Суштински водич за сајбер безбедност за мал бизнис

Напис напишан од: Тимоти Шим
  • безбедност
  • Ажурирано: ноември 17, 2020

Инцидентите за сајбер безбедност можат да имаат катастрофално влијание врз бизнисот со просечна загуба во 2019 година што чини повеќе 200,000 XNUMX УСД по инцидент. Сепак, цената може да се протега далеку од финансиите и малите бизниси може да не го издржат ударот врз нивната репутација.

И покрај сајбер безбедноста како целина, како широко поле, постојат многу области каде што малите бизниси можат да преземат брзи активности. Овие проактивни чекори можат значително да го спречат или намалат влијанието на најчестите инциденти. 

Бидејќи светот станува дигитален, уште поитно е сопствениците на мали бизниси да преземат одговорност за нивната сајбер одбрана.

Иако можеби не сакате да посветите време да ги разберете комплексностите на сајбер безбедноста, иднината на вашиот бизнис може да зависи од тоа да го направите тоа. 

Средна цена на сајбер инциденти ($)
Средна цена на сајбер инциденти ($)

Овој водич е наменет за сопственици на мали бизниси кои имаат каква било форма на дигитални средства (ова може да биде поврзано, па дури и обична деловна е-пошта). Инвестирајте малку од вашето време, така што вашиот бизнис може да продолжи да расте, иновирање и создавање вредност за вашите клиенти


Видови закани за сајбер безбедност

Со толку многу видови напади што можат да ги извршат хакерите, сопствениците на деловни активности треба барем да забележат некои клучни тангенти. Без оглед на нивната главна цел, кој било од овие методи може да му наштети на вашиот бизнис на начини на кои може да им требаат возрасти, ако воопшто се разоткријат.

Напредни постојани закани (APT) 

Овие долгорочни насочени напади главно се наменети за кражба, шпионирање или нарушување. Упадот во мрежите може да се изврши прикриено и во различни фази. Штом ќе се добие пристап, напаѓачите можеби дури и не прават ништо за подолг временски период - чекаат стратешки моменти да удрат.

Забележителни АПТ напади: GhostNet, Титан дожд

Дистрибуирано одбивање на услуга (DDoS) 

Нападите DDoS се наменети да го нарушат работењето на мрежата или веб-страницата, преплавувајќи ги со барања и информации. Кога серверот повеќе не може да се справи со поплавата, услугите ќе започнат да пропаѓаат и на крајот ќе се исклучат.

Забележителни DDoS напади: Github, Спам, Американски банки

Phishing

Фишингот е многу честа закана за сајбер безбедност. Тоа е чин на испраќање измамнички е-пошта што личат на легитимни со цел да ги примамат примателите да испраќаат назад чувствителни податоци. Фишинг-нападите обично имаат за цел да ги фатат корисничките квалификации, како што се кориснички имиња и лозинки, па дури и финансиски информации. 

Забележителни случаи на фишинг: Фејсбук и Гугл, Банка Крелан

Ransomware 

Во текот на изминатите бројни години, Ransomware се здоби со популарност и таргетира широк спектар на жртви. Victimsртвите кои не знаат може да ги пронајдат шифрирани нивните хард дискови со белешка во која се бара да платат „откуп“ за клучот за дешифрирање. Корисниците кои не плаќаат нормално ги губат сите свои податоци.

Значајни случаи на рансомвер: WannaCry, Лош зајак, Locky

Сајбер-обезбедување на вашиот бизнис

За малите бизниси кои имаат за цел да обезбедат дека нивните мрежи имаат шанса да бидат заштитени од вообичаени напади, инсталирањето на основниот безбедносен софтвер е од суштинско значење. Сепак, само софтверот можеби не е доволен.

Да ги разгледаме начините на коишто податоците можат да течат за многу бизниси;

  • Доверливата комуникација може да се испрати преку е-пошта
  • Уредите од и надвор од канцеларијата можат да пренесуваат податоци безжично
  • Индивидуалните уреди може да бидат поврзани директно на Интернет
  • Далечните работници можат да се најават на серверите на компанијата
  • Колегите можат да користат апликации за пораки за комуникација
  • и многу повеќе.

Како што можете да видите, има толку многу потенцијални точки за влез каде што хакер може да добие пристап до кој било дел од работењето на вашата компанија. За жал, за малите бизниси да градат цврсти мрежи зад силните заштитени идови може да биде малку скапо.

Да се ​​работи околу ова прашање, можно е да се спроведе барем рудиментирана безбедност на ниво на уред за да се подобри одбраната.


1. Овозможете заштитени идови

Многу бизниси работат компјутери на Microsoft Windows, што се испорачува со вградена алатка за заштитен ид. Овие верзии базирани на софтвер се помалку ефикасни од хардверските заштитени идови, но барем нудат некоја основна заштита. 

Заштитените идови базирани на софтвер се во можност да следат сообраќај на податоци внатре и надвор од уредите, дејствувајќи како чувар на вашиот уред. Ако користите Windows, проверете дали сте сигурни одржувајте го заштитениот allид на Виндоус.

Можете исто така да размислите:

NetDefender

netdefender - бесплатна апликација за заштитен ид

NetDefender - Оваа бесплатна апликација за заштитен ид не само што ги следи вашите податоци, туку исто така ви овозможува да поставите правила за тоа што може или не може да се движи низ вашата мрежа. На пример, можете да го ограничите прелистувањето што го прават вашите вработени.

ZoneAlarm

аларм за зона - алатка со повеќе функции за заштита на вашата веб-страница

ZoneAlarm - Интегрирање и на заштитен allид и на антивирус, ZoneAlarm е добра мулти-одлична апликација за деловни корисници. Заштитува од скоро сите видови закани од 39.95 УСД годишно.

Comodo

Комодо личен заштитен Comид - заштитен allид и антивирусна алатка

Личен заштитен ид Comodo - Достапно и во бесплатна и во комерцијална верзија, Comodo има голема репутација и во деловната безбедност. Тој нуди сеопфатна покриеност за повеќе видови закани за само 17.99 УСД / година.


2. Користете виртуелна приватна мрежа

Виртуелните приватни мрежи (VPN) се многу практични алатки што ви овозможуваат да ги обезбедите сите податоци што се пренесуваат од вашите уреди. Тие користат безбедносни протоколи за комуникација и високи нивоа на криптирање за да осигурат дека сè што праќате или примате е доверливо.

ExpressVPN

expressvpn - VPN алатка за обезбедување на вашите податоци додека пренесувате

ExpressVPN - Едно од најпознатите имиња во бизнисот со VPN, вклучува а Прекинувач за заклучување на мрежата, приватни шифрирани DNS сервери, блокатор на реклами и многу повеќе.

Користењето VPN не само што обезбедува уреди во канцеларијата, туку и при движење. Ова значи дека сè додека вашите вработени и вие самите користите VPN, вие можете безбедно да работите од која било локација низ целиот свет.

Можете да дознаете повеќе за ExpressVPN во нашиот преглед.


3. Чувајте бекап на податоци

Сите бизниси треба редовно да прават бекап на важни податоци. Критичните податоци, како што се деталите за клиентите, фактурите, финансиските информации и многу други, се од витално значење за вашата деловна активност. Ако тие податоци се изгубат, тоа би било катастрофа.

Создавање редовни резервни копии може да осигури дека сите важни податоци можат да бидат обновени во секое време. Уште подобро, бекапите лесно можат да се автоматизираат, така што работната сила не се троши за правење рутински работи како ова.

Денес има многу лесни за употреба и ефтини апликации за бекап на податоци или услуги погодни за мали бизниси. Некои што можеби сакате да ги пробате вклучуваат; 

Acronis

Acronis - резервно решение за потрошувачите и деловните субјекти

Acronis True Image - Популарен снабдувач на решенија за бекап, Acronis нуди наградуван софтвер за бекап и решенија за заштита на податоци за потрошувачи и бизниси од сите големини. Тој е најбрзиот софтвер што го тестиравме досега за правење резервна копија на целосните дискови. Цените започнуваат од дури 69 долари годишно.

EaseUS

easyus - софтвер за бекап на прозорци за заштита на вашите податоци

Дома за резервна копија на EaseUS ToDo - Нудејќи подобрен интерфејс и долг список на одлики, EasyUS поддржува Dropbox и други решенија за складирање засновани на облак, што го олеснува интегрирањето во деловните операции. Цените започнуваат од 29.99 УСД / година.

Ако не сакате да користите посветен софтвер за бекап, барем искористете меморија за облак и извршете рачни бекап. Користењето облак складирање значи дека вашите податоци се одделени од вашата географска локација, намалувајќи го ризикот од физичко оштетување.


4. Софтверот ажурирајте го

Еден од најчестите начини на кои хакерите добиваат пристап до системите е преку ранливоста на софтверот. Целиот софтвер има слабости и програмерите често ослободуваат закрпи и ажурирања секогаш кога ќе ги затворат овие дупки.

Ако не се осигури дека целиот софтвер што го користите ќе биде ажуриран, само ќе го зголеми профилот на ризик. Ажурирањето на толку многу уреди може да биде ситна домашна обврска, особено ако немате ИТ оддел за да одговорите.

За среќа, многу апликации може да се постават на автоматско ажурирање, затоа проверете дали проверите кај продавачите на софтверот што го користите. Исто така, постојат и други начини на кои можете да го ажурирате софтверот, како на пример, со користење на комунални услуги како IObit Updater.

IObit

iobit - алатка за ажурирање на софтвер за да ги ажурирате вашите програми.

Ажурирач на IObit - Ажурирачот на IObit е прифатлива, лесна апликација која се фокусира на помагање да го задржите ажуриран остатокот од инсталираниот. Ги следи програмите и или ве потсетува кога ажурирањата се достапни, или може самостојно да ги ажурира.

За сите ваши ИТ уреди, проверете дали софтверот е секогаш ажуриран. Редовните ажурирања се од клучно значење за да се осигури дека безбедноста може да се подобри. Оперативните системи, програмите и софтверите треба да бидат поставени на автоматско ажурирање каде што е можно. 


5. Секогаш користете апликации за безбедност на Интернет

Антивирусен софтвер треба да се користи на сите уреди, од компјутери до лаптопи и мобилни телефони. Најреномирани компании за безбедност на Интернет како што се Симантек or Ана имаат посебни планови за сопствениците на мали деловни активности што ќе им овозможат да ги заштитат сите уреди со единствена лиценца.

Можете исто така да изберете од различни типови на апликации за безбедност на Интернет. Некои основни може да нудат само антивирусни одлики, додека посеопфатните верзии ќе бидат целосно наполнети со повеќе функции.


Сајбер безбедност во мало

Сајбер безбедноста е одбрана на системите, мрежите, програмите, па дури и податоците од дигиталните напади. Сајбер заканите од друга страна се елементите против кои стражарите на сајбер-безбедноста. Овие закани се дизајнирани да направат некаква форма на штета на компаниите или поединците за кои се насочени.

Вообичаени видови на сајбер закани вклучуваат вируси, малициозен софтвер, рансомвер, напади на фишинг и многу повеќе. Комплексноста на заштита од многу сајбер закани варира во голема мера во зависност од тоа колку се упорни напаѓачите.

На страната на сајбер безбедноста, ние користиме алатки како антивирусни програми, заштитени allидови, детектори за малициозен софтвер, блокатори на скрипти и други дизајнирани да се бранат од заканите погоре.

Зошто хакерите се насочени кон малите бизниси

Трошоците за загуба на информации поради насочени сајбер напади врз компании акумулирале просечно 5.9 милиони УСД во 2018 година.
Трошоците за загуба на информации поради насочени сајбер напади врз компании акумулирале просечно 5.9 милиони УСД во 2018 година (извор).

Хакерите не се секогаш насочени кон малите бизниси, но се покажа дека процентот е релативно висок. За да разберете зошто се вклучени малите бизниси, треба да имате општо разбирање за инцидентите со компјутерска безбедност.

Како сопственици на деловни активности, мнозинството од нас првенствено се грижи за своите финансии. Сепак, хакерите можат да имаат многу повеќе намери отколку обидот да украдат пари. На пример, тие може да се обидат привремено да ги затворат вашите дигитални операции, да ја нарушат вашата репутација на бизнисот или едноставно да се забавуваат. Иако тоа може да звучи навредливо, поентата е дека постојат повеќе можни причини зошто.

Следно доаѓаме до просечниот сопственик на мал бизнис, кој како мене, сака да се фокусира на обезбедување одличен производ или услуга на клиентот. Овој фокус честопати делува како блиндер за нас, што нè наведува да заборавиме на други важни области како што се сајбер безбедноста.

Исто така, честопати немаме ресурси што ги имаат поголемите компании, така што станува збор за економичност на обем. Колку е помала одбраната на бизнисот, толку помалку труд треба да вложи еден хакер за да успее.

За сложени работи, спроведувањето ефективни мерки за сајбер безбедност е особено предизвик денес. Урбанизираните области имаат повеќе уреди отколку луѓето, а напаѓачите прифаќаат сè покреативни методи на напад. 

Последни мисли

Како што јасно можете да видите, Интернетот денес може да биде многу опасно место, особено ако вашата деловна активност се потпира на тоа. Бидејќи толку многу од нас се поврзани дигитално, заканата се пренесува дури и во нашите лични животи.

Како сопственик на бизнис, треба да бидете во можност да ги заштитувате не само вашите сопствени уреди, туку и сите уреди што ги користат вашите вработени. Бидејќи сè е поврзано, вие сте само силна како и вашата најслаба алка.

Конечно, се надевам дека ви дадов неколку идеи за тоа како можете да имплементирате некои рудиментирани безбедносни мерки без да урнете банка. Земете ја вашата безбедност колку што можете посериозно - вашиот бизнис зависи од тоа.

Исто така прочитајте

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.