент? # freelancing #sourcing #upwork #fiverr Кажи на пријател

Upwork наспроти Fiverr: Што треба да изберете?

Иако и Upwork и Fiverr имаат значително присуство во светот на хонорарни активности, тие не даваат исто искуство.

Да разгледаме понатаму што можете да очекувате од секоја од нив.

1. Upwork наспроти Fiverr: Цените

Без оглед за што вработувате, буџетот секогаш ќе биде клучен предвид.

И Upwork и Fiverr заработуваат пари со одземање на надоместок од плаќањата што ги обработуваат на нивните системи. Сепак, начинот на кој тие ги поставуваат цените може да варира.

Демо - Пребарување за оптимизација на Upwork.com
Пребарување за оптимизација за Upwork.com

На Upwork, хонорарците одредуваат стапка и наддаваат според проектот или по час во зависност од нивните преференции.

Тимот Upwork заработува со наплата на надоместок за секој завршен проект. Тие вклучуваат трошок во цената што ви ја цитира вашиот хонорарец, така што цената што ја даваат може да биде поголема за да се исполни таксата.

На пример, ако хонорарец цитира 500 долари за проект, 20% од тоа може да оди на Upwork, што значи дека професионалецот добива само 400 американски долари. Upwork, исто така, наплатува 2.75% од надоместокот, како надоместок за обработка.

Демо: Пребарување графички дизајнер во Fiverr
Потрага по графички дизајнери во Fiverr

Fiverr има такси и за обете страни. Купувачот ќе треба да плати однапред за свирка што сака да ја купи. Надоместокот е 2 американски долари за свирки до 40 долари и 5% за сè погоре. Продавачот (хонорарец) ќе добие 80% од својата заработка затоа што А. 20% провизија оди кај Fiverr.

2. Споредба на работниот тек: Како функционираат тие?

Не само цените се разликуваат помеѓу Fiverr и Upwork.

Овие платформи се исто така различни во начинот на управување со работата.

На пример, на Upwork, хонорарците нудат услуги што се поврзани со одреден сет на вештини. Fiverr им овозможува на луѓето да обезбедат широк спектар на различни услуги одеднаш.

На Upwork, хонорарците конкурираат за специфични проекти испраќајќи уникатни апликации и мотивациони писма до клиенти кога објавуваат достапна работа. На Fiverr, клиентите купуваат одредени услуги што хонорарникот веќе ги дефинирал.

Наместо да објавувате работа и да добиете апликација на Fiverr, сортирате база на податоци за потенцијален талент и барате нешто што одговара на вашите потреби.

Една импресивна карактеристика на Upwork е тоа што доаѓа со наука за податоци вградена во платформата. Тоа значи дека платформата може да ги пронајде најдобрите хонорарци за да одговараат на вашите потреби засновани на алгоритамско совпаѓање.

Ова може да ви заштеди многу време во потрага по вистинската личност меѓу илјадници хонорарни преведувачи. Се разбира - не мора да го користите хонорарникот што го предлага Upwork, но опцијата е таму.

3. Квалитетот на работата на хонорарците

Најкритичен аспект за избор на вистински хонорарец е да бидете сигурни дека ќе го добиете квалитетот на работата што ја заслужувате.

Двата пазари Fiverr vs Upwork нудат низа квалификувани професионалци за избор. Сепак, постојат многу разлики во тоа како ги наоѓате и класифицирате потенцијалните вработени.

На пример, на Upwork, можете да ги барате потребните вештини со кликнување на одредена лажат и прелистување на луѓе со индивидуални таленти на нивниот профил:

Детализирање на категоризацијата на вештините на хонорарците на Upwork.

Кликнување на наведената вештина ќе ве одведе на друга страница каде што ќе видите хонорарци кои припаѓаат на таа категорија. Профилите што ќе ги најдете ќе нудат многу информации за часовната стапка на лицето, времето што го поминале на Upwork и многу повеќе.

Fiverr исто така ви овозможува да пребарувате за талент со внесување клучен збор во лентата за пребарување.

Fiverr користи подиректен стил во потрагата по таленти.
Fiverr користи подиректен стил во потрагата по таленти.

Една фантастична работа во врска со Fiverr е колку информации добивате кога ќе кликнете на услугата обезбедена од хонорарец. Можете да пристапите до детални споредби на пакетите што ги нудат различни луѓе, што го олеснува одлучувањето кого да вработите.

4. Системи за оценување

Да се ​​најде вистинскиот квалитет на работа не значи само да се имаат повеќе луѓе за избор.

Да се ​​искористи пари за луѓе што не сте се сретнале може да биде загрижувачка можност. Затоа, Upwork и Fiverr нудат системи за рангирање кои ќе ви помогнат да добиете увид од работодавците што се појавија пред вас.

Оценките на Starвездите покрај секој хонорарен преведувач, комплет со опцијата за проверка на повратни информации од други проекти, може да ви дадат фантастичен мир.

За да го заштитите вашиот квалитет на работа, важно е да избегнувате секој хонорарец кој има многу завршени работи под појасот, но нема повратни информации. Ова може да биде знак дека се ослободуваат од негативните критики.

5. Услуги пред скрининг

Надвор од рејтингот и повратните информации, Upwork оди и чекор понапред за да ви овозможи повисок квалитет на работа. Оваа веб-страница се труди многу за да бидете сигурни дека знаете што добивате од талентот што го ангажирате:

 • Потврдување на идентитетите на хонорарни преведувачи заради безбедност и усогласеност
 • Овозможување на видео и конференциски разговори за интервјуа
 • Прикажување резултати на хонорарни преведувачи, успешни приказни и повратни информации од завршени работни места
 • Обезбедување тестови за вештини преку Интернет: Може да пребарувате луѓе кои имаат завршено тестови во работи како UX и HTML вештини.

Исто така, постои можност да инвестирате во услугата Upwork Pro ако сакате професионалец за регрутирање да го најде вистинскиот хонорарец во ваше име. Сè што треба да направите е да ги наведете деталите за вашиот проект, а Upwork ќе изврши ветеринар и ќе ги избере вистинските луѓе за вас.

Да се ​​осигури дека ќе го добиете вистинскиот талент на Fiverr не е секогаш толку едноставно. Освен „Fiver“ добрите, секој може да продаде услуга на Fiverr. Можете да оставите анонимни повратни информации за тој хонорарец, но нема тестови за вештини или опции за проверка за да се осигурате дека не губите време.

6. Следење на работата и решавање на спорови

Друга важна карактеристика што треба да ја побарате во хонорарна платформа за квалитетот на работата е алатките за следење.

Upwork ви овозможува да го организирате целиот свој проект преку неговата платформа, со комуникација помеѓу вас и вашиот хонорарец. Можете да доделите пресвртница за одредена задача и проверете дали испраќате исплата кога работата ќе заврши.

Upwork исто така се издвојува со неверојатен центар за решавање спорови што можете да го користите за решавање проблеми доколку забележите какви било проблеми со завршениот проект. Yourе имате назначен медијатор за вашиот случај кој ќе ви ги врати парите доколку утврдат дека вашите поплаки се валидни.

Fiverr го нема истиот систем за управување со работата. Сè додека продавачот е во согласност со условите на услугата што ја купувате, тогаш сè ќе работи непречено.

Сепак, секогаш можете да контактирате со продавачот со брза порака ако сакате да го проверите статусот на вашиот проект.

За решавање на спорот, Fiverr исто така не нуди медијатор да го реши вашиот спор. Можете да го посетите центарот за резолуција за да го продолжите времето за испорака на проект или да побарате ажурирање за нарачката. Сепак, многу е потешко да се реши некое прашање ако нешто тргне наопаку на Fiverr.

Водич за вработување: Изградба на вашата хонорарна работна сила

Според Медиум, хонорарни преведувачи ќе сочинуваат поголем дел од работната сила во САД до 2027 година.

Сега е време да поработите на вашата стратегија за вработување доколку сакате да бидете сигурни дека го добивате вистинскиот талент.

Додека хонорарни вработени можат да понудат многу придобивки во форма на подобра продуктивност, пониски режиски трошоци и поголем пристап до талент, тоа може да биде предизвик да се најдат вистинските луѓе.

Ако не ангажирате некого точно за вашиот специфичен проект, едноставно губите време и пари.

Па, како можете да ги зголемите вашите шанси за успех?

1. Дефинирајте го она што го барате

Првото нешто што треба да го знаете е што ви треба од нов хонорарец.

Тоа не значи само да ги наведете вештините што ќе бидат клучни за завршување на проект. Исто така, мора да одредите каков вид на вработен ќе работи најдобро како дел од вашиот тим - дури и ако тие ќе комуницираат само со вас за ограничено време.

Проверка на профилот на хонорарец на страница за вработување како Upwork или Fiverr ќе ви даде увид во нивната личност и работна етика. Ова ќе помогне да се осигурате дека го добивате вистинскиот квалитет на изведувачот.

2. Направете ја својата должно внимание

Исто како и секој процес на вработување, од суштинско значење е да научите што повеќе за потенцијален кандидат пред да ја продолжите понудата за работа.

Дополнителната работа може да биде корисна за овој процес, со претходно скринирање на кандидати за вас и ви овозможува да организирате видео интервјуа пред да ангажирате некого.

Сепак, без оглед која алатка ја користите, треба да можете да научите нешто за вашиот иден хонорарец со читање на нивните профили и проверка на коментарите од претходните клиенти.

Осигурете се дека лицето што го избравте ви дава добар квалитет на услуга со проверка на нивните прегледи и осигурете се дека има искуство и со вашиот тип на проект.

3. Следете ја работата

Откако ќе го интервјуирате хонорарникот и проверите дали се соодветни за работата, запомнете дека не треба да ги оставате само на тоа.

Најдобрите веб-страници за хонорарни преведувачи ќе ви овозможат да одржувате постојан разговор со лицето со кое работите. Ова значи дека можете да го проверите нивниот тековен проект и да поставите прашања за тоа како се одвива задачата.

Ако нешто тргне наопаку, не двоумете се да започнете истрага и со услугата што ја користите. И Upwork и Fiverr ќе ви овозможат да откажете работа или да испратите барање за помош доколку сметате дека нема да ја добиете потребната работа.

Upwork наспроти Fiverr: Што е најдобро за кои работни места?

Изборот помеѓу Fiverr и Upwork ќе биде лична одлука заснована врз вашите уникатни потреби.

За повеќето компании, Upwork ќе биде подобра опција за поголеми проекти или задачи за кои е потребно знаење и увид на специјалист. Ако само барате некој да се справи со нешто едноставно, тогаш Fiverr може да биде одличен начин да заштедите пари.

Fiverr е платформа за аутсорсинг на мали, лесни работни места без да потрошите многу пари.

Предности на користење на Upwork:

 • Контрола над процесот на скрининг / регрутирање
 • Одлична поддршка пред скрининг
 • Не се потребни претходни трошоци
 • Одлично за специфична, специјалистичка поддршка
 • Масивен глобален базен за таленти

Предности на користење Fiverr:

 • Пријателски за буџет
 • Лесна за употреба околина
 • Активна заедница
 • Брз начин за пронаоѓање на талентот

Fiverr наспроти upwork: Најчесто поставувани прашања

⭐ Дали Fiverr или Upwork е подобар за хонорарците?

Секоја од овие платформи нуди свои предности. Fiverr често има буџетски ориентирана работа, што значи поголем обем, додека Upwork е подобар за квалификувани професионалци.

⭐ Дали Fiverr или Upwork се поевтини?

Двете страници се полнат на различни начини. Хонорарците на Upwork се наплатуваат од час во час, додека Fiverr наплатува по работно место.

⭐ Која хонорарна платформа е добра за почетници?

Fiverr има хонорарни простории одделени според нивоата на вештина. Ова го прави добар извор за деловните субјекти кои сакаат да преземат хонорарни хонорари попогодни за буџет

Прочитајте повеќе за тоа како да нарачувате услуги за развој на веб-страници.

⭐ Дали е лесно да се ангажираат хонорарни преведувачи на Fiverr?

Да, Fiverr има голем фонд на таленти кои нудат повеќе услуги. Многу врвни хонорарни преведувачи на Fiverr исто така обично реагираат брзо.

⭐ Која е најдобрата хонорарна веб-страница?

Повеќето хонорарни веб-страници се грижат за сопствениот профил на клиенти. Најдоброто е оној кој одговара на индивидуалните вештини и искуство на хонорарецот.


Дали сте подготвени да ги вработите вашите хонорарни вработени?

Бидејќи светот продолжува да се развива, а луѓето бараат поголема рамнотежа помеѓу нивната работа и личниот живот, хонорарни работи само ќе станат попопуларни.

Во годините што доаѓаат, работодавачите нема да имаат никаков избор без разлика дали користат хонорарци или не. Иако можеби сте соочени со подеми и падови на аутсорсинг, ако сакате вистински талент, мора да се прилагодите. 

Веб-страниците како Fiverr и UpWork кои собираат заедници на квалификувани луѓе заедно во лесна за употреба платформа, можат да бидат одличен извор на помош за луѓето во потрага по хонорарни работници.

Сепак, од суштинско значење е да бидете сигурни ја користите алатката тоа ќе ви даде најдобри резултати.

Осигурете се да знаете што барате пред да започнете и да ја изберете хонорарната заедница што најдобро одговара за вашиот тим.

Ако барате буџетски извор на поддршка за едноставен проект, Fiverr може да биде вашата најдобра опција.

Ако ви треба нешто понапредно, и сте подготвени да платите за специјалист, Upwork може да биде решението за вас.

Кредит: Овој напис е оригинално напишан од Ешли Вилсон во 2019 година, дигитален номад кој пишува за бизнис и технологија. Ние го ажуриравме објавувањето повеќе пати и додадовме многу повеќе детали во март 2020 година.

За Џери Лоу

Основач на WebHostingSecretRevealed.net (WHSR) - преглед на хостинг доверлив и користен од корисниците на 100,000. Повеќе од 15 години искуство во веб хостинг, Филијалата маркетинг и SEO. Соработник на ProBlogger.net, Business.com, SocialMediaToday.com и многу повеќе.