Chatbot за вашиот бизнис: Споредено со Chatfuel, Verloop, многу Chat и Gupshup

Член напишан од:
 • Онлајн Бизнис
 • Ажурирано: октомври 22, 2019

Благодарение на истакнати имиња како СИРИ и Кортана, многумина од нас се запознаа со тоа како се чувствува како да комуницирате со машините. Неодамнешната година го посочи порастот на Chatbot на многу поголема важност. Четбовите се, во најголем дел, автоматски скрипти што одговараат на прашања.

Земете, на пример, Ен-Еј Фејсбук Chatbot.

Кога поракате на CNN на Фејсбук, ве поздравува со добредојдено писмо што ве поканува да го прашате Chatbot за работи што се случуваат. Откако ќе напишете нешто, Chatbot извлекува врски за вести поврзани со темата што се бара да биде објавена на CNN.

Ова додава нова димензија на способноста на CNN на просторот за социјални медиуми, во смисла на употреба, интеракција, како и брзина.

Ен-Ен Chatbot во акција.

Во овој момент веројатно веќе ќе размислувате за милион и една можност што би можеле да се отвори за вас и за вашиот бизнис. Брз одговор на клиентите - да; Автоматизирани процедури - проверка; можеби дури и ќе можете да добиете Chatbot за да ви помогне да ги продадете вашите производи - пекол, YEAH!

Но, само втор, пред да тргнете и да започнете да го удирате Гугл. Размислете за ова прво:

Која е целта вашата Chatbot ќе има?

Chatbots денес се многу разновидни и можат практично да направат нешто. Всушност, некои се толку добри што можат сами да научат и да ги зголемат своите способности во лет. Сепак, со голема функционалност доаѓа поголема тежина (и често повисока цена).

Имајте на ум основната премиса да имате Chatbot, а тоа е да делува како единица за поддршка на вашиот бизнис. Chatbot е таму за да им помогне на вашите клиенти, да се биде во обезбедувањето на побрза поддршка, поголема прилагодување или со проширување на вашата теренски.

Најдобриот дел од оваа улога е тоа што во голема мера го зголемува вашиот бизнис. Вие ќе бидете во можност Chatbot да реагира на повеќе клиенти истовремено во секое време од денот.

После размислување, да разгледаме четири популарни Chatbots и нивните даватели на услуги. Ние ќе споделиме со вас некои основни информации, како и во кои области најдобро се користи секое од овие Chatbots.

1. Chatfuel

Веб-страница: chatfuel.com / Цена: Freemium

Chatfuel е можеби една од најпопуларните и лесни за користење Фејсбук ботови. Исто така, слободно може да се користи ако не планирате да имате повеќе од 500,000 активни корисници месечно. Бесплатната верзија, за жал, има реклама за разговор за разговор, која ги прашува вашите корисници, ако тие исто така сакаат да ја користат Chatfuel. Отстранување што доаѓа со ПРО планот, кој чини $ 30 месечно.

Како функционира Chatfuel

Chatfuel е поврзан со вашата сметка на Фејсбук и ви дозволува да работите само со Страници со кои имате пристап. Откако ќе изберете која страница сакате да додадете бот, таа создава основен образец кој се состои од порака за добредојде и стандарден одговор.

Овие пораки се наведени како што Chatfuel ги нарекува "блокови". Секој блок е однапред поставен одговор на потенцијалното прашање кое корисникот може да го праша. Кои 'блокови' се прикажани на корисникот се дефинирани во 'Поставување на AI'. Овој систем ја сочинува основата на вашиот бот и може да се користи за поставување на основен систем за прашања и одговори.

Chatfuel
Chatfuel ве поздравува со претходно изградена порака за поздравување
Chatfuel
Овој Chatbot работи на „блок-систем“ што работи според правила дефинирани од вас

Што друго може да направи Chatfuel?

Освен тоа, Chatfuel исто така ви овозможува да емитувате пораки до навивачите на вашата страница. Овие пораки можат да бидат итни, или да се испорачаат за испорака во одредени точки. Можете, исто така, да го користите Chatfuel за да создадете постојано мени за она што може да го понуди, на пример.

Конечниот дел од Chatfuel лежи во неговиот систем за аналитика. Ова е слично на вашите согледувања на страници, со исклучок на тоа што ги покажува нивоата на интеракција со вашите корисници дека вашиот блог за разговор ви помага да работите. Информации што би можеле да бидат корисни тука вклучуваат зборови што ги наведуваат корисниците, популарни копчиња, па дури и кои блокови се нарекуваат најчесто.

И покрај неговата ограничена функционалност, Chatfuel е исклучително компетентен и функционален основен бот. Меѓу неговите многубројни корисници се големите имиња како што се "Бритиш ервејс", "Блумберг" и "Волстрит журнал".

поддршка

Ова се чини дека е малку сива област каде што се занимава Chatfuel. Се чини дека системот нема директна помош и се потпира на линкови до база на знаење која (се надевам) ќе го реши вашиот проблем. Сопствениците на Chatfuel очигледно ја пренеле својата поддршка на Интерком.

Позитивни:

 • Има бесплатна верзија
 • Едноставен за употреба

КОНС:

 • Ограничена на Facebook и Telegram
 • Нема машина за учење

Видете Chatfuel во акција

Хит порака на Техника криза Фејсбук страница.

2 Верлоп

Веб-страница: Verloop.io / Цена: Достапен бесплатен план

Verloop е компанија ориентирана кон B2C која ги гради нивните chatbot услуги околу продажба и маркетинг. Има различни ботови достапни за различни платформи кои се движат од пораките за „Whatsapp“ до некои градители на веб-страници. Ако не е готово направено, вие имате можност да направите сопствен бот. Бесплатна сметка е достапна, но за тоа сте ограничени на 500 разговор месечно.

Како работи Верлоп

Verloop има различни ботови кои се погодни за различна платформа. За разлика од повеќето конвенционални ботови кои се нудат како основна прва точка на контакт, Верлоп има многу повозвишени цели.

Сите нивни ботови се дизајнирани не само да се справат со почетниот контакт, туку да можат да извршат ескалација на правецот на продажба. Ова ја вклучува можноста да се соберат податоци за клиентите и на крајот, да се работат потенцијални клиенти кон агент за разговор во живо кој може да затвори продажба.

Точно како тоа функционира зависи од тоа што ја активира вашата програма во ботовите. На пример, можете да поставите специфични зборови за активирање за ботовите да ги препознаваат и предупредуваат живите агенти за случајот.

Verloop ви овозможува да креирате ботови и да го скриптирате нивното однесување.
Унифицирана табла ви овозможува да ги следите сите ваши ботови во реално време.

Што друго може да направи Верлоп?

Настрана вообичаената прва точка на контакт и ескалацијата на продажбата, Verloop е многу за сите за автоматизирање на вашиот процес. Нејзината главна привлечност лежи во фактот дека може да се прилагоди за толку многу платформи и да се повлече сè заедно на еден интерфејс за задниот дел. Ова им дава на персоналот на продажба и маркетинг неизмерно моќна платформа.

поддршка

Поддршката за Verloop е доста предвидлива бидејќи тие се доволно уверени за да користат сопствен производ. Ако имате какви било проблеми, ќе се соочите - така, тоа е, chatbot што го напојува Verloop. Ова ескалира во агент во живо ако ботот не е од помош.

Позитивни:

 • Има бесплатна верзија
 • Мулти-платформа

КОНС:

 • Цената по број на разговори може да биде скапа
 • Ограничете ги способностите за учење на бот

Погледнете го Верлоп во акција

Погоди го разговорот Сопствена веб-страница на Верлоп.

3. Многу разговор

Веб-страница: manychat.com / Цена: Freemium

ManyChat е многу сличен по природа на Chatfuel, иако со малку поголеми детали. Доаѓа со исклучително основно упатство кое ве води низ поставување на поздравна порака. Достапно е бесплатно, но го ограничува бројот на одредени функции освен ако не се надгради до верзија на PRO. Цените потоа се следат по бројот на активни корисници што очекувате да се справи со еден месец, почнувајќи од US $ 5 месечно за 500 subscibers.

Како работи

Основната функционалност на бот овде е многу иста како и кај другите слични во кои се потпира на претходно поставените пораки што ги давате. Тие потоа се презентираат на вашите корисници по следните секвенци, кои се претходно утврдени од вас. Добра точка е дека постојат неколку основни шаблони за пораки и секвенци за да ве води заедно.

ManyChat
ManyChat има убав и чист интерфејс
ManyChat
Исто така, има неколку едноставни однапред дефинирани пораки кои можете да ги користите како водич

Што друго може да стори ManyChat?

За повеќето деловни страници ова е област во која многумина веројатно ќе сјаат. Како алатка за поддршка на бизнисот, ManyChat нуди алатки за раст кои можат да ви помогнат да генерирате и да ги фатите води.

Наместо да се потпирате на стандардна порака за добредојде, можете да ги искористите овие алатки за да ги поделат вашите корисници и да им понудат повеќе релевантни информации од самиот почеток. Секоја алатка за раст која ја креирате и распоредувате исто така може да се следи поединечно за да видат како тие извршуваат.

За однапред планирање, на бот, исто така, доаѓа со порака секвенционирање. ManyChat го прави овој чекор понатаму, овозможувајќи ви автоматско објавување пораки од други канали, вклучувајќи ги и ЈуТјуб и Твитер.

Една интересна карактеристика на ManyChat е "Live Chat" кој ви овозможува да видите точно како вашата публика е во интеракција со различните секвенци што сте ги поставиле. Исто така, обезбедува профил слики и некои други информации што Фејсбук ги става на располагање.

ManyChat е уште една популарна Chatbot која е лесна за употреба. Брзо е да се постави и да се поврзе со вашата страница и да се обезбеди добар информации за да можете лесно да го оптимизирате вашиот бот.

Поддршка:

ManyChat работи на стандардниот систем за бази на знаење како прва линија на поддршка. Ако можете да го најдете она што го барате тогаш паѓа назад на системот за издавање билети низ кој го поднесувате вашето барање. Одговорите може да потрае до 3 денови, па дури и тогаш, може да потрае некое време за да се реши како пораките одат напред и назад.

Позитивни:

 • Добар потенцијал за генерација на олово
 • Потребна е нулта кодирање

КОНС:

 • Нема потенцијал за интеграција на мало
 • Не игра добро со Chrome

Погледнете ManyChat во акција

Хит порака на ManyChat Фејсбук страница.

4. Gupshup

Веб-страница: gupshup.io/developer/home / Цена: Freemium

Gupshup е можеби една од најстарите и најсеопфатни Chatbot платформи достапна денес. Од раните денови како платформа за размена на пораки, Gupshup сега обезбедува се што е направено од создавање ботови без кодови, па сè до алатки за програмери кои ќе ви овозможат да се залажувате со само-кодирани ботови.

Gushup
Првичниот екран за добредојде на Gupshup може да изгледа малку застрашувачки, само хит-градител на „Flow-bot“ и добро сте за да одите
Gushup
Gupshup доаѓа со малку повеќе сеопфатни градежни блокови

Како работи

Таа ја проширува функционалноста подалеку од стандардните Chatbots во смисла дека е способна да обезбеди поддршка за работи како што е поставувањето на состаноци. Стандардниот градежен блок во Гушуп нуди повеќе од просечен формат на прашањето и одговорот, дури и да оди колку што може да понуди избирачки систем.

Што друго може да направи Gupshup?

На многу начини, Gupshup е интересен бидејќи ја додава оваа димензија дури и задржувајќи чист и едноставен интерфејс за разбирање. Преддефинираниот образец во овој момент е ограничен на менито од највисоко ниво за ресторан - сеуште ќе треба да го изградите остатокот од него.

За аналитиката, Gupshup функционира и од врвот надолу. Тоа ви дава слика на ефикасноста на сите ваши ботови во формат на табела. Од таму, можете да изберете одредени ставки и да го разградите за да видите како функционираат специфичните функции на вашиот бот.

Главен фактор на разликување на Gupshup се чини дека е способноста на корисниците да поставуваат само-кодирани ботови. Тоа е исто така широко во тоа што поддржува широк спектар на платформи како WeChat, Viber, Твитер и многу повеќе.

поддршка

Додека Gupshup нуди стандардна турнеја која покажува скокачки кутии за помош и видео водич, се чини дека малку повеќе во смисла на поддршка. Ова е невообичаено, бидејќи тоа очигледно се користи од страна на многу големи имиња како што се SAP и Flipkart.

Позитивни:

 • Способност да се справи со само-кодирани ботови
 • Пообемни градежни блокови
 • Достапно за многу платформи

КОНС:

 • Ограничена поддршка очигледна
 • Недостаток на упатства за увид на клиентите

Види Gupshup во акција

Хит порака на Флипкарт Фејсбук Страница.

заклучок

Има толку многу Chatbots таму денес, кои нудат основни функции за поддршка за бизнисите без надомест. Овие ботови се лесни за создавање и употреба, дури и со малку програми за програмирање. Потребно е некое време и посветеност да се изготви соодветен тек на логиката што ќе служи како "разузнавачка" на вашиот бот.

Сепак, со оглед на потенцијалот за генерација на олово, како и увид на клиентите, овој напор може да биде многу мала цена. Настрана од тоа, откако ќе се воспостави бот ќе ви овозможи да во голема мерка го прошират вашиот бизнис на начини што порано не беа возможни.

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.