NordLynx ја зголемува брзината на NordVPN значително

Напис напишан од: Тимоти Шим
  • безбедност
  • Ажурирано: ноември 17, 2020

NordLynx е протокол од NordVPN изградена адаптивно околу WireGuard. Вториот е изложуван од многу првични тестери да бидат следната генерација во протоколот за комуникации. Сепак, бидејќи WireGuard сè уште е во развој, дали NordLynx е навистина прекрасен како што изгледа?

Веќе некое време го тестирам протоколот NordLynx и да бидам искрен, чувствата ми се малку измешани. Знаете дека чувството се чувствувате кога нешто работи како што е наведено, но само се чувствува толку ситно „исклучено“?

Тоа беше мојот првичен впечаток. За малку повеќе позадина на ова, ајде прво да ги разгледаме некои од оревите и завртките.

NordLynx е изграден на WireGuard

Комуникациските протоколи се средства што уредите се поврзуваат едни на други за да испраќаат податоци. WireGuard е а нов протокол за комуникации дизајниран да работи во слојот на интерфејсот. Ова значи дека е многу преносливо и може да се користи во сè, од рачни уреди до суперкомпјутери.

Гледајќи ги тековните воспоставени протоколи за комуникација, најстабилен и најсигурен е OpenVPN. Сепак, и покрај тоа, таа сè уште страда од некои недостатоци. Овие може да вклучуваат сè, од надземни проблеми до прокси проблеми.

Дизајнерот на WireGuard во суштина го бараше она што го прават повеќето од нас - Нешто поедноставно, побрзо и поцврсто. Тоа не е лесно и во овој момент на време, WireGuard сè уште останува под голем развој. 

Клучно е што треба да се забележи е дека и покрај својот развојен статус, WireGuard покажа многу импресивно броеви на перформанси до денес. Поради тоа, NordVPN одлучи да спроведе своја капсула преку WireGuard и да ја распореди однапред.

Резултати од тестот за перформанси на WireGuard.

Како функционира NordLynx?

Сите тестови подолу беа извршени три пати по земја за да се добие подобра идеја за стабилни перформанси. Барав евентуална нестабилност, како и броеви на перформанси на секоја од нив. 

Снимените брзини на преземање и поставување беа најбрзиот резултат за секој тест.

Тестови за изведба на OpenVPN

Преземи (Mbps)Поставување (Mbps)Пинг (ms)
Сингапур (1)161.19172.658
Сингапур (2)164.62163.459
Сингапур (3)164.03166.168
Германија (1)125.97155.78293
Германија (2)84.61144.53317
Германија (3)105.56149.14313
САД (1)120.42168.1208
САД (2)145.08169.61210
САД (3)139.92164.21208

Тестови за изведба на NordLynx

Преземи (Mbps)Поставување (Mbps)Пинг (ms)
Сингапур (1)467.42356.168
Сингапур (2)462.63354.579
Сингапур (3)457.86359.028
Германија (1)232.13107.64218
Германија (2)326.9135.65222
Германија (3)401.81148.68226
САД (1)366.22198.19163
САД (2)397.9748.89162
САД (3)366.8935.53162

* Кликнете на врските за да ги видите вистинските резултати од тестот.

Како што можете да видите, брзините беа значително зголемени при користење на протоколот NordLynx во споредба со OpenVPN. Во просек, успеав да видам проценета 2-3 пати подобрување на перформансите.

Важно е да се напомене дека само брзините се подобриле, а не латентноста. Латентноста зависи повеќе од растојанието од серверот отколку од вклучениот протокол.

Досега тестирав NordLynx во суштина бидејќи беше воведен во апликацијата Виндоус на NordVPN. На почетокот, забележав дека се чинеше малку нестабилен во изведбата. На пример, имав проблеми со почетнички проблеми со Netflix, каде што постојано ме детектира како употреба на прокси.

Сепак, тие проблеми се решија прилично брзо и сè сега работи непречено како свилата во моментов. Очигледно, многу е задоволително да конечно имам VPN што настапува со овие брзини и допрва треба да видам подобро.

За оние помалку од импресионирани од мојот ограничен број на резултати од тестот, NordVPN претрча повеќе - буквално стотици од нив. Ти можеш погледнете ги сите othis овие податоци на нивната страница за да добиете посеопфатен преглед на перформансите на NordLynx.

Во моите тестови, јас ги изоставив резултатите од другите даватели на услуги за VPN бидејќи NordLynx е уникатен за NordVPN и навистина не би било фер споредба. Сепак, некои други даватели на услуги имаат тестови за WireGuard во тек во овој момент.

Подобрување на WireGuard за употреба на VPN

NordLynx - Подобрување на WireGuard за употреба на VPN
NordLynx додава динамична IP задача и дополнителен елемент за автентикација на WireGuard

Прашања со VPN со WireGuard

Оригиналните бројки за изведба на WireGuard беа прилично импресивни. Сепак, она што многу даватели на услуги на VPN го откриле рано е дека овој протокол има сериозен недостаток. Барем во однос на услугата VPN.

Според Даниел Маркусон, дигитален експерт за приватност во NordVPN:

… Тоа бара зачувување на барем некои кориснички податоци на серверот, загрозувајќи ја нивната приватност. Затоа го имплементиравме двојниот систем NAT и излеговме со новата технологија NordLynx.

Дел од проблемот беше дека WireGuard не можеше да додели динамична IP адреса на корисниците кои се поврзани со серверот. Работејќи на претходно поставениот систем на клучеви, секој корисник што се поврзува на серверот ќе биде доделен само на една IP адреса, што порази голем дел од услугите VPN.

Забелешка: Претходно, кога споменав други даватели на услуги за VPN кои водат тестови со WireGuard, тоа е претежно „како што е“ најдобро од моето знаење. NordVPN е единствениот провајдер што го познавам кој има спроведено модификација на WireGuard.

Она што му беше потребно на NordVPN беше начин да се динамички додели IP-адреси што можат да се создадат и уништат во летот.

Како да се реши оваа NordLynx

Недостаток на можност за динамично доделување IP адреси претставуваше ризик за приватноста на клиентите. Без тоа, со користење на VPN услугата ќе биде бесмислено, бидејќи на крајот, постојана IP адреси ќе стане препознатлив.

NordVPN го создаде како што го нарекоа двоен систем за превод на мрежни адреси (НАТ). Овој систем кој се работеше со фиксни IP адреси WireGuard потребни и да ги спојат елемент динамична IP создавање.

Според документацијата на NordVPN, она што го прави двојниот систем NAT е создавање на две локални мрежни интерфејси за секој корисник. Еден интерфејс добива истиот локална IP адреса на серверот. Другиот е спарен со динамична NAT што доделува случајни IP-адреси.

Иако ова објаснување е многу претерано објаснето, тоа значи дека корисниците на NordLynx ќе имаат корист од брзината на WireGuard, додека сè уште можат да останат анонимни. Сите динамички создадени информации ќе бидат уништени по затворањето на тунелот VPN.

Употреба и достапност на NordLynx

Бидејќи WireGuard првично беше достапен само за корисниците на GNU / Linux, повеќето провајдери на VPN кои го користеа тоа следеа. Денес, тој е пошироко достапен и NordLynx е исто така достапен за многу повеќе корисници на NordVPN.

Почнувајќи од април 2020 година, NordLynx е на располагање на корисниците на апликацијата NordVPN за Windows, MacOS, Android и iOS. 

Важно: Ако веќе не сте, мора да ја ажурирате вашата апликација NordVPN пред да станете достапни NordLynx за вас. Ако извршите постара верзија на апликацијата, можеби нема да ја видите оваа опција во вашите менија.

Користење на NordLynx на Windows

Користење на NordLynx на Windows
  • Во апликацијата Виндоус, кликнете на иконата "Поставки".
  • Под "Авто-connect", изберете "NordLynx" како протокол VPN.

Користење на NordLynx на MacOS

Користење на NordLynx на MacOS
  • За Линукс, влезете во менито "Settings" на горниот лев агол.
  • Под „Општо“ изберете „NordLynx“ како ваш протокол за VPN.

Искуство за употреба: Како навистина се чувствува NordLynx

Да бидам искрен, и покрај зголемените брзини, јас навистина не забележав голема разлика во просечното корисничко искуство. Да, преземањето датотеки од најразлични извори е значително побрзо, но колку од нас редовно преземаат масовно рефус?

Сепак, има уште неколку клучни точки за пренесување, покрај кои би сакал да ги израснам. Забележете дека сепак ова е лично искуство и не сум направил дополнително тестирање за да ги потврдам овие тврдења.

Побрзи врски на серверот

Нормално, забележувам дека поврзувањето со VPN-серверот понекогаш може да биде бавно. Ова навистина варира широко. Сепак, користејќи го NordLynx, времето за поврзување изгледа многу побрзо и неспокојно.

Помалку склони кон неуспех

Понекогаш сум имал сервери не успеваат да се поврзете. Очигледно, ова беше многу ретко, особено на NordVPN, но се случи. Досега додека користите NordLynx, мојата стапка на поврзување со серверите е 100%.

Не забележително побрзо пребарување

Иако брзината е технички зголемена, јас не сум забележал многу разлика во прелистување на веб толку многу. Како и да е, се сомневам дека со овие брзини, перформансите на вклучените страници всушност го отежнуваат искуството.

Конечни мисли: Дали NordVPN е достоен за тоа само за NordLynx?

TL; DR на ова е едноставно да.

NordVPN отсекогаш бил еден од моите омилени од многу причини. Во моите очи, тој е еден од врвните само за брзина - и тоа беше без сегашната корист на NordLynx. Ако го вклучите тоа сега, мојата проценка за нивната вредност оди преку покривот.

Од особено значење е дека можете да ги споредите овие перформанси со нивната цена и да дојдете до многу импресивен заклучок. И покрај нивните перформанси, Норд нуди една од најконкурентните стапки во индустријата.

Конечно, има нешто што јас лично го чувствувам е нивниот најимпресивен квалитет, поттик за иновации. Меѓу даватели на VPN сервис, Се чини дека NordVPN е единствениот провајдер кој е решен да оди напред.

Земете го NordLynx како случај во точка. Таму каде што другите се задеваа, тие едноставно го разгледуваа проблемот, го решија и продолжија да напредуваат напред. Токму оваа иновација е тешко да се најде на пазарот што се потпира на потпирање на „испробани и вистинити“ решенија.

За ограничено време, 2-годишниот план NordVPN е исто толку ефтин како и 3-годишниот план: само 3.49 УСД / месечно. цел сега

Обелоденување: Ние користиме придружни врски во овој напис. WHSR добиваат надоместоци за упатување (без дополнителни трошоци за нашите корисници) од NordVPN. Ве молиме, поддржете ја нашата работа.

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.