Основни Твитер Анализа: Бесплатни Алатки, Хитрини на Excel и Внатрешни совети

Член напишан од:
 • Социјалните медиуми маркетинг
 • Ажурирано: октомври 12, 2018

Дали Твитер е мртов? Најверојатно не.

Твитер дава целосен пристап до своите Tweets до Google.

Твитер го користи овој сообраќај без да влезе во платформата.

Ако сте блогер, продавач или бизнис, Твитер треба да биде дел од вашата целосна кампања за социјални медиуми. Од витално значење е да чуруликам да ја зголеми свеста на брендот, градење на односи, и тоа е моќна алатка за промени.

Проверете 10 суштински правила за ефективен маркетинг на Твитер.

Иако Твитер ја нуди својата анализа на сите, многумина не го користат за целосен потенцијал. Надвор од tweeting, тука се и некои основни елементи кои можете да ги откриете за сметка на Твитер и сите скриени пораки.

1. Основни на Твитер Аналитичка табла

Во средината на 2014, Твитер ја отвори својата аналитичка платформа за сите корисници. Секој со рачка на Твитер може да има целосен пристап до рудникот за злато.

Пристапете на вашиот аналитички твитер тука.

whsr-твит-активност

Има многу информации што можете да ги добиете од контролната табла, како што се впечатоци, стапка на ангажман, врски со кликања итн. Но, пред тоа, треба да ја разберете дефиницијата за секоја метрика за да ги направат вашите податоци значајни.

Твитер блог има сето тоа.

Ако вашата кампања на Твитер е за зголемување на импресиите, мора да ја следите таа одредена метрика и да го пронајдете најдобриот начин за подобрување на импресиите. Внимавајте на секоја метрика и споредете ги податоците со претходните месеци. Ќе знаеш дали работите правилно, бидејќи ќе видите постојан пораст.

Сега, внимателно разгледајте ги деталите за секој твит, ќе најдете уште скриени пораки.

Еве како изгледаат деталите на специфичниот твит:

whsr-tweet-details

Ако вашиот бизнис се фокусира на оваа врска, направете го тоа А / Б тестирање на тоа. Следете ги клучните параметри со пишување различни наслови, вклучуваат различен хаштаг или поинаква слика и откријте го најдобриот начин за максимизирање на опсегот на твитот.

Анализата на овие податоци статистика е првиот чекор за да се оцени вашата Чуруликам перформанси.

Во текот на март 2015, Твитер лансираше нова почетна страница на профилот. Оваа страница ви заштедува многу време преку обезбедување на месечно резиме на вашата активност на Твитер.

whsr-чуруликам-hightlight

Оваа контролна табла, исто така, го олеснува бизнисот да рекламира на Твитер. Сега можете да направите брза одлука за тоа дали чуруликам вреди да се промовира без да поминува време низ детални детали.

Ако Твитер аналитички е дел од информациите што ги превидувате, ајде да го пробаме денес. Се фокусира на метрика и да се подобри од таму. Тоа може да има добро влијание со текот на времето.

Ажурирано:

На мај 27, 2015, Твитер ја надгради својата аналитичка со Увид во публика. Оваа функција има подетален дефект на интересот на вашите следбеници, како што се Демографија, Начин на живот, Мобилен отпечаток итн.

Ова е добро за бизнисот, бидејќи сега можете да ги споредите органските следбеници со корисниците на Твитер. Во моментов, се следат само американски корисници. Можете да направите студија за споредба помеѓу вашите следбеници и другите корисници на Твитер.

Увид во публиката им помага на фирмите да ги подобрат своите стратегии на Твитер.

whsr-tweet-audience-insights

2. Алтернатива на Твитер аналитички

Постојат многу алатки за управување со социјалните медиуми достапни на пазарот како што се Bufferapp, Hootsuite, Ritetag, Klout итн. Има само некои кои се фокусираат само на Твитер, како што се Tweetdeck, Managefilter и SocialBro.

Сите алатки служат една цел - да ви го олеснат животот.

Многу време, алатката ви дава подлабоко увид во вашата ефикасност на Твитер. Тоа е различно од она што го добивате од аналитичката платформа на Твитер.

Еве ги платформите 3 кои ги најдов погодно и лесно за почетниците да ги користат.

Бафер (Freemium)

Тампон е популарна алатка за управување со социјалните медиуми. Ти е дозволено да закажете твитови во секое време и да одредите различни распореди дневно. Ова е важно кога користите различни кампањи.

Користејќи тампон, можете да ги анализирате статистиките за секој твит. Баферот ќе го означи вашиот потенцијален чуруликам како Топ Чуруликам. Можете да преземете итно дејство на секој твит или да го презакажувате или преработите за да го подобрите.

Ова е нешто што Твитер аналитички не може да ви даде веднаш.

Со бесплатна сметка, имате само ограничен пристап до аналитичките податоци на Buffer. Ќе треба да ја надградите платената сметка за да уживате детална анализа од вашите податоци.

whsr-tweet-buffer

Ritetag (бесплатен пробен период)

Ritetaag е алатка за социјални медиуми која се фокусира на хаштаг. Таа доаѓа со оценување на боите на хаштаг, анализа на инстант ангажман и целосна проценка на мислењата. Ritetag анализира хаштаг постојано, што ви овозможува да го максимизирате својот дофат пред да испратите чуруликам.

Ова е карактеристика што не можете да ја добиете кога ќе tweeting од родната платформа на Твитер. Важно е да вклучите хаштаг за да ја максимизирате вашата изложеност на чуруликам. Ritetag сигурно ја исполнува оваа празнина.

Земете неколку минути за да ја дознаете статистиката на хаштагот што го користите. Дали вашиот хаштаг е преоптерен или едноставно без соодветно следење?

Пример статистика за #growthhacking хаштаг на Твитер.

whsr-tweet-ritetag

Postchup (слободен)

Postchup (претходно познат како Tweetchup) е бесплатна Твитер аналитичка алатка. Таа анализира колку често се споменува твитот и се ретвитира од вашите следбеници.

Ви дава анализа за тоа како се ракува вашиот Твитер. Ќе дознаете кои корисници ви спомнаа најмногу. И, постои листа на статистики во врска со вашите твитови и ретвити.

Покрај тоа, Postchup ви дава геолокација на луѓе кои ве споменаа. Од таму, може да имате целосен преглед на локацијата на вашата публика.

Иако Твитер аналитички има такви информации, Постхуп нуди анализа на поатрактивен начин кој е лесно да се разбере.

Дали вашата чуруликам е насочена кон вистинската публика? Ајде да погледнеме каде е публиката на @ WHSRnet.

Доколку сеуште твитате од платформата на Твитер, јас силно Ви препорачувам да пробате неколку алатки. Вие пропуштате многу вредни податоци.

Ако не сте сигурни за кој да започнете, пробајте ги оние што ги споделив погоре. Сите алатки се лесни за употреба и ја олеснуваат работата на Твитер.

3. Компилирајте податоци од Твитер користејќи Excel

Покрај аналитичките податоци што ги добивате од Твитер-тајната платформа и алатките за социјални медиуми, секогаш можете да направите своја сопствена анализа.

Често, оние кои сакаат да работат сами од себе ќе имаат подобро разбирање на овие податоци. Ова не е тешка задача. Вие само треба да ги извезувате податоците од Твитер аналитички и табеларни пресметки на Excel.

whsr-tweet-податоци

Еве неколку едноставни анализи што ги изнесов со користење на податоци од @WHSRnet. Пред да скокнете во анализа, прво мора да знаете што сакате да добиете од податоците.

Без јасна цел, податоците од вашиот твитер се само уште една табела со колони и знаци. Сакам да знам:

 1. Дали стандардните твитови или твит за одговор даваат подобар впечаток?
 2. Дали стандардниот твит или твит одговорот даваат подобра ангажираност?
 3. Кој ден од неделата ми даде поголем впечаток во просек?
 4. Кој ден од неделата има подобра стапка на ангажман?

Ајде да провериме чекор-по-чекор водич:

1. Отворете податоци за анализа на Твитер (csv формат) во Excel

2. Направете ги вашите податоци во табела со заглавија

3. Користете ја функцијата Excel LEFT за да излезете со датум во нова колона

ЛЕВО ([@ време], 10) да излезе со датум

4. Користете ја Excel TEXT функцијата за да го конвертирате датумот во делничен ден во нова колона

ТЕКСТ (E2, "ddd") за враќање на денот

5. Користете Excel IF функција за да одредите стандарден твит или да одговорите на твитот во нова колона

АКО (ЛЕВО ([@ [Чуруликам]], 1) = "@", "одговор", "стандард")

6. Кога ги имате сите податоци подготвени, анализирајте ги вашите податоци со помош на стожерна табела или pivot график

На графиконот подолу е прикажана целокупната слика за просечните впечатоци на стандарден твит и одговор на твит во текот на една недела.

whsr-tweet-average-impressions

Има неколку работи што можам да ги претпоставам од графиконот погоре:

 1. Јасно е дека стандардната чуруликација има подобри импресии во споредба со одговорот на твит.
 2. Саботата постигнува највисоки впечатоци од целокупниот твит.
 3. Впечаток од стандарден твит е за 2x впечаток на одговор на твит.
 4. Импресијата е конзистентна од вторник до петок.

Одам да копам подлабоко во кој ден има најдобар ангажман. Ќе ги користам истите податоци за да генерирам друг графикон.

whsr-tweet-emgagement-rate

Неколку работи што можам да ги сумираме од графиконот погоре:

 1. Твит за одговор ми даде подобро ангажирање стапка.
 2. Петокот постигна подобра ангажираност во целокупниот твит.
 3. Стапката на ангажирање од одговор на твитот е околу 3x повисока во споредба со стандардниот твит.
 4. Во недела има најниска стапка на ангажман.

Податоците за снимање се забавни, иако тие ве чини време. Но, сигурен сум дека ќе научите многу од податоците, исто така. Податоците во самата табела се бесмислени освен ако не знаете што да барате.

Пробајте го сами, има повеќе скриени пораки во вашите податоци отколку што можете да си замислите.

* Забелешка - Додека јас разбирам дека не секој е фан на Excel, но се допаѓа или не, ќе мора да се справи со тоа во одреден момент. Што е прикажано погоре е едноставен ексел + Твитер податоци пробие. Пајтон може да биде вредно додавање ако барате уште посложена анализа.

4. Која е вашата Твитер рејтинг?

Може да поминете неколку часа дневно на твитање, во интеракција со вашите следбеници и следење на хаштаг. Може да прашате, што е резултат?

Резултатот варира во зависност од вашата цел. Може да се измери врз основа на бројот на следбеници, кликнете преку стапка, број на пријавувањето од целниот URL, итн.

Социјалното споменување е општ репер за начинот на кој работи @handle. Социјалното споменување се дефинира како колку пати брендот се следи на социјалните медиуми.

Студијата покажува дека брендовите на Твитер добиваат просекот на 39 споменува дневно. Дали знаете што е тој број за вас?

Постојат многу алатки достапни за мерење на резултатот на Твитер. Одам да ги споделам со вас алатките кои се бесплатни и лесни за користење.

Socialert (Freemium)

Socialert е едно решение за анализа на Твитер, анализа на клучни зборови, следење на hashtag, идентификација на трендовите теми и друго.

Алатката има интерактивна контролна табла, која може да ви помогне да ги следите соодветните клучни зборови во реално време. Ова може да се искористи за да стапите во контакт со вашата публика (кои не ја споменаа вашата рачка) или знаат како вашите конкуренти вршат. Покрај следење на Бренд, алатката исто така може да се користи за да се идентификуваат релевантните влијатели и експерти поврзани со вашиот домен.

Кликни тука за да ги проверите цените на Socialert.

Социјализирање во акција (на @WHSRnet).

Followerwonk (Freemium)

Followerwonk е производ развиен од Moz. Тоа ќе ви даде податоци за вашите Твитер следбеници, локација и лажат. За да го користите, мора да се најавите со користење на вашата Твитер сметка. Слободно е да се користи.

Следбецот користи Социјален авторитет да се измери влијанието на Твитер. Социјалниот авторитет се мери врз основа на ретвити. За да го подобрите резултатот, мора да го зголемите ангажманот на Твитер.

whsr-tweet-followerwonk

Ако ви требаат повеќе алатки, тука се 6 мора да ги знае Твитер аналитичките алатки да истражуваат. Со препознавање на тоа како функционира вашиот бренд, можете да планирате за вашата насока и ресурси.

Не постои единствена формула за следење на вашиот Твитер резултат. Влијателниот резултат е различен од секоја платформа. Само придржувајте се до една или две метрика и движете го вашиот резултат нагоре.

Најдобар начин да се измери социјалниот резултат е вашиот најблизок конкурент.

Над вас

Управував со @WHSRnet за минати 6 месеци. Се надевам дека ќе имам повеќе податоци за споделување со вас во иднина.

Ако сеуште не сте обожавател на Твитер, одете пред нас @WHSRnet.

Твитер е 4 најголемата платформа за социјални медиуми, и со тоа вашиот бизнис работи подобро.

Твитер има можност да го направи вашиот бренд познат и да ја зголеми продажбата. Никогаш не може да тргне наопаку 302 милиони активни месечни корисници.

Она што работи за мене можеби не функционира за вас. Како да ги анализирате и да ги користите вашите податоци од Твитер? Кажете ни за тоа на Твитер!

За Џејсон Чоу

Џејсон е фан на технологијата и претприемништвото. Тој сака да гради веб-сајт. Можете да стапите во контакт со него преку Твитер.