Објаснет режим на инкогнито: Дали ве прави анонимни?

Ажурирано: 17 ноември 2020 година / Напис од: Тимоти Шим

Инкогнито режим е поставка што спречува да се зачува вашата историја на прелистување. Додека многу корисници го поврзуваат режимот на инкогнито исклучиво со приватната опција за прелистување на Google Chrome, поопштиот термин е всушност приватно пребарување. 

Приватно пребарување денес доаѓа како стандардна карактеристика на повеќето прелистувачи - најпрепознатлива варијанта е инкогнито одликата на Chrome. Првично, овој режим беше дизајниран како заштитна мерка за корисниците кои беа на јавни компјутери. 

Вклучувањето на режимот на инкогнито им овозможува на корисниците на јавните компјутери да пребаруваат приватно. Сепак, треба да се спомене дека постојат ограничувања на прелистување дури и во инкогнито, или треба да кажам приватна режим. Дали некогаш сте се запрашале колку е навистина безбедно и сигурно?

Без оглед кој прелистувач го користите, користењето приватно прелистување нема да ве направи анонимни. Режимот само ви овозможува да отфрлате записи од вашите активности и податоци штом веќе не го користите системот. За да станете вистински анонимни на Интернет, ќе ви требаат специјализирани апликации како што се Виртуелни приватни мрежи (VPN) - кое приватно прелистување не е.

Поблизу поглед на приватното прелистување

Како што реков, приватното прелистување нуди поголема приватност, но тоа сигурно не ве прави анонимни на Интернет. Она што навистина го прави овој режим е да ги запре вашите податоци за пребарување (вклучително и лозинки и лични детали) да не бидат изложени на корисниците на истиот систем по себе.

Ајде да погледнеме што направиле некои од различните прелистувачи во овој аспект.

Инкогнито режим на Chrome

Инкогнито режим на Google Chrome

Google Chrome е Инкогнито режим е дизајниран да го олесни споделувањето компјутери на места како канцеларијата. Но, овозможувањето режим на инкогнито не го задржува вашиот идентитет приватен. На пример, Chrome нема да ја зачува вашата историја на прелистување, колачињата, податоците на страниците или информациите што ги внесувате на формуларите, но ќе ги задржи датотеките што ги преземате и вашите обележувачи. 

Исто така, не ги маскира вашите активности од веб-страниците што сте ги посетиле, следење на апликациите или вашиот провајдер на Интернет услуги (интернет провајдер). Покрај тоа, употребата на Инкогнито ефикасно ги оневозможува сите екстензии што може да ги користите со вашиот прелистувач.

Режим на приватно пребарување на Mozilla Firefox

Режим на приватно пребарување на Mozilla Firefox

со Firefox, приватното прелистување работи на малку поинаков начин во споредба со другите прелистувачи. Заедно со не евидентирање на историјата на прелистување на веб, прелистувачот има и вградена заштита за следење. Ова помага да блокирате делови од веб-страниците што се обидуваат да ја следат историјата и активностите на прелистување низ повеќе страници.

Microsoft Edge InPrivate режим 

Нов прелистувач на работ на Microsoft нуди InPrivate прозорец за пребарување, многу слично на другите што веќе се на пазарот. Нема да ги зачува страниците што ги посетувате, да формираат податоци или пребарувања во веб, но ќе ги задржи датотеките што ги преземате и обележувачите зачувани на вашиот компјутер дури и откако ќе го затворите прозорецот InPrivate. 

Прелистувачите на Мајкрософт исто така ќе ги оневозможат лентите со алатки од трети страни, така што сите екстензии што можеби сте ги инсталирале кога ќе отворите прелистувач InPrivate нема да работат.

Предупредување: Приватното прелистување не е толку приватно колку што мислите

Додека многу корисници користат приватни режими на прелистување бидејќи сметаат дека е посигурен, тоа не е така така. Иако, кога се спореди со вашиот стандарден таб во прелистување, има подобрувања, Интернетот е всушност прилично застрашувачко место со повеќе закани отколку што може да се замисли.

Во суштина, приватниот режим е само брза и лесна опција што спречува пристап до историјата на пребарувањето и колачињата на вашиот компјутер. Бидејќи тоа е случај, корисниците можат да се чувствуваат слободни да се најавуваат на своите сметки за е-пошта, социјалните мрежи, па дури и банкарските сметки на какви било уреди.

Иако е докажано ефективно до одреден степен, тоа не значи дека не можете да бидете следени преку Интернет. Сериозно, ако сакате целосно да го маскирате вашиот идентитет, тогаш приватното пребарување не е вашето едношалтерско решение. 

На пример, Google Chrome може да спречи најавување на вашата историја на прелистување, но не е можно тој да го запре вашиот оперативен систем или самите веб-страници да знаат дека сте посетиле одредени URL адреси. Твојата активност сè уште може да биде видлива до надлежните.

Проблем со приватното пребарување

Едно многу критично прашање во врска со приватното пребарување (без разлика дали е Инкогнито, InPrivate или кој било друг вид) е тоа што нема да ја скрие вашата IP адреса. Ова е важно бидејќи вашата IP е како блескав неонски знак за адреса за вашиот уред на Интернет. Во реалниот живот, тоа не се информации што сакате секој да ги има сега, зар не?

Приватното прелистување исто така не ве штити од злонамерни програми или шпионски софтвер што можеби биле незабележително прикачени на случајни датотеки што ќе ги преземете. Ако имате преземено злонамерен софтвер на вашиот компјутер, малициозен софтвер ќе продолжи да работи без оглед дали користите приватно прелистување. 

Секој софтвер за наб monitoringудување со инсталирани контроли на родители или инсталирани мрежни монитори може исто така лесно да снима што и да правите преку Интернет, дури и ако тоа го правите „приватно“. Секој со административен пристап во суштина може да ги знае сите ваши постапки.

VPN како подобро решение

Ако навистина сакате да бидете анонимни на Интернет, VPN-то ќе биде далеку подобар избор. VPN може да ви обезбеди мерки за безбедност и приватност што ви се потребни за безбедно прелистување на Интернет. Тоа не помага само маскирајте ја вашата IP адреса, но исто така ги криптира сите податоци што влегуваат или излегуваат од вашиот уред.

Едноставно, тие работат преку рутирање на Интернет-врската на вашиот уред преку безбеден сервер на вашиот избран VPN, наместо оној што го користи интернет провајдер. Во суштина, кога вашите податоци се пренесуваат, светот ќе помисли дека изворот е серверот VPN отколку вашиот компјутер.

Како VPN помага да се обезбеди вистинска приватност на Интернет

Користете VPN напредни протоколи за криптирање и техники за заштита на сите трансфери или размена на податоци. Иако има многу VPN од таму што можете да изберете, јас силно предлагам да се придржувате до реномиран давател на услуга VPN како ExpressVPN.

ExpressVPN е една од најверните и реномирани марки.
ExpressVPN е една од најверните и реномирани марки (посетата).

ExpressVPN има апликации за повеќе платформи (како Windows, Mac, мобилни уреди или дури и рутери) што им помага на своите корисници да го насочуваат целиот интернет сообраќај преку нивната мрежа. Како резултат, можете да ги маскирате потеклото, точките на дестинацијата и да не оставате траги насекаде каде слегувате во целина.

Тие исто така користат криптирање во воено ниво за да ги обезбедат вашите податоци и да имаат строга политика за најавување. Без оглед со која услуга на VPN со која се пријавувате, секогаш погрижете се да ги има на едно место, јасно наведено од нив.


Најчесто поставувани прашања

Дали режимот „Инкогнито“ е VPN?

Не, тоа е ограничен режим за приватно пребарување што помага да се спречи складирање на некои податоци на уредите за време на специфични сесии. VPN-овите нудат многу повисоки степени на заштита и на идентитетот и на податоците со употреба на безбедни сервери, комуникациски протоколи и шифрирање.

Дали режимот инкогнито ги крие IP адресите?

Не. Може да ја маскирате вашата IP адреса само со користење на прокси-сервер или VPN. Прокси-серверите генерално се помалку безбедни, затоа е најдобриот залог криење на вашата IP адреса е со услуга VPN.

Како да одам инкогнито на Chrome?

На Windows, Linux или Chrome OS: Притиснете Ctrl + Shift + n.

За Macs: Притиснете + Shift + n.

Колку е безбеден Инкогнито?

Не многу. Инкогнито главно служи за да не чувате некои податоци додека пребарувате. Веб-страниците што ги посетувате сè уште можат да ве следат, а вашите податоци можат да бидат пресретнати од трети страни.

Може ли да се следам во режим на инкогнито?

Да. Скоро сите веб-страници, програмите за набудување, па дури и вашиот интернет провајдер, сепак ќе можат лесно да ги следат вашите активности на Интернет. Вашата IP адреса исто така нема да биде скриена, така што секој може да ве открие назад до вашата точка на потекло.


Последни мисли

Најважното превземање од сето ова што треба да го сфатите е дека приватното прелистување нуди заштита, но на многу ограничен начин. Овие режими на прелистување не се исти со VPN и не нудат целосна мерка на заштита што ја има VPN.

Кога станува збор за избор помеѓу режимот за приватно пребарување и VPN за да се заштитите преку Интернет, навистина нема конкуренција. Ако навистина сакате да ги заштитите вашиот идентитет и информации преку Интернет, разгледајте VPN посериозно. 

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.