Како работи Википедија?

Член напишан од:
  • Онлајн Бизнис
  • Ажурирано: август 23, 2018

Основана само три години откако Google беше инкорпориран, Википедија денес е најголемата повеќејазична, веб-базирана, слободна енциклопедија. Всушност, тоа е толку високо во ресурсите што е изненадувачки дека сајтот не рангира посебна фраза како "Гугл" (лично, виновна сум дека е негламороден звучен име).

Сепак, и покрај тоа, според Алекса, Википедија денес е рангирана како петта најпосетена веб-страница на Интернет, зад неа се наоѓаат Google, YouTube, Facebook и Baidu по тој редослед. Што е тоа во врска со Википедија, која толку многу луѓе ја сакаат, а сепак толку малку навистина зборуваат?

Што е Википедија?

Започнат од Џими Велс и Лари Сангер во 2001, концептот и технолошката основа на локацијата претходно го претставија ова.

Година беше вистинска точка на отворање на страницата, каде што се одвиваше од земање. Тој е само-дефиниран како "слободна енциклопедија, напишана заеднички од страна на луѓето кои ја користат."

Денес, Википедија е една од многуте "Вики" страници што ги должи и администрира од Фондацијата Викимедија, непрофитна организација која се посвети на тешка задача: слободно знаење за сите.

Како Википедија заработува пари

Да, дури и непрофитните треба да заработат пари. Единствената разлика е во тоа што непрофитните фондови ги насочуваат своите средства назад кон продолжување на нивната мисија, наместо да ги намалат огромните износи во дивиденда на акционерите и сопствениците.

Така што како бесплатна услуга која дури и не прикажува реклами на нивната веб-страница, како Вики останува во живот?

Впрочем, има значителни трошоци во платите, технологиите и дури веб хостинг! Само веб-хостинг сама чини Википедија над американски долари 2 милиони годишно.

Одговорот е едноставен - повеќето средства се донации.

Во финансиската година на 2017, Фондацијата Викимедија рангираше преку над 80 милиони американски долари во донации - повеќе од 90% од вкупниот приход. Одземете ги своите главни трошоци, како што се платите и другите трошоци, а фондацијата сé уште се користи во над 20 милиони долари годишно.

Потребна е основа само 9 центи за да се подигне секој долар што влегува внатре. Според зборовите на самиот Џими Велс, "Фондацијата Викимедија е неверојатно рентабилна. Нашиот годишен буџет е многу мал во споредба со многу вредни причини, а нашето влијание е апсолутно огромно ".

Ајде да видиме што може да се покаже за тоа во 2017:

  • 15,000,000 посети еден месец
  • 5 милиони нови статии
  • 119 поглавја на Викимедија и кориснички групи во земјите на 50
Википедија на прегледувања на страници и статистики на корисници.

Кој создава Вики-содржина?

Содржината на Википедија е креирана од сите. Тоа всушност е еден од најраните примери на толкување, започна пред да биде официјално измислен терминот. Луѓето кои ја создаваат и одржуваат оваа содржина се од целиот свет.

Ова им овозможува да соберат широк спектар на вештини и експертиза за да развијат што во суштина ќе биде содржина која е точна, поставена по конкретни упатства и до датум. Исто така, овозможува и други нијанси да влезат, како што се индивидуалниот стил и нарацијата.

Овие соработници се нарекуваат "Википедијани" или "уредници", а скоро сите се волонтери.

Настрана од создавање на содржина, Википедијаните ги следат строгите упатства за да се осигура дека изнесената содржина е точна. За да помогнат во тоа, тие исто така дејствуваат како само-полициска сила, проверка на содржината создадена од другите и обезбедување дека ги следи правилните упатства.

Како можете да придонесете за Википедија

Откако било која содржина е создадена од страна на Википедија, како што е споменато погоре, критички се разгледува преку консензус. Благодарение на дигиталната технологија, Википедија не е ограничена во должина на содржина, за разлика од верзијата за печатење. Она што е строго ограничено, иако е она што содржината може и не може да биде вклучено.

Креаторите на креатори за почетнички содржини често се охрабруваат да започнат со гледање на постоечките содржини и тестирање на нивните вештини таму. Ова се прави со тоа што ќе се надмине и ќе се прават корекции во случај на неточности или додавање на содржини за да се прошири корисноста или точноста што веќе е направено.

Ако сè уште не сте сигурни за уредување на содржина, можете да кликнете овде да ја посетите она што Википедија го нарекува "Sandbox" и да види дали може да се навикнеш на нивниот уредувач. Не е многу тешко и слично на текстуален процесор, иако со повеќе функционалност насочена кон неговата онлајн природа.

Фондацијата Викимедија наведува дека:

Политиката на Википедија е да додаде во енциклопедијата само изјави што можат да се проверат, а не да се додадат оригинални истражувања. Водичот за стилот на Википедија ги охрабрува уредниците да цитираат извори. Деталните цитати им овозможуваат на читателите на статијата лесно да ја проверат засегнатата содржина.

Оваа едноставна изјава кажува сè.

За да се приклучите во редовите на Википедија, се што треба да направите е да преминете на Википедија и се регистрирате за сметка. Потоа ќе бидете поттикнати темелно да ги разгледате сите упатства и упатства за тоа што Википедија треба или не треба да стори за да го задржи местото во највисока состојба.

Се разбира, некои страници се "заштитени" што значи дека нема да им биде дозволено да ги менуваат директно. Ако забележувате заштитени страници и сметаат дека имаат грешки или се подобруваат, можете да стапите во контакт со уредник кој може да го уреди и да поднесе барање.

Повторно, не заборавајте дека Википедија се строго волонтери и не се платени.

Википедија е достапна во повеќе јазици

За оние од вас кои не им е мајчин англиски јазик, не се секирај, сеуште можете да придонесете кон оваа фантастична локација. Википедија има содржина над 300 различни јазици, Од африканс до Winaray (мајчин регионален јазик на Филипините).

Логаритамски графикон на најголемите јазични изданија на 20 на Википедија (извор: Википедија).

Ако не ви е удобно да придонесувате на англиски, само изберете еден од многуте достапни јазици и сеуште можете да се приклучите. Најпопуларниот јазик останува на англиски јазик, а потоа следат Cebuano и Swedish.

Доцна, малку се загрижени дека бројот на уредници на англиски јазик е во опаѓање. Во 2014 Економист објави напис насловен како "Иднината на Википедија", Врз основа на податоците објавени од Викимедија. Списанието направи анализа на трендови и откри дека во период од седум години, бројот на уредници на англиски јазик паднал колку што е и 30%.

Која содржина е дозволена на Википедија?

Содржината на Википедија се врти околу три основни политики;

  1. Неутрална гледна точка - Википедија бара сите негови содржини да презентираат информации од неутрална гледна точка. Веб-страницата инсистира на тоа дека сите ставови мора да бидат презентирани правично и без пристрасност, без оглед на предметот што се покрива.
  2. Проверливост - Иако на страницата му се потребни атрибути за содржина која најверојатно ќе биде оспорена, треба да се преземат чекори што може да се потврди нешто што би сакале да го напишете или да го корегирате. Ова обезбедува сигурност на фактите, така што луѓето што уживаат во читањето на содржината нема да бидат дезинформирани.
  3. Нема оригинално истражување - Додека оригиналните мисли може да бидат добри, ова се враќа на барање на Википедија дека сите информации мора да се проверат. Како таква, се наведува дека "членовите не смеат да содржат никаква нова анализа или синтеза на објавени материјали кои служат за унапредување на позицијата што не е јасно изразена од изворите".

Толку сигурен дали овие основни политики ја направија страницата која во 2017 - 2018, Фејсбук и Јутјуб изјави дека тие ќе се потпрат на Википедија на "им помогне на своите корисници да ги оценат извештаите и да отфрлат лажни вести".

Според Ноам Коен, пишувајќи во Вашингтон пост,

Потпирањето на Јутјуб на Википедија за поставување на рекордот се надоврзува на размислувањето за уште една платформа со предизвици со факти, социјалната мрежа на Фејсбук, која минатата година објави дека Википедија ќе им помогне на своите корисници да ги искористат лажните вести.

МОЖЕ да споделите содржина на Википедија

Извор: Википедија

Википедија соопшти дека има многу луѓе кои во моментов ја користат нивната содржина и поздравува повеќе за тоа. Меѓутоа, повторната употреба треба да биде исполнета со усогласеност со која лиценца важи за содржината што сакате повторно да ја користите. Истото важи и за сликите на страницата.

Во најголем дел, содржината на текстот може да се користи под условите на лиценцата Криејтив комонс наведи издвојување-сподели (CC-BY-SA). Текстот што не е опфатен со оваа паѓа под условите на лиценцата за слободна документација на ГНУ.

Додека постојат упатства во рамките на двете лиценци (пр. Припишување, пристап до копирање итн.), Правото да се користи поголемиот дел од содржината не мора да се купат.

Иднината на Википедија

Како што споменавме порано, во текот на годините има општ пад во уредниците на содржината на Википедија. Ова се припишува од страна на некои на самите темели на кои се раководи сајтот - строга придржување кон основните политики.

Оние истите политики што го направија тоа сигурен извор за оние на YouTube и на Фејсбук, исто така, го претворија во суровата околина за нови уредници да придонесат. За жал, Фондацијата Викимедија не може да му нареди на волонтерската заедница да го промени начинот на кој работи .

Сепак, фондацијата признава дека нејзините оперативни методи можеби станаа застарени и дека ја менува својата веб-страница и софтвер со надеж дека ќе се движат кон поодржливо патување.

Само времето ќе покаже дали овие промени ќе бидат доволни за да им се дозволи на нови уредници и волонтери пристап и да се здружат за доброто на светот. Верувам дека изворната мисија на Википедија е добра, и се надевам дека другите можат да го видат доброто што и понатаму останува.

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.