25 Прекрасни веб-безбедно фонтови за вашиот веб-сајт

Напис напишан од: Азрин Азми
  • Онлајн Бизнис
  • Ажурирано: октомври 05, 2020

Фонтови. Ги гледаме секој ден. Од печатени реклами до списанија, има секаков вид фонтови во светот.

Без разлика дали сте сопственик на продавница за е-трговија или младиот блогер, единственото нешто што е заедничко за сите веб-страници е употребата на текст за содржина.

Размислувањето за прикажаниот текст (или типографскиот дизајн) е изненадувачки важно при креирање на севкупната естетска страница и да се обезбеди нејзиниот успех.

Но, она што е поважно е тие да бидат веб-безбедни фонтови.

Кои се веб-безбедни фонтови?

Веб-безбедни фонтови се стилови на фонт што обично се претходно инсталирани и прегледувани во повеќето уреди - компјутери, мобилни телефони, паметни телевизори и таблети.

Зошто е важно безбедно фонтови?

Во идеален свет, треба да имате можност да изберете кој било фонт што го сакате за вашата веб-страница. Во реалноста, постојат ограничувања на видот на фонтови што можете да ги користите.

Повеќето компјутери и веб прелистувачи доаѓаат со множество на фонтови кои претходно се инсталираат од страна на производителите, но нивните дизајни можат (и обично) се разликуваат. Немаше стандарден фонт што го споделуваа сите различни производители.

Ако фонтот што го користевте не бил инсталиран на компјутерот на корисникот, тогаш вашата веб-страница само ќе се врати на генерички фонт, кој понекогаш може да заврши како нечитлив.

Во други за да се избегне тоа, веб-дизајнери го користат Основни фонтови за веб дека Мајкрософт објави во 1996 како стандард за повеќето веб-страници. Овие множества на фонтови на крајот станаа "безбедни веб-фонтови", бидејќи без оглед на компјутерот, фонтовите безбедно ќе се појават на вашата веб-страница.

Треба ли да користам веб-безбедно фонтови за мојата веб-страница?

Краток одговор: Апсолутно.

Ако сакате да го задржите дизајнот и визуелниот бренд на својата веб-страница доследни, тогаш користењето на веб-безбедно фонт гарантира дека вашата веб-страница се појавува токму онака како што сте имале намера да биде.

Всушност, речиси целата веб-страница денес користи некоја форма на веб-безбеден фонт. Веб-дизајнерите секогаш ќе препорачаат да изберат веб-фонт за безбедноста за да избегнат генерички фонтови, како што се Times New Roman, кога корисниците ќе го посетат вашиот веб-сајт, ако не го поседуваат тој специфичен или обичен фонт.

Како да додадам овие веб-безбедно фонтови?

Постојат неколку начини кои можете да ги користите за да ги додадете овие фонтови во вашата веб-страница, но ако не сте во програмирање или имате малку технички искуство, можете едноставно да го копирате суровиот CSS код и да ги залепите директно во вашиот сопствен стил за да ги користите фонтовите.

Ако сè уште не сте сигурни, само следете ги овие неколку едноставни чекори:

  1. Вчитајте ја вашата датотека header.php
  2. Копирајте го изворот на фонтот / стандардниот код (види референца 1)
  3. Вметнете го кодот на врвот на датотеката со заглавие.
  4. Вчитајте го вашиот style.css, ставете го кодот за фонт за да го промените текстот на фонтот по ваш избор. (види референца 2)

Референца 1

Референца 2

тело {фонт-семејство: 'Абел'; големина на фонт: 22px;}

На 25 Прекрасни Веб Безбедно фонтови за вашиот веб-сајт

1. Arial

Веб-безбедни фонтови - Arial

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот

2. Калибри

Веб-безбедни фонтови - Калибри

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот 

3. Helvetica

Веб-безбедни фонтови - Хелветика

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот

4. Segoe UI

Веб-безбедни фонтови - интерфејс на Segoe

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот

5. Требуче М.С.

Веб-безбедни фонтови - Требушет

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот 

6. Cambria

Веб-безбедни фонтови - Камбрија

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот 

7. Палатино

Веб-безбедни фонтови - Палатино

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот

8. Perpetua

Веб-безбедни фонтови - Perpetua

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот

9. Грузија

Веб-безбедни фонтови - Georgiaорџија

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот 

10. Консоли

Веб-безбедни фонтови - Конзоли

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот

11. Куриерско ново

Веб-безбедни фонтови - Нов курир

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот 

12. Тахома

Веб-безбедни фонтови - Тахома

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот

13. Verdana

Веб-безбедни фонтови - Вердана

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот

14. Оптима

Веб-безбедни фонтови - Оптима

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот

15. Гил Санс

Веб-безбедни фонтови - Гил Санс

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот

16. Век готска

Веб-безбедни фонтови - готски век

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот 

17. Candara

Веб-безбедни фонтови - Кандара

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот

18. Андале Моно

Веб-безбедни фонтови - Андале моно

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот 

19. Didot

Веб-безбедни фонтови - Дидот

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот

20. Copperplate готик

Веб-безбедни фонтови - бакар

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот 

21. Роквел

Веб-безбедни фонтови - Rockwell

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот 

22. Bodoni

Веб-безбедни фонтови - Бодони

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот

23. Френклин готика

Веб-безбедни фонтови - фраклин готски

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот 

24. Влијание

Веб-безбедни фонтови - влијание

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот 

25. Calisto MT

Веб-безбедни фонтови - Калисто

Линкови / Извор: Fonts.com / CSS фонт магацинот

Алатки за фонтови за да се провери

Голем број на алатки постојат преку Интернет, кои можете да ги користите за да проверите и испробате различни фонтови што можете да ги користите Твојот веб-сајт. Ако имате проблем да изберете фонт или сакате да истражите кои видови на веб-безбедни фонтови се достапни, овие страници се одлична алатка за користење.

Фонт пар

Фонт пар нуди еден тон ресурси, приклучоци, книги, водичи, видеа, па дури и инспирации за сè и сѐ поврзано со типографијата. Тие дури имаат дел кој ви ги нуди најпопуларните фонтови достапни на Google Fonts и кои фонтови најдобро се спаруваат едни со други.

Wordmark.it

Ако сакате брз преглед на тоа како ќе изгледа вашиот текст со одреден фонт, Wordmark.it ви дава моментален преглед на тоа како вашиот текст ќе се појави на повеќе фонтови одеднаш. Само напишете збор или фраза на нивната лента за насловна страна, притиснете Enter и ќе ви го прикаже вашиот текст со различни фонтови како што се Candara или Lucida Console.

WhatTheFont

WhatTheFont е алатка која можете да ја користите за да пронајдете фонт што сте го виделе онлајн. Се што треба да направите е само да испратите слика на фонтот и WhatTheFont ќе го вклопат во нивната база на податоци за да ви дадат најблиски резултати. Ако сеуште не можете да го најдете точниот фонт, можете дури да се упатите кон нив форум за да побара помош.

Сè е за Фонт Игра

Ако сте нешто како мене, тогаш шансите ви е да потрошите многу време на Интернет, читајќи и посетувајќи тони веб-страници. Поради тоа, ќе го цените кога веб-страница користи добра типографија за да го надополни визуелниот дизајн на нивната страница.

Кога користите веб-безбедни фонтови кои се пријатни за очите, вашите корисници ќе бидат благодарни и пожелни да се вратат и да трошат повеќе од вашата содржина. Па што чекаш? Започнете со користење на овие фонтови и направи одличен веб-сајт за вашиот бизнис!

За Azreen Azmi

Azreen Azmi е писател со наклон за пишување за содржината маркетинг и технологија. Од YouTube до Twitch, тој се обидува да остане во контакт со најновите креирање содржини и да го пронајде најдобриот начин да го продаде својот бренд.

Поврзете се: