Вистински трошоци за водење успешна деловна веб-страница

Напис напишан од: Тимоти Шим
  • Онлајн Бизнис
  • Ажурирано: октомври 17, 2020

Веб хостинг можеби не изгледа многу но често има и други трошоци што треба да се земат предвид. Иако не се сите додатоци строго потребни, оние кои се посветени на успехот ќе сакаат да ги земат предвид за вклучување.

Кога ги разгледувате трошоците за водење успешна веб-страница, треба да погледнете подалеку од основните работи.

Ова не значи само трошоци за хостирање и име на домен, туку и сè што ви треба за одржување и маркетинг исто така.

Првично поставување: Колку да платите за веб-страница?

Неколку години наназад ги проучувавме најдобрите 400 профили на хонорарни работници во Upwork (преземете ја табелата тука) за да се проценат трошоците за поставување на различни веб-страници.

  • За веб-страница за информации со 10 страници: потребни ви се 200 - 1,500 УСД за почетно поставување.
  • За веб-страница за информации со 10 страници со прилагодени дизајни на страници: очекувајте да платите 1,500 - 5,000 УСД за почетно поставување.
  • За веб-страница со 10 страници со прилагодени дизајни и функции: очекувајте да платите 5,000 - 10,000 1,000 УСД за првично поставување и 10,000 УСД - XNUMX XNUMX УСД / месец за тековен маркетинг и развој.

Потребно ви е на минимум веб хостинг и име на домен да поседува веб-страница. Оваа статија ќе ве спроведе низ сè друго што треба да го разгледате.

1. Премиум шаблони

Премиум шаблоните чинат од 30 до илјадници долари
Очекувајте да платите 30 долари или повеќе за премиум шаблони.

Денес, употребата на веб-апликации за градење и водење веб-страници е многу популарна. WordPress, на пример, е силата што стои зад тоа повеќе од 30% од веб-страниците во постоење денес. Многу веб-апликации како оваа, поддржуваат употреба на шаблони.

Шаблоните им помагаат на корисниците побрзо да градат привлечни страници. Иако сигурно има бесплатни шаблони, некои чинат дополнително. Премиум дефиниција за WordPress може да чини од 30 до илјадници долари.

Каде да набавите премиум шаблони?

Постојат многу страници кои нудат избор и на бесплатни и на премиум шаблони - најчесто за WordPress. Некои примери за нив вклучуваат Пазар на Еванто, TemplateMonster, и Елегантен Теми.

2. Помош за развивач

Очекувајте да платите: 5 долари и повеќе ако ви треба помош од програмерите
Помошта од програмерите ве чинеше 5 долари и повеќе.

Ако сте нови за веб-хостинг и немате многу технички вештини, можеби понекогаш ќе ви треба помош. Работите се кршат и луѓето горат, тоа е едноставно начинот на живот. Ако вашата страница се расипе и не можете да ја поправите, тогаш може треба да го пренасочиме проблемот.

Веб-развивачите се достапни на хонорарна основа, но цените може многу да се разликуваат. Вашиот избор лежи некаде помеѓу цената што сте подготвени да ја платите и ризикот што треба да го преземете со нивото на вештина на вашиот избран развивач.

Каде да најдете помош за веб-развивач

Хонорарни преведувачи, вклучувајќи веб-развивачи, често може да се најдат на веб-страници како Fiverr, UpWorkили Топтал. Некои наплатуваат на час, додека други може да цитираат паушално во зависност од тоа што треба да завршите.

3. Приклучоци

Трошоци за додатоци и развој на функции на веб-страници
Трошоците за сеопфатни приклучоци се движат од 30 до стотици долари.

WordPress и многу други веб-апликации често имаат здрави екосистеми на приклучоци. Овие додатоци им помагаат на корисниците брзо и лесно да ја прошират основната функционалност на нивните веб-страници. Некои, сепак, имаат дополнителна цена.

Едноставните додатоци може да бидат бесплатни или да чинат токен еднократен надомест. Сепак, покомплексни и воспоставени додатоци, честопати се движат од 30 до стотици долари. Иако многумина можеби нема да ве принудат да плаќате годишни такси, веројатно ќе ја изгубите поддршката на програмерот и пристапот до ажурирања ако не плаќате годишни обновувања.

Каде да добиете додатоци

Приклучоците се достапни скоро каде било на Интернет, но препорачувам да побарате реномиран провајдер. Идеално, извор од нив Складиште за WordPress или погледнете кон добро познат извор како Пазар на Еванто.

4. Надоместоци за обработка на плаќање

Порта за трошоци за плаќање
За веб-страница за е-трговија, очекувајте да платите 1.5% и натаму за секоја успешна трансакција.

За извршување на веб-страниците за е-трговија обично чини многу повеќе бидејќи тие имаат комерцијална природа. Сајтовите треба да бидат побрзи, побезбедни и да им помагаат на корисниците да ги обработуваат плаќањата. Сè што вклучува плаќања преку Интернет, вообичаено вклучува дополнителни такси.

Да им дозволите на вашите корисници да купуваат производи од вашите онлајн продавница, потребен ви е процесор за плаќање. Овие продавачи ќе помогнат во обработка на избраниот начин на плаќање и потоа ќе ви ги предадат парите, безбедно и здраво. 

За тоа, можете да очекувате да разгледувате повеќе такси, во зависност од продавачот со кој работите. Можните трошоци може да вклучуваат поставување и годишни такси, провизии за трансакции, надоместоци за повлекување и многу повеќе.

PayPal на пример наплатува 4.4% плус 30 центи по трансакција ако продавате на меѓународни клиенти. 

Кој да размисли за обработка на плаќањата

За независни страници, вклучуваат некои вообичаени процесори за плаќање PayPal, Лента, WorldPay. Ако користите градител на веб-страници за е-трговија, како Shopify и BigCommerce, тие често доаѓаат со сопствен процесор за плаќање што можете да го користите.

5. Анализа и податоци

Трошоци за алатки за анализа на податоци
Основната аналитичка алатка како Google Analytic е достапна бесплатно.

Иако многумина би биле задоволни да водат веб-страница со кој било вид сообраќај, важно е да ја запознаат вашата публика. Од каде доаѓаат до која содржина ја сакаат (или ја мразат) - информациите ви помагаат да знаете што да подобрите.

За да ги добиете овие информации потребни ви се дополнителни алатки. Точно што ќе изберете, во голема мера ќе зависи од вас. На пример, Google Analytics е популарна и многу моќна, но има и ограничувања.

Ова е особено важно за комерцијалните веб-страници кои зависат од веб-сообраќајот за да остварат приходи. Секој посетител е потенцијален клиент, затоа задоволувањето на нивните потреби е од витално значење. Ако откриете дека сообраќајот има висока стапка на отскокнување на некои страници, прилагодувањето содржина таму може да помогне.

Алатки за податоци што треба да ги разгледате

Водач и Pingdom се само врвот на ледениот брег на аналитиката, на кој можете да погледнете. Тие нудат сеопфатна метрика за да ги засноваат вашите ажурирања ако можете ефикасно да ги користите.

6. Сертификат за безбеден приклучен слој (SSL)

Цената на SSL и другите безбедносни мерки
Цената на комерцијалните SSL сертификати започнува од 30 долари и погоре.

SSL сертификатите помагаат да се обезбедат врските помеѓу вашата веб-страница и прелистувачите на корисниците. Во многу случаи, користењето на споделен SSL сертификат кој е бесплатен е во ред. Овие се вообичаено обезбедени од вашиот веб-домаќин, или можете да ги набавите од Ајде да криптираме.

За оние кои работат деловни или комерцијални веб-страници, подобро е да се добие подобар SSL. Цените на SSL сертификатите варираат во зависност од тоа каков тип сакате да добиете. Можете да изберете од сертификати за валидиран домен (DV), валидирана организација (OV) или проширена валидација (EV).

Места од кои можете да добиете SSL

Комерцијални SSL сертификати може да се купат од различни места. Некои од најдобрите страници за купување SSL вклучуваат SSL.com, Продавницата SSL, и Namecheap SSL.

7. Теренски контакт со клиенти

Трошоци за маркетинг и објавување на веб-страници
Очекувајте да платите 10 - 150 УСД на час за рекламна кампања или информирање за клиентите.

Како и со секој традиционален бизнис, постојат различни начини на кои можете да ги привлечете потенцијалните клиенти. Некои од нив вклучуваат контакт со клиенти, рекламирање, дигитални настани и многу повеќе. Додека можете да го направите ова бесплатно, па дури и со најниски буџети, ефективниот маркетинг чини повеќе пари.

Причината за ова не е само во природата на активноста.

Сеопфатните решенија за маркетинг честопати го нудат многу важниот елемент на податоците. Информации што можат да ви помогнат да пресметате поврат на инвестицијата (ROI), да зачувате база на податоци за идните активности и многу повеќе.

Сепак, еден од најголемите проблеми во рекламирањето и маркетингот е буџетирање. Има толку многу канали и активности за избор, што можат да бидат со многу различни цени. На пример, рекламирањето на Фејсбук може да ве чини само неколку долари за мала кампања.

Каде да го промовирате вашиот бизнис

За рекламирање, вклучуваат некои популарни места Facebook, Google AdSense, и Instagram. Ако сакате да го направите тоа сами, постојат и други начини како што се е-билтени (обидете се) MailChimp) што можете да ги испратите до базата на податоци на вашите клиенти. 

8. Автоматизација за поддршка на клиенти

Цената на автоматизацијата за поддршка на клиенти на веб-страница
Цената на алатките за автоматизација за поддршка на клиенти започнуваат од 15 долари / месечно.

Повторно, нешто што деловните страници треба повнимателно да го разгледаат е поддршка на клиентите. Веб-страниците никогаш не спијат и клиентите можат да доаѓаат во кое било време од денот од различни временски зони. Ова значи дека ќе треба да бидете подготвени за нив 24/7.

Еден начин да го направите ова е да имате тим за поддршка на клиенти. Сепак, дури и ако нарачувате услуги дека не е практично за помалите бизниси. Во секој случај, автоматизацијата е патот да се оди денес и тоа може да го постигнете со чет-бот.

Chatbots се разликуваат во способноста, но повеќето може да бидат водени од скрипти на содржина што ги создавате. Колку се подобри скриптите, толку е подобар и вашиот бот. Алтернативно, постојат решенија водени од АИ, но овие имаат тенденција да чинат повеќе.

Чат-ботови што можете да ги разгледате

Има толку многу да изберат од тоа е буквално пазар на купувач. Добри примери на Chatbots вклучуваат Chatfuel, Се разбира, и ManyChat.

9. Алатки за оптимизација на пребарувачи (SEO)

За пристојна алатка за оптимизација, ве чини 99 УСД / месечно.

Пребарување Engine Optimization (SEO) е внук на скриени трошоци за хостирање на веб-страница. Тоа е единствениот најдобар начин да добиете холистички извори на веб-сообраќај и да работи, помагајќи ви да наведете мотори за пребарување за списоци.

Да се ​​заврши, сепак, не е лесна задача. Освен сложената мешавина на вештини потребни за ефикасно спроведување, тука е и цената што треба да ја платите за алатките што можат да се користат. Иако има некои бесплатни комунални услуги наоколу, јас општо открив дека овие се прилично неефикасни.

Кои алатки за оптимизација да ги користите

За сериозниот сопственик на веб-страница, инвестирајте во претплата на врвни алатки за оптимизација, како што се SEMrush or Ahrefs. Вашата страница ќе ви се заблагодарува за годините што доаѓаат и ако ги користите добро, ќе се смеете сè до банка и покрај месечните стапки на претплата.


Последни мисли

Брз преглед:

 Мора да имаМејбсТрошокот започнува одКаде да се добие
Шаблони-$ 30Тема шума, Шаблон Монструм, теми
Создавач-$ 10Fiverr, Upwork, Toptal
Приклучоци-$ 30Складиште на WordPress, CodeCanyon
Надоместоци за обработка-1.5% по трансакцијаPaypal, Stripe, WorldPay
анализатор-Основно - бесплатноGoogle Analytics, Leadfeeder, Pingdom
SSL сертификат-$ 30СС-плејкл, Продавницата ССЛ, Namecheap SSL
Теренски контакт со клиенти-$5Facebook, Google Adsense, Instagram, Mailchimp
Автоматизација за поддршка на клиенти-15 $ / месечноChatfuel, Verloop, ManyChat
Алатка за оптимизација-99 $ / месечноСемРуш, Ахрефс


Како што можете да видите, оваа листа вклучува мешавина од must-haves и maybes. На пример, обработката на плаќања не е нешто што ќе и треба редовна веб-страница. Од друга страна, SSL сертификатите ќе се сметаат за задолжителни.

Изградба на веб-страница всушност може да повлече малку како купување веб хостинг со вклучено име на домен. Од таму едноставно изградете страница и фрлете ја на, оставајќи го остатокот на среќа. Клучниот диференцијатор е колку лошо сакате вашата веб-страница да успее.

Одговарање на целите на вашиот буџет и веб-страница

Веб-страницата што ја добивате со буџет од 200 долари

На 200 долари, можете да очекувате да имате сопствено име на домен и да користите a заеднички план за хостирање со ниски трошоци за вашата веб-страница. Можете да го користите WordPress како основа за водење на вашата веб-страница и да користите или бесплатни или премиум дизајнирани шаблони.

Најверојатно ќе се кандидира за себе и ќе му биде задолжено уредување и креирање статии, додавање на функции и функционалности, како и одржување на веб-страницата. Што се однесува до оптимизација и социјални медиумски интеграции, ќе треба да се потпрете на бесплатни приклучоци како што се Yoast оптимизација.

Веб-страницата што ја добивате со буџет од 1,000 долари

Со 1,000 долари, може да очекувате да имате сопствено име на домен и можност за избор помеѓу споделени или VPS хостинг планови. WordPress е сè уште најдобрата платформа за градење на вашата страница, но сега имате можност да користите бесплатни или премиум приклучоци и исто така премиум шаблони што можете да ги измените за да одговараат на вашите барања.

Ангажирање на слободна пракса за да направите одредени задачи како што се дизајнирање на вашата веб-страница, креирање содржини, па дури и оптимизација и социјални медиуми е можно, иако не треба да очекувате нешто фенси.

Веб-страницата што ја добивате со буџет од 5,000 долари

Со 5,000 американски долари, можете да добиете сопствен домен и опција за хостирање на вашата веб-страница или на VPS или план за хостирање на облак за подобри перформанси на серверот. Сè уште можете да ја изградите својата веб-страница на WordPress или да истражувате други CMS.

Ако барате да започнете онлајн продавница, можете да ангажирате хонорарни преведувачи или агенции за да помогнете во изградбата на целата работа со прилагодена дефиниција и сопствени карактеристики. Можете да ангажира хонорарни преведувачи да се справи со одредени аспекти на вашата веб-страница, како што се оптимизација, социјални медиуми, и креирање на содржина. Иако ако сакате да ги намалите трошоците, препорачуваме да го направите тоа сами.

Веб-страницата што ја добивате со буџет од 10,000 долари

Надвор од името на доменот, со 10,000 УСД можете домаќин на вашата веб-страница на вашиот сопствен (ко-лоциран / посветен) сервер. Самата веб-страница може да биде изградена на WordPress, друг CMS или можете да ангажирате развивач да ја гради од нула со карактеристики што се единствени за вашите потреби.

Изгледот на вашата веб-страница ќе биде оригинален дизајн кој е важен за вашиот идентитет на брендот и се вклопува во вашата индустрија и целна публика. Можете исто така да ангажирате агенции или хонорарни преведувачи за да се справат со задачите како што се создавање на содржини, оптимизација и управување со социјалните медиуми.

Колку сте сериозен сопственик на страница?

Успехот главно се мери во веб-сообраќајот и многу од овие алатки можат да ви помогнат на патот кон таа цел. Изградете страница што е побрза, поубава и побезбедна - придонесе за подобрување на квалитетот на мрежата како целина.

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.