Дополнување на доменот: купува и продава за профит

Член напишан од:
  • Онлајн Бизнис
  • Ажурирано: Сеп 27, 2018

По само две години со зголемен фокус во онлајн сферата на содржината и технологијата, сфатив дека на многу начини, дигитални бизниси може да биде многу рефлективен на повеќе традиционални операции. Земете, на пример, доменот што не ми се допадна, што ми е слично во концептот на фрлање на имотот.

Во сопственост нервира, ќе купите имот, како што се куќа или стан по добра цена и препродажба по повисока цена. Фрлањето на доменот работи на многу исти принципи и може да биде исто толку неверојатно профитабилно, ако не и повеќе.

Еве неколку примери на имиња на домени кои беа префрлени за огромни суми;

Овие бројки изгледаат прекрасно, нели? Но, пред да удира во и купување на домен имиња како луди постојат неколку работи што треба да знаете за бизнис нервира бизнис.

Научете како да ја процените вредноста на име на домен

Купување на домен имиња не е толку едноставно како кршење до случајни имиња и надевајќи се дека сите одат нагоре. За да го споменеме концизно, постои суптилна уметност, како и малку наука зад лудилото. Најдобар домен flippers стави во многу размислување и знаење за нивните купувања.

Ако мислите дека ставањето на цената на доменот е како коцкање, не сте во право. Зачинети домени создаваат домен преку процес на процена пред да инвестираат. Неколку професионалци и компании нудат оваа услуга. Вреднувањето се базира на параметри како што се возраста, должината, популарноста на пребарување, потенцијалот за е-трговија и најверојатната проценка во иднина.

Ова се фактори што треба да ги земете предвид:

1. Продолжување

На нешто е продолжување на име на домен, инаку познат како домен од највисоко ниво (TLD).

Не сите TLDs се еднакви, а некои се повеќе вредни. На пример, при разгледување на TLD-и, домен на ниво на земја (како .za) нема да биде толку вреден како стандарден. TLD.

2. Должина на името

Додека ThisSpaceForSale.com може да звучи како добра идеја, имињата на домените кои се пократки често бараат високи цени. Земете на пример sex.com која беше продадена за $ 13 милиони. Еден домен со еден збор често наредува одлична цена.

3. Состав на име на домен

Сличен во концептот на должината на името како што е споменато погоре, има подобра име на домен кој не вклучува цртички или други невообичаени знаци.

4. Постоечки сличности

Враќајќи се на принципот на спремен купувач, спремен продавач, има вредност, името на доменот мора да има потенцијален купувач. Размислете за пермутации и можности за сличност на име на домен сте заинтересирани за кршење и има споредба со потенцијалните купувачи.

5. Pizzazz

Нормално, при купувањето на сопственото име на домен, луѓето се охрабруваат да изберат нешто брзо и пргаво. Причината за тоа е поради тоа што има пица. Ја нарекувам жалбата на име на домен како што е pizzazz, бидејќи тоа е потенцијалот што го има како бренд.

Размислете за Најк, на пример; краток, слатка, а денес глобален бренд од повеќе милијарди долари.

Постојат, се разбира, други размислувања при изборот на име на домен да се купи, па малку истражување и искуство е во ред пред да се качат на вашиот нов домен нервира бизнис.

Доминација на домен носи некои ризици

Повторно, како имотот нервира, постои вроден ризик при промена на доменот. Сигурен сум дека има такви кои прават пари од доменот, но со сета искреност, удирањето на џекпот со име е навистина допир и оди.

Уште полошо се оние кои не одат во бизнисот подготвени и завршуваат со еден куп албатроски имиња на домени. Ова се имиња на домени кои дури и не можете да платите некој за да ги тргнете рацете.

Дозволете ми да го објаснам ова: Како и секој друг бизнис, фрлање на домен бара знаење, искуство и малку среќа. Не влегувај во бизнисот што очекува да се претвори во милионер преку ноќ!

Подгответе се како да се ставате на било кој друг бизнис. Запознајте се со трговијата, знајте ги вашите сопствени ограничувања, бидете свесни за барањата за капитал, итн. Накратко, третирајте го како реалност, наместо сон со цевки.

Започнување на совети

Како што споменавме порано, знаењето за потенцијалната вредност на име на домен е непроценлива вештина. Со тоа што ќе се придржувате кон основните упатства како што се оние што ги набројав погоре и преку некои од вашите сопствени истражувања, ќе можете да одберете имиња што ви нудат поголеми шанси да ги прелистувате полесно. Запомнете, нето добивката од $ 100 е сеуште профит, мора да започнете некаде.

Настрана од местата каде што купувате и продавате имиња на домени, постојат некои компании околу кои го поддржуваат бизнисот на допирање на домен. GoDaddy е едно од поголемите имиња таму. Таму, вие не само што може да тргувате со имиња на домени, туку и да ги паркирате оние што сте ги купиле. Купувањето, паркирањето и продажбата е релативно безболно и сите мора да се откажете е мал процент од продажната цена.

Големината е важна

Да се ​​биде во доменот нервира играта, ќе треба да бидат подготвени да имаат значителен број на имиња на домени во вашето портфолио. Овие имиња на домени треба правилно да се паркираат, па дури и ако продадете само дел од нив, другите може да ви дадат можност за некои приходи.

Паркирање на вашите домени со компанија како GoDaddy ви овозможува да ги искористите нивните програми за монетизација и да заработите пари преку affiliate линкови.

Бидете сигурни дека луѓето знаат дека домените се за продажба и што е цената! Вие нема да верувате колку луѓе сум сретнал кој само купи домен имиња и седна на нив, надевајќи се дека за продажба. Како, јас немам идеја. Значи, бидете сигурни дека не ја направите таа грешка и наведете го вашиот домен за продажба заедно со вистинската цена.

Ја знаете вистинската цена за вашиот домен.

Не е лесна задача, но ова ќе се погрижи да не бидете изгорени во секој договор што ќе го направите. Пресметувањето на проценката може да вклучи многу фактори, како што се вредноста на името, потенцијалниот пазар и многу повеќе. Некои компании како што се SmartName може да ви помогне да ги цени вашите домени, но се малку претпазливи кога прифаќате клиенти.

Од друга страна, GoDaddy има бесплатна алатка за вреднување на доменот која е отворена за секого. Ви препорачувам прво да пробате и можеби да користите такво нешто како второ мислење. Тоа ќе ви помогне со кривата на учење.

Фрлање на вашите домени

1-Како да купите имиња на домени

Постојат имиња на домени и постојат имиња на домени.

Разликата е во тоа што мора да го купите второто место на сајтови кои конкретно ги задоволуваат имињата на домените кои веќе се во сопственост. Вид како купување на користен имот од друг купувач, наместо на инвеститорот на имот.

Место на пазарот на домени

Пазарите на домените се едноставни листи на достапни имиња на домени и нивните цени

Два добри примери на места каде што можете да купите имиња на домени кои веќе се во сопственост namecheap и GoDaddy. Двете сајтови имаат домен пазари кои се како имот листи. Можете да ги пребарувате и да ги купите на овој пазар.

Премиум домен пазар

Некои премиум домени на продажба пронајдени на бренд кофата.

Друга алтернатива е Бренд кофа кој нуди селективен избор на премиум имиња на домени. Овие имиња на домени се специјално препишани од домените и можат да бидат многу корисен ресурс ако сте шопинг за нешто уникатно.

Уште еден пример за извонреден извор на име на домен е BuyDomains.com во кој се наведува кремот на културата. Преку оваа страница можете едноставно да го внесете името на доменот што го сакате, па дури и ако не е достапно, тоа може да помогне да се олесни купувањето.

За да пребарувате и купувате име на домен, внеси клучна збор во полето за пребарување.
Еве некои "прекрасни" имиња на домени што ги најдов.

Забелешка - зборуваше мојот драг колега Азерин Азми како да купите име на домен од постоечки сопственик овде - прочитајте го ако ви треба чекор-по-чекор водич за купување на претходно сопственост домен.

2-Како да продаваме имиња на домени

Директен приод

На ист начин како и продажба на автомобил, можете да допрете до потенцијалните купувачи и да дејствувате како продавач на користени автомобили. Ова бара сосема малку дополнителни истражувања и лепра, но може да биде добар начин да се ослободите од повеќе лажат домен.

За една работа, можете да наведете ја вашата продажба на теренот и искривете го правилно. За друга, бидејќи знаете дека е ниша, може малку да се судрите со цената. И на крај, со продажба на доменот директно, нема да мора да плаќате намалување на посредник, како што е доменскиот пазар.

GoDaddy има бесплатна алатка за оценување домен.

Пазари на домени

Исто како и листата на имот, освен многу поедноставни, домен пазари се во основа масивни листи на имиња на домени кои се на продажба. Процесот на нивно користење е едноставен. Купете домен и паркирајте го, а потоа наведете го вашиот домен на пазарот за цена која сте подготвени да ја оставите. Откако доменот ќе се продаде, на пазарот ќе се намали, а потоа ќе помине на преостанатите средства за вас.

Различни пазари на домени наплаќаат различни проценти на провизија и имаат свои услови. На пример, некои бараат ексклузивност, што значи дека ако наведете домен со нив, не можете да го наведете на друго место. Еве некои домен пазари за да се провери. Најдете време да го пронајдете оној кој е во право за вашите потреби.

Флипа

Веб-страница: https://www.flippa.com

Веб-страница која самата се брендира како пазар на претприемач, можете да добиете повеќе од само име на домен од Flippa. Всушност, можете да купите цела онлајн бизнис преку Flippa со прегледување колку што е 5,000 новиот бизнис и домени кои секојдневно се продаваат тука.

Sedo

Веб-страница: https://sedo.om/us/

Повеќе од само име на домен пазар, Sedo ви овозможува да се вклучат услугите на домен име брокер. Овие експерти може да ви помогнат да ги пронајдете вистинските имиња на домени не само за вашиот бизнис, туку дури и за маркетиншки или за специфични имиња на домени.

заклучок

Откако го прочитав она што сум го напишал овде, се надевам дека ќе го одземете клучниот елемент што го обидував да го всадам, а тоа е да бидам реален. Нема апсолутно никаков проблем со тоа што има високи аспирации и сонувања за мајката ладе, но не размислувам како целина.

Ако го почитувате бизнисот што го преферира бизнисот и го третира како и секој друг потфат кој генерира пари што ќе го внесете, ќе се соочите со шанса за борба. Додека ќе останете во живот додека сте во бизнисот, секогаш постои шанса оваа продажба од десет милиони долари да падне во скутот еден ден!

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.