Како Фејсбук прави пари?

Член напишан од:
  • Онлајн Бизнис
  • Ажурирано: февруари 13, 2018

Во денешниот свет на непушачите технологија, гледаме многу нови феномени кои пред неколку години изгледаа чудно. Uber, транспортна услуга, нема сопствени автомобили. Airbnb, услуга за изнајмување на сместување, не поседува сместување.

И, се разбира, имаме еден од најпознатите, Facebook. Фејсбук е платформа за споделување на социјални содржини, но не создава сопствена содржина.

Па, како Фејсбук ги заработува своите пари?

Во најпростиот облик, одговорот може да се сумира во еден збор: рекламирање.

Овој одговор, сепак, можеби нема да ги задоволи многу луѓе, бидејќи Фејсбук во моментов е капитализиран со цена од приближно $ 543 милијарди долари. Тоа е многу пари за една компанија која не прави ништо, туку во основа им дозволува на луѓето да споделуваат новости за нивниот живот на нивната платформа. Во споредба, Мајкрософт, која гради и софтвер и хардвер за продажба низ целиот свет, во моментов е проценета на околу $ 680 милијарди долари.

Ајде брзо да ги разгледаме финансиите на Фејсбук

Фејсбук извршен директор Марк Цукерберг еднаш рече,

Помагањето на милијарда луѓе се поврзува е неверојатно, понизно и далеку од она што најмногу го сакам во мојот живот.

На некој начин, тој беше искрен, но, помагајќи им на тие милијарди луѓе да се поврзат, му помогнаа да заработи многу повеќе за компанијата отколку што многу луѓе знаат. На крајот на краиштата, тој, исто така, спомена дека пред тоа "градење мисија и градење бизнис одат рака под рака".

Ако ги погледнеме приливите на приходите на Фејсбук, постојат само две главни точки:

  1. Рекламирање и плаќања
  2. Други такси

Најголемиот дел од тоа е рекламирање, кое е одговорно за речиси целокупниот приход на компанијата. Всушност, приходите од реклами за Фејсбук во текот на годината 2017 беа неверојатни $ 39.9 милијарди долари.

Извор: Фејсбук

Благодарение на продажбата на реклами, бидејќи 2012 Фејсбук заработи пари со рака.

Оттогаш таа покажала сложена годишна стапка на раст (CAGR) од приближно 59%. Благодарение на ваквиот здрав раст, компанијата држи силен готовински тек и ги користи тие пари за да ги купи конкурентите од време на време, и на крајот ја зголемува сопствената вредност.

Заработката на Фејсбук продолжува да расте (Извор: Статистика)

Како сето тоа функционира заедно

Градење на мисија и градење на бизнис одат рака под рака - Марк Цукерберг

Како што споменавме порано, основната премиса на Фејсбук е да им дозволи на своите корисници социјално да ги споделат своите содржини. Ова може да биде нешто од фотографии на нивните миленици, па дури и доцна во ноќта, зошто мислат дека нивниот сосед е таков застапник и треба да му биде доделена Нобеловата награда. Се разбира, бидејќи Фејсбук е таква застанена компанија, тоа великодушно им овозможува на луѓето да го направат тоа бесплатно.

Точно, просечниот потрошувач кој го користи Фејсбук, не плаќа ништо за услугата. Се што треба да направите е да се регистрирате за сметка и да ги споделите со содржината на вашето срце.

Проблемот со „бесплатното“ е што често не е така. Еве го уловот; Ако не можете да го идентификувате производот од кој заработува Фејсбук, тогаш или сте производ, информациите што ги создавате се производот, или тоа е комбинација на обете.

Гледате, Фејсбук не ве продава ништо, бидејќи ве продава на своите рекламни.

Број на дневни активни корисници на Фејсбук продолжува да расте (Извор: Статистика)

Во текот на последната четвртина од 2017, Фејсбук имаше просек од 1.4 милијарди Дневни активни корисници. Како на 31st декември 2017, бројката за месечни активни корисници топла 2.13 милијарди, што беше зголемување на 14% во текот на претходната година.

Овие бројки значат многу за рекламни на Фејсбук.

Големината на публиката многу често одредува колку пари компании како Фејсбук можат да наплаќаат рекламни. Се разбира, постојат други фактори како што се типот на рекламирање и слично, но во крајна линија тоа е корисничката база која е жалба.

Спонзориран пост на Фејсбук

Компаниите секогаш се во потрага по начини за проширување на нивниот потенцијален пазар. Тие плаќаат добри пари за да стигнат до најширока публика колку што е можно, во надеж дека ќе продадат нешто за нив. Бидејќи Фејсбук има толку голем број луѓе што го користат, потенцијалниот пазар на овие компании е огромен. (Ако го водиш бизнисот, можеби и ти си заинтересиран за учење како да рекламирате на Фејсбук)

Сепак, ако Фејсбук не беше опкружен со приходи од реклами, ќе треба да им наплати на луѓето да го користат. Истражувањата покажаа дека оваа сума може да биде и до $ 5 по корисник, што би резултирало со губење колку што е 90% од неговите корисници.

Кој рекламира на Фејсбук?

Според извештајот на Ројтерс, повеќе од 5 милиони бизниси рекламираат на Фејсбук секој месец. Меѓу нив се и гигантските компании, кои трошат милијарди долари во рекламирањето. Ова се глобални, признати брендови, како што се Мек Доналдс, ХСБЦ, Нестле, и DELL.

Освен рекламите, овие компании исто така плаќаат Фејсбук за да им помогнат да ја зголемат популарноста и дистрибуцијата на постовите од нивните деловни страници. Всушност, тие плаќаат за сè, од реклами од странични ленти, за да ги промовираат своите мислења, па дури и спонзорирани приказни;

  • Рекламни странични ленти - тие се појавуваат на страната на страницата и цената е околу $ 1- $ 5
  • Спонзорирани приказни - Приближно 50 центи за клик
  • Промовирани мислења - Околу $ 5 на влезното ниво, реалните трошоци зависи од бројот на насочени луѓе

Бидејќи бројот на корисници кои се активни на Фејсбук расте, исто така, го прави својот приход од рекламирање. Компанијата досега водеше исклучително рационализирана операција, но дури и тогаш, не се потпира целосно на своите ловорики.

Да, тоа е ни на Фејсбук.

Идни потенцијални приливи

Технологијата секогаш се менува, па дури и со многу успешен бизнис модел, Фејсбук е свесен дека не е отпорна на промена. Освен купување на некои потенцијални конкуренти и компании дека се чувствува додадена вредност на нивните основни операции, Фејсбук, исто така, ги разгледува новите технологии на самиот себе.

„Работиме на нови начини да ги доведеме рацете во виртуелна и зголемена реалност. Носејќи ги овие нараквици, можете да цртате, да напишете на виртуелна тастатура, па дури и да пукате мрежи како Spider Man. “- Марк Закерберг (извор)

Oculus Rift - Виртуелната реалност е наметната како "следно големо нешто", но до сега сè уште не е навистина симната. Меѓутоа, како што падот на цените за новата опрема, Фејсбук Оцулус Рифт VR опрема веројатно ќе додаде на својата дното линија. Некои проекции проценуваат дека Oculus дури може да направи до 10% од приходите на Фејсбук од 2020.

Фејсбук го гледа - Очигледно, компанијата која има развиено на содржини генерирани од корисниците, исто така, влегува во генерација на содржини за себе со правење сопствени видеа. Исто така, ги купил правата за емитување на некои спортски игри и дека може уште повеќе да ги зголеми приходите од рекламите.

Одење голем на мобилен - Стапката на мобилна пенетрација расте низ целиот свет и продолжува да го прави тоа. Ова, исто така, најверојатно ќе го зголеми рекламниот апел на Фејсбук на компании од целиот свет.

Кина - Дури и кога овој економски гигант се натпреварува на глобално ниво со сопствени големи технолошки компании како Alibaba и Tencent, привлечноста на силна корисничка база во земјата ги повика на Фејсбук и се обидува да влезе на кинескиот пазар.

Ако сте инвеститор, дали Фејсбук е добар купувач?

Малку е доцна да скокнете на вагонот за акциите сега кога цената на акциите на "Фејсбук" е неверојатно висока, но ако можете да си го дозволите тоа, многу аналитичари веруваат дека се уште има многу простор за раст на компанијата. Благодарение на силниот бизнис-модел на компанијата и прецизните стратешки повици, тој останува атрактивен предлог.

Фејсбук првенствено водеше силен фокус на нивниот бизнис во Јужна Азија, со тоа што Индија е голема работа за нив досега. Поради својата основа во овој регион, таа е во единствена позиција да понуди платформа за плаќање, за која многумина се мобилни банкарски и финансиски области, кои сега бараат.

Компанијата останува лидер во просторот за социјални медиуми и благодарение на основната дејност, ќе продолжи да расте. Поширокиот потенцијал за приходите објаснет претходно, исто така, веројатно ќе ги зголеми своите броеви и од сега, тоа е прилично вреднувано.

забелешка: Ова не е препорака да се купат или продадат акции. Ве молиме консултирајте се со вашиот инвестициски советник пред да одлучите за инвестирање.

заклучок

За просечниот Џо на улица, тоа не може да дојде како голем шок што вие сте она што придонесува најмногу кон крајна линија на Фејсбук. За да го поставите во црно-бело дека сте делумно одговорни за милијардите на Марк Цукерберг во богатство, можеби ќе ве зашеметат малку, но во правичност, компанијата ви нуди добра услуга без никакви финансиски трошоци.

Сепак, покрај времето што сте го поминале во потрага по реклами (или уште полошо, гледајќи пост, без да знаете дека е реклама), има нешто друго што треба да се разгледа во оваа бесплатна услуга. Рекламирањето е многу повеќе од едноставно исфрлање и надеж за најдобро.

За да ги увери своите клиенти дека тие рекламираат на вистинските луѓе, Фејсбук ги користи информациите што ги доставивте, како што се вашите личности и не ми се допаѓа, вашите лични податоци и вашите навики за прелистување. Човек не може да помогне, но чувствува дека ова е само малку гаден.

Од друга страна, Фејсбук им нуди на малите бизниси можност да се натпреваруваат на глобално ниво, и скалабилни средства за тоа. Ова е вистински шут во раката за компании кои во минатото немаа апсолутно никаков начин на кој брзо може да се здобие со широка препознатливост.

Самата технологија никогаш не е добра или лоша, но секогаш се сведува на тоа како се користи. Пред да користите бесплатен производ, размислете за тоа што би можеле да го понудите во замена за тој производ или услуга, дури и ако нема капитални расходи.

Ништо во животот не е навистина бесплатно.

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.