Најдобра услуга за складирање облак и споделување датотеки за мал бизнис

Ажурирано: 08 октомври 2020 година / Напис од: Тимоти Шим

Страниците за споделување датотеки станаа сè попопуларни во текот на изминатите неколку години и популарноста се прошири во деловна употреба. Овие страници сега им нудат на деловните субјекти безбеден и удобен начин за споделување датотеки со партнери, а понекогаш дури и со клиенти.

Зошто да користите услуга за складирање на облаци / споделување датотеки?

Деновите кога е-поштата беше доволна за преместување на датотеки, бидејќи прилозите веќе поминаа. Дури и документите денес се побогати по квалитет и поголеми по големина, благодарение на можноста на многу процесори да вметнат други датотеки во нив.

Поради овие причини и повеќе, Услуги за складирање на облак никнаа и растат како плевел. Квалитетот и брзината на Интернет линиите ги направија сериозно одржлива опција и за лична употреба, како и за деловна активност.

Некои компании за складирање облак и споделување на датотеки додадоа дури и дополнителни карактеристики, или поставување на нивните основни способности во напреден екосистем на работни текови или дури и употреба на специфични деловни активности, како што е усогласеност со регулативата.

Сепак, и покрај сите овие карактеристики и карактеристики, најосновната причина да се размисли за употреба на една е да се зголеми сигурноста на вашиот бизнис. Резервните копии се клучот и сè што е дополнително е едноставно шлаг на тортата.

10 најдобри услуги за складирање на облаци и споделување датотеки

Кога станува збор за бизнис, наместо за големината, постојат специфични потреби за кои обично треба да се задоволи. Овие се движат од цена до тимска соработка и не можат да се најдат сите во секоја услуга. Овие услуги не се баш еднакви, но можат да се користат на слични начини.

1.pCloud

pCloud за деловна активност ја додава функционалноста на вообичаеното споделување на датотеки засновани на облак дозволувајќи им на корисниците лесно помазување датотеки и папки со коментари. Целата активност исто така се следи и евидентира, така што администраторите можат да ги прегледуваат во секое време.

Можеби двете клучни карактеристики во врска со pCloud се состојат во тоа што е повеликодушен во понудениот простор за складирање и исто така може да се платите во два различни режима. Првиот е како што работат повеќето брендови за складирање на облаци - плаќања на месечно ниво. Уникатниот дел е тоа што наместо тоа можете да се платите и за еднократен надоместок за цел живот.

Деловните карактеристики вклучуваат бела етикета напред што можете да ја ребрендирате како своја, така што клиентите ќе видат споделени датотеки во системот што изгледа како да ви припаѓа вам. Само тоа му дава еднократно на многу други деловни услуги за складирање на облак.

pCloud цени: Почнува од 3.99 УСД / месечно

Добрите

 • Систем за споделување датотеки со бела етикета
 • Дарежлив простор за складирање
 • Достапни планови за цел живот

Конс

 • Ограничена 30-дневна историја / закрепнување на датотеки
 • Неколку дополнителни одлики

2. Синхронизација за бизнис


Ако сте користеле OneDrive претходно, големи се шансите многу брзо да се навикнете на Синхронизација. Апликацијата лесно се интегрира во уредите и се покажува како папка на вашиот систем. Оттаму, датотеките можат да се зачуваат во „Облак“ и лесно да се споделуваат и со соработниците и со клиентите.

За споделување, добро е да забележите дека сè што ќе треба да наведете е врска до датотеката или папката што сакате да ја споделите - на вашиот колега не му треба сметка за синхронизација за пристап до неа. Индивидуалните корисници го добиваат краткиот крај на сметката со сметки од 10 долари месечно, но Sync навистина е дизајнирана за деловни активности.

Компаниите можат да имаат корист од плановите пониска цена по корисник што се испорачуваат со алатки за административно управување што ќе ви овозможат да управувате со сите сметки од една гледна точка. Ова вклучува додавање и отстранување на корисници, ресетирање на лозинки, проверка на дневниците за активности и многу повеќе.

Цена за синхронизација: Деловните планови започнуваат од $ 10 / месечно

Добрите

 • Целосно компатибилен со Microsoft Office
 • Ограничете преземања на споделени датотеки (само преглед)
 • 365-дневно враќање на датотеката

Конс

 • Ограничена SLA од 99.9% uptime
 • Поддршка за разговор во живо само на плановите на Enterprise

3. OneDrive за бизнис


Нема сомнение дека Мајкрософт е крал и во оперативните системи и во деловните апликации. Поради овој моќен екосистем, може да биде неверојатно примамливо да се работи со OneDrive за бизнис, особено кога станува збор за толку добро интегриран во многу производи на Microsoft, како што се Windows и Office.

OneDrive за бизнис ви овозможува да чувате документи и други датотеки во „Облак“ и да работите на нив таму, без оглед каде сте. Исто така, овозможува клучни деловни карактеристики како што се споделување и соработка, сите обезбедени со шифрирање што е во согласност со безбедносните потреби што ги имаат повеќето организации.

OneDrive за деловно утврдување на цените: Од 5 долари месечно

Добрите

 • Интеграција на екосистемот на Мајкрософт
 • Релативно ефтино

Конс

 • Може да не се интегрира добро со производи што не се од „Мајкрософт“

4. Dropbox за бизнис


Каде што потрошувачката верзија на Dropbox нуди претежно само простор за складирање во Облак, Dropbox за деловно работење е astвер од различна природа. Градејќи ги своите основни можности за складирање, Dropbox за бизнис додава витален елемент на соработка.

Тој им нуди на деловните корисници единствена гледна точка која организира цели работни простори комбинирајќи содржина и алатка. Можете лесно да ги синхронизирате и работите на локалните датотеки, содржината заснована на облак и документите на Paper од Dropbox и да ги споделите со вашиот тим.

Dropbox за деловни цени: Од 12.50 УСД / корисник / месечно

Добрите

 • Дарежлив простор за складирање
 • Многу безбеден

Конс

 • Минимални карактеристики на работниот тек

5. Диск на Google


Каде што Мајкрософт владее со оперативниот систем и канцеларијата, Гугл владее со Интернет и мобилниот телефон. Како таков, тој е сериозен кандидат кога станува збор за облакот, особено со обемниот и подвижен G Suite апликации.

Google Drive работи добро во тој екосистем и може да се користи не само за складирање датотеки, туку и тимска работа и соработка на документи. Тоа дополнително ја засладува зделката со мрежни алатки што ви овозможуваат да работите со сите датотеки од кој било прелистувач што има Интернет - или дури и офлајн.

Google Drive за деловни цени: Од 5.40 УСД / корисник / месечно

Добрите

 • G сопствена интеграција
 • Добри карактеристики на соработка

Конс

 • Може да биде премногу фокусиран на Google

6. FileCloud


FileCloud е местото каде што играат големите момчиња и им нуди комплетен опсег на решенија за складирање на облаци на деловните корисници. Не беше дизајниран за просечни потрошувачи, па дури и на долниот дел од скалата, помага да се создаде безбедна околина за споделување датотеки за цели сервери.

Тоа им помага на компаниите да изградат сопствен екосистем на сервери за споделување датотеки и поврзани сметки на клиенти, дозволувајќи им да го задржат целосното управување и сопственост на податоците. Ова е од витално значење во некои организации, па дури и во некои земји за да се усогласат со законите за регулирање на податоците за деловно работење. Се разбира, исто така можете да се одлучите да ги користите и нивните сервери.

FileCloud цени: Од 4.20 УСД / корисник / месец

Добрите

 • Може да се определи за употреба на само-домаќин на сервер
 • Во согласност со повеќе прописи

Конс

 • Без опција за потрошувачи

7. Сподели датотека


ShareFile од Citrix е уште еден специфичен деловен систем за складирање на облаци кој интегрира многу карактеристики од витално значење за големите бизниси. Ова вклучува не само споделување на датотеки и карактеристики на соработка, туку изобилство на контроли за подобро управување.

Помага при автоматизација на работниот тек што може да се прилагоди на специфичните потреби на секоја организација. Контролорите можат да го следат протокот на документи и да интервенираат во реално време, даваат свои повратни информации или дури и извршуваат одобрувања или прават измени.

Единствено, системот може да поддржува препознавање на законски обврзувачки е-потписи низ целиот систем и следење во реално време, плус високи нивоа на криптирање за да се обезбеди сето тоа.

Цени на ShareFile: Од 10 УСД / корисник / месечно

Добрите

 • Неограничено складирање
 • Сеопфатно споделување на датотеки

Конс

 • Може да биде скапо

8. кутија


Со седиште во САД, Box е уште еден бизнис-ориентиран систем за складирање на облаци, насочен кон управување со содржини. Работи не само во рамките на екосистемот на компанијата, туку исто така ги проширува соработничките и споделувачките карактеристики кон партнерите и клиентите.

Системот е високо безбеден и е во согласност со тон барања за корпоративно управување, вклучително и глобални регулативи како што се GDPR, HIPPA и многу повеќе. Освен складирање и соработка, Box исто така има солиден систем за известување за да се справи со целиот работен тек.

Цена на кутијата: Од 5.80 УСД / корисник / месечно

Добрите

 • Силно ориентирана кон деловно работење
 • Високо детална контрола на работниот тек

Конс

 • На секој план му требаат минимум 3 корисници

9. Хатаил


Обидувајќи се да се рашири низ широката публика на корисници, Хајтаил има различни планови погодни за поединци, како и за деловни активности. Сепак, наместо да ги фокусира своите енергии на облак складирање или испраќање големи датотеки, тоа се обидува да ги направи и со некои чудни резултати.

На пример, иако тоа овозможува испраќање големи датотеки, точната употреба на оваа одлика не е точно сигурна бидејќи има и неограничен простор за складирање на платените планови. Едноставно споделување на врски би функционирало добро отколку да имате сомнителна опција за испраќање датотеки со големина над 100 GB.

Hightail цени: Платени планови од 12 долари месечно

Добрите

 • Повеќе достапни планови
 • Фокусиран на споделување датотеки

Конс

 • Не многу во начинот на соработка

10. SugarSync


Онаму каде што мразот има повеќенаменски цели, SugarSync е многу единствена. Наместо да нуди вистински карактеристики на деловна предност, овој давател се концентрира на понуда неверојатни количини на простор за складирање по различни цени.

Се однесува многу слично на синхронизацијата и складирањето на многу услуги за складирање на облак со некои основни карактеристики за уредување и соработка. Добрата поента е дека е извонредна во нешто што многу компании би можеле да го направат подобро - едноставност.

SugarSync цени: Од 7.90 долари месечно

Добрите

 • Едноставен за употреба
 • Висока безбедност

Конс

 • Минимални карактеристики за поддршка на работниот тек


Заклучок: Колку е витално складирање на облак за вашиот бизнис?

Како што веројатно можете да кажете од списокот на овие провајдери за складирање и споделување датотеки, постои голема разлика во ширината на услугите што ги нудат секој давател на услуги. Некои се истакнуваат на потрошувачко ниво, додека други одат целото свинче за да ги задоволат деловните корисници.

Клучниот елемент во изборот на совршен давател на услуги за себе или за деловно работење е ист како и секогаш - внимателно разгледајте ги вашите потреби. Како пример за ова, додека Box нуди исклучително детални карактеристики, не сите бизниси ќе треба да се усогласат со многу регулативи и слично. Во вакви случаи, подобра избор може да биде попријателска кон потрошувачите, како што е основниот екосистем на Google.

Наведете точно што мислите дека ви треба вашата деловна активност пред да направите избор, може да заштедите еден тон тага поради соочувањето со повеќе функции што не ги користите, а сепак плаќате.

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.