SEO 101 за првпат Блогерите

Член напишан од:
  • Пребарување Engine Optimization
  • Ажурирано: Jul 15, 2019

Подигнувањето на блог е возбудливо - но повозбудливо е да гледате луѓе кои всушност читаат и реагираат на вашата содржина. Меѓутоа, за да го направите тоа, луѓето треба да ја пронајдат вашата содржина - и, како и да е, SEO е голем дел од тоа.

SEO - краток за пребарувач Оптимизација - направено право е како денес еквивалент на премија Yellow Pages листата ... но без вистински доделен трошок.

Постојат тони правила и најдобри практики, од кои сите имаат за цел да ги зголемат содржините што ги генерирате, а кои пак ја зголемуваат рангот на пребарувачот - или едноставно, им помага на вашата содржина и на страницата да покажат повисоко во резултатите од пребарувањето.

Колку е повисок ранг, но подобро е веројатноста некој да ја посети вашата веб-страница - особено бидејќи околу 75% од интернет корисниците никогаш не ја пребаруваат минатата страница една од резултатите од пребарувањето.

Како пребарувачите работат во мало

Во основа, пребарувачот е само уште еден вид компјутерски софтвер (повеќе или помалку) кој работи на индексирање на веб-страници во база на податоци врз основа на брзо скенирање на содржината на секоја страница. Помислете на тоа како брзинско читање за одредена тема - брзо го скенирате материјалот по материјалот, барајќи конкретни зборови за да скокате од вас. Ова е како пребарувач - само пребарувачот врши читање на дигитални брзини ... и, се разбира, постојано се развива во своите способности.

Сепак, пребарувачите не само што го прават тоа сами; тие ги внесуваат своите пријатели за да им помогнат, праќајќи ги пајаците да ја индексираат мрежата. Овие пајаци потоа ги консолидираат своите наоди и го презентираат на пребарувачот за рангирање и сумирање на вашиот сајт, страници и информации - заедно со сите други важечки или релевантни сајтови.

како работи SEO

Пребарувачите работат на комплексни алгоритми кои постојано се менуваат - Ова е причината зошто правилата на оптимизација, исто така, постојано се менува; да продолжам. Не мора да е прирачник за "како-да" кој секогаш одговара на сметката за оптимизација, но постојат некои правила што останаа меѓусебно во согласност со промените, како и нови правила и совети кои се појавија заедно со новиот алгоритам.

SEO е да остане до датум и да користи најдобри практики за да остане пред конкуренцијата.

Што ова значи за блогерите?

За почеток, ајде да признаеме дека пребарувачите како Google (кои моментално поседуваат 67.5% од пазарот за пребарување според comScore анализа) се неверојатно важни за нашиот бизнис, бидејќи ги носи посетителите на нашите блогови.

Зголемување на значењето на Google е тони истражувања, вклучувајќи студија за 2006 Forrester Research која покажа дека 93 процентот од сите интернет сообраќај се резултат од пребарувачите. Но - од тој 93 процент, само околу 75 процентот некогаш ќе се движи зад првата страница - што значи дека слетувањето на вашата содржина и вашиот блог на првата страница од резултатите од пребарувањето е императив за вашиот успех.

Ова е местото каде што доаѓа оптимизација.

Објаснување на SEO

Значи имаме што и зошто - да разговараме за тоа како.

Пребарувачите се справи со неостварливи количини на податоци - и додека тие се добри во digesting на податоци на сопствените, оптимизација гарантира дека тие правилно проценуваат вашата содржина и индексирајте го соодветно. Но, освен да им помогне на пребарувачите едноставно да се процени што е тоа што го правите, SEO, исто така, им помага на пребарувачите оцени квалитетот на вашата содржина и вашата целосна важност за темата.

Што е SEO, навистина?

Со користење на оптимизација техники, вие сте во можност во суштина да им даде на пребарувачот на карпа белешки на вашиот сајт, истакнување на важните парчиња на информации кои во врти ви обезбедува подобро место во резултатите од пребарувањето на овој пребарувач.

Постојат стотици парчиња алгоритам за пребарување - и, секако, пребарувачите како Google не обезбедуваат прирачник; што само ќе им помогне на луѓето да го приклучат на интернет со глупости и погрешни практики. Тоа, рече, SEO специјалисти постојано работат за декодирање на системот и да најдат практики кои не работат за подобрување на содржината на листата за пребарување листата. Некои од нив се посложени од другите, а некои се околу некое време, додека други се понови во правилникот.

Без оглед, сите се развиваат.

Основни пребарувачки Оптимизации

SEO е повеќе од само научен предмет. Марк Џексон, извршен директор на Vizion Interactive, еднаш напиша:

Да се ​​биде креативен со оптимизација, размислуваме како маркетинг програмата може да опфати социјален, графички дизајн, градење врски, создавање содржини и односи со јавноста за да се движи кон заедничка цел. Да се ​​биде креативен со оптимизација, исто така, се работи за преработка на дизајнот / кодот на веб страната, за да се подобри употребливоста и пристапноста, притоа да се одржуваат упатствата за бренд и да се задржат барањата за "изглед и чувство", а сепак да се подобри оптимизацијата.

Секој ден, мора да станеме креативни во одредувањето на тоа како најдобро да ги насочиме клучни зборови преку одредување на кој метод на генерирање на содржини ни дава најдобра шанса да стекнеме присуство во пребарувачите и - што е најважно - ангажирање на нашата публика.

Меѓутоа, сепак, имаме неколку основни упатства на патот.

Наслови на страници

SEO стрипови
Оптички стрип

Секоја страница има наслов и пајаците на пребарувачот им даваат тежина на нив во вашиот "резиме". Користете соодветни и релевантни клучни зборови во насловите на страницата - тоа го прават, под услов насловот да е релевантен за содржината на вистинската страница, дали е SEO Плус.

Клучни зборови

Клучни зборови се оригинална оптимизација тактика кои остануваат важни денес, но не со сосема ист приоритет како што е даден во претходните алгоритми. Тоа, рече, тие се уште важен дел од целокупната оптимизација стратегија. Клучни зборови - или клучните фрази - се еден збор или комбинација на зборови релевантни за содржината на содржината. На пример, ако пишувате за обука на кученца, "кученцата за обука" може да биде важна клучен збор за вашиот блог. Како најдобра практика, вклучете го овој збор како минимум во насловот и содржината на објавувањето. Бидете внимателни да не го пренатурите вашиот дел, сепак - не само што е досадно за читателите; тоа е исто така demerit со пребарувачите.

линкови

Пребарувачите доследно поставуваат додадена тежина на референтните линкови од веродостојни веб-сајтови (како што се однесува на одредување на рангирање на пребарување). Важен збор е веродостоен.

Сметаат гостинското објавување на друг блог или сајт, вклучувајќи упатување линк назад кон вашата страница. Објавувањето на релевантни совети или информации на форуми во заедницата или сајтовите за социјално вмрежување, како што е LinkedIn, исто така се начини да го насочите сообраќајот кон вашиот блог од легитимни, веродостојни сајтови. Знајте дека насочените врски како тактика се за квалитет, а не за квантитетот - така добивањето на 50 линкови од пренасочувачки страници или мали сајтови со многу мал сообраќај или историја нема да ви направи добро. Сепак, спорадични врски од веродостојни веб-страници кои се дел од пост кој обезбедува релевантни, вредни информации, позитивно ќе влијаат на вашиот ранг.

Сидро текст

Пребарувачот пајаци, исто така, ги земаат во предвид врските на вашите вистински страници за да се утврди релевантност и применливост на терминот за пребарување. Повторно размислете за клучни зборови * и ги користите за ваша корист. На пример, поврзувањето на текстот "кликни овде" е во ред, но нема да ви помогнеме во арената за оптимизација. Наместо тоа, размислете за поврзување на контекстуалниот текст, како што се "Научете да обучувате кученца", кој обезбедува не само клучен збор, туку контекст на темата која ја имате.

* Забелешка: Во исто време, не ги пребришете истите клучни зборови или фрази во текстот за прицврстување за да избегнете казни на пребарувачот.

Свежа содржина

Друг важен дел од загатката за оптимизација е свежината на содржината на вашиот блог. Објавувањето (и ажурирањето на вашата постоечка содржина) постојано му помага на вашиот блог да биде препознатлив како вреден, реномиран ресурс. Спротивно на тоа, сајтовите со големи празнини во активност и мислења често се сметаат за помалку вредни - и веројатно имаат помал сообраќај и повторуваат посетители за да го докажат тоа.

Бидете доследни, биди корисен и би биле ангажирани.

анализатор

Има многу бесплатни аналитички програми таму, но Google Analytics е меѓу најпопуларните. Инсталирајте го на вашиот сајт за вреден увид во вашиот сообраќај и посетители - а исто така и за информации кои можат да ја подобрат вашата ранг-листа за пребарување. Една од алатките во рамките на пакетот за аналитика покажува што луѓето кои доаѓаат на вашиот сајт преку пребарувачите бараа - и што ги доведе до вашата веб-страница. Поимите за повторување можат да бидат одлични идеи за клучни зборови. Вие исто така ќе добиете информации за местата за референци кои можат да обезбедат идеи за тоа каде да гостувате или на форуми и сајтови со кои би можеле да се ангажирате и искористите веќе заинтересирана и релевантна публика.

Продолжува

Читањето на основите е само почеток. Ќе треба да научите и да направите многу повеќе - сè, од градење на врски до развој на содржини, оптимизација на самото место, сајт архитектура и повеќе - со цел да се успее со оптимизација.

Продолжувајќи, еве листа на препорачани читања, форуми, инфографики и блогови што треба да ги истражувате и следите. Забавувај се!

Читања за почетници

Блогови и сајтови за следење

Екстернализација оптимизација

Форуми

  • Webmaster World / Google Section - Ова е местото каде што поминав поголемиот дел од моето време за време на моите први денови.
  • Црна шапка Свет - Најголеми форуми каде се закачуваат хардкор / црна шапка оптимизација.

Infographic

За Џери Лоу

Основач на WebHostingSecretRevealed.net (WHSR) - преглед на хостинг доверлив и користен од корисниците на 100,000. Повеќе од 15 години искуство во веб хостинг, Филијалата маркетинг и SEO. Соработник на ProBlogger.net, Business.com, SocialMediaToday.com и многу повеќе.